Pápež sa na bratislavskom letisku rozlúčil so Slovenskom a odcestoval do Ríma

Pápež František ukonèil oficiálnu návštevu Slovenska Pápeža vyprevadila k lietadlu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Michal Svítok/TASR

Pápež František strávil na Slovensku takmer štyri dni. S veriacimi sa na záver stretol na svätej omši v Šaštíne.

13:50 Pastoračná návšteva pápeža Františka na Slovensku sa v stredu popoludní skončila. Po svätej omši v Národnej svätyni v Šaštíne sa pápež na bratislavskom letisku rozlúčil a odcestoval do Ríma. Počas štyroch dní v Slovenskej republike absolvoval stretnutia s najvyššími predstaviteľmi štátu, zástupcami náboženských obcí, aj židovskej či rómskej komunity. Okrem Šaštína navštívil tiež Bratislavu, Košice a Prešov.

Pred návratom do Vatikánu sa na letisku s pápežom rozlúčili traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou absolvoval aj krátke súkromné stretnutie. Pri odlete boli prítomní aj veľvyslanec SR pri Svätej Stolici Marek Lisánsky, štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, primátor Bratislavy Matúš Vallo, zástupcovia náboženskej obce a Kancelárie prezidenta SR.

12:10 Pápež František sa v závere svätej omše na priestranstve pred Národnou svätyňou v Šaštíne rozlúčil so Slovenskom. Poďakoval sa biskupom, prezidentke Zuzane Čaputovej, civilným autoritám i všetkým, ktorí pripravovali jeho návštevu.

„Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol skončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,“ povedal pápež zhromaždeným veriacim.

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. „Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým,“ doplnil pápež.

Po požehnaní veriacich položil pápež František k soche Sedembolestnej Panny Márie zlatú ružu ako dar. Po omši sa presúva zo Šaštína na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave, kde sa uskutoční rozlúčkový ceremoniál. Následne odletí do Ríma.

11:30 Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský sa na záver svätej omše v Šaštíne poďakoval Svätému Otcovi Františkovi za jeho apoštolskú cestu na Slovensku. Vyjadril mu vďaku, že slávil v stredu najsvätejšiu Eucharistiu na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery a teraz bude už len na nás, ho udržať.

„Je to veľká pocta a radosť pre národnú mariánsku svätyňu, pre Bratislavskú arcidiecézu a pre celú našu vlasť. Sme veľmi šťastní, že sme pod vaším vedením mohli vyjadriť našu veľkú úctu a lásku našej nebeskej Matke,“ povedal Zvolenský. Zároveň Svätému Otcovi poďakoval za to, že popri svojich povinnostiach prijal pozvanie a prišiel na Slovensko. „A že ste zostali s nami až do slávnosti Panny Márie Sedembolestnej, ako ju voláme v našej tradícii,“ povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska.

„Peter kráčal po slovenskej zemi. Navštívil nielen naše hlavné mesto Bratislavu, ale aj Košice a Prešov. A naplnil náš sen, aby sme sa s ním mohli stretnúť v Šaštíne,“ poznamenal Zvolenský. Podľa jeho slov Svätý Otec putoval po Slovensku, aby nám ukázal s Máriou a Jozefom cestu, ktorá vedie k Ježišovi.

Vo svojom príhovore Zvolenský poďakoval pápežovi za to, že Slovákom znova pripomenul, že sa máme venovať chudobným a že si nesmieme prestať všímať tých, ktorí zaostali a potrebujú našu pomoc. „Vďaka, že ste nás posilnili vo vzájomnom vzťahu katolíkov rímskeho a gréckeho obradu, sme synmi a dcérami tej istej katolíckej cirkvi,“ podotkol. Vďaku vyjadril aj za to, že sa hlava katolíckej cirkvi stretla s predstaviteľmi židovského náboženského spoločenstva a s predstaviteľmi kresťanských cirkví, s ktorými sa usilujú hľadať cesty k plnej jednote.

„Vďaka, za stretnutie s našimi mladými, kde ste im otvorili svoje otcovské srdce. A kde ste nám pripomenuli, aby sme nestratili schopnosť obdivovať a snívať,“ vyhlásil Zvolenský. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery. „Teraz je našou úlohou, aby sme si plameň viery udržali, aby čím viacerí Pána Boha poznali a milovali a aby sa venovali pomoci blížnym,“ dodal.

Zároveň poprosil pápeža, aby, keď sa vráti do Ríma, spomínal na Slovensko a myslel na Slovensko.

10:58 Na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska – prišlo v stredu na svätú omšu s pápežom Františkom do Šaštína viac ako 50 000 ľudí. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Svätý Otec prešiel pred začiatkom svätej omše vo svojom papamobile pomedzi sektory na otvorenom priestranstve pri národnej bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Ešte pred tým pozdravil ľudí v uliciach Šaštína. Pápež pred svätou omšou venoval osobitný priestor aj spoločnej modlitbe s biskupským zborom Slovenska na posvätnej pôde pútnickej svätyne.

10:33 Panna Mária je pre slovenský národ vzorom viery, ktorá kráča po ceste a nie je statická. Vyhlásil to pápež František počas homílie, ktorú predniesol v stredu počas sv. omše v Šaštíne. Poprosil Slovákov, aby zostali na ceste. Dnešné Slovensko zároveň podľa pápeža potrebuje prorokov, ktorí svojím životom ukážu krásu Evanjelia a nastoľujú dialóg. Pápež tiež vyzýva k súcitnej viere, ktorá je solidárna s núdznymi.

„Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána. Kráčaním premáhate pokušenie statickej viery, ktorá sa uspokojí s nejakým obradom alebo starou tradíciou,“ povedal počas homílie pápež František. „A prosím vás, zostaňte na ceste! Mária je cestou, ktorá nás vovádza do srdca Krista,“ doplnil. Na Máriu môžeme podľa jeho slov hľadieť ako na vzor viery, ktorá má tri vlastnosti: cestu, proroctvo a súcit.

Máriina viera je predovšetkým vierou, ktorá sa vydáva na cestu. Pápež pripomenul, že sa ihneď po Anjelovom zvestovaní vydala na cestu za príbuznou Alžbetou. Nepovažovala za výsadu svoje povolanie stať sa Matkou Spasiteľa. „Cítila potrebu otvoriť dvere a vyjsť z domu, stala sa živým stelesnením tej netrpezlivosti, s akou Boh túži prísť k všetkým ľuďom a spasiť ich svojou láskou,“ povedal s tým, že Mária si namiesto pohodlnosti zvykov vyberá neznáme cesty.

Pápež zdôraznil, že Máriina viera je zároveň prorocká. „Proroctvo pre Izrael vrcholí v Márii, pretože ona v lone nosila Slovo, ktoré sa stalo telom Ježiša. Ježišom sa úplne a definitívne zavŕšil Boží plán,“ pripomenul.

Podľa pápeža nesmieme redukovať vieru na cukor, ktorý osladzuje život. „Ježiš je znamením, ktorému budú odporovať. Prišiel, aby priniesol svetlo tam, kde bola tma, čím sa temnota dostala na svetlo a musela ustúpiť. Preto proti nemu temnoty stále bojujú,“ povedal s tým, že kto prijíma Krista a otvorí sa mu, vstane z mŕtvych, a kto ho odmieta, uzatvára sa do tmy a je príčinou vlastnej skazy.

Pápež František v Šaštíne. Foto: Michal Svítok/TASR

 „Takýchto prorokov potrebuje aj dnešné Slovensko. Nejde o to, aby sme boli k svetu nepriateľskí, ale aby sme boli vo svete znamením, ktorému budú odporovať, kresťanmi, ktorí vedia svojím životom ukázať krásu Evanjelia, ľuďmi, ktorí nastoľujú dialóg, kde sú odlišné postoje, ktorí zjavujú bratský život, kde v spoločnosti panuje rozdelenie a nesvornosť,“ povzbudil veriacich.

Mária je podľa neho aj súcitnou Matkou, ktorá zbiera naše slzy a zároveň nás utešuje a pripomína nám, že v Kristovi je konečné víťazstvo. „Stojí pod krížom. Neutečie preč, nesnaží sa zachrániť si život, nepoužíva ľudskú lesť ani duchovné anestetiká, aby sa vyhla bolesti. Toto je dokaz súcitu: zostať pod krížom,“ zdôraznil pápež František.

Veriaci sa majú podľa neho otvárať súcitnej viere, ktorá vedie zdieľať život s tými, ktorí sú zranení, trpia alebo sú nútení niesť na pleciach ťažké kríže.

Pápež František v Šaštíne. Foto: Michal Svítok/TASR
Predseda NR SR Boris Kollár a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Michal Svítok/TASR

10:13 Za veľký dar pre východniarov označil predseda Košického samosprávneho kraja (Rastislav Trnka utorkovú návštevu pápeža Františka  na východe Slovenska.  „Jeho návšteva v našom kraji priniesla pokoj, povzbudenie aj pripomenutie, že ako spoločnosť dosiahneme viac, keď budeme držať spolu. Takýto odkaz sme ako spoločnosť potrebovali zvlášť v období pandémie, ktorá nás v posledných mesiacoch rozdeľovala,“ uviedol Trnka.

09:30 V stredu, posledný deň svojej návštevy Slovenska, daroval pápež František Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bol ubytovaný, pamätnú medailu a mozaiku so svojím erbom.

Medaila patrí medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov. „Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu,“ priblížila Kancelária biskupov Slovenska (KBS). Rovnakú medailu dostala pri stretnutí s pápežom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

09:06 Svätý Otec František prišiel v stredu ráno do Šaštína. Ide o posledný deň jeho apoštolskej cesty na Slovensku. Pred svätou omšou, na ktorej odznie homília od hlavy katolíckej cirkvi, sa stretne ešte s biskupmi.

Slávnosť sa bude konať v latinskom jazyku. Jednotlivé čítania a čítanie z Evanjelia podľa Lukáša bude prednášané po slovensky. Modlitba veriacich bude po slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky a rómsky, nasledovať bude požehnanie rodín. Na záver svätej omše pozdraví pápeža bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a ľud pozdraví aj Svätý Otec.

Svätý Otec sa medzi pútnikmi presunul v papamobile po celom priestranstve. Prítomných pozdravil a požehnal. V areáli ho vítali ľudia potleskom a mávaním najmä vatikánskych či slovenských vlajok. V Šaštíne vidieť aj ľudí z iných krajín, napríklad zo susednej Českej republiky.

Omša v Šaštíne sa koná na sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Zároveň je streda posledným dňom apoštolskej cesty hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku.

Veriaci čakajú na príchod pápeža. Foto: Martin Baumann/TASR
Igor Matovič v Šaštíne. Foto: Martin Baumann/TASR

08:00 Cesta v smere Kúty – Šaštín-Stráže je momentálne uzatvorená. Vzhľadom na dopravnú situáciu na cestách organizátori upravili vstup do sektorov a návštevníci svätej omše môžu do nich vstupovať o hodinu dlhšie, a to do 9.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Veriaci čakajú na príchod pápeža Františka. Foto: Martin Baumann/TASR

07:54 V Národnej bazilike Argentíny v Luján sa v stredu o 11.00 h miestneho času uskutoční slávnostná svätá omša venovaná patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii. Celebrovať ju bude rektor baziliky Lucas García. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

„Konanie svätej omše v Národnej svätyni Argentíny v ten istý deň, keď bude Svätý Otec František celebrovať svätú omšu na Slovensku, v Národnej svätyni Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, tak symbolicky duchovne spojí Slovensko s jeho rodnou krajinou,“ informoval Rastislav Hindický, veľvyslanec SR v Argentíne. Práve z jeho iniciatívy sa táto svätá omša v argentínskom meste Luján uskutoční.

07:36 Na priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne už tisícky pútnikov očakávajú pápeža Františka. Prichádzali od skorých ranných hodín, od stretnutia očakávajú povzbudenie a tešia sa, že uvidia hlavu katolíckej cirkvi naživo.

„Videl som naživo Jána Pavla II., tak by som rád videl naživo aj pápeža Františka,“ povedal pre TASR Pavol, ktorý prišiel na stretnutie do Šaštína z okolia Šurian. Ako dodal, cesta aj vstupy na podujatie boli bezproblémové.

S autobusom prišli na stretnutie aj ďalší farníci zo Šurian. Jednou z nich je učiteľka náboženstva Alžbeta. „Odchádzali sme o 2.30 h spred farského kostola a cesta bola príjemná, bola v dobrej atmosfére, pretože sa všetci tešíme, že nás príde Svätý Otec požehnať,“ uviedla. Zároveň podotkla, že každý človek potrebuje povzbudenie. Cestu pápeža Františka na Slovensko označila za veľký prínos.

Zuzana prišla takisto zo Šurian. „Veľmi sa teším a pevne dúfam, že ma to viac posunie bližšie k Bohu a budem vidieť pápeža. Je to Boh na zemi, on je jeho najvyšší zástupca, bola som aj na Jánovi Pavlovi II. a nenechám si ujsť ani toto,“ povedala pre TASR.

Veriaci čakajú na príchod pápeža Františka. Foto: Martin Baumann/TASR

Pápež František podľa nej prišiel na Slovensko, pretože vidí potrebu, aby prišiel a povzbudil nás. „Na Slovensku sme veľmi zlí a musíme sa polepšiť. A myslím si, že toto nám pomôže. Keď sa každý aspoň trošku polepší, už to bude lepšie. Veľmi zlý svet žijeme,“ doplnila.

Iveta z okolia Bánoviec nad Bebravou prišla o pol tretej. „Očakávam radosť, posilnenie, naplnenie mojej túžby vidieť Svätého Otca na vlastné oči. Očakávam radosť aj zo všetkého, čo sa tu deje, očakávam, že sa niečo zmení,“ opísala svoje pocity pre TASR.

Z východného Slovenska prišla pútnička z Humenného, ktorá do Šaštína dorazila krátko po štvrtej hodine ráno. „Od stretnutia s pápežom očakávam pokoj v duši. Takýto zážitok zažiť je niečo úžasné,“ povedala.

Svätá omša v Šaštíne začne o 10.00 h. Od skorých ranných je pre pútnikov pripravený sprievodný program, ako napríklad modlitba posvätného ruženca, chvály či loretánske litánie.

