František sa prihovoril k našim židom. Stretol sa aj s arcibiskupom Bezákom, Heger vidí veľký úspech návštevy

Pápež František na Slovensku Pápež v stredisku pomenovanom po židovskom mestečku Betlehem. Foto: TASR

Pápež František dnes popoludní absolvoval dojímavé stretnutie u sestier Matky Terezy v petržalskom centre s názvom svetoznámeho židovského mestečka Betlehem a hneď potom sa v centre mesta, kde stála synagóga, prihovoril k našim židom.

Bolo to jedno z najintímnejších a najbezprostrednejších stretnutí doteraz. V Petržalke sa pápež aj verejne modlil, hovoril bez pripravených podkladov a cítil sa – ak to tak možno povedať – vo svojej koži. Okolo totiž stáli rehoľné sestričky, deti a rodiny, ktorých si médiá inokedy nevšimnú. František im prišiel vzdať uznanie.

A tiež radosť z viery: „Pán je tiež s nami: keď sme spolu, takí šťastní, Pán je s nami. Je s nami aj v čase skúšky. Nikdy nás neopustí. Môžeme to vidieť alebo nevidieť, ale Pán nás vždy sprevádza v okamihoch života. Nezabúdajme nato najmä v temných okamihoch,“ prihovoril sa v stredisku Betlehem (tzv. Misionárky lásky Betlehem) v bratislavskej Petržalke. Mnohým stisol ruky, iných zdravil, všetkých požehnal.

Stretnutie s arcibiskupom Bezákom

Pred týmto stretnutím Svätý Otec strávil čas na nunciatúre, kde sa napríklad stretol s arcibiskupom Robertom Bezákom. Emeritný arcibiskup zobral na stretnutie aj svoju mamu a blízkych, ako povedal pre TV Markíza, na rehabilitáciu nebol dnes čas, ani to neočakával. Stretnutie ho potešilo, pápež vraj chcel pôvodne Roberta Bezáka navštíviť u nich doma v Bernolákove, ten to odmietol. V stredu bude Bezák koncelebrovať omšu v Šaštíne.

Pôvodne mal byť účastný aj stretnutia v Dóme svätého Martina, ktoré bolo predtým, nepustila ho tam však – podľa jeho slov – ochranka, tak na stretnutie nešiel.

Vráťme sa k popoludňajšiemu programu. Neskôr v Petržalke sa nekonala žiadna veľká štátna udalosť, len jednoduché vystúpenie, všetko pôsobilo veľmi prirodzene a spontánne. Ak by som mohol mať tip na jednu z najúspešnejších akcií tejto pápežskej návštevy, práve petržalský Betlehem by som považoval za favorita.

Určite sa tu bude na túto návštevu dlho spomínať, navždy zostane v pamäti inštitúcie aj miesta. Rímsky biskup si toho bol vedomý a sestričkám daroval porcelánovú Pannu Máriu s dieťaťom, ktoré drží strapec hrozna. Ten má bohatú biblickú symboliku a hovorí o radosti, priateľstve, ale predstavuje aj Izrael a Boží ľud a v novozákonnej tradícii odkazuje na Krista a jeho spasiteľskú krv. Moderné umelecké dielo sa osobitne vytvorilo v súvise s návštevou pápeža.

František sa v Petržalke oproti pôvodným plánom trochu zdržal, čo samozrejme nikomu z prítomných ani trochu neprekážalo.

Po skončení sa presunul na opačnú stranu Dunaja, za slovenskými židmi a komunitou kresťanov a ďalších priateľov židovskej komunity, medzi ľudí, ktorí pestujú kresťansko-židovský dialóg.

Nie násiliu, antisemitizmu, dôležité je očisťovanie pamäte

Neďaleko Rybného námestia, v Dóme svätého Martina, dnes už bol, a práve tieň dómskej veže zohral dôležitú rolu. Hneď na úvod totiž predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda vystúpil s uvítacím prejavom, kde pápeža upozornil na spriaznenosť a vzájomnú toleranciu katolíkov a židov, čo vyjadruje aj blízkosť budov kostolov a synagóg vo viacerých mestách na Slovensku. Práve na mieste dnešného stretnutia stála synagóga neologickej židovskej obce až do roku 1969, keď ju počas komunistického režimu zbúrali kvôli výstavbe Mosta SNP.

