Prieskum: Za očkovanie detí od päť rokov sa jednoznačne vyslovili len štyri percentá Slovákov

Atmosféra Trnavského pikniku na kúpalisku v Kamennom mlyne v Trnave Ilustračný obrázok. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Podávanie tretej dodatočnej dávky protikoronavírusovej vakcíny môže byť na Slovensku pomerne rozšírené. Svedčia o tom výsledky nového prieskumu, podľa ktorého by jej aplikáciu jednoznačne alebo asi žiadali dve tretiny opýtaných. Z rovnakej ankety tiež vyplýva, že očkovanie najmenších podporuje len úzka časť populácie.

V súvislosti s proticovidovou očkovacou kampaňou nielen na Slovensku, ale aj naprieč celým svetom, aktuálne rezonujú predovšetkým dve otázky. Prvou je podávanie tretej dodatočnej dávky a druhou očkovanie detí.

Premiér Eduard Heger začiatkom minulého týždňa oznámil, že ďalšia dávka vakcíny bude dostupná aj v našom štáte. Očkovanie ňou na Slovensku napokon odštartovalo 13. septembra. Dostupná bude už iba látka na báze mRNA.

Pokiaľ ide o očkovanie detí, aj v tejto oblasti u nás nastal posun. Injekcia by mala byť k dispozícii aj pre vekovú skupinu od 5 rokov. Nie však plošne, ale iba v rizikových prípadoch a po súhlase rodiča.

Toľko k verdiktom autorít. Aké sú však názory bežných občanov na obe problematiky? Zisťovaním práve týchto nálad sa zaoberal prieskum agentúry AKO, ktorý vypracovala pre reláciu TV JOJ Na Hrane. Zber údajov sa uskutočňoval formou online panelu v rozmedzí 13. – 15. septembra.

Tretia dávka zrejme nebude okrajový fenomén

Možnosť aplikácie tretej dávky by určite využilo 40,6 percenta opýtaných, 26,7 percenta by sa k tejto možnosti „asi“ priklonilo. Novú dávku naopak odmieta 11,9 percenta respondentov a určite by ju nechcelo 10,5 percenta. K uvedenej téme sa nevedelo vyjadriť 10,3 percenta do ankety zapojených občanov.

Možnosť podania ďalšej dávky by najviac využívali najstarší ľudia, ktorí patria medzi najviac ohrozené časti populácie. Určite by sa tretíkrát dalo zaočkovať až 48,3 percenta a „asi“ ďalších 25 percent ľudí z vekovej skupiny nad 66 rokov.

Najviac skeptickí ohľadne aplikácie dodatočnej dávky sú respondenti z vekovej skupiny 34 – 49 rokov, z ktorých by novú injekciu určite alebo asi uvítalo ani nie 60 percent zainteresovaných.

Najväčší záujem o dodatočné štepenie podľa prieskumu prejavujú obyvatelia Bratislavského, Banskobystrického a Žilinského kraja. Naopak, najmenší záujem majú osoby z Prešovského, Nitrianskeho a Košického kraja.

Očkovanie najmenších je takmer nepriechodné

Pokiaľ ide o očkovanie detí, anketári respondentov rozdelili na dve skupiny. Na ľudí, ktorí potomstvo naozaj majú a na tých zvyšných.

Z ľudí, ktorí deti majú, odpovedalo na otázku „ak by bola taká možnosť, dali by ste zaočkovať svoje dieťa vo veku 5 – 11 rokov proti ochoreniu covid-19?“ jednoznačne len 4,1 percenta opýtaných rodičov a eventualitu „asi áno“ zvolilo 9,5 percenta rodičov. Až 66,9 percenta odvetilo „určite nie“ a svoje dieťa by asi zaočkovať nedalo 13,6 percenta.

Zamestnanci AKO sa aj zvyšnej časti spoločnosti pýtali, aký má názor na očkovanie detí vo vymedzenej vekovej skupine. Skoro 60 percent ľudí jednoznačne alebo skôr s takýmto očkovaním nesúhlasí, úplne alebo skôr za je necelých 18 percent respondentov.


Ďalšie články