Televízne tipy: Prehliadka krátkometrážnych filmov a film o detskej nevinnosti

chlapec Z filmu Kde je dom môjho priateľa? Foto: reprofoto/youtube

Pred nami je víkend a s ním aj televízne tipy. Čaká nás osem krátkometrážnych filmov, kriminálky, film pre staršie generácie či hudobný dokument o prvej speváčke džezu.

SOBOTA

Malý Ahmed si omylom zo školy prinesie zošit svojho spolužiaka Mohameda. Tomu sa prísny učiteľ vyhrážal, že ak príde do školy ešte raz bez domácej úlohy, dostane prísny trest. Ahmed mu chce zošit vrátiť, no nevie, kde býva jeho spolužiak. Navyše, jeho mama ho nechce pustiť von. Keď ho posiela kúpiť chlieb, malý chlapec v tom vidí šancu a chce nájsť domov svojho spolužiaka. Detskú nevinnosť z filmu Kde je dom môjho priateľa? z roku 1987 veľmi cítiť. Vysielať sa začne o 22:55 na Dvojke.

ČT art si na sobotu pripravila večer krátkometrážnych filmov. Odvysiela osem filmov, z ktorých väčšina vznikla v koprodukcii s Českou televíziou. Ako prvý film pôjde študentský film Adama Martinca Anatomie českého odpoledne. Príbeh sa odohráva počas letného dňa na jazere. Vyzerá to ako bežný deň, zmení sa to, keď jednej mame zmizli dve deti. Polícia na mieste nie je a do hľadania chlapcov sa nikto nemá. Film sa začne o 20:15. Po ňom budú nasledovať ďalšie. Posledný krátky film sa odvysiela o 22:55. Film Chôdza a beh získal v roku 2018 na festivale Anifilm v Třeboni hlavnú cenu. V takmer desaťminútovom filme sa stretávame s rôznymi osudmi ľudí z jedného paneláku.

NEDEĽA

Ďalšia časť očkovacej lotérie Byť zdravý je výhra sa odvysiela na Jednotke. Relácia láme rekordy v sledovanosti. Dôvodom je aj to, že v osudí sú viac ako dva milióny žrebov. Odovzdalo sa už viac ako 48-tisíc výhier. Byť zdravý je výhra sa začne o 20:30.

Film režiséra Paľa Bielika z roku 1948 Vlčie diery pôjde o 15:40 na Jednotke. Štyria bratia sa po čase stretávajú opäť doma. Každý však prišiel z iného miesta. Matúš utiekol z nútených prác v Nemecku. Ondrej sa vrátil z ruského frontu, Jano zase z talianskeho a Štefan prišiel domov zo štúdia. Matúš a Ondrej sa majú radi, ale vládne medzi nimi aj istá rivalita. Obom sa páči rovnaké dievča Anna. Ondrej sa ťažko zraní v lese, a preto ostáva doma. Jeho bratia sa chcú pridať k partizánom.

Satirická krimikomédia Na nože je pripravená v nedeľu na TV JOJ. Spisovateľ detektívnych príbehov zomrie záhadným spôsobom. Podozriví sú všetci jeho rodinní príslušníci. Záhadu prichádza vyriešiť Daniel Craig známy tiež ako James Bond. Film bol v roku 2019 veľmi úspešný, bol nominovaný na viaceré ocenenia, a aj práve preto sa má v roku 2022 dočkať svojho pokračovania. Film Na nože sa začne o 20:35.


Ďalšie články