V USA majú prvého otvorene transrodového biskupa

Megan Rohrer. Foto: Twitter/Sierra Pacific Synod Megan Rohrer. Foto: Twitter/Sierra Pacific Synod

Prvý transrodový biskup v Spojených štátoch bol vysvätený v tamojšej protestantskej cirkvi, ktorá patrí medzi prominentné cirkvi v krajine. Megan Rohrer bude mať na starosti desiatku kongregácií v štátoch Kalifornia a Nevada.

Evanjelická luteránska cirkev v Amerike (ELCA) vysvätila prvého otvorene transrodového biskupa v krajine. Nový biskup – pôvodne muž, ktorý sa považuje za ženu pod menom Megan Rohrer – bol zvolený už v máji. Nahradil biskupa, ktorý ohlásil odchod do dôchodku.

Rohrer bol vysvätený 11. septembra v San Franciscu. Prítomným veriacim povedal, že už čoskoro sa bude opäť venovať rovnakým témam ako doteraz. „Ale hlavne, ak mi dovolíte, a myslím si, že áno, dúfam, že vás budem milovať a budem milovať to, čo milujete vy,“ dodal nový biskup.

Duchovný bude mať na starosti jednu zo 65 synod po celej krajine, pričom pod neho bude patriť dvesto kongregácií v severnej Kalifornii a Nevade.

Historické rozhodnutie

Už v minulosti sa tu angažoval vo viacerých projektoch, hlavne pre tamojšiu komunitu LGBT ľudí a bezdomovcov. V minulosti pracoval ako kňaz pre luteránsky kostol v San Franciscu, tiež ako kaplán koordinátor pre Policajné oddelenie mesta San Francisco.

„Vstupujem do tejto pozície, pretože rozmanité spoločenstvo luteránov v severnej Kalifornii a Nevade s modlitbou vedome zvolilo urobiť historické rozhodnutie,“ dodal vo vyhlásení Rohrer, ktorý je okrem iného ženatý a má dve deti.

Tamojšia luteránska cirkev patrí k tým väčším v krajine, má cez tri milióny členov. Vo všeobecnosti sa považuje za podporovateľa progresívnej agendy, už v roku 2010 povolila prijímať kňazov, ktorí sú vo zväzkoch osôb rovnakého pohlavia. V tomto roku bol do cirkvi prijatý aj Rohrer.


Ďalšie články