Opäť hrozí, že ruská opozícia porazí v nadchádzajúcich voľbách samú seba

Rusko a Bielorusko zaèali vojenské manévre; susedné štáty majú obavy Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hoci dosahuje popularita vládnej strany Jednotné Rusko rekordne nízku úroveň, ruskej opozícii nemusí pomôcť ani systém chytrého hlasovania.

Kritik Kremľa Alexej Navaľnyj vyzval v pondelok z väzenia opozične naladených Rusov, aby spoločným úsilím v nadchádzajúcich ruských parlamentných voľbách prehlasovali kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko. Poslúžiť má k tomu Navaľného tímom vypracovaný koncept chytrého hlasovania. Ruská opozícia však medzitým na viacerých miestach míňa energiu na vnútorný boj.

Strach z chytrého hlasovania?

„Tým, ktorí žijú v komforte, blokujú stránky na internete. U nás, v surovom svete baraníc a sleďov v železných miskách, blokujú priamo ľudí, aby nič nenapísali na internete. Strach Kremľa pred chytrým hlasovaním je taký veľký, že zablokovali aj mňa,“ vyhlásil Navaľnyj prostredníctvom svojej sociálnej siete. Dodal tiež, že jeho stretnutia s právnikom začali byť pred voľbami „nelegálne a demonštratívne“ prerušované už krátko po začatí.

Podľa opozičníka sú tieto reštrikcie dôkazom narastajúcej nervozity v Kremli. „Čím viac ľudí presvedčíme [aby využili chytré hlasovanie, red.], tým väčšia je šanca, že zo Štátnej dumy vyhodíme niekoľko odporných Putinových zlodejov,“ vyhlásil.

Systém chytrého hlasovania vypracoval Navaľnyj so svojimi spolupracovníkmi už v roku 2018, pričom vyzývať na jeho využitie v parlamentných voľbách začali znova po tom, ako bola jeho sieť organizácií označená za extrémistickú. Navaľného kolegovia tak totiž stratili možnosť vo voľbách kandidovať.

Ide o mechanizmus taktizovania vo voľbách, s cieľom nasmerovať podporu opozične naladených voličov na kandidátov, ktorí majú najväčšiu šancu poraziť vo voľbách predstaviteľov Jednotného Ruska.

Samotný Navaľnyj tento koncept predstavil ešte v roku 2019 nasledovne: „Politické strany samé sa nedokážu dohodnúť na nominácii spoločného kandidáta proti Jednotnému Rusku. Avšak my sa na tom dohodnúť dokážeme. Sme rôzni, avšak máme jeden cieľ – sme proti monopolu Jednotného Ruska. Všetko ostatné je matematika. Ak budeme konať chytro a hlasovať za najsilnejšieho kandidáta, ten vyhrá a Jednotné Rusko prehrá.“

Mechanizmus chytrého hlasovania v praxi funguje tak, že Navaľného tím pre opozične naladených voličov identifikuje pre jednotlivé okrsky konkrétnych kandidátov, ktorí majú podľa jeho výpočtov najlepšiu šancu poraziť zástupcov vládnej strany.

Podľa výskumu ruských politických analytikov Ivana Boľšakova a Vladimira Perevalova zlepšuje Navaľného chytré hlasovanie výsledky opozičných kandidátov v priemere približne o 5,4 percenta, hoci nie vo všetkých prípadoch je účinné a jeho efektivitu ovplyvňujú aj iné faktory.

Jedinečná príležitosť pre ruskú opozíciu

Cieľom konceptu chytrého hlasovania je aspoň zmierniť obrovskú rozdrobenosť ruskej opozície oproti vládnej strane. Práve tá je totiž popri často spomínaných reštriktívnych opatreniach vlády neraz jedným z kľúčových faktorov, prečo opozícia prehráva aj tam, kde by inak nemusela. Opozičné sily by pri dobrej koordinácii mohli z rúk Jednotného Ruska vyrvať najmä 15 volebných okrskov v Moskve, v ktorých je vládna strana už dlhodobo mimoriadne nepopulárna.

Ani táto skutočnosť však počas volieb v roku 2016 Jednotnému Rusku nezabránila vyhrať v hlavnom meste každý jeden okrsok. Úlohu, ktorú v tom zohrala rozdrobenosť a rozháranosť ruskej opozície, dobre ilustruje ten kuncevský. Kandidát vládnej strany v tomto okrsku vyhral s necelými 29 percentami po tom, ako si opozičné hlasy na takmer presnú polovicu rozdelili komunisti a strana Jabloko.