07:32 Sektory v Šaštíne-Strážach, kde sa v stredu uskutoční svätá omša s účasťou Svätého Otca Františka, otvorili svoje brány v utorok o 22.00 h. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová pre TASR potvrdila, že noc bola pokojná.

„Návštevníci začali prichádzať v skorých ranných hodinách. Sektory sa postupne zapĺňajú,“ priblížila Bárdyová. Približne o hodinu sa zatvoria brány do sektorov.

07:24 Pápežova utorková návšteva košického sídliska Luník IX vyvolala mimoriadny ohlas v zahraničných médiách. Pontifik počas nej odsúdil predsudky a diskrimináciu Rómov. Agentúra Reuters napísala, že František počas návštevy jednej z najchudobnejších komunít na Slovensku povedal, že je nesprávne hádzať do jedného vreca celé etnické skupiny.

https://standard.sk/115284/vo-svetovych-mediach-rezonuje-navsteva-papeza-na-luniku-ix-hovoria-o-diskriminacii-romov-na-slovensku/

07:05 Polícia upozorňuje vodičov, ktorí prichádzajú do Šaštína od Senice, aby využili na príjazd iné trasy. V tomto úseku sa vytvárajú rozsiahle kolóny.

Využiť by mali trasy Holíč – Petrova Ves, Kúty – Čáry. Od Trnavy odporúča polícia využiť cestu cez Bukovú, Prievaly, Plavecký Mikuláš, Lakšársku Novú Ves a Borský Mikuláš.

„Od Malaciek odporúčame použiť aj cestu v smere Sekule, Borský Svätý Jur a Šaštín-Stráže,“ povedala Bárdyová. Zároveň polícia apeluje na návštevníkov, aby si vstup do sektorov nenechávali na poslednú chvíľu.

Svätá omša v Šaštíne, ktorej sa zúčastní pápež František začne o 10.00 h.

UTOROK

20:32 Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzdvihol prebiehajúcu návštevu pápeža Františka na Slovensku a jeho posolstvá. „Myslím si, že to, že Svätý Otec sa rozhodol prísť do tohto regiónu, vybral si práve Slovensko a strávi tu štyri dni, svedčí o tom, že mu na Slovensku nesmierne záleží, že hoci je to malá krajina v strede Európy, tak má veľký význam. Preto by sme mali počúvať o to pozornejšie, aké slová nám hovorí,“ povedal premiér pre novinárov po stretnutí hlavy katolíckej cirkvi s mládežou v Košiciach.

Podľa predsedu vlády by mohlo ísť o impulz na zmenu postojov. „Hovorí o tom, aby sme sa nebáli, aby sme pozerali dopredu, aby sme neboli pesimisti. Dnes to tu veľmi jasne zaznelo, lebo pesimizmus spôsobuje, že rýchlo zostarneme, že zostarneme ako mladí ľudia, to tu veľmi pekne vyzdvihol. Takže, je to veľmi silný odkaz pre nás všetkých, aby sme s optimizmom pozerali dopredu a hlavne, aby sme spolupracovali,“ skonštatoval Heger. Dodal, že Slovensko potrebuje spoluprácu, ak chce uspieť vo veľkom svete. Verí, že pápežove posolstvá pozitívne zaznejú v spoločnosti aj v politike.

Slová hlavy katolíckej cirkvi pritom podľa premiéra nesmerujú len k veriacim, ale dokážu inšpirovať kohokoľvek, keďže sa týkajú  hodnôt dôležitých pre každodenný život. Ocenil, že Svätý Otec zavítal aj na košické rómske sídlisko Luník IX. „Myslím si, že tým vyslal silný signál, a nielen tým, že tam bol, ale aj tým, čo hovoril. Hovoril o tom, že by sme mali odstrániť akékoľvek predsudky, čiže je to v prvom rade o zmene postoja. A, samozrejme, hovoril aj o integrácii, aká je dôležitá,“ dodal premiér.

Podľa košického pomocného biskupa Mareka Forgáča pápež František na stretnutí s mladými na štadióne Lokomotíva potvrdil, že je veľmi spontánny. „Je vidieť, že mladým rozumie. Ak hovorí do ich srdca, tak vychádza z ich existenciálnej situácie. Zároveň do svojej reči dáva určitú emóciu, čo je obdivuhodné na človeka v takomto veku. Mladí ľudia radi žijú emóciou a určite aj týmto spôsobom je pre nich blízky a atraktívny,“ povedal.

18.05 Pápežova prosba na záver

Peter a Lenka, zažili ste v živote kríž. Ďakujem za vaše svedectvo. Pýtali ste sa, ako
„povzbudiť mladých ľudí, aby sa nebáli objať kríž“. Objať: to je pekné sloveso. Objatie pomáha prekonať
strach. Keď sme objatí, získame znova dôveru v seba a v život. Nechajme sa teda objať Ježišom. Pretože
keď objímeme Ježiša, znova dostávame nádej. Nemôžeme objať samotný kríž; bolesť nikoho nespasí. To,
čo premieňa bolesť, je láska. Kríž teda objímame spolu s Ježišom, nikdy nie sami! Ak objímame Ježiša,
znovu sa rodí radosť. A Ježišova radosť, v bolesti, sa premieňa na pokoj. Želám vám túto radosť, silnejšiu
ako čokoľvek iné. Prajem vám, aby ste ju zaniesli svojim priateľom. Nie kázne, ale radosť. Nie slová, ale
úsmevy, bratskú blízkosť.“

Pápež na záver ďakuje a prosí o modlitby: „Ďakujem vám, že ste ma počúvali a prosím vás o poslednú vec: nezabudnite sa za mňa modliť. Ďakujem!“

Posledné slovo – ďakujem – opäť vyslovil po slovensky.

Program končí, znie hudba, odovzdávajú sa dary.

18.02 Keď sa spovedáme, v nebi je oslava

„Nedokážem odpustiť sebe, a preto mi ani Boh nemôže odpustiť, lebo vždy
padnem do tých istých hriechov“. Ale počúvaj, kedy sa Boh urazí? Keď ho ideš prosiť o odpustenie? Nie,
nikdy. Boh trpí, keď si myslíme, že nám nemôže odpustiť, pretože je to ako keby ste mu povedali: „Si slabý
v láske!“. Naopak, Boh sa raduje, keď nám odpúšťa, zakaždým. Keď nás zdvihne, verí v nás ako prvýkrát,
nenechá sa odradiť. My sa necháme odradiť, On nie. Nevidí hriešnikov, ktorých by nálepkoval, ale deti,
ktoré miluje. Nevidí pomýlených ľudí, ale milované deti; možno zranené, a vtedy má ešte viac súcitu a
nehy. A vždy, keď sa spovedáme – nikdy na to nezabudnime – je v nebi oslava. Nech je to tak aj na zemi!“

17.56 Čo je podstatou spovede?

„Ak sa vás opýtam: „Na čo myslíte, keď sa idete spovedať?“, som si takmer istý odpoveďou: „Na hriechy“.
Ale – pýtam sa vás – sú hriechy skutočne centrom spovede? Boh chce, aby si sa k Nemu priblížil tým, že
budeš myslieť na seba, na svoje hriechy, alebo na Neho? Čo je centrom, hriechy alebo Otec, ktorý odpúšťa
všetky hriechy? Nechodíme na spoveď ako potrestaní, ktorí sa musia pokoriť, ale ako deti, ktoré bežia do
Otcovho objatia. A Otec nás dvíha v každej situácii, odpúšťa nám každý hriech. Boh vám vždy odpustí! Dobre si to zapamätajte!“

17.54 Pesimizmus nie je kresťanský, hovorí Svätý Otec

„Nenechajte sa ovládnuť smútkom, alebo rezignovaným znechutením tých, ktorí hovoria, že sa nič
nezmení. Ten, kto tomu uverí, ochorie na pesimizmus a vnútorne zostarne, zostarne mladý. Dnes je toľko
rozkladných síl, tých, ktorí obviňujú všetkých a všetko, šíria negativizmus, sú odborníkmi na sťažnosti.
Nepočúvajte ich, pretože sťažovanie sa a pesimizmus nie sú kresťanské, Pán nemá rád smútok a keď niekto
zo seba robí obeť. Nie sme stvorení, aby sme skláňali hlavu k zemi, ale aby sme ju pozdvihli k nebu.“

17.50 Navštevujte starých rodičov, nezabúdajte na korene

„Buďte zakorenení a otvorení.“

„Chcel by som vám dať ďalšiu radu. Aby láska prinášala ovocie, nezabudnite na korene. Aké sú tvoje
korene? Rodičia a najmä starí rodičia: oni vám pripravili pôdu. Polievajte korene, choďte k starým rodičom,
urobí vám to dobre: položte im otázky, nájdite si čas, aby ste si vypočuli ich rozprávanie. Dnes je
nebezpečenstvo rásť vykorenený, pretože máme sklon bežať, robiť všetko narýchlo: to, čo vidíme na
internete, nám môže okamžite prísť domov, stačí jedno kliknutie a na obrazovke sa zobrazia ľudia a veci.
A potom sa stane, že sa nám stanú známejšími ako tváre, ktoré nám darovali život. Plní virtuálnych správ
riskujeme, že stratíme svoje skutočné koreňov. Odpojiť sa od života, fantazírovať v prázdne nie je dobré,
je to pokušenie od zlého. Boh nás chce mať pevne zasadených na zemi, spojených so životom; nikdy nie
uzavretých, ale vždy otvorených pre všetkých!“

17.47 František odpovedá na položené otázky

Príhovor začal pozdravom – Dobrý večer! – po slovensky. Potom odpovedá na položené otázky.

„Začnem Petrom a Zuzkou, vašou otázkou o láske v dvojici. Láska je najväčší sen v živote, ale nie
je to lacný sen. Je pekný, ale nie je ľahký, ako všetky veľké veci v živote. Je to sen, ale nie je ľahké ho
interpretovať. Ukradnem vám vetu: „Začali sme tento dar vnímať úplne novými očami.“ Naozaj, ako ste
povedali, sú potrebné nové oči, oči, ktoré sa nenechajú oklamať vzhľadom. Priatelia, nebanalizujme lásku,
pretože láska nie je len emócia a cit; tie sú nanajvýš tak jej začiatkom. Láska neznamená mať všetko a
hneď, nezodpovedá logike „použi a odhoď“. Láska je vernosť, dar, zodpovednosť.“

Ďalej pokračuje:

Preto keď snívate o láske, neverte v špeciálne efekty, ale v to, že každý z vás je výnimočný. Každý
je darom a môže zo života urobiť dar. Ostatní, spoločnosť, chudobní na vás čakajú. Snívajte o kráse, ktorá
presahuje vzhľad, ktorá je viac než len módne trendy. Snívajte bez strachu o založení rodiny, o dávaní
života a výchove detí, o strávení svojho života s iným človekom, s ktorým budete mať všetko spoločné, bez
toho, aby ste sa hanbili za svoje slabosti, pretože je tu ten alebo tá, kto ich prijíma a miluje, ktorý ťa miluje
takého, aký si. Sny, ktoré máme, nám hovoria o živote, po ktorom túžime. Veľké sny nie sú silné auto,
módne oblečenie, ani dovolenka, kde si budem robiť, čo mi napadne. Nepočúvajte tých, ktorí vám hovoria
o snoch a namiesto toho vám predávajú ilúzie: sú to manipulátori šťastia. Boli sme stvorení pre väčšiu
radosť: každý z nás je jedinečný a je na svete, aby sa cítil milovaný vo svojej jedinečnosti a miloval
ostatných, ako to nikto nemôže urobiť za neho. Nežijeme na to, aby sme sedeli na lavičke ako náhradníci
za niekoho iného. Nie, každý je v Božích očiach jedinečný. Nenechajte sa „homologizovať“; nie sme
vyrábaní v sériách, sme jedineční a slobodní a sme na svete, aby sme prežili príbeh lásky s Bohom, aby
sme mali odvahu robiť veľké rozhodnutia, aby sme sa pustili do nádherného rizika lásky. Veríte v to? A
snívate o tom?“

17.31 Vystúpili štyria mladí ľudia, z toho jeden manželský pár, hovoria o sexuálnej čistote pred manželstvom

Pápežovi kladú na záver svojich vystúpení otázky. Hovoria o úcte a modlitbách k Anne Kolesárovej.

Deti posledného manželského páru Svätého Otca potom silne objali a dlho držali. Znie náboženská pieseň, čaká sa na pápežove vystúpenie. V jeho blízkosti sedí kardinál Tomko a pražský kardinál Duka.

17.19 Pápeža víta košický biskup Bober

Spomína blahoslavenú Annu Kolesárovú, Košice a úctu k pápežovi. „Vo vás vidíme vodcu a pastiera, ktorý nám ukazuje pravé Božské hodnoty,“ víta pápeža biskup Bober. „Vitajte a cíťte sa medzi nami ako doma!“ Ľudia jeho privítanie oceňujú potleskom.

17.15 Pápež sa veľa usmieva, viditeľne ožil

Papamobil stále prechádza medzi jednotlivými sektormi.

17:05 František prichádza na štadión Lokomotívy

Na pódiu spieva Janais so spevákom skupiny Komajota. Pápež prechádza medzi mladými. V papamobile sa s pápežom vezie aj arcibiskup Cyril Vasiľ a košický biskup Bernard Bober.

Na stretnutí je asi 20 tisíc Ľudí, niektoré sektory sú prázdnejšie.

16.45 Pápež odchádza na stretnutie s mládežou

Na Luník sa prišiel pozrieť aj premiér Eduard Heger.

Celý prejav pápeža si možno prečítať tu.

16.35 Pápež sa modlí s Rómami Otčenáš

Každý sa modlil vo svojom jazyku. Po modlitbe František prítomným požehnal.

Prítomných je niekoľko stoviek ľudí. Prevažujú Rómovia, ale vidieť aj desiatky bielych, viacero rehoľníkov. Najviac ale dominujú deti.

Pápež odišiel do saleziánskeho centra, pokračuje hudobný program.

