Kto kandiduje v českých voľbách. Csáková, Peková, staviteľ kozmodrómov, monarchisti aj zástancovia odtrhnutia Moravy

Soňa Peková Soňa Peková. Foto: Leontynka, s.r.o/Facebook

Do snemovne, teda dolnej komory parlamentu Českej republiky, sa tento rok chce dostať 5 258 ľudí. Sú medzi nimi stálice politickej scény, no aj ďalšie pozoruhodné tváre. Na hlasovacích lístkoch môžeme objaviť napríklad anarchokapitalistickú stranu Urza.cz, ktorá „nechce vaše hlasy“ alebo monarchistickú stranu, ktorá hlása, že „na Hrad patrí kráľ“. Medzi kandidátmi sa objavujú aj odporcovia očkovania, aktivisti z iniciatívy Chcípl PES alebo už tradične zástancovi samostatnosti Moravy. Zo známych mien nepolitikov môžeme spomenúť napríklad speváčku Ilonu Csákovú alebo molekulárnu genetičku Soňu Pekovú.

Medzi 22 politickými subjektmi, ktoré kandidujú do snemovne, sú okrem parlamentných strán aj tie okrajové, niektoré sa pokúšajú o zvolenie prvýkrát, iné sa neúspešne snažia už roky. Medzi tie založené len nedávno patrí napríklad anarchokapitalstická strana YouTubera Martina Urzu s názvom Urza.cz: Nechceme vaše hlasy. Zoskupenie sa už v názve netají tým, že nechce, aby ho ľudia volili a hovorí, že odmietne každú politickú funkciu. Je potom otázkou, prečo vlastne desať anarchokapitalistov, jedna kuchárka, dátový vedec a staviteľ kozmodrómov do parlamentu kandidujú.

Koronavírus ako téma volieb

Prvýkrát to skúša tiež hnutie Otvoríme Česko normálnemu životu, ktoré vzniklo transformáciou iniciatívy Chcípl PES, ktorá bola pôvodne výzvou podnikateľov v gastronómii, ktorí protestovali proti vládnym zákazom v čase pandémie. V programe majú okrem iného „zrušenie testovania zdravých ľudí“ alebo „postavenie KSČ mimo zákon“. Celoštátnym lídrom je zakladateľ iniciatívy Jakub Olbert.

Medzi výraznými kandidátmi, ktorí vstúpili do širokého povedomia počas covidovej krízy, je aj molekulárna genetička Soňa Peková, ktorá kandiduje z prvého miesta v stredných Čechách za Švajčiarsku demokraciu. Peková zastáva názor, že koronavírus bol umelo vytvorený.

Z radov ľudí, ktorí tvrdia, že žiadny koronavírus vôbec neexistuje, sa potom o snemovňu z prvého miesta v Prahe za Alianciu národných síl pokúša okrem iného bývalá reportérka Jana Peterková, ktorá na jar prirovnala podmienky návratu detí do škôl ku genocíde na Židoch. V poslednej dobe bola počuť vďaka účasti na protivládnych protestoch, ktoré často navštevovala s megafónom v ruke. Pre šírenie poplašných správ sa dokonca dostala do hľadáčika polície.

Zaujímavá je v tomto ohľade tiež kandidatúra speváčky Ilony Csákovej za Voľný blok z prvého miesta v Juhomoravskom kraji.

Tradične kandidujú monarchisti aj Moraváci

Už tradične ide do volieb aj strana Česká koruna, monarchistická strana Čiech, Moravy a Sliezska, ktorej programovou prioritou je návrat monarchistického modelu vládnutia. Jej hlavným heslom je „NA HRAD PATRÍ KRÁĽ“. A rovnako ako všetky ostatné spomínané strany sa samozrejme neobjavuje ani zďaleka vnútri prvej desiatky v predvolebných prieskumoch.

Medzi stálicami sú tiež strany, ktoré zastávajú názor, že Morava by mala byť samostatná a pokiaľ možno čo najmenej závislá na Česko. Ide o zoskupenie Moravania, ktoré chce presadiť samostatný moravský stáť a federalizovat ČR a okrem iného zrušiť napríklad Ústavný súd. Podľa ich predsedu Ctirada Musila by mali spisovnú češtinu nahradiť moravské nárečia, pretože Česi majú ku spisovnému jazyku podstatne ďalej než Moraváci. Moravania majú tento rok svojich kandidátov aj v hlavnom meste alebo v Pardubiciach.

Podobný program má aj Moravské zemské hnutie, ktoré však tento rok usiluje o hlasy voličov prvýkrát. „Moravské zemské hnutie vychádza zo širokej miery samosprávy, ktorú malo Moravské markgrófstvo aj Moravskoslezská krajina, ktorá bola v roku 1948 nezákonne zrušená komunistickým totalitným režimom,“ píše sa v ich programe. Na rozdiel od Moravanov sa ale uchádzajú o hlasy voličov iba na Vysočine, v Juhomoravskom a Olomouckom kraji.

Novinkou sú SENIORI 21

Do boja o snemovňu idú napríklad aj SENIORI 2, ktorých najmladší kandidát má 31 rokov. Žiadny z ďalších 39 kandidátov ale nemá pod 50 rokov, väčšinou ide o dôchodcov, čo zrejme nikoho neprekvapí.

Čo sa týka neobvyklých povolaní, nájdeme medzi kandidátmi všetkých strán okrem spomínaného staviteľa kozmodrómov tiež včelárku v dôchodku, sprievodkyňu v lesnom klube, znalca piva alebo manažéra duševného vlastníctva a ďalších.

(Jakub Fujáček)

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články