Kto koho skôr zavrie? A kto má teraz konať?

Druhý deò mimoriadnej schôdze NR SR Foto: Jakub Kotian/TASR

Páči sa vám romantické heslo o rozviazaných rukách polície? Takto ste si predstavovali rozviazané ruky? Že sa tu pol roka zatvárajú hlava-nehlava, vylamujú si dvere a vznášajú proti sebe obvinenia? Toto je groteska, ktorú si v Európe nepamätám.

Policajti z inšpekcie zadržali policajtov z NAKA skôr, než policajti NAKA zadržali policajtov z inšpekcie. Inšpekcia zvíťazila v pretekoch, kto koho zavrie skôr, povedané športovou terminológiou, len o dohmat.

Nastal čas opustiť tri romantické predstavy o orgánoch činných v trestnom konaní.

Dobrí a zlí policajti?

Tak najprv by som navrhoval zabudnúť na delenie na dobrých a zlých policajtov. Poznáte to, však? Dobrá NAKA, zlá inšpekcia. Dobrý Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚSP), zlá generálna prokuratúra. Opozícia hovorí, že je to naopak.

Áno, je tu veľa prípadov, keď inšpekcia ide proti vyšetrovateľom NAKA, zabavuje im spisy, stíha policajného prezidenta Kovaříka, ich ochrancu. Stíhala šéfa bratislavských operatívcov NAKA Kaľavského i bývalého šéfa NAKA Zuriana. Prvým dvom prokuratúra obvinenia zrušila, Kovařík je stále stíhaný. Kvalita obvinení nevzbudzovala a nevzbudzuje dôveru.  

NAKA zase zatkla šéfa inšpekcie Adriána Szabóa, ktorý sa už dávnejšie k trestnej činnosti priznal. NAKA bola spochybnená generálnou prokuratúrou zrušením stíhania bývalého riaditeľa SIS Pčolinského a oligarchu Haščáka. NAKA a ÚŠP v prípade Pčolinského síce „robili ramená“, ale dôkazná situácia proti Pčolinskému sa v priebehu vyšetrovania v skutočnosti zoslabila.   

Zároveň sú NAKA i inšpekcia ochotné stíhať aj svojich bývalých.

NAKA priškripla Pčolinského zástupcu Beňu, ktorý bol ochotný svedčiť proti bývalému šéfovi NAKA Zurianovi, ktorému vďaka Beňovmu svedectvu vzniesla obvinenie inšpekcia. Najnovšie chcela NAKA stíhať v tej istej kauze aj bývalých členov NAKA, aj súčasných policajtov inšpekcie. Na verejnosť uniklo pripravené uznesenie NAKA o vznesení nového obvinenia Zurianovi i Kaľavskému a ďalším osobám, napríklad vyšetrovateľke Santusovej z inšpekcie.

A inšpekcia pred pár hodinami zadržala svojho dočasného šéfa Scholtza. Ani sa nestačil stať riadnym šéfom a už je zadržaný. Vlastnými.

Trúfate si povedať, že jedni sú dobrí a tí druhí zlí? Veď dobrá NAKA, zlá NAKA, dobrá inšpekcia a zlá inšpekcia sa vo štvorici stíhajú či verbálne obviňujú krížom-krážom, každý proti každému.      

Páčia sa vám rozviazané ruky?

Falošné heslá zvyknú rýchlo starnúť. Páči sa vám romantické heslo o rozviazaných rukách polície? Takto ste si predstavovali rozviazané ruky? Že sa tu pol roka zatvárajú hlava-nehlava, vylamujú si dvere a vznášajú proti sebe obvinenia?

Že sa vám to nepáči?

Samozrejme, že sa vám to nepáči. Toto je groteska, ktorú si v Európe nepamätám.

Preto treba doplniť heslo o „rozviazaných rukách“ polície. Áno, vyšetrovatelia majú slobodne vyšetrovať, aby im nik zhora neprikazoval či nezakazoval niekoho trestne stíhať. Ale vyšetrovatelia majú byť i čímsi viazaní. Viazaní Trestným poriadkom a Trestným zákonom, viazaní poctivosťou i odbornosťou. Veď to sú všetko ľudia. Múdri i menej múdri, niekedy poctiví, niekedy menej. Niekedy chybujúci. Potom ješitní a brániaci svoje chyby. A keď sú v úzkych, tak aj zneužívajúci svoje právomoci. A tie sú nemalé. Vznesenie obvinenia môže človeku zničiť život. Niektorí skromní, iní ctibažní. To všetko je zo života.

Heslo o nezasahujúcej vláde

Postup prokuratúry a inšpekcie v kauze zadržaných vyšetrovateľov NAKA dnes spochybnil Daniel Lipšic. Minister vnútra Mikulec dnes tiež adresoval tvrdé slová voči inšpekcii a prokuratúre. Už mal byť tvrdý, keď jemu i celej vláde krajská prokuratúra s inšpekciou odpálili policajného prezidenta. Nie že by som si myslel, že Kovařík sa vo funkcii osvedčil, skôr naopak. Ale personálna politika v Policajnom zbore sa nemôže vykonávať prostriedkami trestného stíhania, čo sa v skutočnosti deje.

Vláda žije vo viere v nedotknuteľnosť orgánov činných v trestnom konaní. Matovič, predseda najsilnejšej parlamentnej strany, povie, že Kovaříka odstavila mafia. Ale ak to bola mafia, tak prečo Kovařík odstupuje?

Isteže bola zvyklosť, že obvinení v prípade vznesenia obvinenia odstupujú z funkcií. Ale to predsa platilo za podmienky, že integrita orgánov činných v trestnom konaní nie je spochybnená. Ale tu sa tvrdí, že o tom rozhodla mafia. No tak, pod tlakom intríg mafie sa predsa neodstupuje, nie?

Ak boli mienené expremiérove i ministrove slová vážne, tak Kovařík mal ostať.

Bohužiaľ, vláda uviazla vo vlastnej propagande o tom, že sto percent všetkých stíhaní prominentov je bezchybných, kajúcnici sú dôveryhodní nielen poväčšine, ale vždy, že políciu proste treba nechať pracovať a do ničoho netreba zasahovať. A tak členovia vlády robili z vlastnej neinformovanosti priam zásluhu a vládni poslanci mali v zálohe vždy mantru o tom, že každá kritika postupu „dobrých“ policajtov je dielom mafie, rozumej predchádzajúcej vládnej garnitúry, ktorá sa bojí, že ich už-už pozatvárajú.

Je to však inak.

Ukazuje sa, že orgány činné v trestnom konaní nie sú schopné rozumne spolupracovať a na riešenie svojich konfliktov používajú prostriedky trestného konania. Ukazuje sa, že vláda má vždy vládnuť. To neznamená, že rozhoduje o úkonoch podľa Trestného poriadku, to nesmie. Má však žiadať vysvetlenie problémov a vyvodzovať zodpovednosť.

Ak situáciu nezvládnu dve súperiace prokuratúry, je najvyšší čas, aby konala vláda.

Toto je mimoriadna situácia.  


Ďalšie články