16.35 Pápež ďakuje všetkým kňazom a rehoľníkom, ktorí sa venujú Rómom

„Ďakujem tým, ktorí vykonávajú túto integračnú prácu, ktorej sa, okrem toho, že vyžaduje nemálo
úsilia, niekedy dostane aj nepochopenie a nevďačnosť, dokonca azda aj v Cirkvi. Drahí kňazi, rehoľníci a
laici, milí priatelia, ktorí venujete svoj čas tomu, aby ste svojim bratom a sestrám poskytli všestranný
rozvoj, ďakujem!“

16.25 Pápež ocenil príklad rómskych manželov Beáty a Jána

V svojom príhovore povedal: „Ján, pozdravil si ma so svojou manželkou Beátou: spoločne ste postavili rodinný sen pred vaše veľké rozmanitosti pôvodu, zvyklostí a zvykov. Viac ako mnoho slov, práve vaše manželstvo svedčí o tom, ako
konkrétnosť spoločného života môže zbúrať mnoho stereotypov, ktoré sa inak zdajú byť neprekonateľné.
Nie je ľahké prekonať predsudky, ani medzi kresťanmi. Nie je ľahké oceniť ostatných, často v nich vidíme
prekážky alebo protivníkov a vynášajú sa súdy bez toho, aby sme poznali ich tváre a príbehy.“

Manželia sa predtým krátko prihovorili Svätému Otcovi a povedali mu svoj príbeh, ako sa vymanili z toto sídliska, založili si rodinu, študovali a dnes vychovávajú svoje deti. Pomohla im saleziánska misia na Luníku IX.

16:12 Pápež František prišiel v utorok popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretáva s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako 2000 ľudí. Svätý Otec sa následne presunie na štadión Lokomotíva, kde je na programe stretnutie s mladými.

Stretnutie s rómskou komunitou sa koná na priestranstve pred saleziánskym komunitným centrom. Saleziáni odovzdali pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených – Emílie a Zefirína – a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

Podujatie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení. V rámci príprav návštevy pápeža opravili napríklad prístupovú cestu na sídlisko, realizovali upratovacie práce vrátane výzdoby a na jednej z bytoviek pribudla murálna maľba, ktorá znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy. Vyjadrovať má krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach. Dielo reaguje na myšlienky pápeža Františka.

Súčasťou návštevy Svätého Otca na Luníku IX je aj sprievodný program so svedectvami a kultúrno-duchovnými vystúpeniami. Pápež sa spolu s delegáciou previezol aj po Hlavnej ulici, kde z auta pozdravil stovky ľudí, ktorí v centre mesta sledujú jeho návštevu prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky.

Na snímke Rómovia čakajú na pápeža Františka pred jeho stretnutím s rómskou komunitou na Luníku IX. Foto: Michal Svítok/TASR

15:32 Svätý Otec František požehnal ikonu Matky Eucharistie. Určená je pre kaplnku Pápežských misijných diel na Slovensku. Urobil tak počas pondelkovej (13. 9.) návštevy v dome Betlehem v Bratislave. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Ikona je určená pre kaplnku Pápežských misijných diel. Pápežské misijné diela na Slovensku sa aktívne zapojili do duchovnej prípravy pred návštevou pápeža Františka. Pripravili takzvanú „duchovnú kyticu“ spojenú s dennou modlitbou svätého ruženca za pápeža Františka a za návštevu na Slovensku. Iniciatívu ohlásili misijné diela krátko po oficiálnom potvrdení návštevy. Zapojilo sa do nej vyše 13.000 ľudí.

Iniciatíva dostala názov Vítame pápeža Františka s ružencom. Založená bola na dennej modlitbe svätého ruženca za Slovensko a za pápeža Františka. Počas 40 dní sa ju ľudia mohli modliť doma, v kostole či spoločenstve. Začala 40 dní pred návštevou pápeža a vyvrcholí na záver jeho cesty na Slovensku (15. septembra).

Pápežské misijné diela pôsobia vo vyše 140 krajinách sveta. V minulom roku Slovensko podporilo misijné diela sumou viac ako 2.379.292 eur, z čoho bolo odslúžených 233.168 svätých omší na úmysly darcov omšových milodarov zo Slovenska.

14:30 Košičanom by návšteva pápeža Františka mohla priniesť duchovnú a náboženskú inšpiráciu s praktickým uplatnením. Pre TASR to povedal moderátor Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností (ESNS) na území mesta Košice Dušan Havrila s tým, že sú v očakávaní, s akým posolstvom Svätý Otec príde.

Prítomnosť pápeža v druhom najväčšom meste na Slovensku má podľa neho aj silný ekumenický kontext. „Minimálne z toho dôvodu, že sa ako ekumenické spoločenstvo môžeme zúčastniť na tomto výnimočnom – nielen cirkevnom, ale aj spoločenskom stretnutí. V tomto smere teda naše očakávania meníme na utvrdenie v tom, že to, čo robíme v rámci ekumenického spoločenstva má svoj nielen regionálny, ale aj širší záber. Všetci v tomto čase potrebujeme slová nádeje a posilnenie vo viere,“ uviedol.

Riadnymi členmi ESNS na území Košíc sú Apoštolská cirkev, Bratská jednota, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická cirkev a.v., Gréckokatolícka cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Rímskokatolícka cirkev a Teologická fakulta. Židovská náboženská obec v Košiciach je jej riadnym členom so štatútom pozorovateľa. Havrila pripomenul, že posolstvom ESNS je „budovanie jednoty v tých oblastiach náboženského, duchovného a praktického ekumenizmu, v ktorých sa v zásade všetci zhodneme“.

14:01 Na stretnutie s pápežom Františkom na košický Luník IX prišli okrem domácich obyvateľov napríklad aj Rómovia z Jarovníc v okrese Sabinov. Medzi účastníkmi je tiež bývalý dobrovoľník, ktorý sa s rodinou po rokoch prišiel  pozrieť na toto sídlisko.

„Z našej osady nás prišlo veľa, budú aj vystupovať, majú nacvičený program. Chceme toho načerpať čo najviac. Tešíme sa hlavne na tú duchovnú časť,“ povedala pre TASR 34-ročná Danka z Jarovníc s tým, že od Svätého Otca očakávajú povzbudenie. Na pápeža sa z tejto farnosti teší aj 48-ročný Dezider. „Som katolík a verím v Boha, Ježiša aj Pannu Máriu. Svätý Otec je akoby náš otec, milujeme ho,“ uviedol.

Medzi účastníkmi stretnutia je i 66-ročný obyvateľ Luníka IX Teodor. Ako uviedol, je veriaci a chcel využiť túto príležitosť. „Budem počúvať, čo bude rozprávať. Toto tu v živote nebolo,“ povedal s tým, že z rodiny prišiel na podujatie sám. Viacerí obyvatelia sídliska podľa neho neprišli aj preto, že nie sú zaočkovaní.

Ako povedal, v rámci príprav bolo na tomto sídlisku rušno. Pripomenul, že v súvislosti s návštevou pápeža Františka prešla opravou aj prístupová cesta. Priznal, že teraz je sídlisko krajšie, vyzdobenejšie a čistejšie. „Keby neprišiel, asi by neopravovali cestu. Poniektorí si to neuvedomia, kde bývajú a robia bordel,“ dodal.

Na snímke veriaci pred príchodom pápeža Františka na Luník IX. Foto: František Iván/TASR

Na Luník IX sa po rokoch prišiel spolu s rodinou pozrieť aj Ľuboš Minčák z Nového Salaša z okresu Košice-okolie, ktorý bol kedysi dobrovoľníkom na tomto sídlisku. Podľa neho prišli na stretnutie pápeža s rómskou komunitou aj preto, že oproti iným podujatiam sa tam očakávalo menej ľudí a vďaka tomu môžu byť bližšie pri pápežovi. „Svätý Otec nám ukazuje, že sú tu ďalší ľudia, je tu chudoba – máme to vidieť a nejako si pomáhať. Prišiel som tu aj s deťmi, aby videli, že je to normálne,“ uviedol. Podľa neho Rómovia nie sú zlí ľudia, len žijú v iných podmienkach. „Niekedy rozprávame Rómovia – Nerómovia. Nie je to náhoda, že my nie sme Rómovia, máme také šťastie alebo podmienky? Som vďačný, že som tu. Chcem, aby bolo normálne žiť medzi Rómami, chorými, medzi rôznymi ľuďmi,“ doplnil.

Maja Šeligu z Gréckokatolíckej rómskej misie, ktorý prišiel podporiť Rómov na Luníku IX, zaujíma, či pápež Slovákom povie, aby navštevovali túto perifériu, alebo sa zameria viac na povzbudenie Rómov. „Ale určite to bude zjednocujúce, aby sme si dobre nažívali – Slováci a Rómovia,“ povedal.

13:32 Zdravotníci riešili počas utorkového stretnutia s pápežom Františkom v Prešove prevažne kolapsy. Podľa hlavnej operátorky operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Ľuboslavy Pekárovej zdravotné zabezpečenie prebehlo bez problémov.

„Doteraz sme ošetrili približne sedem pacientov. Zvyčajne to boli kolapsy, hypotenzie a dehydratácia. Do zdravotníckeho zariadenia sme nesmerovali žiadneho pacienta, to znamená, že všetko bolo vyriešené na mieste,“ povedala pre TASR Pekárová.

Návštevníkom svätej omše v Šaštíne, ktorú tam v stredu (15. 9.) bude celebrovať pápež František, odporúča, aby dodržiavali pitný režim a v prípade, že užívajú lieky, aby ich nezabudli užiť.

„Je potrebné sa zabezpečiť určite v rámci obuvi, pokrývky hlavy, a ak by predsa potrebovali riešiť zdravotný stav, tak kontaktovať na mieste Slovenský červený kríž alebo záchrannú zdravotnú službu, ktorá zabezpečuje zdravotnú starostlivosť,“ dodala Pekárová.

Pápež František po svätej liturgii, ktorú odslúžil v Prešove, zavíta v utorok popoludní na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

12:14 Arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ poďakoval pápežovi za návštevu. V Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je „Peter z Ríma“ po celé stáročia veľmi milovaný. Vo svojom záverečnom ďakovnom príhovore po liturgii sv. Jána Zlatoústeho v Prešove to pápežovi Františkovi povedal prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Poďakoval sa mu za návštevu katolíkov byzantského obradu na Slovensku v Prešove, v sídle Gréckokatolíckej metropolie sui iuris.

Babjak vo svojom príhovore poznamenal, že sa tešia návšteve pápeža, pri ktorej predsedal svätej liturgii. „Budeme uvažovať nad Božím slovom, ktoré zaznelo z vašich úst, a vytrysklo z vášho srdca a budeme si ho vštepovať do srdca, aby v nás roznecovalo ešte väčšiu lásku a vernosť k Pánu Ježišovi, k Presvätej Bohorodičke, Ježišovmu krížu, i k vám, drahý Svätý Otče,“ uviedol vo svojom príhovore Babjak.

Ako ďalej doplnil, ľudia sa budú modliť za pápežovo apoštolské dielo, ktoré koná po celom svete. „Vieme, s akou láskou sa ujímate marginalizovaných ľudí, ako ich milujete, práve preto že trpia a pripodobňujú sa samému Ježišovi Kristovi, ktorý nás vykúpil svojou smrťou na kríži a slávnym Zmŕtvychvstaním,“ doplnil Babjak a povedal, že sa za pápeža Františka modlia, aby ho Pán ešte dlho rokov zachoval pri vedení cirkvi.

Pápež František po svätej liturgii v Prešove zavíta v utorok aj na košické sídlisko Luník IX, kde pozdraví marginalizované komunity. Neskôr sa presunie na štadión Lokomotívy, kde sa prihovorí mladým ľuďom.

Na snímke Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej predsedá Svätý Otec (vpravo)  na priestranstve pred mestskou športovou halou – homília Svätého Otca v Prešove 14. septembra 2021. Foto: Michal Svítok/TASR

11:11 Kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným. Krížikov je nespočetne veľa – na krku, v dome, aute, vo vrecku, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. V deň sviatku Povýšenia svätého Kríža to v homílii počas sv. liturgie Jána Zlatoústeho v Prešove, ktorej predsedá, povedal Svätý Otec František.

„Kríž bol nástrojom  smrti, a predsa z neho vzišiel život. Bol tým, na čo sa nikto nechcel pozerať a predsa nám zjavil krásu Božej lásky. Preto ho uctieva svätý Boží ľud a oslavuje liturgia dnešného sviatku. V očiach sveta je kríž prehrou,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi. Poukázal na to, že aj nám hrozí nebezpečenstvo, že sa zastavíme pri povrchnom pohľade a neprijmeme logiku kríža.   „Koľkokrát túžime po kresťanstve víťazov, po triumfálnom kresťanstve, ktoré by bolo dôležité a významné, oslavované a uctievané. Ale kresťanstvo bez kríža je svetské a stáva sa neplodným,“ uviedol pápež.

Zvolanie Ježiša na kríži: „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ je podľa slov Svätého Otca zvolaním, ktoré zachraňuje. „Zachraňuje, lebo Boh zobral na seba dokonca aj našu opustenosť. S ním už nie sme viac sami, už nikdy viac. Ako sa môžeme naučiť vidieť v kríži slávu? Niektorí svätí učili, že kríž je ako kniha, ktorú treba otvoriť a čítať, aby sme ju spoznali,“ uviedol počas homílie. Ako podotkol, krížikov je nespočetne veľa, ale neosoží nám to, ak sa nezastavíme, nezahľadíme na Ukrižovaného a neotvoríme mu srdce. „Ak tak neurobíme, kríž pre nás zostane neprečítanou knihou, ktorej názov a autora dobre poznáme, ale ktorá nemá vplyv na náš život. Neobmedzujme kríž iba na predmet zbožnosti a o to menej na politický symbol alebo na znak náboženského a sociálneho významu,“ zdôraznil.

Z nazerania na kríž vychádza podľa jeho slov druhý krok, ktorým je vydávanie svedectva. „Myslím na mučeníkov, ktorí v tomto národe vydávali svedectvo Kristovej lásky vo veľmi ťažkých časoch, keď všetky okolnosti radili mlčať, zostať v bezpečí, nevyznávať vieru. Ale nemohli nevydávať  svedectvo. Koľko ušľachtilých ľudí  trpelo a zomrelo tu na Slovensku kvôli menu Ježiš,“ skonštatoval pápež.

