Nepodporím, aby sa z jednej mafie stala druhá, hneval sa na tlačovke Kollár

38. schôdza Národnej rady SR v Bratislave Na snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Hnutie Sme rodina malo podľa stíhaného svedka Petra Petrova alias Tigra pohroziť povalením vlády v prípade odvolania vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej z funkcie. Krátko po uverejnení tejto informácie zvolal predseda NRSR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár mimoriadny brífing. Na ňom reagoval na vytvorenie permanentného štábu, ktorý má zasadať pre dianie v polícii a na prokuratúre od pondelka. Kollár sa na ňom odmieta zúčastňovať s vysvetlením, že nebude podporovať, aby sa z jednej mafie vytvorila druhá. Priamo na tvrdenia o údajných plánoch Sme rodina na povalenie vlády nereagoval, ale v závere uviedol, že vládu povaľovať nechce.

Informácia o údajných plánoch kollárovcov na povalenie vlády vyplýva z odposluchov, ktoré cituje Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) vo vznesení obvinenia voči štyrom vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Tiger, keď som ho viezol, vraví, že má informáciu, že bola porada minister, premiér, Kollár, kde Kollár povedal, že pokiaľ sa niekto dotkne Santusovej, že povalia vládu,“ povedal príslušník Policajného zboru Peter Turňa obvinenému vyšetrovateľovi Pavlovi Ďurkovi a obvinenému dočasnému šéfovi ÚIS Petrovi Scholtzovi.

Vyšetrovateľ Pavol Ďurka Turňovi odpovedal, že si nemyslí, že pre „nejakú“ vyšetrovateľku by niekto položil vládu. „To by musela mať inak zlaté kosti,“ dodal Peter Scholtz.

Vyšetrovateľ ÚIS začiatkom týždňa vydal uznesenie o začatí trestného stíhania a vzniesol obvinenia voči dvom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Pokyn na vznesenie obvinenia vydal prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. Obvinenie sa týka ovplyvňovania výpovedí svedkov.

Inšpekcia ministerstva vnútra obvinila ďalších dvoch zadržaných vyšetrovateľov NAKA Milana Sabotu a Štefana Mašína zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Obvinili aj dočasného šéfa policajnej inšpekcie Petra Scholtza, a to zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Všetkých vzal súd do väzby.

Reakcia Borisa Kollára

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal krátko po zverejnení prepisov odposluchov mimoriadnu tlačovú besedu a čaká sa aj na vyjadrenia ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) a predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO).

Priamo na obvinenia zo snáh povaliť vládu Kollár síce nereagoval, ale odsúdil snahy kolegov z vládnej koalície o zmeny postupov prokuratúry, ktorá najnovšie dala zadržať štvoricu vyšetrovateľov NAKA aj dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza, ktorý koncom júla prepustil vyšetrovateľku policajnej inšpekcie Dianu Santusovú. Práve jej tím pritom vyšetroval podozrenia z manipulovania vyšetrovania známych káuz pod patronátom tímu Očistec.

Kollár na tlačovke oznámil, že sa nebude zúčastňovať permanentného štábu, ktorý má zasadať od pondelka na témy obnovy dôvery v právny štát a zmeny v polícii a prokuratúre.

Z jednej mafie druhá

Predseda parlamentu odmieta, aby vláda menila rozhodnutia prokuratúry len preto, že sa jej nepáčia. „Nebudem podporovať, aby sa z jednej mafie vytvorila druhá, z Ficovej Čurilova,“ vyhlásil Kollár.

Značne rozhnevaný predseda Národnej rady a líder hnutia Sme rodina na brífingu vyzval svojich koaličných partnerov, aby sa všetci vrátili na začiatok k tomu, čo sľúbili občanom. „Rok a pol nerobíme nič iné len sa hašteríme, celý čas jedna hádka za druhou a máme tu nové vážne obvinenia aj v kauzách v polícii,“ povedal Kollár.

„Je jasné z odposluchov, čo sa deje v tých veciach, treba bojovať proti Ficovej mafii, ktorá si sprivatizovala spravodlivosť. Ja som povedal, že nebudem podporovať, aby na druhej strane vznikla druhá mafia – Čurilovská, ktorá bude zneužívať právo a spravodlivosť,“ dodal v emotívnom prejave šéf parlamentu.

Otázky na krátkom brífingu novinárom neumožnili. Po celý čas hovoril značne zvýšeným hlasom len Kollár, aj keď poslanci hnutia Sme rodina stáli počas vyhlásenia za ním.

„Nebudem túto vládu povaľovať, aby sme zachránili Ficovskú mafiu, lebo vy ste nám ukradli štát, za vašej vlády bol zabitý novinár, neste si svoj diel zodpovednosti. Po týchto voľbách príde ďalšia mafia, do kedy budeme rozvracať tento štát? Ľudí zaujíma z čoho zaplatia elektrinu a plyn. My sa tohto cirkusu zúčastňovať nebudeme,“ uzavrel Kollár a spolu so straníckymi kolegami odišiel bez možnosti klásť otázky.

(sita,top)


Ďalšie články