Pravítko a kompas vo vrecku nohavíc? Majte v smartfóne praktické nástroje na každý deň

IMG_5970 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Smartfóny rokmi nahradili mnohé predmety bežného používania. Fyzický časovač, kalendár, kalkulačka či fotoaparát sú dnes takmer retro.

Aplikáciám sa však podarilo nahradiť aj špecifickejšie pomôcky. Dôkazom toho sú napríklad Army Knife for Android alebo Army Knife pre zariadenia iOS.

Army Knife for Android: Aplikácia z čias, keď ani baterka nebola bežná

Nemusí to byť jasné každému, no v minulosti nebolo v smartfónoch bežné ani používanie blesku ako baterky na svietenie. Iba časom túto funkciu pridal do svojich modelov každý výrobca.

Podobne je na tom aj kompas alebo pravítko. Prevodník jednotiek je naopak funkcia, ktorá sa z mobilných telefónov vytratila, hoci ju mali už tie tlačidlové.

army knife aplikácia
Foto: Martin Minka

Army Knife for Android prináša všetky vyššie spomínané funkcie. Keďže ide o staršiu aplikáciu, ponúka aj časovač či stopky, ktoré sú dnes už samozrejmosťou v každom modeli.

Pravítko, kompas a vodováhu je nutné v aplikácii pri prvom spustení správne kalibrovať. Potom už spoľahlivo dokážu slúžiť svojmu účelu. Celkovo Army Knife napriek zastaranému dizajnu verne kopíruje funkcie zariadení a pomôcok, ktoré prináša do smartfónu.

Army Knife: Za kvalitu sa platí

Aj používatelia modelov iPhone majú k dispozícii podobnú alternatívu v podobe Army Knife. Hlavným rozdiel oproti verzii pre Android je, že nie je zadarmo. Stojí dve eurá.

Používateľ za svoje peniaze dostáva menej vybavenú, avšak profesionálnejšie pôsobiacu aplikáciu. Je zameraná na tie funkcie, ktoré dnes ešte stále nie sú bežné. Stopky alebo prevodník jednotiek by ste v nej hľadali márne.

army knife aplikácia
Foto: Martin Minka

Namiesto toho ponúka kompas pracujúci s GPS v smartfóne. Na podobnom princípe funguje aj merač rýchlosti, ktorému vývojári pripisujú vysokú presnosť.

Okrem toho môžete v aplikácii nájsť ešte magnetometer a zvukomer. Obe funkcie majú špecifické využitie a ich presnosť oproti pôvodným meračom je otázna.

Viac ich oceníte pri každodennom používaní

Aplikácie a smartfóny sa snažia nahradiť čoraz viac predmetov z bežného života i jednotlivých profesií. Nainštalovať sa dajú aj také špecifické nástroje ako expozimeter pre fotografov, o ktorom Štandard v minulosti písal.

army knife aplikácia
Foto: Martin Minka

Je však potrebné uvedomiť si, že niektoré nástroje budú vždy lepšie a spoľahlivejšie vo svojej pôvodnej podobe. Tie bežné ako pravítko alebo vedecká kalkulačka môžu naopak vo vrecku nohavíc prísť vhod.


Ďalšie články