„Myslím aj na naše časy, v ktorých nechýbajú príležitosti vydávať svedectvo. Tu, vďaka Bohu, nie sú kresťania  prenasledovaní, ako v mnohých iných častiach sveta,“ povedal. V homílii poukázal na to, že kríž nechce byť zástavou, ktorú by vystavovali. Ale chce byť čistým prameňom nového spôsobu života – evanjeliového. „Svedok kríža si nepamätá krivdy z minulosti a nenarieka nad prítomnosťou. Svedok kríža nepoužíva podvodné spôsoby a svetskú moc: nechce vnucovať sám seba a svojich, ale obetovať svoj život za iných. Nehľadá vlastné výhody, aby sa potom ukázal zbožný. Toto by bolo náboženstvo pretvárky, nie vydávanie svedectva ukrižovaného Boha,“ priblížil v kázni pápež.

 Veriacich vyzval, aby si zachovali spomienku na osoby, ktoré ich živili a vychovávali vo viere.

10:40 Kým mnohí iní hovoria veľa, ale skrz prales prázdnych slov nepovedia vlastne nič, pápež František volí slová, ktoré vedia byť chirurgicky presné a také ostré, že až režú vzduch. Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) to povedala v reakcii na pondelkové vystúpenia Svätého Otca počas jeho návštevy na Slovensku.  

„Pápež je vzácnou kombináciou, keď jeho slová majú nielen váhu, ale sú v súlade s jeho osobnosťou,“ upozornila Milanová,  poukazujúc na to, že hĺbavosť predchodcov je u Františka navýšená aj o nefalšovanú prirodzenosť, ľudskosť a veselú dušu. Z jeho myšlienok zvýraznila sentencie a výzvy, apelujúce na toleranciu a spolupatričnosť. „Nech nikto nie je stigmatizovaný alebo diskriminovaný,“ pripomína ministerka Františkove slová z pondelka.

09:55 Svätý Otec František pricestoval do tretieho najväčšieho mesta na Slovensku – Prešova. Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať – homília Svätého Otca, bude pred prešovskou mestskou športovou halou od 10.30 h.  

Pápež sa medzi veriacimi presunul na papamobile, prítomných z neho požehnal. Veriaci mu počas jeho presunu kývali a mávali vatikánskymi a slovenskými vlajkami. Vidieť bolo aj vlajky iných krajín, napríklad z Ukrajiny.  

V Prešove je podľa organizátorov všetko pripravené. Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedali, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

09:27 Pápež František pricestoval v utorok ráno v rámci svojej návštevy Slovenska na východ krajiny. Z košického letiska cestuje do Prešova, kde bude koncelebrovať svätú liturgiu. Neskôr sa v Košiciach na Luníku IX stretne s rómskou komunitou a na štadióne Lokomotíva s mladými.

Veriaci na priestranstve pred mestskou športovou halou v Prešove 14. septembra 2021. Foto: Michal Svítok/TASR

09:14 Pápež František je ľudský, inšpiratívny a pokorný. Zhodujú sa na tom pútnici, ktorí prišli na utorkové stretnutie s ním pred Mestskú športovú halu v Prešove. Pápež František predpoludním v liturgickom priestore pred mestskou športovou halou odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho.

„Prišli sme z Banského v okrese Vranov nad Topľou. Svätý Otec je zástupca Krista, tešíme sa veľmi na neho. Sme tu celá rodina, moje tri deti sú ako dobrovoľníci a dve dcéry sú pri mne. Je to požehnanie pre Slovensko. Spoločnosť vnímam ako rozdelenú a rozbitú, toto je také ‚spojítko‘. Vďaka Bohu zaňho,“ povedala pútnička Štefánia Chanátová.

Pavol Olejník prišiel na stretnutie s pápežom peši z z prešovského sídliska Sekčov. „Bol som ho pozrieť v Ríme na námestí a som veľmi rád, že prišiel sem a že ho budem môcť vidieť. Je to deň, ktorého som sa dočkal,“ povedal. „Prišla som z Popradu. Sme tu na dobrom mieste a tešíme sa, že uvidíme naživo nášho drahého otca. Je zvláštny, zlatý, ľudský, má rad chudobných a prírodu. Je to nesmierne vzácny človek, je náš,“ doplnila Agáta Ludvigová.

Veriaci prechádzajú kontrolou pred príchodom k Mestskej športovej hale v Prešove 14. septembra 2021. Foto: Milan Kapusta/TASR

Adriana Kaščáková prišla do Prešova s príbuznými z obce Kružlov v okrese Bardejov. „Bola som v Prešove ako dieťa aj v roku 1995 na stretnutí s pápežom sv. Jánom Pavlom II. Sme veriaci, takže sme radi, že Svätý Otec prišiel na Slovensko a že ho môžeme vidieť a zažiť tú atmosféru. Myslím si, že je veľmi inšpiratívny aj pre neveriacich ľudí, lebo hlása myšlienku, že máme byť milosrdní k všetkým, aj k neveriacim. Svojím životom máme ukazovať našu vieru,“ povedala.

„Prišli sme až z Oravy, z obce Krušetnica. Tešíme sa na pápeža Františka. Síce pre mňa je to už tretíkrát, čo ho uvidím, ale veľmi sa tešíme, pretože prináša nám na Slovensko nádej, ktorú v tomto období pandémie ochorenia COVID-19, či sme mladí alebo starí, pomaličky strácame,“ dodala Alžbeta Paterková.

08:51 Pred Mestskou športovou halou v Prešove vrcholia prípravy na príchod pápeža Františka, ktorý tam o 10.30 h odslúži liturgiu sv. Jána Zlatoústeho.

„Myslím si, že všetko máme pripravené. Doťahujú sa posledné veci, ako je zázemie sakristie pre Svätého Otca, červený koberec a tak ďalej. Sme pripravení a plní radosti a takého otvoreného srdca pre všetko, čo Svätý Otec povie,“ uviedol pre TASR hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Na snímke kňazi čakajú na príchod pápeža Františka. V Prešove 14. septembra 2021. Foto: Michal Svítok/TASR

Brány do areálu boli pre pútnikov otvorené od polnoci. Ako povedal, okolo 3.00 h začali prichádzať vo väčšom množstve. „Bolo zaregistrovaných vyše 450 kňazov, okolo 44 biskupov, z toho sú štyria kardináli. Takisto čo sa týka rehoľníkov, tak tých bolo zaregistrovaných 120,“ priblížil Pavlišinovič. Aktuálny počet pútnikov, ktorí prišli do Prešova, uviesť nevedel. Kapacita areálu je 50 000 ľudí.

Sv. liturgia Jána Zlatoústeho, ktorú bude slúžiť, nie je pápežovi Františkovi neznáma. Ešte ako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, SJ bol totiž ordinárom pre veriacich východného obradu v Argentíne. „Archijerejská sv. liturgia znamená, že jej predsedá archijerej, teda biskup. My budeme mať medzi sebou námestníka Krista, najvyššieho veľkňaza katolíckej cirkvi. Archijerejská sv. liturgia bude prebiehať tak, že Svätý Otec v určitých momentoch bude mať svoje vstupy, ktoré bude prednášať po latinsky. Ako vieme, tak Svätý Otec ani rímskokatolícke omše nezvykne spievať, takže bude recitovať jednotlivé vstupy. Väčšinou pôjde o požehnania. Bude požehnávať dreveným vyrezávaným krížom, ktorý mu odovzdá otec arcibiskup hneď na začiatku, keď príde. Tento kríž zároveň bude aj jedným z darov, ktoré dávame my gréckokatolíci Svätému Otcovi,“ priblížil Pavlišinovič.

Ďalšie časti svätej liturgie budú prednášať jednotliví biskupi Rady hierarchov, arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ a sufragánni biskupi vladyka Cyril Vasiľ a vladyka Peter Rusnák.

Sväté prijímanie bude rozdávať 230 kňazov a každému z nich budú asistovať dvaja dobrovoľníci. „Keďže budeme rozdávať prijímanie pod obojakým spôsobom, bude podané každému veriacemu individuálnou jednou lyžičkou,“ dodal hovorca.

08:25 Počas príchodu Svätého Otca Františka do Prešova v utorok sa rozozvučia všetky zvony v gréckokatolíckych a rímskokatolíckych chrámoch v meste. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„V našich srdciach je obrovská radosť z toho, že Svätý Otec František navštívi naše mesto a bude s nami sláviť Božskú liturgiu sv. Jána Zlatoústeho. Túto radosť chceme zvestovať všetkým ľuďom. Nástupca sv. Petra, o ktorom Ježiš Kristus povedal, že je skalou, na ktorej postaví svoju Cirkev, prichádza k nám a my chceme, aby celé mesto a celý kraj o tom vedeli a sprevádzali celé utorkové dopoludnie svojimi modlitbami,“ povedal vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita.

Zvonenie sa začne o 9.50 h a potrvá desať minút. Po príchode Svätého Otca Františka do Prešova je naplánovaný prejazd papamobilom pomedzi sektory s pútnikmi a o 10.30 h začne archijerejská svätá liturgia, ktorej bude pápež predsedať.

06:00 Harmonogram návštevy pápeža Františka na utorok.

      BRATISLAVA – KOŠICE – PREŠOV – KOŠICE – BRATISLAVA

      08.10 – Odlet do Košíc
      09.00 – Prílet na letisko v Košiciach
      10.30 – Božská liturgia svätého Jána Zlatoústeho, ktorej bude predsedať Svätý Otec na priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove – homília Svätého Otca
      16.00 – Stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX v Košiciach – pozdrav Svätého Otca
      17.00 – Stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach – príhovor Svätého Otca
      18.30 – Odlet do Bratislavy
      19.30 – Prílet na medzinárodné letisko v Bratislave

PONDELOK

20:13 Pápež v SR: Premiér vyzdvihol pápežovu ľudskosť, Kollár jeho pokrokové myšlienky. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vníma pápeža ako človeka ľudskosti. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zas vyzdvihol jeho pokrokové zmýšľanie. Obaja štátni predstavitelia sa so Svätým Otcom stretli v pondelok popoludní počas jeho návštevy v Bratislave. Oboch na stretnutí sprevádzali aj rodinní príslušníci.

„Svätý Otec je človek ľudskosti, ktorý sa zaujíma o každého človeka bez rozdielu. Uvedomuje si, že v dnešnej rýchlej dobe je potrebné sa zastaviť a myslieť aj na tých najslabších, aby sme im vedeli venovať pozornosť a aby sme sa nenechali pohltiť rýchlosťou doby,“ skonštatoval premiér.

Foto: TASR/Jaroslav Novák

Stretnutie označil za srdečné. Rozprávali sa o deťoch, rodine, no spýtal sa aj na posolstvo, ktoré mu priniesol ako predsedovi vlády. „Pápež vyzdvihol, že na Slovensku aj v politike vidí mladých ľudí, čo hodnotil veľmi pozitívne,“ uviedol Heger. Okrem toho podľa jeho slov pozitívne vnímal množstvo mladých rodín s deťmi a hovoril o znaku skvelej budúcnosti pre Slovensko. Premiér doplnil, že diskutovali aj o výbere miest, ktoré na Slovensku navštívi. Pápež mal zdôrazniť záujem stretnúť sa v každej krajine aj s ľuďmi v núdzi, pričom podčiarkol potrebu prejaviť ľudskosť a podať im pomocnú ruku.

Predseda vlády dodal, že Svätému Otcovi odovzdali darčeky aj jeho deti. Dcéry mu vyrobili domáce mydielka v tvare ruže a sovy, syn zas pohľadnicu s krížom. Premiér ako gesto srdečnosti a ľudskosti vnímal i to, že pred spoločným fotením si pápež všimol rozviazanú šnúrku na topánkach jeho syna a zaviazal mu ju.

Šéf parlamentu Kollár podľa vlastných slov rovnako zo stretnutia cítil, že pápež má veľmi rád ľudí a nerozlišuje medzi nimi. Napríklad pri deťoch z úplných alebo neúplných rodín. Kollár podčiarkol, že práve deti sú našou budúcnosťou a čo do nich vložíme, to môžeme očakávať.

Pápeža Františka označil za pokrokového. „Za toto som sa mu poďakoval, toto bolo úžasné, že cirkev posúva dopredu, modernizuje ju a má pokrokové myšlienky,“ uviedol Kollár s tým, že pokrokové myšlienky má Svätý Otec aj pri ochrane životného prostredia.

Šéf parlamentu tiež informoval, že Svätému Otcovi predstavili spoločný projekt s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS). Má ísť o postavenie sochy Cyrila a Metoda. Stáť by mala v areáli Bratislavského hradu a mal by to byť dar KBS smerom k občanom pri príležitosti návštevy pápeža Františka.

19:55 Pápež Frantisek sa v pondelok popoludní stretol s emeritným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom na pôde Apoštolskej nunciatúry v Bratislave. Stretnutie nebolo v oficiálnom programe apoštolskej cesty. Informoval o tom spravodajský portál Vatican News.

„Dnes popoludní pápež František ešte pred odchodom na návštevu centra Betlehem sa stretol na nunciatúre s jeho excelenciou Róbertom Bezákom, emeritným trnavským arcibiskupom, spolu s jeho rodinou,“ uviedol hovorca Svätej stolice Matteo Bruni.

Róbert Bezák bol najmladším slovenským arcibiskupom (mal 49 rokov), takisto bol prvým na Slovensku, ktorého z pastoračného riadenia arcidiecézy pápež odvolal (júl 2012). Bezákovo odvolanie vyvolalo medzi veriacimi a verejnosťou množstvo reakcií.

18:44 Bratislavská polícia neznamenala počas pondelkových podujatí súvisiacich s návštevou pápeža Františka na Slovensku narušenia verejného poriadku či páchanie inej protiprávnej činnosti. TASR o tom v pondelok podvečer informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Bratislavskí policajti aj v pondelok monitorovali priebeh a dohliadali na bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta SR Bratislavy v súvislosti s návštevou Svätého Otca Františka. Prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti sme nezaznamenali,“ uviedol hovorca.

18:19 Na utorkové (14. 9.) stretnutie s pápežom Františkom v Košiciach môžu prísť aj záujemcovia, ktorým doposiaľ nebola doručená vstupenka, ale iba potvrdzovací e-mail o registrácii. Overovaní budú pri vstupe na podujatia. TASR o tom informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian.

„Ak sa zaregistrovali do nedeľňajšej (12. 9.) polnoci a prišiel im potvrdzovací mail o zaregistrovaní, môžu prísť na stretnutie so Svätým Otcom v Košiciach,“ povedal s tým, že registrovaní tak nemusia čakať, kým im príde vstupenka s QR kódom. Podľa jeho slov bude stačiť, ak sa v súlade s platnými opatreniami preukážu pri vstupe potvrdením o zaočkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. So sebou musia mať aj preukaz totožnosti.

