Macronov ochrankár čelí súdu za viacero zločinov. Ožila prvá veľká aféra francúzskeho prezidenta

Emmanuel Macron a jeho bodyguard Alexandre Benalla Alexandre Benalla, bývalý bezpečnostný poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (vľavo). Foto: TASR/AP

Prvý veľký škandál francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa opäť dostal do centra pozornosti. Jeho ochrankár Alexandre Benalla čelí súdu za napadnutie a ďalšie dva zločiny. Precízne budovaný Macronov imidž vtedy získal prvú veľkú škvrnu.

V pondelok sa začal súd s osobným strážcom Emmanuela Macrona. Prezidentovi privodil vrásky na čele len rok po nástupe do úradu, prvého mája 2018. Na tradičnej prvomájovej demonštrácii bol Benalla prezlečený za policajta a napadol dvoch ľudí.

Benalla sa nachádza na videu v čiernej bunde, policajnej prilbe a s bielou kapucňou. Vidno ho od 20. sekundy pri ťahaní ženy pod krk, potom od 1:13, keď na muža zaútočí zozadu a uštedruje mu údery.

Benalla síce mal povolenie sprevádzať policajné zložky pri zásahu ako pozorovateľ, ale nie zasahovať proti demonštrantom. Navyše mal nasadenú policajnú prilbu, hoci nebol mužom zákona. Pomáhal mu aj Vincent Crase, na videu ho vidno v sivej bude a má plešinu.

Čo ich spája? Obaja pracovali pre Macrona. Benalla bol jeho ochrankárom v Elyzejskom paláci, Crase zas bol bezpečnostným riaditeľom v jeho strane Republika v pohybe (LREM).

Video zničilo bezchybný imidž

Brutálny zákrok dvojice mužov nakrútil reportér Tara Bouhafs. Keď ho umiestnil na internet, začalo sa rýchlo šíriť. Vtedy ešte verejnosť nevedela, že demonštrantov na záberoch nebili policajti, ale muži v službách samotného prezidenta.

Benalla sa však priznal tajomníkovi v prezidentskom paláci, že sa šíri video, kde bil demonštrantov. Najprv bol len postavený mimo službu, potom musel podpísať vrátenie diplomatických pasov. Tie si však nechal. Vtedy ešte o čine vedel len Elyzejský palác a parížska polícia. Justíciu neinformovali, chceli udalosť zamiesť pod koberec.

Všetko sa zmenilo, keď denník Le Monde v júli 2018 video zverejnil a poukázal na identitu násilníkov z videa. Aféra dostala názov “Benallagate” a Emmanuel Macron sa dostal prvýkrát do defenzívy. Vláda čelila dvom hlasovaniam o vyslovení nedôvery a parlamentný vyšetrovací výbor vypočúval viacerých prezidentových kolegov. Benalla, ktorého v strane prezývali „Rambo“, priznal, že pri cestovaní s prezidentom chodieval ozbrojený, hoci zbraň smel oficiálne nosiť len v sídle partaje.

Súdia ho za tri činy

Benalla bol vzápätí obvinený z napadnutia a neoprávneného používania policajných insígnií. Bránil sa tvrdiac, že sa v ňom ozvali reflexy a chcel len pomôcť policajtom. Postupne si však len priťažoval a pribudli mu ďalšie dve obvinenia, stručný prehľad ponúka spravodajská televízia BFMTV.

Za napadnutie demonštrantov mu hrozia tri roky väzenia.

Ďalší trest môže dostať za používanie dvoch diplomatických pasov, hoci ich mal pri odchode z Elyzejského paláca vrátiť. Je tiež podozrivý, že použil falšované doklady na to, aby ich získal. Navyše sa ukázalo, že na pasy cestoval do Afriky a Izraela, kde rozbiehal podnikanie.

V apríli 2017 si spravil fotku s pištoľou Glock a nahral ju na sociálne siete, hoci nemal zbrojný preukaz. Namietal, že išlo len o vodnú pištoľ. Za nedovolené ozbrojovanie mu hrozí sedem rokov väzenia a pokuta do výšky 100-tisíc eur.

Súdny proces potrvá do 1. októbra. Odohráva sa v citlivej dobe, len sedem mesiacov pred prezidentskými voľbami, v ktorých sa Emmanuel Macron, stojac najmä proti Marine Le Penovej, pokúša o znovuzvolenie.


Ďalšie články