Le Penovej konkurent Zemmour po zásahu úradov odchádza z televíznej obrazovky

Zemmour_face (2) Éric Zemmour. Foto: Twitter Érica Zemmoura

Populárna relácia CNews bude pokračovať bez Érica Zemmoura. Známy publicista a spisovateľ po dohode odišiel z obrazovky. Audiovizuálna rada ho totiž označila za politika, čo znamená, že jeho čas na obrazovke už nie je neobmedzený. Jeho prípadná kandidatúra nehrá do karát Marine Le Penovej.

Minulý týždeň francúzsky mediálny regulačný orgán (Conseil supérieur de l’audiovisuel, ďalej CSA) rozhodol, že známy pravicový komentátor Éric Zemmour je politický aktér, a preto by sa mu mal merať čas poskytnutý vo vysielaní.

Hoci prezidentskú kandidatúru oficiálne neohlásil, špekuluje sa o nej už mesiace. Navyše, koná tak, ako je pri francúzskych prezidentských kandidátoch zvykom: napísal knihu a ohlásil celoštátne turné. Zároveň komentuje politické dianie, objavuje sa na verejných podujatiach a vymedzuje sa voči ostatným prezidentským kandidátom. „Vo svetle týchto udalostí, berúc do úvahy jeho postoje, činy a komentáre, môže byť považovaný za politického aktéra na národnej úrovni,“ uvádza v stanovisku audiovizuálna rada.

Začiatkom septembra poslal do CSA podnet francúzsky poslanec Matthieu Orphelin. Sťažoval sa, že „predpokladaný kandidát“ ťaží z mediálneho priestoru, ktorý má k dispozícii. CSA mu dala za pravdu. Inštitúcia okrem iného dohliada na vyváženosť zastúpenia politikov v médiách a od roku 1986 má právomoc určovať, kto je súčasťou politického života, informuje denník Le Monde.

V televízii aj novinách skončil

Najväčšiu pozornosť si Zemmour získal v relácii televízie CNews, ktorá je v programe štyrikrát do týždňa. Každý večer ju sledovalo v priemere 700-tisíc divákov, čo je najviac spomedzi spravodajských televíznych kanálov. Teraz v televízii končí.

CNews sa najprv Zemmoura zastala a nechala ho v relácii, ale napokon sa dohodli na odchode. Komentátor avizoval, že z verejného priestoru neodchádza a spúšťa vlastný YouTube kanál.

Zemmour považuje rozhodnutie CSA za účelové a „cenzúru“, ktorú zosnovali jeho kritici z radov politikov. Na Twitteri vyhlásil: „Štátna moc o tom snila, CSA to spravila. CSA nás donútila zastaviť reláciu.“

Už na začiatku septembra prestal písať pravidelné týždenné komentáre pre noviny Le Figaro. Argumentoval tým, že sa ide „stretávať s Francúzmi“ a propagovať svoju knihu La France n’a pas dit son dernier mot (Francúzsko ešte nepovedalo svoje posledné slovo).

Relácia pokračuje

Hoci Zemmour opustil vysielanie CNews, televízia ho promptne nahradila troma konzervatívnymi komentátormi, ktorí sú mu názorovo blízki: Charlottou d’Ornellasovou, Eugénie Bastiéovou a Mathieum Bock-Côtém. Prvé dve sú novinárky, ktoré pôsobili v pravicovom týždenníku Valeurs actuelles (blízkom Zemmourovi) a denníku Le Figaro. Mathieu Bock-Côté je zas konzervatívny sociológ z kanadského Québecu.

Názorová línia CNews teda zostáva zachovaná. Otázne je, nakoľko sa odchod Zemmoura prejaví na sledovanosti.

Zemmourova kandidatúra

Už niekoľkokrát za ostatné mesiace sa objavili informácie, že Zemmour ohlási kandidatúru. Hoci tomu všetko nasvedčuje aj teraz, komentátor naďalej drží politických súperov v napätí.

Éric Zemmour je dlhoročný novinár, spisovateľ a zarytý nacionalista. Narodil sa vo Francúzsku, ale má židovské korene a jeho rodičia sú z Alžírska. Tvrdými vyjadreniami polarizuje francúzsku spoločnosť. Na jednej strane sa vďaka tomu stal ikonou francúzskej nacionalistickej pravice, zároveň však preto dostal vo viacerých médiách stopku.

Zemmour je medzi Francúzmi populárny, hovorí otvorene o politicky citlivých témach a má odmietavý postoj k migrácii, ktorá sa spolu s bezpečnosťou stala jednou z hlavných tém kampane. Viaže tým na seba hlasy priaznivcov Marine Le Penovej aj pravicovej strany Republikáni, mnohé tézy sú všetkým trom subjektom spoločné. V prieskumoch sa ukazuje, že by ich mohol obrať o osem percent hlasov a zatiaľ nemá šancu na postup do druhého kola aprílových prezidentských volieb.

Nepríjemný súper pre Le Penovú

Dôležitý je aj psychologický rozmer. Marine Le Penová je v politike už tri dekády. Tretíkrát, a podľa jej slov poslednýkrát, kandiduje na prezidentku. Názorovo sa počas aktuálnej kampane hýbe do politického stredu, už nehovorí o odchode z EÚ či eurozóny. Za to ju kritizuje výrečný Zemmour, ktorý by bol v politike novou tvárou.

Le Penová dáva najavo, že sa prípadnej Zemmourovej kandidatúry nebojí. „Nemám žiadny dôvod mať strach,“ hovorí politička a dodáva, že komentátor nemá tím, program ani dostatočné finančné zdroje na kampaň.

Z jej strany Národné zhromaždenie však zaznieva niečo iné. O Zemmourovi je podľa nemenovaného zdroja vo vedení strany pravidelne reč a spôsobuje v nej polroka pred voľbami nervozitu, píše portál Politico. Komentátor má tiež veľmi aktívnych podporovateľov na sociálnych sieťach.

„Zemmourova kampaň sa začína a vyzerá čoraz serióznejšie, hoci má okolo seba zvláštny tím. Je skvelý rečník, v kampani to vynikne. V politických debatách by bol veľmi autentický,“ hovorí bývalý šéf kampane Národného zhromaždenia.

Lídrom prieskumov je momentálne úradujúci prezident Emmanuel Macron. Najpravdepodobnejšie sa javí repríza duelu Macron verzus Le Penová spred štyroch rokov. Víťazom by sa podľa sondáží stal opäť Macron.


Ďalšie články