Policajná inšpekcia zadržala vyšetrovateľov Očistca. Lipšic vidí pochybnosti

Daniel Lipšic Daniel Lipšic. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Policajná inšpekcia zadržala viacero vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo skupiny Očistec.

Informuje o tom portál Aktuality s dodatkom, že túto informáciu potvrdilo viacero nezávislých zdrojov.

Medzi zadržanými má byť podľa uvedeného portálu pôvodný šéf tímu Božie mlyny Ján Čurilla.

V rukách inšpekcie údajne skončil aj vyšetrovateľ, ktorý začal riešiť podozrenie voči inšpekcii a Slovenskej informačnej službe (SIS).

Jeho uznesenie o začatí stíhania zrušil námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera pred pár dňami ako nezákonné na základe paragrafu 363.

Tím rieši podozrenia o ovplyvňovaní veľkých káuz, za ktoré už obvinili pôvodne troch ľudí. Menovite Petra Petrova, Mateja Zemana a Csabu Dömötora.

Pôvodnú šéfku tímu Dianu Santusovú odstavili po tom, ako povolala na zásah do Bratislavy výjazdovku zo Sobraniec. Vedenie inšpekcie malo viacero pochybností, ktoré podľa ministra vnútra doposiaľ celkom nerozptýlila.

Zásah toho času prerušil šéf polície Peter Kovařík, čo vyústilo do jeho obvinenia zo zneužívania právomocí a následnej rezignácie na prelome augusta a septembra.

Ministri reagujú

Na nové skutočnosti už reagoval aj šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Uviedol, že je znepokojený a akciu ohodnotil ako účelovú.

„Považujem to za pokračovanie snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov a moje vnútorné presvedčenie o špinavých hrách v pozadí, rastie každým dňom,“ dodal Mikulec.

Zadržanie na sociálnej sieti komentovala aj ministerka pre informatizáciu a líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová. Cez krajskú prokuratúru v Bratislave sa podľa nej realizuje viacero zvláštnych operácií, cez zásah inšpekcie až po obvinenie policajného prezidenta.

„Už niekoľko mesiacov so znepokojením sledujem pokračujúce útoky na vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí našli odvahu stíhať ľudí na najvyšších miestach v polícií, na prokuratúre, ale predovšetkým ľudí blízkych Robertovi Ficovi a strane Smer,“ napísala.

Krúpa zvoláva výbor

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) zvoláva mimoriadne zasadnutie výboru k dianiu v polícii. Pozvať chce riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza. Termín zasadnutia výboru oznámi čoskoro, informoval v pondelok na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na posledné zatýkania, na situáciu spojenú so spochybňovaním vyšetrovaní či so zverejňovaním spisov z polície a prokuratúry, som sa rozhodol, že je najvyšší čas zvolať mimoriadne rokovanie brannobezpečnostného výboru. Je potrebné objasniť situáciu v Policajnom zbore, najmä vo svetle vzájomných obviňovaní, zatýkaní a pokusov o zastrašovanie vyšetrovateľov,“ zdôvodnil Krúpa.

Kovařik nemá informácie

Policajný prezident Peter Kovařík nemá informácie a nepozná dôvody, prečo inšpekcia ministerstva vnútra zaistila vyšetrovateľov NAKA.

„Zostáva mi len dúfať, že ide o zákonné dôvody a dozorujúci prokurátor vysvetlí konanie ÚIS,“ uviedol Kovařík v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Lipšic vidí pochybnosti

Doterajšie informácie o postupe špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktoré doposiaľ prenikli na verejnosť, vzbudzujú viaceré pochybnosti o zákonnosti a dôvodnosti jeho metód a postupov. Uviedol pre TASR špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na pondelkové zadržanie štyroch príslušníkov NAKA a povereného riaditeľa ÚIS Petra Scholtza.

„Reagujúc na medializované informácie o zadržaní vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú súčasťou tímu Očistec a podieľajú sa na vyšetrovaní aj iných závažných trestných vecí spadajúcich pod dozor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), musíme predovšetkým konštatovať, že nemáme bližšiu vedomosť, ktorých konkrétnych káuz sa má dôvod ich zadržania a obvinenia týkať. Poznajúc však dlhoročnú prácu a charakterové vlastnosti týchto vyšetrovateľov vyjadrujeme presvedčenie, že dôvody zadržania a obvinenia budú náležite preskúmané a vysvetlené tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti z účelovosti postupu príslušníkov ÚIS a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, ktoré môžu oprávnene spoločnosť znepokojovať,“ zdôraznil Lipšic.

Podľa jeho slov sú tieto obavy pritom umocnené faktom, že v pondelok bol zadržaný aj dočasne poverený riaditeľ ÚIS, podľa medializovaných informácií opäť so súhlasom prokurátora KP Bratislava. „Pritom netreba zabúdať, že prokurátor tejto prokuratúry vzniesol obvinenie aj voči prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi Kovářikovi, ktorý v nadväznosti na tento fakt odstúpil z funkcie,“ dodal špeciálny prokurátor.

Je tu vojna alebo nie?

Bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý sa pred niekoľkými dňami dostal z väzby, uviedol, že medzi bezpečnostnými zložkami sa uskutočňuje „brutálna vojna“.

Predseda parlamentu Boris Kollár, ktorého strana Sme rodina Pčolinského na tento post nominovala, si však nemyslí, že sme svedkami brutálnej vojny a skloňuje individuálne zlyhania.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) pred niečo vyše týždňom uviedol, že naďalej dôveruje súdom, polícii aj prokuratúre.

(tod/tasr)


Ďalšie články