Obyvatelia trnavskej župy si opäť budú vyberať, kam bude smerovať podpora na zveľadenie okolia

hucule1 Na medzinárodnej chovateľskej výstave pri príležitosti 100. výročia založenia Národného Žrebčína Topoľčianky. Foto: Hucule z Kráľovskej Lúky/TASR

Cez participatívny rozpočet budú môcť občania požiadať o finančné prostriedky a zároveň rozhodovať o ich využití. Už po tretí raz.

Na začiatku septembra spustil Trnavský samosprávny kraj tretí ročník svojho plnohodnotného participatívneho rozpočtu. Na realizáciu občianskych a komunitných projektov je pripravených 250-tisíc eur. O podporu sa môžu uchádzať občianske združenia, neziskové organizácie a fyzické osoby.

Participatívne projekty umožňujú občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania o prerozdelení časti verejných zdrojov, ktoré mesto, obec alebo vyšší územný celok vyčlenia na tieto účely. Stavajú na verejnej diskusii medzi občanmi a samosprávami o realizácii navrhnutých projektov, ktoré iniciovali občania, so zámerom na budúcu víziu rozvoja územia.

Projekty, ktoré sa budú uchádzať o podporu Trnavskom samosprávnom kraji, prejdú administratívnou kontrolou. Následne ich budú hodnotiť v rámci verejných deliberatívnych fór, ktorých váha v rozhodovacom procese je 50 percent. O druhej polovici podpory nápadov rozhodnú obyvatelia trnavskej župy v elektronickom hlasovaní, ktoré sa uskutoční na prelome decembra a januára. Realizácia víťazných projektov je naplánovaná na budúci rok s tým, že maximálna výška podpory jedného projektu je päťtisíc eur.

„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu môžu obyvatelia požiadať o finančné prostriedky, respektíve rozhodovať o ich využití. Jeho nový ročník sme koncipovali tak, aby sme vytvorili čo najväčší priestor na realizáciu víťazných projektov. Prihlasovanie sme spustili už teraz a hodnotenie nápadov chceme uzavrieť začiatkom budúceho roka. Realizácia projektov bude následne prebiehať celý rok 2022,“uviedol pre Štandard koordinátor participatívneho rozpočtu trnavskej župy Jakub Sejna.

Minulý rok bolo prihlásených 154 projektov, z nich 105 splnilo podmienky participatívneho rozpočtu a boli zaradené do procesu hodnotenia. Viac ako 21-tisíc hlasujúcich odovzdalo takmer 70-tisíc hlasov. Podporených bolo napokon 57 projektov, z ktorých väčšina sa aktuálne realizuje.

„Predchádzajúce dva ročníky nášho participatívneho rozpočtu sú dôkazom, že obyvatelia trnavského kraja sa chcú podieľať na zlepšovaní života vo svojom okolí. Stúpa počet prihlásených projektov, ako aj počet hlasov od verejnosti,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Projekt Stodola. Foto: Pjekné mjestečko o. z. – Kúty/FB

Na projektoch, ktoré boli podporené minulý rok, sa už začalo pracovať. Podporený bol aj projekt Stodoly v Kútoch. Drevenú stodolu z roku 1820 sa občianskemu združeniu Pjekné Mjestečko podarilo zachrániť v roku 2016 formou rozloženia a konzervácie. Pri príležitosti 200. výročia postavenia chcú tento historický objekt presťahovať do komunitnej záhrady Múzea Kúty, čím zachovajú históriu. Jedným z cieľov je vrátiť život na toto miesto, z ktorého bude cítiť úctu k histórii a ľudskú spoluprácu. Stodola bude súčasťou Múzea ľudového bývania, ktoré kraj otvoril v roku 2019. 

Ďalším bol napríklad aj projekt Huculský deň Kráľovskej Lúky. Ide o podujatia, ktoré sú otvorené pre širokú verejnosť, aby sa dozvedela o aktivitách a činoch, ktoré reprezentujú a podporujú. Dôraz kladú na hodnoty vidieckeho kraja, lásku k zemi a úctu k životnému prostrediu, ochranárstvu a odkazu našich otcov. Jedným z cieľov je, aby sa verejnosť zúčastňovala na ukážkach chovu, sedlania, jazdenia a kompletnej starostlivosti o koňa, aby mnohí pochopili dôležitosť ochrany prírody vôkol samého seba.


Ďalšie články