Nadmerné pozeranie televízie zmenšuje sivú hmotu v mozgu, hovorí americký výskum

Mozog, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Mozog, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Sedavá činnosť, ktorá nevyžaduje žiadne podnety. Pozeranie televízie sa všeobecne nepovažuje za príliš prospešné, ale ani za vyslovene škodlivé. Nový výskum do témy vniesol viac svetla. Podľa amerických vedcov vedie nadmerné pozeranie televízie k zmenšovaniu mozgu.

Už to nie sú len varovania rodičov pre ratolesti, ktoré trávia priveľa času pred obrazovou. Podľa výskumu vedeného doktorom Ryanom Doughertym z Bloombergovej školy verejného zdravia má nadmerné pozeranie televízie nepriaznivý vplyv na mozog človeka.

Dougherty skúmal vzťah medzi objemom šedej hmoty u 599 Američanov v strednom veku pozerajúcich televíziu v priemere dva a pol hodiny denne od roku 1990 do 2011.

Podľa zistení výskumu mali ľudia nadpriemerne sledujúci televíziu zmenšený objem sivej hmoty, najmä v častiach predného mozgu a entoriálnej kôry.  

Sedavá aktivita bez podnetov

Inak povedané, nadmerné sledovanie televízie v strednom veku môže mať priamy vplyv na našu schopnosť myslieť. Výskum predpokladá, že škodlivé sú viac ako dve hodiny denne. Každá hodina nad týmto limitom môže byť spojená s poklesom objemu sivej hmoty o pol percenta.

„Nestimulujúce sedavé aktivity, ako pozeranie televízie, sú prepojené s väčším rizikom poškodenia myslenia, pričom stimulujúce sedavé činnosti, ako čítanie, počítačové alebo stolové hry, sú spájané s udržiavaním myslenia a znižovaním rizika demencie,“ uvádza sa v štúdii.

Výskum taktiež dodáva, že tieto efekty sú prítomné bez ohľadu na telesné zdravie človeka či jeho voľnočasové aktivity. Výsledky teda naznačujú, že je potrebné identifikovať také činnosti, ktoré priamo vedú k poškodzovaniu mozgu. Chradnutie nášho mozgu sa začína v strednom veku – je však možné znížiť záporné vplyvy, ktoré k tomu prispievajú.


Ďalšie články