Cenzorka Petra Kerekesa získala na filmovom festivale v Benátkach cenu za najlepší scenár

Cenzorka_titulná fotografia Z filmu Cenzorka. Foto: FB/107 Mothers/Cenzorka

Prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie získal film tunajších tvorcov ocenenie na slávnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský si v sobotu večer počas záverečného ceremoniálu osobne prevzali Cenu za najlepší scenár.

Cenzorka je vôbec prvým slovenským dlhometrážnym filmom, ktorý oficiálne vybrali na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach do súťažnej sekcie Orizzonti. O ocenenie sa na 78. ročníku tohto najstaršieho filmového festivalu sveta uchádzal v konkurencii 18 filmov. Medzinárodnej porote predsedala oscarová nominantka, uznávaná bosnianska režisérka Jasmila Žbanićová.

„Ďakujeme veľmi pekne benátskemu festivalu za možnosť predstaviť na jeho pôde náš film vo svetovej premiére. Je nám cťou, že sme mali také krásne a dôležité publikum. Náš film je o matkách a o ich komplikovaných životoch a situáciách. Radi by sme preto venovali toto ocenenie matkám. Mojej mame, mojej žene, ktorá je tiež matkou, a tiež všetkým matkám vo väznici 74 v Odese,“ povedal počas príhovoru Peter Kerekes.

Na udeľovanie cien prišiel aj autor námetu, spoluscenárista a producent filmu Ivan Ostrochovský. Ten vyhlásil: „Toto ocenenie vnímame ako úspech celej slovenskej kinematografie, ktorá z roka na rok generuje stále lepšie a lepšie filmy. Rád by som poďakoval Slovenskej televízii a Audiovizuálnemu fondu, ktoré dlhodobo podporujú nezávislú kinematografiu a sú nevyhnutnou súčasťou vzostupu domáceho filmu.“

Ivan Ostrochovský má tento rok veľmi úspešný. Okrem Cenzorky sa na filmových festivaloch dobre zapísal jeho film z roku 2020 s názvom Služobníci. Na konto si pripísal niekoľko ocenení z Luxemburska, Belgicka, Maďarska a ďalších štátov. Na medzinárodnom festivale v Berlíne bol nominovaný v kategórii najlepší film v sekcii Encounters.

Peter Kerekes (vpravo) a Ivan Ostrochovský na udeľovaní cien. Zdroj: Zuzana Kizáková

Peter Kerekes strávil šesť rokov návštevami a nakrúcaním v ukrajinskej ženskej väznici. Väčšina protagonistiek vo filme vypovedá svoj skutočný príbeh, no jeho snímka tentoraz nie je dokumentárna.

Počas svojich návštev sa stretol so 107 ženami, ktoré si odpykávajú trest. Odtiaľ vychádza aj anglický názov filmu 107 Mothers. Do filmu sa však dostalo len niekoľko z nich.

Najviac ho zaujal príbeh väzenkyne Lesjie, ktorá si odpykáva sedemročný trest za zabitie svojho muža zo žiarlivosti. Do väzenia prichádza však tehotná. Kým si postupne zvyká na pravidlá väzenského života, zisťuje tiež, že viaceré jej spoluväzenkyne postihol podobný osud. Matky s malými deťmi majú povolenie ich raz za čas navštíviť v oddelenej časti väznice, kde sa o deti starajú dozorkyne. A pokiaľ väzenkyňa nenájde pre svoje dieťa domov, po tretích narodeninách potomka umiestnia do ústavnej starostlivosti. Pod zámkom a takmer s nikým, na koho by sa mohla obrátiť zo sveta vonku, musí Lesja nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby jej syn skončil v sirotinci.

Slovenský názov film Cenzorka má názov podľa vystupujúcej vysokopostavenej funkcionárky, ktorá väzenkyniam číta poštu a počúva ich rozhovory s návštevami. Dôvodom je aj to, aby predišli samovraždám, ktoré sa vo väzení mnohokrát dejú.

Prvý raz na Slovensku si tento úspešný film budeme môcť pozrieť 14. septembra počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch. O mesiac neskôr, teda 14. októbra, sa dostane aj do slovenských kín.


Ďalšie články