17:42 Pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave to uviedol pápež František, vyjadrujúci pietu nad obeťami holokaustu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

Na súčasnom bratislavskom Rybnom námestí pripomenul František genius loci bývalej židovskej štvrte i bezprostrednú blízkosť židovskej synagógy a katolíckeho chrámu, ktorá symbolizovala bezproblémové mierové spolužitie dvoch konfesií.

Na snímke pápež František (uprostred) a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) na Slovensku Richard Duda (vpravo) počas stretnutia so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

„Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít, vzácny symbol veľkého významu, úžasný znak jednoty v mene Boha našich otcov. Tu cítim aj ja, ako mnohí z nich, potrebu ‚vyzuť si sandále‘, lebo sa nachádzam na mieste požehnanom bratstvom ľudí v mene Najvyššieho,“ povedal pápež.

Zároveň však pripomenul, že miesto symbolizuje aj temné obdobie slovenskej histórie, keď protižidovské nariadenia dospeli nielen k obmedzeniu práv, ale až k deportáciám a smrti viac než 100.000 slovenských židov.

„Tu, pred dejinami židovského národa, poznačenými touto tragickou a neopísateľnou konfrontáciou, sa hanbíme priznať to, koľkokrát bolo použité nevysloviteľné meno Najvyššieho na neopísateľné činy neľudskosti. Koľko utláčateľov vyhlásilo: ‚Boh je s nami‘, ale pritom oni neboli s Bohom,“ zdôraznil pápež.

17:15 Veriaci kresťania a židia vyznávajú toho istého Boha. V príhovore pri stretnutí Svätého Otca so zástupcami židovskej komunity na Rybnom námestí v Bratislave to uviedla „uršulínka“ sestra Samuela. Vyzdvihla kresťansko-židovskú spoluprácu na Slovensku.

„Naše spoločné dejiny sú poznačené veľkou bolesťou, ale zároveň sú v nich chvíle, ktoré v nás vzbudzujú nádej, že v každom období žijú ľudia, ktorí majú v sebe hlboko zakorenenú lásku k Bohu a k blížnemu,“ zdôraznila. Zároveň vyjadrila hrdosť a vďačnosť za každého Slováka, ktorý otvoril svoje srdce i dvere prenasledovaným židom.

16:24 Pápežova návšteva na Slovensku pokračuje. Dnes je Svätý Otec celý deň v Bratislave. Ráno sa stretol s vrcholnými predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a aj rímskokatolíckej cirkvi. Prinášame reportáž spod Dómu svätého Martina, kde sa doobeda stretol s biskupmi.

16:15 Pápež František v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke. Privítala ho predstavená centra z kongregácie Matky Terezy. Misionárky lásky sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova. V budove bývalej materskej školy ponúkajú útočisko aj pre ťažko chorých.

Príchod pápeža na stretnutie s miestnou komunitou sprevádzal na nádvorí detský spevácky zbor. Prítomní boli aj rodičia s deťmi. Svätý Otec sa prítomným krátko prihovoril. Vyjadril radosť z tohto stretnutia. Poďakoval sestrám za ich službu. „Keď sme aj v skúške, Pán je vždy medzi nami, nikdy nás neopustí. Nikdy na to nezabudnite, ani v ťažkých chvíľach,“ povzbudil prítomných.

Krátko po príchode navštívil Svätý Otec chorých, ktorí sa nachádzajú v interiéri centra.

Misionárky lásky sídlia v petržalskom centre Betlehem 20 rokov. Zakladateľkou tejto rehole je svätá Matka Tereza. Momentálne v centre Betlehem pôsobí sedem rehoľníčok. Všetky pochádzajú zo zahraničia. Venujú sa charitatívnej činnosti.

Misionárky lásky vítajú pápeža Františka počas súkromnej návštevy centra Betlehem 13. septembra 2021 v Bratislave. FOTO TASR – Jaroslav Novák

15:51 Pápež František zanechal v Čestnej knihe Prezidentského paláca v Bratislave odkaz: „Ako pútnik v Bratislave objímam s láskou slovenský ľud a modlím sa za túto krajinu so starobylými kresťanskými koreňmi a s mladou tvárou, aby bola posolstvom bratstva a pokoja v srdci Európy.“ Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe.

15:30 Pápež František nastavuje zrkadlo každému, kto ho chce počúvať. Uviedol to františkán, brat Filip, ktorý sa zúčastnil na stretnutí s pápežom v Prezidentskej záhrade v Bratislave. Pápežova návšteva Slovenska je podľa neho Božím zázrakom. Pápež je ešte len na začiatku návštevy a určite chce Slovensku povedať niečo zásadné, podotkol.

„Mám skúsenosť, že keď niekto počúva pápeža, povie si koniec srandy, roky bežia, treba už konečne niečo spraviť na tej duchovnej ceste. Ten, kto ho naozaj počúva, môže sa tešiť na formáciu svojho srdca,“ skonštatoval brat Filip.

Pápež vo svojom príhovore poukázal na podobenstvo chleba a soli. Chlieb by sme podľa Svätého Otca nemali zhromažďovať, ale deliť sa oň. Podobenstvom soli chcel ukázať, že soľ dáva chuť len vtedy, keď sa rozpustí, tak aj spoločnosť nájde chuť cez nezištnosť toho, kto sa „stravuje“, pre druhých. „Zoberiem si byť soľou. Kolega sa ma minule opýtal, prečo ‚nesolíme‘ túto spoločnosť a pápež mi znovu ten obraz vrátil,“ povedal brat Filip.

15:17 Schopnosť Slovenska spájať vo svojej identite tradíciu a duchovnú podstatu Západu i Východu je možno práve tým dôvodom, prečo pápež František nasmeroval svoje kroky práve sem. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to naznačuje bývalý premiér SR Ján Čarnogurský.

Pripomenul, že pápežovo rozhodnutie pred tromi mesiacmi bolo prekvapujúce a „dodnes sú vatikanisti plní dohadov, prečo uprednostnil práve Slovensko“. A hoci uznáva, že konkrétny racionálny dôvod ostane zrejme utajený, môže ním byť podľa neho to, že Slovensko dokázalo svojím historicko-duchovným vývojom byť nielen na pomedzí, ale aj súčasťou Západu a Východu. Na jednej strane je to väčšinový katolicimus, ktorý je podľa Čarnogurského „pevnejším spojivom Slovenska so Západom ako EÚ či NATO“ a na druhej strane učenie vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorí prišli z Byzancie, z Východu. „Je v nás aj Svätoplukov obrat na Západ, aj odkaz svätých – Cyrila a Metoda. Možno tam niekde môžeme hľadať tajomstvo súčasnej pápežovej návštevy v našej krajine,“ uvádza Čarnogurský pripomínajúc neochvejnú ambíciu pápeža Františka spájať i jeho schopnosť empatie a tolerancie.

https://standard.sk/114497/papezov-prejav-politikom-slovensko-je-posolstvom-pokoja-chrante-svoje-tradicie-pred-ideologickou-kolonizaciou/

Bývalý minister vnútra i spravodlivosti a spoluzakladateľ Kresťanskodemokratického hnutia (KDH)  cituje tiež slová kardinála Tomka o tom, že „pápež o nás vie veľa vecí, pri ktorých by nám ani nenapadlo, že ich o nás vie“. Pripomína aj slová pápeža Jána Pavla II. „Slovenským pútnikom ešte v roku 1996 povedal, že Slovensko zohrá v 21. storočí dôležitú úlohu v Európe,“ upozornil Čarnogurský. Ján Čarnogurský sa osobne zúčastní podujatí počas Františkovej návštevy. „Vstupenku mám na stretnutie pápeža s mládežou v Košiciach a tiež na záverečnú svätú omšu v Šaštíne,“ spresnil Čarnogurský.

Na snímke ľudia čakajú na pápeža Františka počas súkromnej návštevy v Centre Betlehem. Foto: Jaroslav Novák/TASR

14:00 Pápež František prišiel na Slovensko v ťažkých časoch, keď je krajina vyčerpaná po dvoch vlnách pandémie ochorenia COVID-19 a zároveň je na začiatku ďalšej. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo. Svätý Otec podľa neho prišiel do rozhádanej a fragmentarizovanej spoločnosti, kde začína byť problém nájsť spoločnú reč s hocikým.

„Potrebujeme silný impulz k zmiereniu, aby sme zvládli ďalšie dni a mesiace a znovuobjavili nádej. Chcem veriť, že práve pápež František, jeho osobnosť a duchovný odkaz, rešpektovaný aj za hranicami katolíckej cirkvi, našej spoločnosti tento impulz môže dať,“ vyhlásil na sociálnej sieti primátor hlavného mesta. Vallo spoločne s predstaviteľmi štátu i cirkvi v nedeľu (12. 9.) vítali pápeža na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika.

13:30 Mnoho posolstiev odprezentovaných kultivovaným jazykom i silný apel na mladú generáciu, bez ktorej nie je možná obnova. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) to povedal v súvislosti s myšlienkami pápeža Františka, ktoré v pondelok predpoludním predniesol v príhovore pred predstaviteľmi štátu, osobnosťami spoločenského a kultúrneho života i zástupcami občianskeho sektora. Korčok hodnotí pápežov prejav ako mimoriadny obsahom a tiež formou, ktorá by podľa neho mala inšpirovať aj slovenských politikov.

Minister dáva do popredia pápežove myšlienky, že Slovensko v strede Európy má byť miestom pokoja. „Myslím si, že to je silný apel, pretože to, akým miestom Slovensko bude, je v rukách najmä nás všetkých,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Na snímke ľudia čakajú na pápeža Františka počas súkromnej návštevy v Centre Betlehem. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poukázal na myšlienky o slobode i výzvu k tolerancii, ktoré pápež František zasadil do kontextu komparácie obdobia pred Nežnou revolúciou a súčasnosti. „Pred rokom 1989 bránil slobode jediný spôsob myslenia, dnes jediný spôsob myslenia vyprázdňuje význam slobody,“ upozornil Korčok na pápežove slová i to, že „odpoveďou nie je zvádzať kultúrne vojny“.

Remišovej sa páčili slová o Tatrách, nezaočkovaný Fico na podujatie neprišiel

Vicepremiérku Veroniku Remišovú (Za ľudí) očarili pápežove slová o kráse Slovenska a Tatier a odvahe pozerať sa hore a vidieť za obzor. „Vaše hory spájajú v jedinom pohorí končiare a rozmanité scenérie a presahujú hranice krajiny, aby v kráse spojili rozličné národy. Rozvíjajte túto krásu, krásu celku. Vyžaduje si to trpezlivosť a námahu, odvahu a zdieľanie, elán a tvorivosť,“ cituje Remišová pápeža Františka.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) upozorňuje, aká veľmi dôležitá je samotná prítomnosť osobnosti, akou je pápež František. „V dnešnej dobe, keď sa nenávisť šíri sociálnymi sieťami a stala sa každodennou súčasťou nášho života, je otec František hotovým ostrovčekom dobroty. Želám si, aby tá nádej, ktorá z neho sála, vydržala na Slovensku čo najdlhšie,“ dodal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) označil pápežovu prítomnosť a myšlienky za posolstvo pokoja a bratstva. „Silno verím, že možnosť byť v jeho blízkosti posilnila vieru v Boha medzi všetkými veriacimi a možno aj tých váhajúcich to posunulo bližšie k nemu,“ uviedol Krajniak.

Úspešnú návštevu Svätého Otca na Slovensku zaželal aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý sa na stretnutí v záhrade Prezidentského paláca nezúčastnil. Dôrazne sa však bráni medializovaným informáciám, že by za tým bola ignorancia voči hlave katolíckej cirkvi. Dôvodom je podľa neho jedine to, že nie je zaočkovaný. „Touto okolnosťou nie je ani možnosť vidieť Svätého Otca, ktorého som osobne stretol vo Vatikáne,“ uviedol Fico na sociálnej sieti.

13:26 Pápež František daroval prezidentke SR Zuzane Čaputovej na pondelkovom stretnutí medailu, ktorá odkazuje na prebiehajúcu návštevu Slovenska. V strede medaily je zobrazená Panna Mária, patrónka Slovenska. V pozadí je dvojkríž, ktorý patrí k symbolom krajiny. Pastoračnú cestu Svätého Otca pripomína aj dátum a text na okraji medaily.

Ako TASR informovali z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (KBS), medzi tradičné symbolické predmety spojené s apoštolskými cestami pápežov patrí i pamätná medaila. „Slúži ako dar Svätého Otca pre vybrané osoby, s ktorými sa stretne, i ako pamiatka pre históriu,“ uviedli z KBS. Autorkou pamätnej medaily pastoračnej návštevy pápeža Františka v dňoch 12. – 15. septembra na Slovensku je talianska umelkyňa Daniela Longová, z dielne ktorej pochádzajú i medaily jeho predchádzajúcich apoštolských ciest, ako aj niektorých ciest Benedikta XVI.

Pamätná medaila návštevy Svätého Otca na Slovensku má na svojej rubovej strane erb pápeža Františka a po obvode kruhu latinský nápis „FRANCISCVS P.M.“. Na čelnej strane je v strede zobrazená patrónka Slovenska, Sedembolestná Panna Mária. Za jej postavou sa na vzorkovanom pozadí vyníma symbol našej vlasti – cyrilo-metodský dvojramenný kríž. Na obvode je latinský názov cesty a dátum. Medaila má priemer 50 milimetrov a je vyrobená z pozláteného bronzu.

12:50 Prejav pápeža Františka v záhrade Prezidentského paláca uchopil našu dušu i charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať. Uviedol to predstaviteľ katolíckeho disentu a bývalý politik František Mikloško. Prezidentka Zuzana Čaputová našla podľa neho vo svojom príhovore vyváženosť medzi náboženským a sekulárnym.

„Takýto prejav nám ešte nikto nikdy nepovedal. Je to prejav, ktorý uchopil našu dušu,“ opísal Mikloško pápežov príhovor. Vyzdvihol tiež to, že pápež ho predniesol z pultu a nie z kresla. Ide podľa neho o znak toho, že Svätý Otec sa nerobil väčší ani dôležitejší. „Bol to prejav, v ktorom uchopil charizmu Slovenska, ktorej by sme sa nemali vzdať, tá je v histórii, prírode, dobrosrdečnosti. A zároveň to posunúť ďalej. Ten jeho presah, že musíme byť súčasťou národov, je úžasný, pretože tá naša malosť, že len my sme tu, my sme pupok sveta, to je hrôza,“ reagoval.

