Jedno nervózne vyjadrenie za druhým: otvorený spor je už aj medzi Borisom Kollárom a Danielom Lipšicom

Daniel Lipšic predseda parlamentu Boris Kollár Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vľavo) zložil svoj sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára vo februári 2021. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Do iskrenia vo vláde v súvislosti so zadržaním vyšetrovateľov NAKA sa už prikmotril aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Piatkové udalosti priniesli niekoľko vážnych vyjadrení. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vo vysielaní Rádia Expres uviedol, že nedávno zadržaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vrátane Jána Čurillu, stíhajú za činy, ktoré nie sú trestné. Podľa neho môžu postihy pokračovať aj proti prokurátorom a ohlásil, že v takom prípade sa špeciálna prokuratúra bude brániť.

Posledné udalosti vidí Lipšic v kontexte, že korupčná chobotnica sa začína brániť a ide jej o zvrat v očistnom procese. Do týchto udalostí môže byť podľa neho zapojená Slovenská informačná služba (SIS). Tá by ho dokonca mala sledovať.

Mimoriadny brífing zvolal v piatok predseda hnutia Sme rodina a predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Stalo sa tak po zverejnení informácie, že hnutie Sme rodina malo podľa stíhaného svedka Petra Petrova, alias Tigra, pohroziť povalením vlády v prípade odvolania vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej z funkcie.

Kollár na mítingu reagoval na vytvorenie permanentného štábu, ktorý má zasadať pre dianie v polícii a na prokuratúre od pondelka. Odmieta sa na ňom zúčastňovať s vysvetlením, že nebude podporovať, aby sa z jednej mafie vytvorila druhá, „čurillovská“.

Ďalšie reakcie nenechali na seba dlho čakať.

SIS odmietla konšpiračné teórie o „akejsi údajnej objednávke a používaní iných štátnych orgánov ako ʻnástrojovʻ, a to len z dôvodu odstúpenia spravodajských poznatkov zákonným príjemcom“.

Uvedené konšpirácie podľa vyjadrenia tajnej služby vychádzajú pravdepodobne z absolútneho nepochopenia zákona o SIS. „Len pre úplnosť dodávame, že spravodajské informácie nie sú zasielané zákonom ustanoveným príjemcom spravodajských informácií, ktorými sú ústavní činitelia, štátne orgány, orgány činné v trestnom konaní alebo iní príjemcovia z dôvodu ich exkluzivity danej ich postavením, ale predovšetkým za účelom ich ďalšieho preverenia a prijatia relevantných opatrení,“ píše sa vo vyjadrení.

Na Lipšicove výroky o podozrení, že ho sleduje SIS, reagoval aj poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý chce iniciovať mimoriadne rokovanie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS. Podozrenia zo sledovania špeciálneho prokurátora označil za „šialené“.

Lipšic sa zas ohradil proti výrokom Borisa Kollára. V statuse na Facebooku vyzval predsedu parlamentu, aby sa ospravedlnil Jánovi Čurillovi a jeho rodine za výroky o “čurillovskej mafii”, pretože Čurilla „celý svoj profesný život proti mafii bojoval“.

Ďalší vývoj naznačí budúci týždeň.

Vládna koalícia oznámila vo štvrtok po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu vznik pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Radu zvolal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

O deň nato Boris Kollár oznámil, že na práci skupiny, ktorá má začať pracovať od pondelka, 20. septembra, sa nebude jeho hnutie zúčastňovať. Heger vzápätí vyjadril presvedčenie, že žiadny koaličný partner „nebude nevyhnutnej očiste polície, prokuratúry a súdnictva akokoľvek brániť“.

V stredu 22. septembra majú členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť vykonať na Úrade inšpekčnej služby poslanecký prieskum. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) o tom informoval po piatkovom mimoriadnom zasadnutí k situácii v bezpečnostných zložkách. Záverom výboru boli aj ďalšie výzvy smerujúce ministrovi vnútra, generálnej a špeciálnej prokuratúre či policajnému prezídiu. Koalíciu výbor žiada o schválenie komisie na kontrolu odposluchov.


Ďalšie články