EÚ je podľa šéfky eurokomisie lídrom a treba ju ďalej centralizovať. Pritom geopoliticky prehráva

Ursula von der Leyenová prejav o stave Únie Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tlieska po jej prejave o stave Únie. Foto: TASR/AP

Vzletné slová o súčasnosti a líderské ambície EÚ do budúcnosti zazneli počas tohtoročného prejavu o stave EÚ z úst predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Realita je však prozaickejšia. Centralizácia v Bruseli nie je univerzálnym riešením a Únia je geopoliticky bezzubá. Slovensko od Leyenovej dostalo pochvalu.  

Leyenová považuje reakciu EÚ na pandémiu za úspech, ktorý nemá vo svete obdobu.

Napriek zlyhaniam pri dodávkach vakcín. Jedným dychom dodajme, že Izrael, Spojené kráľovstvo aj USA spustili očkovanie skôr a mali lepšie dohodnuté zmluvy s dodávateľmi. Pripomeňme, že najväčšie problémy boli s dodávkami vakcín od firmy AstraZeneca. Mnoho dávok po množiacich sa správach o vedľajších účinkoch a niektorých vyjadreniach zostalo v skladoch. Komisia tiež čelila kritike za zmluvu uzavretú s výrobcom vakcín, ešte stále s ním vedie súdny spor.

Hoci Leyenová hodnotí zvládanie pandémie kladne, podľa očakávaní presadzuje centralizáciu krízového a zdravotného manažmentu. Podobne ako po iných krízach, reakciou je vytvorenie novej inštitúcie. Vznikne Úrad EÚ pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (anglická skratka znie HERA). Zatiaľ nie je jasné, ako bude vyzerať, čo bude robiť a ako bude financovaný.

Klimatický líder (okrem leta)

Šéfka EK rovnako podľa očakávaní hovorila o zelenej politike. „Navrhneme zvýšiť financovanie klimatických opatrení do roku 2027 o ďalšie štyri miliardy eur. Ale zároveň očakávame viac aj od Spojených štátov a našich ďalších partnerov.“

A práve kľúčoví európski partneri v auguste intenzívne rokovali pred plánovanou klimatickou konferenciou OSN COP26 v Glasgowe, ktorá bude na prelome októbra a novembra. EÚ pasujúca sa za svetového klimatického lídra však pri dôležitých prípravných rozhovoroch chýbala. Na rýchlejší odklon od uhlia Čínu presviedčali USA a Spojené kráľovstvo, bruselskí pohlavári pri tom neboli, v auguste totiž dovolenkujú. Naposledy s čínskym klimatickým vyslancom hovorili v júni.

Macronova obrana, geopolitické fiasko

Neprekvapila ani výzva na budovanie európskej obrany a spolupráca v kybernetickej bezpečnosti. Leyenová sľúbila začiatkom roka usporiadanie summitu o obrane spolu s francúzskym prezidentom. Počas francúzskeho predsedníctva a intenzívnej kampane pred tamojšími aprílovými voľbami hlavy štátu, publicita na kľúč.

Vtedy už bude Angela Merkelová preč a hovorí sa o tom, že by ju Emmanuel Macron rád nahradil na pozícii nepísaného lídra EÚ. Za predpokladu, že sa kancelárka nepresunie z Nemecka do Bruselu, čo zatiaľ odmietala. V každom prípade, v máji 2022 sa skončí 2,5-ročné funkčné obdobia predsedu Európskej rady Charlesa Michela, takže jeden vysoký post bude k dispozícii. Podľa najnovšieho prieskumu z dielne think-tanku ECFR by si ju väčšina Európanov vo funkcii vedela predstaviť.

Leyenová navrhla zriadenie spoločnej centrály spravodajských služieb. „EÚ by mohla začať uvažovať o svojom vlastnom spoločnom centre pre situačné povedomie, ktoré by jednotlivé časti informačnej skladačky dávalo dohromady.“ Podobá sa to na návrh Leyenovej straníckeho kolegu a kandidáta na nemeckého kancelára Armina Lascheta. Ten chcel európsku verziu FBI.

Komicky vyznela snaha o aktívnejšiu EÚ vo svete a ohlásenie stratégie pre indicko-tichomorský región. V rovnaký deň Spojené kráľovstvo, Spojené štáty a Austrália oznámili podpis bezpečnostnej zmluvy o zdieľaní pokročilých obranných technológií so snahou kontrovať Číne. Francúzsko, najvýraznejší aktér v regióne a geopolitický ťahúň Únie, tým prišlo o zmluvu s Austráliou na výstavbu ponoriek.

Slovensku ide boj proti korupcii

Osobitnú pozornosť Leyenová venovala ochrane novinárov a právneho štátu. Spomenula zavraždeného Jána Kuciaka a Daphné Galiziovú i ďalších, ktorí sa stali terčom útokov a zastrašovania.

Slovensko sa dočkalo pochvaly: „Pretože ochrana právneho štátu je nielen ušľachtilý cieľ, ale aj ťažká práca a neochvejné úsilie zlepšovať sa. Súčasťou tohto procesu sú vďaka reformám aj naše správy o právnom štáte. Príkladom je justičná reforma na Malte alebo vyšetrovanie korupcie na Slovensku.“

Necháme na hodnotenia čitateľa, do akej miery Slovensko napreduje v potieraní korupcie a v akom stave je polícia či prokuratúra.

Vzletné slová a argument „viac Európy“ predsedníčke eurokomisie idú. Kľúčové sú však činy. Napríklad klimatický balík z dielne EK zvaný Fit for 55, ktorý onedlho čaká schvaľovanie v Rade a europarlamente. Balík obsahuje zákaz spaľovacích motorov a ďalšie veľké ekonomické zásahy, ktoré pocítia spotrebitelia. Očakávajú sa tvrdé rokovania. Leyenová rovnako opakovane sľubuje dohodu o reforme migračnej politiky, hoci za dva roky nedosiahla posun. Pritom je jasné, že k činom dôjde až po nemeckých (a francúzskych) voľbách. Dovtedy budeme sledovať rétorické cvičenia.


Ďalšie články