Polícia by mohla nazerať na bankové účty občanov už pri vyšetrovaní priestupku, navrhuje Mikulec

Slávnostné otvorenie nového akademického roka v Akadémii Policajného zboru Roman Mikulec počas slávnostného otvorenia nového akademického roka 2020/2021 v Akadémii Policajného zboru 10. septembra 2021 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister vnútra Roman Mikulec navrhuje, aby mohli tisícky policajtov získavať kompletné bankové údaje občanov už pri vyšetrovaní priestupkov. Finančné inštitúcie sú zásadne proti.

Rezort vnútra navrhuje, aby mohli policajti pri vyšetrovaní priestupkov získavať údaje o majiteľoch bankových účtoch. Informuje o tom Denník E s dodatkom, že idea je súčasťou novely zákona o policajnom zbore.

Svoj nápad ministerstvo odôvodňuje tvrdením, že zmenu potrebuje pri objasňovaní priestupkov, ktoré sú páchané formou podvodu. „Existuje veľa prípadov, keď táto informácia je kľúčová pre ich objasnenie. V trestnom konaní je možné tieto informácie získať, no pri objasňovaní priestupkov toto nie je možné napriek tomu, že konanie páchateľa je obdobné,“ vraví.

Ministerstvo ďalej uvádza, že ak by sa zistilo, že páchateľ viacerých skutkov je totožný, posudzovali by sa tieto skutky už ako čiastkové útoky a jeho konanie by napĺňalo znaky trestného činu, nie iba spomínaného priestupku.

Denník E píše, že v prípade, ak by kontroverzný návrh prešiel, policajti, ktorých sa v zbore nachádza až 22-tisíc, by mali právo pýtať si od finančných domov údaje o ich klientoch a tie by im museli vyhovieť. V návrhu sa hovorí o poskytnutí informácií bez akéhokoľvek obmedzenia.

Kompetentní sú proti

Bankári upozorňujú, že moc prelomiť bankové tajomstvo mal doteraz až prokurátor, a to pri riešení trestných činov. Táto možnosť pri priestupkoch by podľa nich zapríčinila, že postup by bol ťažko kontrolovateľný.

Nesúhlasí ani Národná banka Slovenska (NBS). „Konanie o priestupkoch nepovažujeme za natoľko závažné, aby sa umožnilo policajnému zboru prelomiť bankové tajomstvo tak, ako je to pri trestných činoch,“ vysvetľuje inštitúcia.

Mikulcov skorší pokus

Ministerstvo už na jar predstavilo ambíciu sledovať zostatky na účtoch právnických a fyzických osôb prostredníctvom špeciálneho registra. Rezort šiel toho času návrhom nad rámec požiadaviek príslušnej európskej smernice. Po kritike od nápadu sledovať zostatky ustúpil.

Dotknutým subjektom sa však nepozdával ani nápad vytvorenia samého registra, ktorý je stále v hre a vyslúžil si množstvo pripomienok. Denník E dodáva, že hoci mal Mikulec návrh pôvodne predložiť na rokovanie vlády v auguste, zatiaľ tak neurobil. Rezort tvrdí, že ho finalizuje.

Nesúhlas sulíkovcov

Proti nápadu sa vtedy ostro ohradila koaličná SaS a označila ho za neprijateľný. Krok by bol podľa nej výrazným zásahom do slobody jednotlivca a zbytočnou nadprácou.

Mikulcov neskorší ústupok ocenila týmito slovami: „Považujeme za správne, že ministerstvo vnútra nejde napokon nad rámec európskej smernice, ktorá od nás vôbec nežiadala kontrolovať zostatky na účtoch,“ uvádzalo sa v stanovisku liberálov.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k spornému návrhu oslovil aj parlamentné strany. Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články