Prezidentka mala podľa Mikloška veľmi pekný prejav, kde vzdala česť katolíckej cirkvi, katolíkom a kresťanom, ale zároveň hovorila ako prezidentka všetkých ľudí. „Našla vyváženosť medzi náboženským a sekulárnym,“ dodal.

12:46 Viacerých kňazov, katechétov, ale aj zasvätené osoby počas stretnutia so Svätým Otcom v Katedrále sv. Martina zaujalo, ako pápež reflektuje situáciu na Slovensku. Zhodli sa na tom, že jeho slová ich povzbudili.  

„Dobre sa počúva, keď z jeho úst vychádzajú informácie o tom, ako žije cirkev u nás. Slová som pociťoval ako keď otec hovorí svojmu synovi, takto nejako viem, že žiješ, takto ti odporúčam, že by si mal žiť ďalej,“ povedal pre TASR Vendelín Pleva, ktorý je ekonómom v Bratislavskej arcidiecéze. Milan Kuzmiak z Prešovskej archieparchie bol nadšený a rád, že mohol vidieť zblízka Svätého Otca. „Taký zážitok sa asi tak skoro nebude opakovať. V tejto situácii potrebujeme takéto povzbudenie všetci,“ zhodnotil.

Kapucín Ján Otruba sa pred stretnutím dopredu veľa modlil. „Prevýšilo to moje očakávania, túžby, veľmi dobre sa prihovoril. Bolo to veľmi vecné, do dnešnej doby veľmi aktuálne. Vidieť, že sa na to pripravil, popýtal sa na slovenské problémy,“ uviedol krátko po stretnutí s pápežom. Myslí si, že úlohu katolíckej cirkvi v našej spoločnosti a v dnešnej dobe vystihol na sto percent.

Sestru Serafínu zo Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul, ktorá pôsobí v Bratislave, stretnutie veľmi  povzbudilo a dalo jej veľmi veľa. „Rada som videla Svätého Otca aj naživo. A mám radosť, že naša cirkev je taká ako Svätý Otec alebo Svätý Otec je taký ako naša cirkev, čiže jednoduchá, spontánna, úprimná a pokorná,“ skonštatovala pre TASR. Na stretnutie sa pripravovali aj duchovne, modlila sa nielen za toto stretnutie, ale aj za pápeža Františka.

https://standard.sk/114471/papezov-prihovor-v-katedrale-sloboda-nie-je-automatickym-vydobytkom-ktory-zostava-raz-a-navzdy/

12:41 Návšteva pápeža Františka na Slovensku je nesmierna pocta, pretože Svätý Otec reprezentuje jedno z najsilnejších náboženstiev vo svete. Povedala to expremiérka Iveta Radičová. Ľudia by podľa nej nemali zabúdať na to, že kresťanstvo znamenalo najväčšiu revolúciu vo vývoji civilizácie.

Pre Radičovú je podľa jej vlastných slov najpodstatnejšie to, aké posolstvá zanecháva pápež na Slovensku. „Pripomenul, že tá najzásadnejšia otázka nie je túžba žiť, ale načo žijeme a dokázať na ňu nájsť odpoveď,“ podotkla.

Foto: Michal Svítok/TASR

12:04 Súčasťou uvítacieho ceremoniálu počas návštevy pápeža Františka v utorok (14. 9.) v Prešove bude i Miroslav Keba, zhotoviteľ pápežského trónu. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„Svätý Otec príde v pápežskej kolóne do Prešova o 10 00 h. Deti oblečené v krojoch z regiónu Šariš privítajú pápeža starým slovanským zvykom chlebom a soľou. Okrem detí budú súčasťou uvítacieho ceremoniálu aj manželia Miroslav a Zuzana Kebovci. Práve Miroslav Keba mal tú česť zhotoviť vo svojej dielni pápežský trón, na ktorom bude počas svätej liturgie sedieť Svätý Otec,“ povedal Pavlišinovič.

Miroslav Keba s manželkou sú gréckokatolíci, ktorí žijú v obci Davidov. Spoločne vychovávajú osem detí. „Keď sme rozmýšľali, kto bude vítať Svätého Otca v Prešove, skrsla nám myšlienka, nech je to apolitický človek, jednoducho niekto z ľudu, zároveň nech jeho srdce bije pre gréckokatolícku cirkev a nech vedie pekný rodinný život. V Miroslavovi Kebovi sme videli ochotného človeka, ktorý sa ujal zodpovedne svojej úlohy a všetko týkajúce sa pápežského trónu riešil do najmenších detailov,“ povedal o kritériách výberu Ľubomír Petrík, koordinátor príprav návštevy pápeža v Prešove.

12:10 Najsilnejší odkaz z príhovoru pápeža Františka v Prezidentskom paláci bolo, že Slovensko má byť srdcom pokoja pre Európu. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Páči sa mi, že vyzdvihol bratstvo, že nemá byť len s Čechmi, ale že máme tento postoj šíriť aj ďalej,“ poznamenal Heger. Dodal, že v ňom zarezonovalo aj podobenstvo chleba a soli. Chlieb by sme podľa pápeža nemali zhromažďovať, ale deliť sa oň. Podobenstvom soli chcel ukázať, že soľ dáva chuť len vtedy, keď sa rozpustí, tak aj spoločnosť nájde chuť cez nezištnosť toho, kto sa stravuje, pre druhých. Heger zdôraznil, že dôležitými sú aj pápežove posolstvá o starostlivosti o núdznych.

Pápež František a Zuzana Čaputová. Foto: TASR – KP SR

11:31 Cirkev má byť znakom slobody a prijatia. Má byť pokorná ako Ježiš, ktorý sa zriekol všetkého a stal sa chudobným, aby nás obohatil. Vyhlásil to pápež František v príhovore v bratislavskej Katedrále sv. Martina, kde sa stretol s biskupmi, kňazmi, ako aj ďalšími zasvätenými osobami a katechétmi. Pápež vyzdvihol slobodu, tvorivosť a dialóg ako aspekty, ktorými sa má Cirkev riadiť.

„Cirkev, ktorá formuje ľudí v zmysle vnútornej a zodpovednej slobody a ktorá vie byť tvorivá v ponáraní sa do dejín a kultúry, je tiež cirkvou, ktorá vie viesť dialóg so svetom – s tými, ktorí vyznávajú Krista, hoci nie sú ‚od nás‘, s tými, ktorí kráčajú namáhavou cestou duchovného hľadania, a tiež s tými, ktorí neveria,“  vyhlásil Svätý Otec v príhovore duchovným.

Predstaviteľov cirkvi poprosil, aby nepodľahli pokušeniu okázalej nádhery a svetskej veľkoleposti. „Aká krásna je pokorná cirkev, ktorá sa neoddeľuje od sveta a nepozerá na život s odstupom, ale žije v jeho vnútri,“ povedal pápež. Vyzval ich nebáť sa formovať ľudí tak, aby mali zrelý a slobodný vzťah k Bohu. Povzbudil ich, aby formovali veriacich k slobode od rigidnej religiozity. „Nik sa nesmie cítiť utláčaný, ale každý nech má možnosť objaviť slobodu Evanjelia a postupne vstúpiť do vzťahu s Bohom,“ vyhlásil.

Pápež tiež vyzýva na tvorivosť. Poukázal na osobnosti sv. Cyrila a Metoda, ktorí vymysleli nové písmo a jazyky na šírenie Evanjelia a boli tvoriví v pretlmočení kresťanského posolstva. „Nepotrebuje to isté aj dnešné Slovensko? Nie je snáď toto najurgentnejšou úlohou cirkvi pri dnešných európskych národoch – vymyslieť nové ‚písma‘, aby zvestovala vieru?“ opýtal sa pápež.

Svätý Otec pripomenul, že cirkev je spoločenstvo, ktoré zvestovaním Evanjelia lásky vytvára spoločenstvo, priateľstvo a dialóg medzi veriacimi, medzi rôznymi vierovyznaniami a medzi národmi. „Jednota, spoločenstvo a dialóg sú vždy krehké, najmä vtedy, keď máme za sebou bolestné dejiny, ktoré zanechali po sebe jazvy,“ skonštatoval s tým, že rany môžu byť otvormi, cez ktoré prechádza Božie milosrdenstvo. Pápež pripomenul Ježišovu výzvu, „aby sme prerušili začarovaný a ničivý kruh násilia, aby sme nastavili druhé líce, aby sme sa nedali premôcť zlu, ale dobrom premáhali zlo“.

Pápež sa poďakoval duchovným za ich prácu. „Prajem vám, aby ste naďalej kráčali cestou evanjeliovej slobody, v tvorivosti viery a v dialógu, ktorý vyviera z Božieho milosrdenstva,“ uzavrel Svätý Otec.

11:12 Láska pápeža Františka voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, je pohľad, ktorý sa snažia biskupi a kňazi nanovo nadobudnúť aj s pomocou svojich patrónov, ako aj svätého Martina, patróna bratislavskej Katedrály sv. Martina. V príhovore na stretnutí s pápežom v priestoroch katedrály to vyhlásil bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

„Už vo vašej prvej encyklike, ktorú ste adresovali nám, biskupom, kňazom a diakonom, zasväteným osobám a veriacim laikom, sme si uvedomili vašu lásku voči chudobným, voči tým, ktorí sú na perifériách, ktorí zaostali, opustení, vyradení,“ vyhlásil Zvolenský.

Pripomenul, že ide o jedinečnú česť a radosť, že Svätý Otec prišiel, aby nás povzbudil svojou prítomnosťou a aby nás posilnil vo viere.

„S vami a vo vás dnes, vaša svätosť, v tejto katedrále otvárame náruč vikárovi Kristovmu, najvyššiemu veľkňazovi, nástupcovi svätého Petra. Vaša návšteva je pre nás nesmierne dôležitá, s takou radosťou sme na ňu čakali. Vo vás si uvedomujeme univerzálnosť a jednotu našej matky cirkvi. A lepšie chápeme, že aj dnes náš Pán predstavuje nám prvého z nástupcov apoštolov a zveruje mu kľúče od kráľovstva,“ zdôraznil bratislavský arcibiskup.

Biskupi a kňazi sa podľa Zvolenského usilujú, aby poznali a správne porozumeli to, čo im Peter hovorí dnes. „Sme tu s vami, vaša svätosť, sprítomňujeme všetkých zasvätených a laikov, ktorí chcú ohlasovať evanjelium,“ dodal Zvolenský.

Pápež František v Katedrále s. Martina. Foto: Michal Svítok/TASR
Pápež František v Katedrále s. Martina. Foto: Michal Svítok/TASR

10:48 Prezidentka darovala pápežovi symbolický peceň chleba, knihu, ale aj med z Prezidentskej záhrady. Súčasťou jej darov je tiež nabíjacia stanica pre elektromobily, ako aj medicínske vybavenie určené na pomoc v najchudobnejších častiach sveta prostredníctvom vatikánskych organizácií.

10:24 Slovensko sa ako krajina v srdci Európy dokázalo napriek mnohým skúškam pokojným spôsobom integrovať a odlíšiť, uviedol na pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca v Bratislave pápež František.

Konštatoval, že dejiny Slovenska pozývajú k tomu, aby bolo posolstvom pokoja v srdci Európy. Kým na rôznych frontoch pokračujú boje o nadvládu, naša krajina by mala naďalej potvrdzovať svoje posolstvo integrácie a pokoja. Podľa slov Františka sa má Európa vyznačovať solidaritou prekračujúcou jej hranice, ktorá by ju mohla dostať späť do centra dejín.

Pápež František. Foto: Michal Svítok/TASR

V strednej zemi

Svätý Otec vyjadril radosť, že je na Slovensku, a uviedol, že prišiel ako pútnik do mladej krajiny s dávnou históriou a do zeme s hlbokými koreňmi, umiestnenej v srdci Európy. „Naozaj sa nachádzam v ‚strednej zemi‘, cez ktorú už toľkí prešli,“ vyhlásil pápež. Od Veľkej Moravy až po Uhorské kráľovstvo, od Československej republiky až po súčasnosť sa Slováci uprostred nie malého počtu skúšok podľa slov pápeža dokázali pokojamilovným spôsobom integrovať a odlíšiť. „Pred 28 rokmi svet obdivoval nekonfliktný zrod dvoch nezávislých krajín. A rád by som pripomenul, že sa to udialo bezprostredne po kanonizácii svätej Anežky,“ skonštatoval.

Pápež poukázal aj na modrý pás na zástave SR, ktorý, ako tvrdí, symbolizuje bratstvo so slovanskými národmi. Bratstvo podľa Svätého Otca potrebujeme, aby sme mohli podporovať integráciu, ktorá sa stáva stále dôležitejšou. „Je naliehavé práve teraz, vo chvíli, keď po tvrdých mesiacoch pandémie očakávame, spolu s mnohými ťažkosťami, vytúžený nový štart ekonomiky, ktorému napomáhajú plány obnovy Európskej únie,“ uviedol. Upozornil však na riziko unáhlenia sa a podľahnutia pokušeniu zisku, vyvolávajúcich prechodnú eufóriu, ktorá namiesto spájania rozdeľuje.

Foto: Martin Baumann/TASR
Pápež František a bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský (vľavo) počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Keď sa pozeráte na vaše nádherné Tatry

Slovenské dejiny sú podľa pápeža nezmazateľne poznačené vierou, a preto dúfa, že tá pomôže prirodzeným spôsobom udržiavať úmysly a pocity bratstva. Pápež pritom poukázal na životy svätých Cyrila a Metoda. „Pevnosť ich viery sa prejavovala v spontánnej otvorenosti. Je to dedičstvo, ktorého ovocie ste povolaní zbierať, aby ste boli aj v tomto čase znakom jednoty,“ poznamenal Svätý Otec. Slovákov vyzval, nech z ich sŕdc nevymizne povolanie k bratstvu. „Nech vždy sprevádza sympatickú autentickosť, ktorá vás charakterizuje,“ vyhlásil pápež.

