Slovenská Fauda: Čo znamená kolúzna väzba pre troch vyšetrovateľov NAKA

0020210908vlada_9808451 Eduard Heger. Foto: Jakub Kotian/TASR

Žiadny hlboký štát, žiadne monštrum vytvorené Smerom v pozadí nie je. V prokuratúre, v polícii aj na inšpekcii proti sebe idú jednotlivci alebo skupinky funkcionárov, ktorých mandát a funkcie sa už odvodzujú od súčasnej vlády.

Vyšetrovatelia Čurilla, Ďurka a Sabota plus dočasný šéf inšpekcie sú v kolúznej väzbe, rozhodol o tom Juraj Kapinaj, sudca Okresného súdu Bratislava III. Čo to znamená?

Že slovenská Fauda pokračuje. Fauda je seriál z prostredia tajných služieb z Izraela a Palestínskych území, kde sa každý útok opláca protiútokom, donekonečna. Slovo Fauda znamená chaos. (V tej našej Faude, pravda, nepotrebujeme žiadnych Arabov, vystačíme si sami.)

Presne to teraz vidíme na Slovensku. Chyby robia obidve strany, ale zodpovednosť už nesie niekto iný. O tom za moment.

K tomu tri poznámky.

Po prvé, pamätáte si, keď rozhodol súd o kolúznej väzbe voči Pčolinskému? Považovalo sa to za potvrdenie predpokladu, že je vinný. Médiá o tom nepochybovali. Aj keď sudca nerozhodoval o vine, médiá mali jasno. Dodnes majú.

Teraz riešime to isté, len sa to týka vyšetrovateľov Čurillu, Ďurku a Sabotu, ktorí majú silnú ochranu médií. Súd tiež rozhodol o ich kolúznej väzbe, rovnako ako pri Pčolinskom. Lenže médiá už píšu inak, teraz vraj útočí mafia.

Problémom nie je len dvojaký meter, problémom je aj to, že k takýmto obvineniam nemá dochádzať. (K tomu sa vrátim neskôr.)

Našim prvým problémom je dvojaký meter, zahmlieva realitu a odvádza pozornosť. Je to primárne vina médií, ktoré sa chovajú ako stádo a píšu na objednávku „tých našich“. Lipšic dobrý, Žilinka zlý, Čurilla dobrý, Santusová zlá, Kysel dobrý, Kandera zlý.

Lenže táto politická schéma je nepravdivá. A znemožňuje vidieť problém reálne. Vlastne ešte viac, ona ho zhoršuje, lebo ho nesprávne polarizuje a podporuje revanš a policajnú vojnu.

Médiá od Denníka N po Postoj sa na tom aktívne podieľajú. Či to robia z presvedčenia, alebo slepej dôvery, je jedno.

Po druhé, mafia.

Ďalší zahmlievajúci a zavádzajúci pojem. Dlhodobo ide o Matovičov jazyk (naposledy: Kovaříka „odstrelila mafia“), prebral to Denník N („Mafia zatvára policajtov.“), dnes to hovorí aj Heger. Premiér dnes povedal, že organizovaná sieť ľudí, ktorá tu vznikla za 12 rokov, sa postavila na odpor voči vláde zákona. Že tým na Slovensku vrcholí zápas o právny štát. A že jeho vláda nedovolí vyhrať mafii a korupcii.

Takže vyšetrovateľov NAKA obvinila mafia z inšpekcie. A týka sa to podľa jeho slov aj prokuratúry, súdov.

Je to fráza, ktorá ide mimo realitu.

V prokuratúre, v polícii aj na inšpekcii proti sebe idú jednotlivci alebo skupinky funkcionárov, ktorých mandát a funkcie sa už odvodzujú od súčasnej vlády.

Žiadny hlboký štát, žiadne monštrum vytvorené Smerom v pozadí nie je.

Heger ani nemôže byť prekvapený. SIS na to kedysi upozornila, správu čítal a debatoval o nej v bunkri SIS.

