Európsky dvor audítorov: Neschopnosť EÚ deportovať cudzincov zvyšuje nelegálnu migráciu

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Neschopnosť európskej 27-čky nastoliť účinný deportačný systém prispieva k zvýšeniu nelegálnej migrácie. Jedna z inštitúcií EÚ, Európsky dvor audítorov, to konštatuje vo svojej novej správe. Tá prichádza v období, keď starý kontinent zaznamenáva nový prílev cudzincov.

Európsky dvor audítorov vo svojej správe publikovanej v pondelok uviedol, že neschopnosť Európskej únie nastoliť účinný systém na deportáciu prisťahovalcov viedol k zvýšeniu nelegálnej migrácie.

Z dokumentu vyplýva, že od roku 2008 obdržalo príkaz opustiť európsky blok v priemere asi 500-tisíc migrantov ročne. Neefektivita deportačného systému však mala za následok, že kufre si v skutočnosti zbalilo iba 29 percent z nich.

Uvedené číslo navyše klesá, ak je reč o pokuse vyhostiť cudzincov mimo priestoru starého kontinentu – presnejšie na úroveň 19 percent. Úsilie EÚ nadviazať dohody s tretími krajinami podľa audítorov „prinieslo obmedzené výsledky“.

Inštitúcia na margo toho uvádza: „Na úrovni EÚ sa dosiahol obmedzený pokrok pri vytváraní štrukturálnych stimulov pre tretie krajiny pri implementácii ich readmisných povinností.“

Pozor aj na opačný extrém

Hlavný audítor, maltský viacnásobný exminister Leo Brincat, začiatkom tohto týždňa skonštatoval, že efektívny deportačný systém musí byť „základnou súčasťou komplexnej migračnej politiky“.

„Súčasný návratový systém EÚ však veľmi trpí neefektívnosťou, ktorá vedie k opaku zamýšľaného účinku: nelegálnu migráciu skôr povzbudzuje, než od nej odrádza,“ povedal Brincat.

Zároveň podľa portálu Euronews vyjadril nádej, že správa audítorov bude vstupom do diskusie o Novom pakte EÚ o migrácii a azyle, ktorý kompetentní predstavili minulý rok v snahe vytvoriť súdržnú politiku v celom eurobloku.

V texte správy sa na druhej strane nachádza varovanie, že akékoľvek pokusy prinútiť jednotlivé krajiny, aby si násilím vzali späť svojich občanov, by mohli byť v konečnom dôsledku kontraproduktívne.

Staré predstavy už neplatia

Správa audítorov prichádza v čase, keď niektoré krajiny európskeho kontinentu čelia novej vlne nelegálneho prisťahovalectva. Avšak tiež v čase, keď sa oproti roku 2015 výrazne zmenili kontúry úniovej azylovej a hraničnej politiky.

Prejavom toho je napríklad fakt, že prestáva platiť delenie na migrácii otvorený Západ a skeptický Východ. Príkladom toho je prístup Dánska, ktoré za ostatné mesiace prijalo niekoľko tvrdých rozhodnutí sprísňujúcich podmienky pre cudzincov. Štandard sa téme systematicky venuje.

Novým fenoménom je aj stavanie hraničných plotov, ktoré nie je tabu ani pre štáty ako Rakúsko. V tomto kontexte sa žiada tlmočiť hovorcu Európskej komisie Adalberta Jahnza. Ten uviedol, že výstavba plota medzi Litvou a Bieloruskom s cieľom zabrániť nelegálnemu vstupu migrantov do priestoru EÚ je dobrou myšlienkou.

Európsky dvor audítorov je jedna z inštitúcií Európskej únie. Založili ju v roku 1975, sídli v Luxemburgu a zamestnáva asi 800 pracovníkov. Dvor má právo kontrolovať akúkoľvek osobu alebo organizáciu, ktorá nakladá s finančnými prostriedkami EÚ. Má po jednom členovi z každého členského štátu.


Ďalšie články