Štúdia naznačuje, že chlapci do 15 rokov sú viac ohrození vedľajším účinkom Pfizeru ako covidom

Nemecká Stála komisia pre oèkovanie (STIKO) odporuèila oèkovanie proti covidu pre mládež vo veku 12-17 rokov Ilusračné foto: TASR/AP

Štúdia amerických vedcov naznačuje, že u zdravých chlapcov, ktorí netrpia žiadnymi závažnými zdravotnými komplikáciami, existuje štyri až šesťkrát väčšia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaný zápal srdca než to, že by skončili v nemocnici pre koronavírus.

Vo vekovej skupine tínedžerov od 12 do 15 rokov existuje väčšia pravdepodobnosť prijatia do nemocnice so vzácnym vedľajším účinkom vakcíny od Pfizer/BioNTech, presnejšie zápalom srdca (myokarditída), ako pri samotnom ochorení COVID-19. O nových zisteniach vedcov z USA informuje britský denník The Guardian.

U väčšiny detí, u ktorých sa vyskytol zriedkavý vedľajší účinok, sa rozvinuli symptómy do niekoľkých dní po druhej dávke očkovania látkou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Podobný účinok pozorovali aj pri štepení látkou od Moderny. Autori štúdie uviedli, že 86 percent zápalom postihnutých chlapcov si vyžiadalo nemocničné ošetrenie.

Opatrnosť je vraj na mieste

Saul Faust, profesor pediatrickej imunológie a infekčných chorôb na univerzite v Southamptone, ktorý sa na štúdii nepodieľal, uviedol, že zistenia zrejme odôvodňujú opatrný prístup, ktorý k očkovacím látkam pre mladistvých uplatňuje Spoločný výbor Spojeného kráľovstva pre očkovanie a imunizáciu (JCIV).

Výbor totiž zatiaľ očkovanie 12- až 15-ročných tínedžerov neodporučil, ale vec postúpil hlavným britským lekárom, od ktorých sa očakáva finálny verdikt na budúci týždeň.

Očkovanie detí sa medzitým relatívne vo veľkom rozbehlo na drvivej väčšine starého kontinentu. V polovici augusta vakcináciu odporučila aj nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko), ktorá v tejto problematike patrila medzi najviac skeptické panely svojho druhu. Slovensko otvorilo čakáreň pre vekovú skupinu 12+ začiatkom júna.

V najnovšej práci, pri ktorej je nutné podotknúť, že ešte neprešla recenzným konaním, doktorka Tracy Høegová z Kalifornskej univerzity a jej kolegovia analyzovali nežiaduce reakcie na vakcíny proti COVID-19 u amerických detí vo veku 12 až 17 rokov počas prvých šiestich mesiacov roku 2021.

Ojedinelé a ojedinelejšie

Odhadujú pritom mieru myokarditídy po dvoch dávkach vakcíny Pfizer/BioNTech na 162,2 prípadov na milión u zdravých chlapcov vo veku od 12 do 15 rokov a na 94 prípadov na milión u zdravých chlapcov vo veku 16 až 17 rokov. Rovnaká diagnóza v rovnakej skupine pri očkovaných dievčatách bolo omnoho zriedkavejšia.

Pri súčasnej miere nákazy v Spojených štátoch amerických je riziko, že zdravý dospievajúci bude prevezený do nemocnice s covidom v nasledujúcich 120 dňoch, približne 44 na milión, uviedli výskumníci.

Dôležitým rozmerom je fakt, že drvivá väčšina myokarditíd sa objavuje po druhej dávke vakcíny. Do úvahy tak prichádza podávanie iba jednej dávky, čo by na jednej strane zvýšilo proticovidovú imunitu a na druhej strane minimalizovalo riziko vzniku zápalu srdca.

Britský regulátor: Zistenia nie sú kompletné

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotníctvo uviedol, že dostupné údaje o možnom riziku myokarditídy a perikarditídy starostlivo monitoruje. „Dospeli sme k záveru, že vakcíny proti COVID-19 vyrobené spoločnosťami Pfizer/BioNTech a Moderna môžu byť spojené s malým zvýšením rizika týchto veľmi zriedkavých stavov. Prípady boli väčšinou mierne a drvivá väčšina sa zotavila jednoduchým ošetrením a odpočinkom,“ dodal.

Hovorca úradu doplnil, že štúdiu zvážila pracovná skupina expertov pre očkovanie, ktorá zistila, že interpretácia zistení je obmedzená. A to skutočnosťou, že štúdia nezohľadňuje rozdiely v liečebnom postupe, trvaní a závažnosti pri covidových hospitalizáciach a hospitalizáciách pri zápaloch srdca.

Prvé dáta o myokarditíde pri zaštepených chlapcoch-tínedžeroch prišli z Izraela. Neskôr spojitosť medzi zápalmi a mRNA vakcínami našli aj v USA. Kauzalitu medzi očkovaním látkami na báze mRNA a ojedinelými prípadmi myokarditídy a perikarditídy našiel aj Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Štandard oslovil so žiadosťou o vyjadrenie k štúdii aj Ministerstvo zdravotníctva SR a Štátny úrad pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články