Problém je v tom, že táto vláda posunula do funkcií ľudí, ktorí dostávajú plat, ale nevedia funkcie spravovať zodpovedne. Keď vznikne problém, vyvolajú konflikt a všetko zhoršia. Hrajú sa na Faudu. A ešte k tomu šíria klebety, ktoré ich ako bumerang samy zraňujú (zatknutie Lipšica).

Takto to funguje už celé mesiace. Štandard na to upozornil v deň, keď bol obvinený a zadržaný Pčolinský, jeho kauza bola zlomom.

Namiesto toho, aby sa orgány činné v trestnom konaní riadili vyšetrením zločinu, začali sa navzájom fackovať.

Ak SIS prišla na to, že sa s niektorými vyšetrovaniami manipuluje, čo je po obvinení Csabu Dömötöra dôveryhodné tvrdenie, mal zasiahnuť minister vnútra a policajný prezident, problém sa mal prešetriť a vyvodiť sa mali potrebné dôsledky.

Namiesto toho prišla Fauda. Vyšetrovatelia obvinili Pčolinského a držali ho takmer pol roka vo väzení. Aj Pčolinský bol zrazu mafia.

Táto kauza je už dnes uzavretá. Ale niečo podobné sa prenieslo do vnútra jednotlivých inštitúcií. Lipšic sa pretláča so Žilinkom, inšpekcia s vyšetrovateľmi NAKA.

Je to nezmyselné a ničí to tieto inštitúcie do hĺbky. Nie je to žiadna mafia, tieto kauzy priamo nesúvisia s rozkladaním kriminality z čias Smeru. Zle si robia nové kádre.   

Keby sa problém riešil na začiatku, stačilo by usmernenie vyšetrovateľa, usmernenie špeciálneho prokurátora. Keď sa problém neriešil, prerástlo to do vojny, pre ktorú padol policajný prezident, pre ktorú je v nezmyselnom konflikte Žilinka s Lipšicom a tak ďalej.

Je tu aj vecný problém, ako upozornil bývalý vyšetrovateľ Vačok, polícia si dnes prácu uľahčuje, ale odposluchy ani kajúcnici vyšetrovanie nenahradia.

Príčinou toho celého je, že bývalý šéf NAKA neriadil všetkých vyšetrovateľov NAKA (lebo ho obmedzili), že policajný prezident neriadil políciu (lebo je procesná nezávislosť), že minister vnútra neriadi policajného prezidenta, a premiér systematicky ignoruje zodpovednosť ministra vnútra. Má predsa jeho podporu, vojna-nevojna.

Fauda eskaluje a postupne padajú vyššie figúrky.

To už, ako napísal Vladimír Palko, je priama zodpovednosť výkonnej moci, menovite premiéra. On totiž nesie konečnú zodpovednosť.

Celá krajina videla, že Kovařík neriadil políciu a Mikulec neriadi rezort. Kto iný za to nesie zodpovednosť? Matovič stranícku (lebo je šéf OĽaNO) a Heger politickú (lebo je premiér), ale obidvaja namiesto toho skloňujú staré frázy z predvolebnej kampane.

Lenže toto je už účet za ich vládnutie, za ich vlastných ľudí.

Tretia poznámka. Do akej miery to celé ohrozuje vládu a hrozí revanšom opozície?

Politickí marketéri zvyknú hovoriť, že ak si voliči musia vybrať medzi skorumpovaným a neschopným, vyberú si skorumpovaného.

Uvidíme, po voľbách sa k tomu môžeme vrátiť.

Avšak Heger sa správa nezodpovedne. Falošne opisuje realitu, prikrýva neschopnosť Mikulca a uisťuje ľudí, že všetko má v rukách.

Pritom si kope vlastný hrob.

Odvolanie Mikulca mešká už mesiace. Pritom bez nového ministra vnútra a nového policajného prezidenta sa nezmení nič.

Heger by si mal čím skôr ujasniť, či netreba k tej vete dodať, že k zmene nepríde ani bez nového premiéra či novej vlády.


Ďalšie články