Americkí vedci sú v otázke tretej dávky nejednotní. Vláda však vopred rozhodla v jej prospech

HOAX: Èlánky o úmrtiach poèas klinických skúšok vakcíny Pfizer sú zavádzajúce Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AFP

V Spojených štátoch sa diskutuje o schválení tretej dávky vakcíny proti covidu. Podľa niektorých expertov je ochrana z dvoch dávok dostatočná. Navrhujú ampulky radšej darovať štátom s nižšou zaočkovanosťou.

V piatok zasadá poradný Výbor so zameraním na vakcíny a súvisiace biologické produkty amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Experti budú diskutovať o tom, či schváliť podávanie tretej dávky vakcíny proti koronavírusu. Ich hlasovanie nie je záväzné, ale FDA sa spravidla riadi týmito odporúčaniami.

Vedci aj lekári sú v otázke posilňovacích dávok opatrní. Zdá sa, že pre ľudí s oslabenou imunitou alebo ľudí nad 65 rokov sú prínosom. Výrobca vakcín Pfizer však požiadal FDA, aby posilňovacie dávky schválil pre všetkých nad 16 rokov. Jedinou podmienkou má byť, aby od plného zaočkovania prešlo aspoň pol roka. 

Izrael nezverejnil podrobnosti, kričia odporcovia

Analýza samotného FDA hovorí o tom, že imunita z dvoch dávok dostatočne chráni pred závažným priebehom ochorenia COVID-19, ako aj smrťou naň. Obrancovia tretej dávky však ukazujú prstom na Izrael, ktorý počas delta vlny začal postupne túto dávku dávať všetkým občanom nad 12 rokov. Od 1. októbra bude v židovskom štáte za plne zaočkovaného považovaný len ten, kto dostal tri proticovidové injekcie.

Predbežná sérologická štúdia vykonaná v izraelskej nemocnici zistila, že hladiny protilátok v tele po podaní tretej dávky sú desaťkrát vyššie ako tie po druhej dávke. V štáte sa aktívne diskutuje o štvrtej dávke.

Predmetom stretnutí preto budú aj izraelské údaje. Niektoré z nich totiž doposiaľ neboli publikované v žiadnom vedeckom časopise. Odporcovia „zosilňovačov“ chcú vidieť tiež podrobnosti štúdií o tom, že ochrana z vakcín časom klesá.

Kriticky sa má posúdiť aj analýza Pfizeru o reinfekciách medzi plne zaočkovanými. Tá skúmala prelomové infekcie počas delta vlny, teda od júla do augusta 2021. Z analýzy vyplýva, že riziko opätovnej nákazy závisí od toho, kedy bola osoba naposledy zaočkovaná. Čím dlhší čas odvtedy uplynie, tým je šanca reinfekcie vyššia.

Zhoda nie je ani medzi lekármi

Súčasné vedecké dôkazy nenaznačujú, že by ľudia, ktorí nemajú oslabenú imunitu, potrebovali posilňovacie dávky očkovacích látok proti COVID-19, píše tím odborníkov v stanovisku v časopise The Lancet. Vakcíny podľa nich dostatočne chránia pred ťažkým covidom.

„Aj keby sa nakoniec ukázalo, že posilňovacia dávka znižuje strednodobé riziko vážnych ochorení, súčasné dodávky očkovacích látok by mohli zachrániť viac životov, ak by sa použili v predtým neočkovaných populáciách, ako keby sa použili ako zosilňovače v očkovaných populáciách,“ píšu experti.

Podávanie posilňovacej dávky kritizuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá navrhuje, aby nadbytočné vakcíny bohatšie štáty venovali rozvojovým štátom, ktoré majú nízku zaočkovanosť. Práve tam môže totiž vírus mutovať a vytvoriť varianty, ktoré potenciálne obídu imunitu z vakcín a budú hrozbou aj pre silne zaočkované krajiny.

Odborníci ďalej uvádzajú, že nie je isté, či by ľudia s oslabenou imunitou získali väčší úžitok z dodatočnej dávky tej istej vakcíny alebo inej vakcíny, ktorá by mohla dopĺňať primárnu imunitnú odpoveď. Určité riziká môžu podľa nich nastať, ak sa posilňovacie dávky zavedú príliš skoro alebo príliš často.

Pod stanovisko sa podpísali aj dvaja vysokí úradníci z FDA, ktorí nedávno oznámili plány dať výpoveď.

V nedávnom prieskume medzi 575 americkými lekármi podporilo posilňujúcu dávku 71 percent z nich. Ďalších 12 percent s touto ampulkou nesúhlasilo a 17 percent uviedlo, že si nie sú istí.

Z 1 133 opýtaných zdravotných sestier 66 percent uviedlo, že si myslí, že dôkazy podporujú posilňovače, 15 percent s tým nesúhlasilo a 19 percent si nebolo istých.

Už vopred je rozhodnuté v prospech ďalšej vakcíny

Zdroje z prostredia FDA však uvádzajú, že o tretej dávke sa už dávno rozhodlo a piatkové stretnutie je len formalitou.

Administratíva prezidenta Joe Bidena v auguste oznámila, že posilňovacie dávky budú Američania dostávať od 20. septembra. Budúci týždeň sa stretne Poradný výbor pre imunizačné postupy amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Má vydať odporúčania komu a ako tretie dávky podať.

FDA však upozorňuje, že 16- a 17-roční ľudia neboli súčasťou štúdií o ďalšej ampulke proti covidu. Neexistuje teda žiadny priamy dôkaz o potrebe injekcie aj pre túto vekovú skupinu. Skutočná diskusia sa preto podľa niektorých bude viesť najmä o tom, či očkovať aj mladých.


Ďalšie články