Šance opozície poraziť kandidátov Jednotného Ruska sú pritom v týchto voľbách vyššie než kedykoľvek predtým. Celoštátna podpora vládnej strany, ktorá momentálne v Štátnej dume kontroluje 75 percent kresiel, sa za posledné roky prepadla na 27 percent. Hoci v prospech Jednotného Ruska vo všeobecnosti hrá zmena volebného systému z roku 2012, na základe ktorej je polovica poslancov volená väčšinovým systémom v jednomandátových okrskoch, takto nízke preferencie sú pre Kremeľ veľkou výzvou. Najmä ak by sa za pomoci chytrého hlasovania podarilo opozícii vyhrať práve jednomandátové okrsky vo veľkých mestách.

Do hry však opäť vstupuje rozdrobenosť opozície, ako aj niektoré obmedzenia samotného systému chytrého hlasovania, ktoré tak ako aj v minulosti hrajú do karát Putinovej strany.

Vrodené vady ruskej opozície aj chytrého hlasovania

Predzvesťou toho, že jednotné Rusko môže s odretými ušami opäť uspieť aj vo veľkých mestách, je aj v roku 2021 už spomínaný Kuncevský okrsok. V ňom dnes proti sebe opäť stoja navonok navzájom priateľsky naladení komunisti a Jabloko. Pod povrchom však číha rovnaká nezmieriteľnosť a neochota ustúpiť ako aj v minulosti.

„Za žiadnych okolností svoju kandidatúru nestiahnem,“ vyhlásil nedávno 29-ročný kandidát strany Jabloko Kiril Gončarov počas protestu proti novej ceste, ktorý jeho strana organizovala spolu s komunistami. Dodal pri tom, že komunisti v dume hlasovali za každý jeden reštriktívny zákon, ktorý Jednotné Rusko predložilo. „Ako by som ich mohol podporiť?“ položil si rečnícku otázku.  

Rovnako neochotný obetovať svoju kandidatúru na oltár opozičného záujmu bol aj komunistický kandidát Michail Lobanov, 38-ročný profesor matematiky, ktorý sa hlási k ideám amerického senátora Bernieho Sandersa. „Najlepšia vec, akú môže Kiril urobiť, je vyčkať do posledného dňa pred tým, než budú vytlačené volebné hárky a odstúpiť. V môj prospech, samozrejme,“ vyhlásil. Súperenie oboch kandidátov tak môže priviesť k situácii, keď sa v tejto bašte opozície stane víťazom opäť kandidát jednotného Ruska – moderátor pro-kremeľskej talk show Jevgenij Popov.

Víťazstvo opozície nie je zďaleka isté ani tam, kde opozícia so systémom chytrého hlasovania súhlasí. V 208. volebnom okrsku v centre Moskvy súhlasí so zapojením sa do chytrého hlasovania šesť opozičných kandidátov. Praktickým problémom pre opozíciu bez dostatočných prostriedkov na vlastné prieskumy verejnej mienky však zostáva zistiť, ktorý z týchto kandidátov je najpopulárnejší a v koho prospech by ostatní mali odstúpiť. Chytré hlasovanie tam tak namiesto zjednotenia priviedlo opozičných kandidátov k ich ešte väčšiemu rozhaštereniu a emocionálne nabitému vzájomnému obviňovaniu.

Nezhody ruskej opozície pritom prechádzajú z roviny vecnej do roviny osobnej už dlhšiu dobu nielen na lokálnej úrovni, pričom neraz majú za následok absurdné situácie a vyjadrenia. Spoluzakladateľ strany Jabloko Grigorij Javlinský, predseda federálneho politického výboru strany, napríklad ešte na konci júla vyzval Navaľného prívržencov, aby vo voľbách do Štátnej dumy nehlasovali za ich stranu. „Nebudeme pokračovať v politike Navaľného. Nepozývame jeho priaznivcov na naše volebné hárky. Tí, ktorí chcú hlasovať za Navaľného, ​​nemusia hlasovať za nás. Netreba. Nechceme vám klamať – my nikdy nebudeme pokračovať v jeho politike,“ zdôraznil. Predseda strany Jabloko Nikolaj Rybakov v rovnakom čase odmietol aj koncept chytrého hlasovania. 

Navaľnyj medzitým avizoval, že odporúčania chytrého hlasovania budú zverejnené až krátko pred otvorením volebných miestností, aby štátne orgány nemohli odporučeným kandidátom zabrániť v účasti vo voľbách. Otázkou však zostáva, do akej miery bude táto stratégia efektívna, ak najväčším nepriateľom ruskej opozície zostane do značnej miery ruská opozícia.


Ďalšie články