Rusko môže pomocou žoldnierov vytlačiť francúzsky vplyv z Mali

Summit Rusko-Afrika Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) pózuje s lídrami afrických krajín na summite Rusko-Afrika 24. októbra 2019 v Soči. Foto: TASR/AP

Išlo by o v poradí druhú dohodu o vojenskej spolupráci medzi Ruskom a strategicky dôležitým africkým štátom. Francúzsko medzitým údajne spustilo diplomatickú ofenzívu s cieľom podpis zmluvy zvrátiť.

Podľa zdrojov agentúry Reuters Rusko už čoskoro uzavrie s vládou Mali dohodu, na základe ktorej by mali v tomto západoafrickom štáte začať pôsobiť ruskí žoldnieri takzvaní Vagnerovci. Dohoda Moskvy s bývalou francúzskou kolóniou medzitým vyvoláva protest a znepokojenie v Paríži.

Podľa nemenovaného európskeho experta a miestneho afrického zdroja z prostredia silových zložiek by do Mali malo prísť až 1000 ruských žoldnierov. Podľa dvoch ostatných zdrojov by toto číslo malo byť menšie, no nekonkretizovali ho. Vagnerovci by za mesiac služby mali dostávať dokopy šesť miliárd Stredoafrických frankov (približne 9,1 milióna eur). Ich úlohou bude podľa zdrojov cvičiť miestne bezpečnostné zložky v ochrane verejných činiteľov.

Francúzsko medzitým údajne zahájilo diplomatickú ofenzívu s cieľom zabrániť ruským žoldnierom uchytiť sa v jeho niekdajšej kolónii. Paríž sa podľa zdrojov z prostredia diplomacie obáva, že príchod ruských síl by mohol podkopať jeho protiteroristickú operáciu v regióne.

Hovorca miestnej vojenskej chunty, ktorá v Mali prevzala moc v auguste 2020, uviedol, že o podobnej dohode nemá žiadne informácie. „Sú to klebety. Oficiálni predstavitelia sa ku klebetám nevyjadrujú,“ dodal.

Ruskí žoldnieri a zbrane prenikajú na čierny kontinent

Ak by sa informácie agentúry Reuters potvrdili, išlo by o druhú podobnú dohodu Ruska s africkým štátom za necelý mesiac. Len 25. augusta totiž Moskva podpísala dohodu o vojenskej spolupráci s Nigériou. „Dohoda o vojensko-technickej spolupráci medzi oboma štátmi vytvára právny rámec pre dodávky vojenskej výbavy, dodatočný servis, výcvik mužstva vo vzdelávacích inštitúciách, ako aj transfer technológií,“ uviedlo vtedy vo svojom vyhlásení nigérijské veľvyslanectvo v Rusku. Dodalo, že Moskva by podľa nigérijského prezidenta Muhammadu Buhariho mohla krajine pomôcť poraziť povstalcov z teroristického hnutia Boko Haram.

Svetové médiá už v marci tohto roku informovali, že ruskí žoldnieri vydávajúci sa za rôzne spoločnosti už teraz pôsobia vo viacerých afrických krajinách vrátane Sudánu, Stredoafrickej republiky, Líbye, Zimbabwe, Angoly, Madagaskaru, Guiney, Guiney Bissau, Mozambiku a pravdepodobne aj Demokratickej republiky Kongo.

Ich úlohou má byť tréning miestnych armád, ochrana verejných činiteľov, pomoc pri potláčaní povstaleckých hnutí a teroristických skupín, ako aj ochrana nálezísk nerastných surovín. Výmenou za to môžu Vagnerovci údajne okrem iného ťažiť prírodné zdroje.

Práve ruské zbrane, zbraňové systémy a žoldnieri sa v posledných rokoch stali pre Moskvu, ktorá si miestne vlády nedokáže získať rozvojovou pomocou alebo rozsiahlymi infraštruktúrnymi projektmi, kľúčom od čierneho kontinentu. (Viac o prenikaní Ruska do Afriky sa môžete dočítať v článku denníka Štandard).

Kto sú Vagnerovci

Skupina Vagnera je ruská súkromná vojenská spoločnosť. Jej členovia sa zapojili do občianskej vojny v Sýrii, v Donbase, pričom pôsobia aj v Líbyi a subsaharskej Afrike. Hoci je táto polovojenská organizácia oficiálne súkromná, existujú dohady, že ide o predĺženú ruku ruského ministerstva obrany, prípadne ruskej vojenskej rozviedky (GRU), ktorá Vagnerovcov nasadzuje v konfliktoch, v ktorých sa Moskva nechce otvorene priamo angažovať, prípade potrebuje zachovať určitú mieru anonymity.

Zakladateľom spoločnosti je údajne Dmitrij Utkin, ktorý bol až do roku 2013 podplukovníkom a veliteľom brigády špeciálnej jednotky Specnaz GRU. Podľa správ ruských opozičných médií však za organizáciou v skutočnosti stojí Jevgenij Prigožin – oligarcha blízky ruskému prezidentovi, prezývaný aj Putinov kuchár.


Ďalšie články