Na bývalej posvätnej pôde judaizmu s pamätníkom odkazujúcim na šoa a vraždenie židov nacistami pápeža sledovalo a počúvalo asi 100-členné publikum: židovskí občania, traja kardináli prítomní na návšteve v Bratislave, ale aj ďalší, ktorí si pozorne vypočuli Františkove slová. Podujatie prebehlo v priateľskej nálade, veľmi hladko a svižne. Pápež si vypočul vystúpenie preživšieho holokaust, aj svedectvo rehoľnej sestry, ktorá hovorila o tom, ako Slováci pomáhali cez vojnu židom. Celkový domáci tón bol plný porozumenia a spolupráce, čo pápež viackrát kývnutím hlavy ocenil.

Vo svojom príhovore podľa očakávaní odsúdil násilie, antisemitizmus a zdôraznil význam očisťovania pamäte. Ako dodal, preto vznikla Komisia pre dialóg s Katolíckou cirkvou, ktorá už „vydala dôležité dokumenty“:

„Toto je pre nás ten čas, kedy sa už viac nemôže zatemniť Boží obraz, ktorý žiari v človeku. Pomôžme si v tom. Lebo ani dnes nechýbajú márne a falošné modly, ktoré zneucťujú meno Najvyššieho. Modla moci a peňazí vládne nad ľudskou dôstojnosťou, modla ľahostajnosti obracia zrak inam, modla manipulácií, ktoré používajú náboženstvo ako svoj nástroj a robia z neho záležitosť nadvlády alebo ho redukujú na nepodstatnosť. Ďalej je to zabudnutie na minulosť, neznalosť, ktorá všetko ospravedlňuje, hnev a nenávisť.“

Pápež v texte tiež uviedol číslo obetí šoa medzi našimi židmi, ktoré odvtedy preberajú médiá po celom svete, ktoré je, žiaľ, dosť nepresné. František povedal: „…v šialenstve nenávisti, počas druhej svetovej vojny, bolo zabitých viac než stotisíc slovenských židov.“ Ako vieme, zo slovenských židov bolo žiaľ tragicky a násilne usmrtených asi 60 000, čo je síce vysoké číslo, ale menej ako uviedol pápež. Toto vyššie číslo je súčtom židov, ktorí boli deportovaní zo Slovenska, a tiež z území, ktoré boli po Viedenskej arbitráži pričlenené k Maďarsku, odkiaľ ich ale deportovala Budapešť.

Pápež František pestuje dialóg so židmi už z Argentíny, aj v slovenčine vyšla jeho spoločná kniha s argentínskym rabínom Abrahamom Skorkom, O nebi a zemi. Jeho stretnutie na Slovensku okrem jeho záujmu demonštrovalo, ako ďaleko postúpila spolupráca medzi katolíkmi (a vôbec kresťanmi) a židmi u nás.

Premiér Heger už vidí veľký úspech tejto návštevy

Pápež na záver stretnutia opatrne zapálil sviečku pre pamiatku obetí šoa a osobne pozdravil niektorých prítomných, s ktorými si krátko pohovoril. Odtiaľ sa vrátil na apoštolskú nunciatúru, kde počas apoštolskej návštevy býva, a kde dnes po šiestej hodine večer ešte prijal predsedu parlamentu Borisa Kollára aj predsedu vlády Eduarda Hegera.

Kollár ocenil, že pápež je pokrokový a má blízko aj k neúplným rodinám, Heger zase povedal, pápeža vraj teší, že vidí u nás veľa mladých rodín s deťmi, aj mladých ľudí v politike. Pápež tiež podporil Kollárovu snahu o postavenie novej sochy Cyrila a Metoda, ide vraj aj o iniciatívu slovenských biskupov.

Slovenský premiér dnes ešte pred ranným prejavom pápeža v záhrade Prezidentského paláca predpovedal úspech tejto návštevy, keď pre denník Štandard povedal: „Už sa to deje, dnes aj počas týchto dní sa na nás upínajú oči celého sveta nielen médií, ale verím, že aj občanov z krajín po celom svete, všetci očakávajú, čo pápež povie, tak ako vždy, keď niečo hovorí. O to viac v tomto regióne, tu na Slovensku.“

Zajtra sa pápež vydá na východ a navštívi jednak nábožensky založenejšie regióny ako Bratislava, a tiež chudobné a Rómami obývané sídlisko Luník IX. Štandard bude opäť pritom.


Ďalšie články