Grécki zdravotníci sa musia povinne očkovať. Tisícky už prišli o prácu. Ako to bude u nás?

grécki zdravotníci protestné zhromaždenie pred nemocnicou Evangelismos, Atény Zdravotník na dôchodku s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Grécko sa pridalo ku krajinám, ktoré od zdravotníckych pracovníkov vyžadujú povinné očkovanie proti covidu. O prácu už prišli tisícky zamestnancov tamojších nemocníc, ktoré vakcíny proti ochoreniu buď odmietli, alebo sa nestihli dať včas zaočkovať. Grécke ministerstvo zdravotníctva varuje, že k neočkovaným zdravotníkom s falošnými očkovacími certifikátmi bude nemilosrdné. Téma povinného očkovania tohto druhu rezonuje aj na Slovensku.

Grécka vláda sa rozhodla tvrdo zakročiť proti ľuďom, ktorí odmietajú očkovanie a snažia sa obísť opatrenia pomocou falošných certifikátov o očkovaní proti covidu, takzvaných covid pasov. Najprísnejšie budú v týchto prípadoch postihy pre zdravotníkov.

K 1. septembru mali byť aspoň prvou dávkou očkovania proti covidu vakcinovaní všetci zamestnanci zdravotníctva. Protesty stoviek z nich tamojšia vláda ignorovala.

O prácu prišlo pre rozhodnutie kabinetu premiéra Kyriakosa Mitsotakisa takmer 6-tisíc pracovníkov nemocníc. Začiatkom septembra preto miestni zdravotníci vyšli do ulíc a vláda im nakoniec dala druhú šancu.

Aj tí, ktorí z nemocníc dostali výpovede, pretože sa nedali zaočkovať, majú teraz možnosť rozmyslieť si to a predísť výpovedi. Musia sa však zaočkovať. Na výber teda v praxi nemajú – buď prídu o prácu, alebo prijmú vakcínu, ktorú pôvodne odmietali.

Podľa odborového združenia pracovníkov v gréckom zdravotníctve POEDIN by mohlo pre rozhodnutie vlády skončiť na dlažbe až 10-tisíc antivax zamestnancov.

Falošné certifikáty

Tým, ktorí by chceli obísť pravidlá a zohnať si falošný certifikát o zaštepení, hrozia postihy. Vysoké pokuty sú určené najmä zariadeniam vydávajúcim tieto falzifikáty. Za vystavenie falošného dokladu o očkovaní alebo prekonaní covidu či nepravého negatívneho testu na koronavírus je zákonom stanovená pokuta 5-tisíc eur. V prípade súkromných zdravotníckych zariadení je to až 50-tisíc.

Grécka vláda pripravila zákon o tvrdých postihoch po zistení, že istý pracovník očkovacieho strediska v meste Karditsa zabezpečil falošné doklady o očkovaní pre desiatky obyvateľov.

„Falošné certifikáty sú problém, ktorý nás teraz veľmi trápi. Myslím, že ich je momentálne len veľmi malé množstvo, a to sa dá odkontrolovať. V prípadoch, kde sa potvrdí podvod, budeme nemilosrdní,“ varovala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Mina Gagaová. Dodala, že najviac pocítia účinnosť zákona práve zdravotnícki pracovníci.

Podľa nových nariadení Mitsotakisoveho kabinetu budú musieť navyše všetci pracovníci v súkromnom aj verejnom sektore bez potvrdenia o očkovaní alebo prekonaní covidu absolvovať jeden rýchlotest týždenne. Negatívnym testom či potvrdením o prekonaní covidu sa budú musieť nezaočkovaní zamestnanci a žiaci starší ako 12 rokov preukázať pri vstupe na pracoviská a do škôl.

Gréci nie sú jediní

Aj keď sa niektorí Gréci hnevajú, tak požiadavka ich vlády na povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov nie je v Európe nič prevratné. Ako prvý štát na svete s takouto podmienkou prišlo Taliansko, ktoré zaviedlo zdravotníkom povinnosť očkovať sa proti COVID-19 už začiatkom apríla.

Podobne neskôr postupovalo aj Maďarsko, kde vláda premiéra Viktora Orbána takisto zaviedla povinné očkovanie pre zdravotníkov a vyslúžila si za to doma kritiku.

Rovnako aj francúzski zamestnanci nemocníc a zdravotníckych zariadení musia byť zaočkovaní proti covidu. Čas na to mali do 15. septembra. Tí, ktorí sa do polovice mesiaca nestihli zaočkovať, môžu prísť o prácu bez vyplatenia odmeny. Aj vo Francúzsku vyvolalo rozhodnutie protesty zdravotníckych odborárov, ale postoj vlády sa zmeniť nepodarilo.

Na Slovensku to neprejde

Téma povinného očkovania proti covidu v prípade zdravotníckeho personálu rezonuje už dlhšie aj na Slovensku. Pre pomery vo vládnej koalícii by však u nás niečo také ako v Grécku či Francúzsku zatiaľ neprešlo.

Predseda Národnej rady a líder Sme rodina Boris Kollár vopred varoval, že jeho hnutie bude v parlamente vetovať akýkoľvek prípadný návrh na povinné očkovanie proti covidu. Šéf parlamentu v súvislosti s treťou vlnou pandémie uviedol, že na Slovensku by už nemal nastať celoplošný lockdown. Delta variant nového koronavírusu prebehne podľa neho cez Slovensko rýchlo.

Proti povinnému očkovaniu sa stavia aj najmenší koaličný partner strana Za ľudí, ktorá pred nedávnom zažila rozpad poslaneckého klubu, keď z nej odišli šiesti poslanci okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej sa budú musieť ľudia pravdepodobne očkovať proti covidu každú jeseň, tak ako proti chrípke, a to až dovtedy, pokým vírus nevymizne.


Ďalšie články