Výstavba plynovodu Nord Stream 2 bola dokončená

Angela Merkelová, Vladimir Putin tlaèová konferencia zámok Meseberg Vladimír Putin a Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Výstavba plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2) bola dokončená. Uviedol to ruský plynárenský koncern Gazprom s tým, že kompletné dokončenie projektu potvrdil šéf spoločnosti Alexej Miller. Miller uviedol, že výstavbu plynovodu dokončili v piatok ráno. Aké budú presne detaily jeho prevádzky ešte nevieme.

Gazprom, ktorého informáciu zverejnila agentúra TASS, finalizáciu oznámil štyri dni po tom, ako konzorcium Nord Stream AG informovalo, že zvarili poslednú časť potrubia. Podľa Gazpromu by sa prostredníctvom plynovodu Severný prúd 2 mohlo prepraviť v tomto roku 5,6 miliardy kubických metrov plynu.

Ako informovala agentúra Bloomberg, Gazprom plánuje začať prepravovať plyn od 1. októbra, pričom v prvej fáze by transport suroviny zabezpečovalo jedno potrubie. Do 1. decembra by už plyn mali prepravovať obe potrubia.

Severný prúd 2 s kapacitou 55 miliárd m3 ročne bude prepravovať plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Plynovod tak obíde Poľsko aj Ukrajinu, čo podľa USA, ale aj niektorých európskych krajín zvýši závislosť Nemecka a celej Európskej únie od dodávok plynu z Ruska. Dokončenie stavby a jej následné spustenie však zatiaľ nie je naviazané na zvýšenie dodávok ruského plynu.

Projekt mal byť pôvodne dokončený skôr, výstavba sa však koncom roka 2019 zastavila, keď pre sankcie USA projekt opustili švajčiarske lode, ktoré kládli potrubie. V decembri 2020 však Rusi výstavbu plynovodu obnovili. Nastáva teraz otázka, za akých podmienok sa spustí prevádzka nového plynovodu. Európska únia i Nemecko tlačia na to, aby sa prevádzka Severného prúdu 2 diala podľa pravidiel EÚ. Či sa to však podarí presadiť, ostáva otázne.

(tasr/jor)


Ďalšie články