Vo svojom prejave spomenul aj pandémiu nového koronavírusu. Označil ju ako „skúšku našich čias“. Ľudia by podľa neho mali túto krízu prijať ako „výzvu prehodnotiť náš životný štýl“. Nemá zmysel sa podľa pápeža sťažovať na minulosť, treba si vyhrnúť rukávy a spolu budovať budúcnosť. „Želám vám, aby ste to urobili s pohľadom upretým nahor, ako keď sa pozeráte na vaše nádherné Tatry,“ podotkol.

Pápež František a Zuzana Čaputová. Foto: Michal Svítok/TASR

09:44 Na podujatia s pápežom Františkom sa prihlásilo celkovo vyše 100 000 ľudí. Konferencia biskupov Slovenska v noci z nedele na pondelok po mesiaci uzavrela oficiálnu registráciu účastníkov na verejné podujatia spojené s jeho návštevou na Slovensku. Vyplýva to z údajov registračného tímu. Ide o registráciu pre plne zaočkované osoby. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Približne polovica registrovaných príde na záverečnú svätú omšu so Svätým Otcom 15. septembra do Šaštína, zvyšok do Košíc a Prešova. KBS upozorňuje, že bez registrácie sa záujemcovia na verejné podujatia spojené s návštevou pápeža Františka nedostanú. Na podujatia sa prihlásilo aj takmer 7 000 nezaočkovaných ľudí.

09:20 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok ráno v Prezidentskom paláci stretla s pápežom Františkom. Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Čaputová sa spoločne s pápežom presunula na stretnutie medzi štyrmi očami do zlatého salóna v Prezidentskom paláci. Prítomný tam bude aj tlmočník, pretože Čaputová bude počas schôdzky hovoriť v slovenskom jazyku a pápež v talianskom. Obvykle je na osobný rozhovor so Svätým Otcom vyhradených 15 minút, hlava štátu však dostala „nadpriemerný čas“. Nasledovať bude stretnutie Svätého Otca s úzkou rodinou Čaputovej v Zelenom salóne Prezidentského paláca.

Pápež spolu s prezidentkou vystúpia na stretnutí s príhovormi. Na podujatí, ktoré sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastní približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.   

07:40 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež František vystúpia dnes, t. j. v pondelok 13. septembra o 10.00 h s príhovormi na stretnutí v Prezidentskej záhrade v Bratislave. Na podujatí, ktoré sa uskutoční po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastní približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

Okrem najvyšších ústavných činiteľov, členov vlády SR, zástupcov Národnej rady SR a poslancov Európskeho parlamentu, či bývalých prezidentov, budú prítomní aj predstavitelia najvýznamnejších štátnych a verejných inštitúcií, predstavitelia akademickej a vedeckej obce, lekári, zdravotníci a záchranári, predstavitelia stavovských, náboženských a cirkevných organizácií, predstavitelia samosprávy a ozbrojených síl, predstavitelia kultúrnej obce a médií, športoví reprezentanti, predstavitelia politických strán, menšín a zástupcovia neziskových organizácií a členovia diplomatického zboru.

Oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutoční na prednom nádvorí Prezidentského paláca. Po súkromnom stretnutí prezidentky SR s pápežom Františkom v Zlatom salóne, pápež pozdraví aj členov najbližšej rodiny prezidentky SR a napokon si osobne vymenia dary v Zelenom salóne Prezidentského paláca.  
Upozornenie:

Túto udalosť môžu priamo na mieste pokrývať iba zástupcovia médií, ktorí sa vopred zaregistrovali a akreditovali prostredníctvom KBS.

Vstup do Prezidentskej záhrady bude možný len cez vchod na Banskobystrickej ulici od 07.00 h, najneskôr o 07.30. Je potrebné sa dostaviť v dostatočnom predstihu vzhľadom na veľký počet akreditovaných a prejsť bezpečnostnou kontrolou.

Banskobystrická, Spojná a Štefánikova ulica budú uzavreté. Parkovanie v okolí Prezidentskej záhrady nie je možné.

07:07 Čas stretnutia členov Spoločnosti Ježišovej so Svätým Otcom bol oveľa dlhší, ako bol pôvodne vyhradený. Konštatoval to jezuita a prorektor Trnavskej univerzity Miloš Lichner. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe. Z pápeža išla podľa slov jezuitu uvoľnenosť a bezprostrednosť, kus živého Božieho slova, ktoré žije.

Lichner povedal, že stretnutie bolo veľmi osobné a krásne. Zúčastnilo sa na ňom 52 slovenských jezuitov a pápež, s ktorým neboli žiadni jeho spolupracovníci. „Keď Svätý Otec prichádzal, obišiel kreslo, ktoré bolo pre neho pripravené a zobral si stoličku, ako sme mali my.  Sadol si k nám a milo sa usmial,“ opísal Lichner. Obsah rozhovoru podľa neho zostáva ako v rodine, za zatvorenými dverami. Zo Svätého Otca išla podľa jezuitu Lichnera veľká radosť, živý závan Božieho ducha.

Provinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku Jozef Šofranko povedal, že stretnutie jezuitov s pápežom bolo hlboké, bratské. „Vystupoval ako pápež a zároveň spolubrat. Ako hlava cirkvi a zároveň ako rovný medzi rovnými. Každý jeden spolubrat bol zastiahnutý priateľskosťou,“ povedal Šofranko.

Slovenskí jezuiti darovali pápežovi tri dary. Prvým bol kvet, ktorého lupene tvoria fotky rodín a detí, s ktorými jezuiti pracujú. Druhým bola kniha Ladislava Csontosa preložená do angličtiny. V treťom prípade išlo o ďalšiu časť komentára k žalmom 120 až 150.

Pápež sa v nedeľu (12. 9.) večer stretol súkromne s členmi  Spoločnosti Ježišovej na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde je počas svojho pobytu na Slovensku ubytovaný.

V pondelok čaká pápeža oficiálny program, počas ktorého pôjde do Prezidentského paláca, kde sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšími predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Stretne sa s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Pápež pôjde aj na súkromnú návštevu centra „Betlehem“ v Bratislave, stretne sa so židovskou komunitou, s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).  

06:01 Pápež František sa pripravuje na pondelkové stretnutie s členmi židovskej komunity deň po tom, ako v Budapešti varoval pred hrozbou antisemitizmu, ktorý stále číha v Európe i mimo nej.

„Osemdesiatštyriročný argentínsky pontifik sa snaží prekonať stáročia trvajúce katolícke predsudky voči židovskej komunite a upevniť vzájomné väzby,“ napísala francúzska tlačová agentúra.

AFP zároveň pripomenula, že pár dní pred pápežovým príchodom sa slovenská vláda ospravedlnila za vojnový Židovský kódex.

„Vláda Slovenskej republiky cíti mravnú povinnosť verejne prejaviť žiaľ nad zločinmi, ktorých sa dopustila vtedajšia štátna moc, osobitne nad tým, že 9. septembra 1941 prijala hanebné nariadenie obmedzujúce základné ľudské práva a slobody občanov židovského pôvodu,“ citovala z vládneho vyhlásenia AFP.

Agentúra v správe menovite spomína aj Jozefa Tisa. „Na príkaz vtedajšej vlády na čele s katolíckym kňazom Jozefom Tisom bolo deportovaných a zabitých niekoľko desiatok tisíc slovenských židov. Pamätník na (bratislavskom) Rybnom námestí pripomína 105.000 obetí holokaustu na Slovensku,“ píše agentúra.

AFP zároveň pripomenula, že pápež počas nedeľňajšej návštevy v Maďarsku upozornil na hrozbu antisemitizmu.

„Toto je rozbuška, ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je spolupráca a podpora bratskej jednoty,“ povedal pápež v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska.

Tlačová agentúra zároveň napísala, že „Rímskokatolícka cirkev ukončila storočia oficiálneho antisemitizmu v roku 1965 na Druhom vatikánskom koncile, ktorý schválil dokument s názvom Nostra Aetate (Deklarácia o postoji cirkvi k nekresťanským náboženstvám) vyzývajúci k rešpektovaniu judaizmu“.

NEDEĽA

17:50 Svätý Otec František povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať.

Zároveň im adresoval dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. Svätý Otec vo svojom príhovore uviedol, že cesta ich komunít sa začala nanovo po rokoch ateistického prenasledovania, keď bola náboženská sloboda znemožnená alebo tvrdo skúšaná. „Teraz vás spája úsek cesty, na ktorom skúšate, aké je krásne, ale zároveň ťažké žiť vieru v slobode. Existuje totiž pokušenie znova sa stať otrokmi, iste, už nie režimu, ale ešte horšieho otroctva. Toho vnútorného otroctva,“ poznamenal pápež. Počas svojho príhovoru odkázal na Dostojevského Legendu o veľkom inkvizítorovi. Členom Ekumenickej rady cirkví v SR povedal, že si je potrebné pomôcť navzájom.

Pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

V srdci Európy

Tu v srdci Európy nás to podľa slov hlavy katolíckej cirkvi núti pýtať sa, či kresťania nestratili horlivosť ohlasovania a proroctvo svedectva. „To, čo nás oslobodzuje, je pravda evanjelia, alebo sa cítime slobodní, keď si zaobstaráme komfortné zóny, ktoré nám umožňujú riadiť svoj život a pokojne napredovať bez negatívnych odoziev?“ spýtal sa pápež.

Poukázal na to, že evanjelizácia sa zrodila bratským spôsobom, nesúc pečať, ktorú jej vtlačili solúnski bratia Cyril a Metod. Podľa jeho slov, nech nám títo svedkovia kresťanstva pomôžu pokračovať v ceste a rozvíjať medzi sebou v Ježišovom mene bratské spoločenstvo.

„Napokon, ako si môžeme želať Európu, ktorá znova nájde svoje kresťanské korene, ak sme sami vykorenení z plného spoločenstva? Ako môžeme snívať o Európe slobodnej od ideológií, ak nemáme odvahu postaviť Ježišovu slobodu pred potreby jednotlivých skupín veriacich? Je ťažké žiadať si Európu preniknutejšiu evanjeliom, ak nás netrápi, že ešte nie sme plne zjednotení medzi sebou na tomto kontinente a že sa o seba navzájom nestaráme,“ uviedol. Praktické výpočty, historické dôvody a politické väzby nemôžu byť podľa pápeža neprekonateľnými prekážkami na tejto ceste.

Slovanské národy majú kontemplatívnu črtu

S členmi spoločnosti sa podelil o dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. „Prvá sa týka kontemplácie. Rozlišovací znak slovanských národov, ktorý by ste spoločne mali zachovať, je kontemplatívna črta, ktorá ide nad rámec filozofických a teologických konceptualizácií, vychádzajúc zo skúsenostnej viery, ktorá vie prijať tajomstvo,“ povedala hlava katolíckej cirkvi. Druhá rada sa týka akcie. Jednota sa podľa pápeža nedosahuje natoľko dobrými úmyslami a dodržiavaním nejakej spoločnej hodnoty, ako skôr tým, že robíme niečo pre tých, ktorí nás väčšmi približujú k Pánovi. Poukázal na to, že ide o chudobných, lebo v nich je prítomný Ježiš.

Predseda Ekumenickej rady cirkví v SR Ivan Eľko odovzdal hlave katolíckej cirkvi reprodukciu obrazu od maliarky Janky Krivošovej.

17:00 V dobre a napredovaní jedného je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už žiadna cirkev nemôže mať radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov či pohasínania viery, uviedol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a predseda ekumenickej rady Ivan Eľko.

Dodal, že to cirkvi spoločne sťahuje dolu. Cirkvi sa však spoločne tešia z napredovania a rastu iných. Tak sa chce Ekumenická rada cirkví v SR pozerať na návštevu pápeža Františka v SR, povedal.

Ekumenická rada cirkví sa podľa Eľka bude tešiť na ovocie návštevy pápeža. Verí, že prehĺbi záujem o verný kresťanský život u rímskokatolíkov. „Ak celá táto nesmierne široká a bohatá služba ľudským dušiam, konaná či na globálnej, alebo miestnej úrovni, je konaná z pozícií starých ekumenických vyznaní kresťanskej viery, z vernosti Písmu, zo skutočnej Kristovej lásky a z odmietnutia kompromisov so svetom, potom prináša požehnanie nielen tým, ktorým je táto služba priamo určená, ale mnohým ďalším v iných cirkvách,“ povedal Eľko.

Predstavitelia cirkví sú presvedčení, že z duchovného požehnania jednej cirkvi môžu mať úžitok iné cirkvi. Eľko pripomenul, že tento rok je 20. výročie prijatia dohovoru o vzájomnom uznávaní si krstu svätého. Na Slovensku to podľa neho bola prelomová ekumenická udalosť týkajúca sa rímskokatolíckej cirkvi oboch obradov, ECAV a Evanjelickej cirkvi metodistickej. „Máme odvahu viery ponúknuť pripojenie sa k dohode aj ďalším cirkvám,“ podotkol Eľko. Dodal, že sa tešia, že tému krstu svätého a jeho ekumenických dôsledkov zdôrazňuje aj pápež.

Pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

16:45 Svätý Otec František sa presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa koná ekumenické stretnutie. Na úvod hlavu katolíckej cirkvi privítal predseda Ekumenickej rady cirkví v SR Ivan Eľko.

Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa. „Predsedom orgánu je Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podpredsedom Ján Szőllős z Bratskej jednoty baptistov v Slovenskej republike,“ priblížili z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Úzka spolupráca medzi Ekumenickou radou cirkví v Slovenskej republike a rímskokatolíckymi cirkvami sa rozvinula pri štúdiu Charta Oecumenica, dokumentu, ktorý spoločne vypracovali Konferencia európskych cirkví a Rada európskych biskupských konferencií. Apoštolská nunciatúra na Slovensku, ktorú 1. januára 1993 zriadil vtedajší pápež Ján Pavol II., sídli v Bratislave. Prvým nunciom s trvalým pobytom v krajine po vyhlásení samostatnosti Slovenska bol arcibiskup Luigi Dossena. Nunciatúra spočiatku z dôvodu absencie osobitného sídla bola umiestnená u sestier uršulínok v Bratislave, v ich dome na Uršulínskej ulici.

16:37 V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub, to boli prvé slová pápeža Františka po príchode na Slovensko, ktoré adresoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Uviedla to vo svojom vyhlásení na bratislavskom letisku.

