Nový covid automat: V niektorých okresoch sa obmedzí pohyb. Zavedú sa rúška v exteriéri

brezno

Rizikovosť jednotlivých okresov v súvislosti s koronavírusom sa bude vyhodnocovať po novom. Menšia váha sa má prikladať infikovaným deťom do 18 rokov.

Vyplýva to z tretej aktualizácie covid automatu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú vo štvrtok schválila vláda.

Otvorené školy prispievajú k tomu, že sa vírus šíri v mladšej populácii, ktorá sa v predchádzajúcich epidemických vlnách tak nepremorila. Deti majú však po nákaze SARS-CoV-2 nižšie riziko hospitalizácie. Zarátavanie ich pozitívnych testov spôsobovalo, že niektoré okresy podľa covid automatu sprísňovali podmienky, hoci tomu nenasvedčovala situácia v nemocniciach.

Vláda preto vo štvrtok rozhodla, že na pozitivitu detí do 18 rokov sa bude pri prehodnocovaní farby okresu prihliadať menej. „Reaguje sa tak na potenciálne riziko obmedzeného testovania v školách, v prípade, že by toto testovanie viedlo k urýchlenému rastu incidencie,“ ozrejmuje sa v materiáli.

Rozhodujúce kritériá na to, v akej farbe sa okres ocitne, po novom sú:

• Vážená sedemdňová incidencia prípadov (definovaná ako počet prípadov dospelej populácie vo veku 18 a viac rokov za 7 dní na 100-tisíc obyvateľov + 1/5 počtu prípadov populácie do 18 rokov za 7 dní na 100-tisíc obyvateľov)
• Zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov
• Komplexné lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie epidemiológmi regionálneho úradu verejného zdravotníctva (napríklad trend výskytu nakazených, pozitivita testov, superšírenie v populácii, charakter ohnísk, vekovo špecifická dynamika či situácia v nemocniciach)

Očkovanosť a regionálny hygienik rozhodnú

Podľa starého covid automatu sa susedné okresy vo farbe nemohli líšiť o viac než jeden stupeň. Po novom sa susedným okresom umožňuje líšiť sa aj o dva stupne, ak ide o menej previazané okresy.

Rozhodne o tom lokálny epidemiológ. Ten má tiež možnosť pozmeniť skóre okresu o jeden stupeň nahor alebo nadol. Pri takejto zmene sa vyžaduje písomné zdôvodnenie.

V platnosti ostáva možnosť upraviť farbu okresu o jeden stupeň nadol za každých desať percent plne očkovaných osôb vo veku nad 50 rokov. Prvá úprava smerom nadol nastáva pri 65-percentnej plnej zaočkovanosti tejto populácie. To sa aktuálne týka okresov Bratislava, Dunajská Streda, Senec Pezinok a Galanta. Čoskoro sa môžu pridať aj okresy Trnava, Šaľa a Komárno.

Covid Automat (20.9. – 26.9.). Foto: Korona.gov.sk

V Bardejove si už svadobné hostiny neplánujte

Covid automat má naďalej päť farieb rizikovosti okresov: od zelenej (monitoring) cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia).

Monitoring (zelená farba):

Dunajská Streda, Medzilaborce, Pezinok a Poltár.

Ostražitosť (oranžová farba):

Banská Bystrica, Bratislava I – V, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Šaľa, Senec, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a Zlaté Moravce,

1. stupeň ohrozenia (červená farba):

Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Gelnica, Košice I – IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Martin, Poprad, Prešov, Revúca, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žilina a Zvolen,

2. stupeň ohrozenia:

Krupina, Rožňava, Skalica. V okrese Bardejov platí tento stupeň už od piatka 17. septembra. V rovnaký deň ho navštívi minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), aby zistil, ako môže byť rezort pri zvládaní situácie nápomocný.

V bordových okresoch bude po novom v interiéri povinný respirátor a v exteriéri rúško, ak medzi osobami nie je odstup aspoň dva metre. Obnovia sa aj hodiny pre seniorov v obchodoch, v ktorých platí režim OTP. Obmedzí sa aj pohyb, bude platiť nočný zákaz vychádzania od 21. do 5. hodiny nasledujúceho dňa. Výnimky sa však nevzťahujú na návštevu práce alebo lekára.

Keďže sa v druhej najhoršej farbe zatiaľ ocitli len štyri okresy, ministerstvo zdravotníctva nevyhlási núdzový stav. Do budúcna to však nevylúčilo.

Hospitalizácie stúpajú, pribúda aj výjazdov záchraniek

Koncom septembra by podľa odhadov rezortu mohlo denne pribudnúť 1 500 až 3 000 infikovaných. Denné príjmy do nemocníc by sa mohli pohybovať medzi 75 až 100 prípadmi. Väčšinu hospitalizovaných v nemocniciach aktuálne tvoria najmä neočkovaní.

„Nárast ochorení je u nás za týždeň približne dvojnásobný,“ uviedol šéf rezortu. Aktuálne je v nemocniciach hospitalizovaných 203 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii je 20 osôb. Denne pribudne 548 prípadov. Vzrástol aj počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby k pacientom s ochorením COVID-19.

Vývoj počtu hospitalizácií pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Foto: NCZI

Minister Lengvarský v nedávnej relácii rádia Expres uviedol, že očakáva vrchol tretej vlny na začiatku októbra.

Režim na hraniciach sa uvoľňuje

Režim na hraniciach sa od pondelka 20. septembra uvoľňuje. Vláda vo štvrtok schválila prechod do zelenej fázy, teda I. stupňa alert systému, čo znamená monitorovanie hraníc a náhodné kontroly, ktoré budú policajti vykonávať v rámci bežného výkonu služby.

Minister vnútra Roman Mikulec (nominant OĽaNO) má určiť stav, rozsah a spôsob výkonu kontrol týkajúcich sa karanténnych povinností osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky na všetkých bývalých hraničných priechodoch III. kategórie.

Dosiaľ bolo Slovensko v II. stupni, teda oranžovej fáze, v ktorej má prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR.


Ďalšie články