Sme v prvom rade kresťania, až potom Iračania či Slováci, hovorí iracký dobrovoľník v Šaštíne

Veriaci čakajú na príchod pápeža Františka. Foto: Martin Baumann/TASR Veriaci čakajú na príchod pápeža Františka. Foto: Martin Baumann/TASR

Tak ako počas celej apoštolskej cesty, aj v Šaštíne pomáhalo veľa dobrovoľníkov. Oslovili sme dvoch z nich, Hamida Alabija pôvodom z Iraku, ktorý žije na Slovensku, a Patrika Struka z Trenčína.

Hamid Alabija pochádza z mesta Karakoš v Iraku, ktoré pápež navštívil v marci tohto roku. Keďže žije na Slovensku a z dôvodu vtedajšej ťažkej pandemickej situácie sa návštevy pápeža v jeho rodnej krajine nezúčastnil. Hamid však teraz Františka videl priamo v Šaštíne, kde je dobrovoľník:

„Chcem pomáhať, keď môžem, a najmä teraz, keď bude veľká oslava a požehnanie pre Slovensko, keď príde Svätý Otec. O to viac, že som nemohol byť v Iraku, keď tam prišiel na historickú návštevu ako prvý pápež,“ povedal pre denník Štandard.

Sme v prvom rade kresťania, až potom Iračania či Slováci, vraví Hamid

„Pápežova návšteva v Iraku v marci tohto roku bola veľmi úspešná a pozitívna. Bola veľkým povzbudením pre kresťanov budovať mosty s šiítskym duchovným lídrom ajatolláhom al-Sistáním, aby ľudia v Iraku i na celom svete žili a milovali sa ako bratia a prijali jeden druhého,“ hovorí s tým, že katolícky líder podobne môže osloviť aj ľudí na Slovensku:

„Katolíkov určite, no neviem, či aj medzi nekatolíkmi. Napríklad v Iraku sa tešili aj nekresťania, že prvý raz po dlhšom čase celý svet sledoval a písal o Iraku pozitívne veci a nie o tom, že vybuchla bomba alebo ako teroristi zabíjali. Situácia na Slovensku je iná ako v Iraku.“

Rodák z Karakoša (známy aj ako Baghdeda či Bachdída) od pápeža očakával povzbudzujúce slová a veľké požehnanie v takom ťažkom čase pandémie. V Šaštíne zažil veľkú radosť podobnú tej, akú prežíval, keď pápež navštívil Irak a jeho rodné mesto.

„Chcel by som od neho počuť, ako je dôležité pochopiť, že my kresťania sme v prvom rade kresťania skôr, ako sme Iračania či Slováci a my sme na tejto zemi len na určitý čas, kým sa nevrátime na náš večný domov,“ zdôveril sa nám.

Dobrovoľník Patrik: Rozhodujú médiá

Naopak, Patrik Struk z Trenčína pôsobí ako dobrovoľník v Rádiu Mária a na pápežskom podujatí v Šaštíne mal na starosti sprievodný program pre pútnikov od 4:00 do 8:00 rána. Na vzácnu návštevu pápeža sa usilovne pripravoval:

„Snažím sa, aby som tento čas strávil duchovne pripravený. Aby som si vedel viac uvedomiť, kto prichádza a čo nám chce odovzdať. Preto sa v mojej dennej modlitbe modlím za pápeža, ale aj za seba, aby ma jeho prítomnosť čo najviac duchovne posilnila. Je to na nás, ako jeho prítomnosť prijmeme, preto každého pozývam do súkromnej modlitby za pápežovu návštevu a za všetkých ľudí, ktorí tam prídu. Ale aj za nás samotných, nech sa nás jeho požehnanie duchovne dotkne.“

Patrik sa angažoval aj v stredoškolskej súťaži, v ktorej zastupoval politickú stranu a vo fiktívnom parlamente navrhoval a schvaľoval zákony spolu s inými nadšenými študentmi. Aj preto sa zamýšľa, ako pápežova návšteva Slovenska ovplyvní našu polarizovanú spoločnosť

„Samozrejme, určitú úlohu v tomto celom zohrajú aj médiá. Rozhodujú o tom, ako budú informovať o pápežových činoch a slovách. Verím, že jeho slová nebudú prekrútené alebo zneužité žiadnymi médiami a politikmi,“ vysvetľuje.

A ak by mohol, čo by odkázal Františkovi on osobne? Poďakoval by za službu, ktorú vykonáva vo svojom pontifikáte.

„Ide o upozorňovanie a hľadanie riešení na pandémiu chudoby. Hovorí nám, aby sme mysleli na tých najchudobnejších a najbiednejších okolo nás a myšlienky pretavili do činov lásky,” uzatvára s tým, že by sa ho spýtal, čo je podľa neho v živote mladého chalana najdôležitejšie.


Ďalšie články