Prezidentke bolo cťou a potešením, že mohla na Slovensku privítať Svätého Otca. „V dobe, v ktorej žijeme, je poznačená bolesťou, smútkom, rozdeľovaním spoločnosti, môže byť jeho príchod naozaj nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu sa s pápežom po prílete stretla v salóniku na bratislavskom letisku, kde sa ho opýtala, ako sa má. On jej podľa Čaputovej slov odpovedal, že sa cíti, akoby omladol, a táto cesta mu vlieva energiu.

15:58 Svätý Otec je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pred príletom pápeža Františka na bratislavské letisko to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). „To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu,“ hovorí Heger. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko.

Pápež František na návšteve Slovenska. Foto: Michal Svítok/TASR

15:44 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. Uviedol to pred príletom pápeža na bratislavskom letisku. „Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť,“ povedal Kollár.

Pápež František a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: Michal Svítok/TASR

15:30 Pápež František priletel v nedeľu popoludní na pastoračnú návštevu Slovenskej republiky. Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali traja najvyšší ústavní činitelia s delegáciou a slovenskí biskupi. Jeho apoštolská cesta na Slovensku potrvá štyri dni.

Pápež priletel so svojou oficiálnou delegáciou a 80 novinármi. Na letisku ho na úpätí predných schodov lietadla privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Spolu s ňou ho privítali aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, a Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti. Na letisku ho vítali aj premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ako aj viacerí slovenskí biskupi. Prítomný bol aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V nedeľu 12. septembra 2021 pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska pápež František. Foto: Michal Svítok/TASR

Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali pápeža podľa tradície chlebom a soľou. Svätý Otec dostal tiež kyticu z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín. Na letisku je zároveň približne 500 veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR. Nasleduje predstavenie delegácií oboch strán a čestnej stráže. Prezidentka a pápež sa následne presunú do VIP salónika na letisku na krátke stretnutie.

Krátko po prílete pápeža sa rozozneli zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali na modlitbu za pápeža.

Z letiska sa pápež presunie na ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bude mať aj príhovor. Následne bude mať súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej.

Vítanie pápeža Františka na bratislavskom letisku. Foto: Michal Svítok/TASR

15:11 Pápež František v nedeľu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine, ochrane životného prostredia a rodiny. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a MTI.

František sa s Orbánom stretol v nedeľu predpoludním. Stretnutie sa podľa vyhlásenia Vatikánu uskutočnilo v priateľskej atmosfére a trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo – až 40 minút. „Medzi témami, o ktorých sa hovorilo, bola úloha cirkvi v krajine, záväzok k ochrane životného prostredia a ochrana a podpora rodiny,“ uviedol Vatikán vo vyhlásení.  

„Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska,“ napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti, kde takisto zverejnil fotografiu, na ktorej si s pápežom podáva ruky. Maďarský premiér pápežovi počas daroval kópiu listu uhorského kráľa Bela IV. z 13. storočia, ktorý poslal pápežovi Inocentovi IV., píše MTI s odvolaním sa na premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho. Belo v liste pápežovi Inocentovi oznámil, že posilní opevnenie pozdĺž Dunaja, aby sa pripravil na inváziu Mongolov.

Viktor Orbán a pápež František. Foto: TASR/AP

13:41 Svätý Otec počas svojej návštevy v Košiciach posvätí aj zvony pre Domašu a tiež základný kameň budúcej kaplnky v rekreačnej oblasti Dobrá. Obec Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou dala zvony odliať práve pri príležitosti návštevy pápeža na Slovensku. Informoval o tom starosta obce Radovan Kapraľ na portáli domasacity.sk.

„Zvony boli odliate v zlievarenskej rodinnej firme v Žarnovici, kde pred štyrmi rokmi odlievali zvon, ktorý bol darom pre pápeža Františka,“ uviedol Kapraľ s tým, že pri oboch príležitostiach použili zlievari rovnaký materiál. Pápež má zvony a tiež základný kameň kaplnky posvätiť na štadióne Lokomotívy, kde sa v utorok stretne s mládežou. Obec chce kaplnku s týmto kameňom postaviť neďaleko prístavu výletnej lode Bohemia.

13:07 Pápeža Františka privíta v nedeľu popoludní na bratislavskom letisku spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, preživšia holokaustu Herta Vyšná a riaditeľka občianskeho združenia Plamienok zaoberajúceho sa rozvojom detskej domácej paliatívnej starostlivosti Mária Jasenková. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Na privítaní Svätého Otca sa tiež zúčastnia predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) a vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček spolu s veľvyslancom SR pri Svätej stolici Marekom Lisánskym a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

12:44 Pápež už je na ceste na Slovensko. Na svätej omši v Budapešti sa zameral na ohlasovanie Ježiša, ktorý ukazuje, že nato, aby sme sa zachránili, musíme slúžiť. Popri tom máme rozlišovať spolu s Ježišom a „očistiť svoju nábožnosť pred jeho krížom a pred eucharistiou.“ Napokon prítomných Maďarov aj iných pútnikov vyzval, aby kráčali k Ježišovi „s dôverou, že sme milovaní synovia Boží“.

Pápež František v Budapešti. Foto: TASR/AP

12:02 Vstupenky na podujatia s pápežom Františkom na Slovensku sa posielajú postupne. Konferencia biskupov Slovenska prosí preto záujemcov o trpezlivosť. Ako uviedol hovorca KBS Martin Kramara pre TASR, netreba sa obávať, že by neprišli.

V prípade, že záujemcovia o účasť na podujatí s pápežom dostali potvrdenie o zaočkovanosti, čakajú na vstupenku s QR kódom. Viacerí však upozorňovali, že ju dosiaľ nedostali.

11:28 Polícia odporúča návštevníkom podujatí s pápežom Františkom na Slovensku vytlačiť si vstupenku. Zároveň upozorňuje, že na vstup je potrebný aj občiansky preukaz. Kovové predmety treba mať na jednom mieste.

„Vstupenku na podujatie majte pripravenú, odporúčame vám ju mať vytlačenú. Mobil sa vám môže vybiť alebo pokaziť. Na vstup na podujatie budete potrebovať aj občiansky preukaz, v žiadnom prípade si ho nezabudnite doma,“ uviedla vo videu na sociálnej sieti hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

11:17 Konferencia biskupov Slovenska ukončila projekt denného zasielania myšlienok a podnetov, ktorých autorom je Svätý Otec. Nadväzovali na evanjelium dňa. Desiatky myšlienok boli súčasťou obrázka, ktorý dostali od polovice augusta všetci prihlásení na e-mail. Informuje o tom KBS na svojom webe.

Myšlienky dostávalo denne okolo 20 000 ľudí. Cieľom projektu bolo pomôcť všetkým, ktorí prejavili záujem, duchovne sa pripraviť na návštevu Svätého Otca na Slovensku. Projekt nadviazal na podobné iniciatívy, ktoré realizuje KBS pravidelne počas pôstneho a adventného obdobia.

11:10 Pápež František v nedeľu v Budapešti upozornil na „hrozbu antisemitizmu“ v Európe a mimo nej. „Som presvedčený, že hrozba antisemitizmu stále číha v Európe aj inde,“ povedal František v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska.

Túto hrozbu označil za „rozbušku“, ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je podľa pápeža spolupráca a podpora bratskej jednoty. Absolvoval aj stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

„Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska,“ napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti.

Viktor Orbán a pápež František. Foto: FB Viktor Orbán

10:39 Pápež František sa v Budapešti stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Stretnutie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami. Orbán sa s pápežom stretol v priestoroch budapeštianskeho Múzea výtvarného umenia (Szépművészeti Múzeum). Maďarský premiér na sociálnej sieti zverejnil fotografiu z tejto schôdzky, na ktorej si s pápežom podáva ruku.

František sa v priestoroch múzea stretol aj s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, členmi konferencie katolíckych biskupov Maďarska, predstaviteľmi reformovanej cirkvi a židovskej komunity Maďarska, napísal Index.hu.

10:00 Pápež je v Budapešti. Prajem vám dobrý deň, ďakujem, že ste tu, pozdravil nás. Prinášame reportáž z lietadla.

Pápež František v lietadle do Maďarska. Foto: Bohumil Petrík

9:15 S pápežom Františkom pricestuje na Slovensko 80 akreditovaných novinárov. Kto Františkovu návštevu prerozpráva svojim čitateľom a divákom a aký pohľad možno očakávať? Píše Bohumil Petrík.

9:11 Návšteva pápeža znamená pre veriacich posilnenie viery i poctu pre celú krajinu, hovorí bývalý predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

„Návšteva pápeža pre veriacich aj v dobrých časoch znamená posilnenie ich viery a veľkú poctu pre celú krajinu, ktorú navštívi. Mnohí si pamätáme nadšenie, ktoré sprevádzalo prvú návštevu Jána Pavla II. Najmä jeho prvú návštevu, keď nám po páde predchádzajúceho režimu prinášal nádej, že budovanie krajiny na demokratických princípoch zvládneme,“ skonštatoval Bugár.

9:09 Štandard bude mať redaktora v lietadle s pápežom. Rozprávali sme sa, čo exkluzívne môžu naši čitatelia od Bohuša Petríka očakávať.

8:45 V nedeľu popoludní o 15:30 sa na 12 minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali k modlitbe za pápeža Františka. Ten v tom čase pricestuje na pastoračnú návštevu Slovenska. Zvony budú zvoniť vo všetkých diecézach a eparchiách Slovenska, rozhodli biskupi Slovenska.

Na celoslovenskej úrovni zvonili zvony vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku naposledy v Nedeľu Božieho milosrdenstva (2021). Ľudí pozvali k modlitbe za tých, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 i za všetky ostatné obete pandémie. Predtým zvony pripomenuli 30 rokov od pádu komunizmu (2019).

„Pozývam všetkých, ktorí prejavia záujem, aby zintenzívnili modlitby za jeho cestu k našim susedom a k nám. Sme pred príchodom Petrovho nástupcu, sprevádzajme ho s modlitbou,“ uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Podotkol, že ľudia majú byť milosrdní a pohostinní voči všetkým, ktorí sa túžia stretnúť s pápežom Františkom.

6:30 Počas krátkej zastávky v maďarskom hlavnom meste Budapešti má pápež František naplánované stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Očakáva sa, že na stretnutí sa zdôraznia rozdiely medzi názormi Svätého Otca a Orbánovou národnekonzervatívnou politikou, v rámci ktorej Budapešť tvrdo odmieta nelegálnu masovú imigráciu.

Pápež v minulosti kritizoval politických lídrov, ktorí sa pokúšali stavať bariéry v snahe zakázať vstup imigrantov na svoje územie, a v roku 2019 dokonca daroval peniaze na pomoc migrantom v Mexiku, ktorí sa chceli dostať na hranicu s USA.

Zatiaľ čo pápež od začiatku svojho pontifikátu zdôrazňoval potrebu vítať ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím a starať sa o nich bez ohľadu na ich vieru, maďarský premiér bojuje za to, aby masová imigrácia z krajín tretieho sveta nedestabilizovala Európu.

Na druhej strane sa Orbánova vláda zastáva prenasledovaných kresťanov na celom svete – čo je téma, pri ktorej by títo dvaja muži mohli nájsť spoločnú reč.

6:00 Pápež František pricestuje v nedeľu na prvú návštevu Slovenska. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. Navštívi Bratislavu, Košice a Prešov. Program cesty vyvrcholí v Šaštíne, kde sa uskutoční svätá omša s homíliou Svätého Otca. Pre zaočkovaných je registrácia na podujatia s pápežom otvorená do polnoci.

Pápež príde na Slovensko po ôsmich rokoch od prvého pozvania. Deň po jeho nástupe v roku 2013 mu ho adresoval prezident Ivan Gašparovič. V priebehu ďalších rokov ho zopakovali pri rôznych stretnutiach aj ďalší predstavitelia štátu vrátane aktuálnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej.

V nedeľu popoludní privítajú pápeža na letisku v Bratislave. Nasledovať bude ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave a súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej.
    
5:30 Dopravné obmedzenia v Bratislave.

Návšteva pápeža Františka si v hlavnom meste vyžiadala dočasné uzávery viacerých ciest a komunikácií, s čím budú súvisieť prerušenie premávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) a zmeny na niektorých linkách. Platiť budú dopravné obmedzenia, keď bude na nevyhnutne potrebný čas prerušená premávka. Po trasách presunov bude zároveň zakázané zastavenie i státie, a to vrátane chodníkov. S obmedzeniami treba počítať aj na priľahlých cestách, ktoré sa napájajú na uzatvorené komunikácie. Obmedzenia sa dotknú aj hraníc.

      Obmedzenia MHD počas celého obdobia:
      – Autobusy linky 147 nebudú premávať cez Kalváriu a linka 41 bude jazdiť po upravenej trase: Depo Hroboňova – Drotárska cesta – Búdková, v nadväznosti na trolejbusovú linku 203.

      Obmedzenia MHD v nedeľu:
      – V čase približne od 14:30 do 16:30 budú uzatvorené viaceré komunikácie, najmä v okolí letiska a na trase presunu Svätého Otca do centra. MHD bude prerušená v úsekoch: Letisko – Avion Shopping Park, Mlynská dolina – Patrónka – Pražská – Sokolská. Niektoré linky budú skrátené alebo odklonené po obchádzkových trasách.
      – Autobusová linka 61 bude posilnená v čase 12:00 – 14:30.
      – Zmeny sa dotknú autobusových aj trolejbusových liniek 21, 25, 30, 31, 32, 37, 39, 41, 61, 63, 65, 69, 83, 92, 96, 147, 204 a 207.      

      Dopravné obmedzenia v nedeľu:
      – So zdržaním treba počítať hlavne na diaľničnom obchvate D1 a diaľnice D2 od hraničného priechodu s Rakúskom a Maďarskom, v Mlynskej doline a v Starom Meste v okolí Horského parku:
      – okolie Letiska M. R. Štefánika: 12:00 – 16:00
      – diaľnica D2 od Pečne smer Most Lanfranconi: 15:15 – 16:00
      – Ivanská cesta, diaľnica D1 (obchvat), diaľnica D2 (obchvat), Mlynská dolina, križovatka Patrónka, Brnianska, Ulica Prokopa Veľkého, Lesná: 15:30 – 16:30

      Obmedzenia na hraniciach v nedeľu
      – hraničné priechody Jarovce – Kittsee a Čunovo – Rajka v smere do SR pre nákladnú dopravu: 15:00 – 16:00

(ste, tasr)


Ďalšie články