Pápež je v Budapešti. Prajem vám dobrý deň, ďakujem, že ste tu, pozdravil nás

Pápež František v lietadle do Maďarska. Foto: Bohumil Petrík Pápež František v lietadle do Maďarska. Foto: Bohumil Petrík

Prinášame prvý text z lietadla s pápežom Františkom od nášho redaktora Bohuša Petríka.

„Dobrý deň všetkým! Ďakujem, že ste tu,“ pozdravil osadenstvo pápežského lietadla pápež František. Vyrážalo sa skoro ráno, lietadlo letelo z Ríma o 6. hodine, krátko po 8:00 sme pristávali v Budapešti, odkiaľ sa ozývam.

Pápež sa na úvod poďakoval a rozlúčil so svojím spolupracovníkom, biskupom Marinim, ktorý vedie Úrad pre pápežské bohoslužby. Na tomto poste slúžil ešte za Benedikta XVI. a podľa očakávaní je táto cesta jeho posledná.

V lietadle je napokon spolu 78 novinárov, dvaja z pôvodne plánovaného počtu neodleteli. V nedeľu dopoludnia sa začína pápežov oficiálny program v Budapešti, o ktorom ešte budem písať, samozrejme, aj svätá omša, neskôr prílet na Slovensko.

Taxík mi ráno trochu meškal, na letisko som prišiel desať minút po tretej v noci, veľa som teda toho nenaspal. Na pápeža sme na rímskom letisku čakali pár hodín, no malo to svoje čaro. Keď sa už blížilo ráno, kolegyňa, americká novinárka, vytiahla jej domáce banánové mafíny. Napiekla ich veľa, ochotne ponúkala, naše zhromaždenie z driemania trochu ožilo. Jeden kolega jej hovorí: „A nepočkáme s nimi na pápeža Františka?“ Viacerí sa prajne zasmiali, ale nemuselo to byť myslené len obrazne, pápež by sa určite potešil. Napokon ale prevážil hlad a tiež uistenie iného kolegu, že pápež má vlastné raňajky v prednej časti lietadla.

Krátko nato sme dostali naše raňajky, malú žemličku s maslom, syr, orech, trochu ovocia plus tanierik s mäsom a zemiakom na studeno. Káva, čaj alebo džús. Chutilo. Ale domáce mafiny boli predsa len vzácnejšie.

Foto: Bohumil Petrík

Jeden z kolegov prišiel v rifliach, aj keď nás niekoľkokrát upozorňovali, že rifle sú nevhodné oblečenie. Keďže ale ide o korešpondenta americkej televízie, odletel s sami. Navyše má tento Talian v amerických službách na tom postavenú svoju povesť, nikto to neriešil. Dal som sa do reči aj s poľskou kolegyňou, zaujímalo ju, či pápež spomenie kardinála Wyszynského, ktorý je dnes vo Varšave blahorečený. Pre Poliakov veľa znamená. Mnohí čakali, že by mohol pri tejto príležitosti Poľsko navštíviť. Povedal som jej, že o kardinálovi tisícročia (ako ho Poliaci volajú) už pápež s veľkým uznaním hovoril na svojej poslednej audiencii. Zdalo sa mi, že to kolegyňa nezachytila. Možno som tak trošku zachránil povesť pápeža pred jej čitateľmi. Preháňam a žartujem, Poliakov je na palube viac a jej ďalší kolegovia si to určite všimli.

Nemecká kolegyňa z nemeckej rozhlasovej stanice ARD by rada priniesla viac informácií o Slovensku, nie je novinárkou vo Vatikáne a pre svoje médium pokrýva najmä Taliansko. Keďže Slovensko je v Nemecku málo známe, vo svojom spravodajstve sa pokúsi o našej krajine priniesť čo najviac. A ja sa budem snažiť v malej miere ovplyvniť, aby tieto informácie boli pravdivé aj priaznivé. Podobných novinárov, ktorí tu nie sú ako experti na Vatikán a pápeža, ale venujú sa Taliansku, je tu viac. Medzi Nemcami napríklad aj zástupca agentúry DPA.

Podobný prípad je aj rímsky korešpondent Der Spiegel. Hovoril mi, že o Maďarsku musí napísať a poslať článok hneď, Nemcov prirodzene zaujíma Orbán aj jeho krajina, ale na text o Slovensku bude mať pár dní času. Verí, že viac priestoru mu umožní napísať analytickejší materiál. Uvidíme, prečítame si.

Taliansky a španielsky kolega si trošku pofrflali, že hoci sa na cestu tešia, už to nie je, čo to bývalo, že sú príliš narýchlo a ich médiá tlačia, aby napísali najlepšie hneď. S nostalgiou zaspomínali na staré časy, vraj to znamenalo aj lepšie články. Nuž nostalgia vie zahriať pri srdiečku, ale včerajší deň sa už nevráti. Zhodli sme sa, že sa treba vrátiť k práci a pápežovu cestu si užiť aj duchovne.

Napokon, veď píšeme o hlave katolíckej cirkvi, ktorá prichádza do našich krajín povzbudiť rímskych aj gréckych katolíkov, ktorí žili počas uplynulého roku dlho bez sviatostí. Mnohí z nich prišli o blízkych a hlavnú rolu má hrať modlitba. Na to treba myslieť viac aj tu, medzi novinármi na palube lietadla.

Toľko po pristátí v Budapešti, ozvem sa opäť o pár hodín.


Ďalšie články