Výbušná správa, ktorá sa vám nedostala do uší

V spravodajstve o covide vybuchla bomba, hoci hovoriť o výbuchu, ktorý skoro nikto nezaznamená, je otázne.

vyšetrovací tím návšteva Centrum Vyštrovatelia WHO vo wuchanskom laboratóriu. Foto: TASR/AP

Server The Intercept, založený kedysi Glennom Greenwaldom, zverejnil v utorok úradné dokumenty, ktoré posúvajú naše poznanie o dianí vo Wu-chane, centre pandémie čínskeho koronavírusu. Greenwald je ľavicový, avšak zásadový žurnalista, ktorého vypudili, keď tlačil na spravodajstvo o obchodoch Huntera Bidena.

Od jari je prípustné aj v slušnej spoločnosti hovoriť o tom, že vírus možno unikol z laboratórií Inštitútu virológie vo Wu-chane. Vie sa, že tento inštitút v snahe pochopiť možný vývoj vírusov príbuzných vírusu SARS s koronavírusmi experimentoval. Pokúšali sa meniť jeho vlastnosti tak, aby sa ľahšie prenášal medzi ľuďmi. Týmto pokusom urobiť vírus nebezpečnejším sa anglicky hovorí „gain of function“, do slovenčiny sa prekladá ako „zisk funkcie“ pre vírus.

Vie sa, že do Wu-chanu prúdili americké federálne peniaze. Tvár boja s koronavírusom, riaditeľ Národného úradu pre alergie a infekčné choroby, dnes Bidenov hlavný zdravotnícky poradca Anthony Fauci sa zaprisahal, že peniaze z USA na čínsky výskum gain of function nikdy nešli. A nie je vraj pravda, že keď to svojho času Barack Obama zakázal v USA, tamojší virológovia výskum outsourcovali do Číny.

Dokumenty, ktoré vďaka zákonu o slobodnom prístupe k informáciám získal The Intercept, však hovoria inou rečou. Medzi 900 stránkami dokumentácie sa nachádzajú aj dve žiadosti o grant, ktoré si u Fauciho podala americká neziskovka EcoHealth Alliance, ktorá v tomto prípade slúžila ako prevodovka grantov do Wu-chanu. Zaujímavé sú aj priebežné správy, ktoré EcoHealth Alliance posielala Fauciho úradu.

V týchto materiáloch sa priamo píše o vývoji „chimérických“, teda v laboratóriu upravovaných vírusov typu SARS. Píše sa tu o pokusoch infikovať koronavírusmi myši, ktorým predtým implantovali ľudské receptory (takzvané poľudštené myši). EcoHealth Alliance s uspokojením konštatuje, že vírus sa podarilo urobiť patogénnejším, čo dokazuje veta, že pri pokusoch bola „demonštrovaná zvýšená patogenita“. Je zrejmé, že vo Wu-chane sa pracovalo na vývoji koronavírusu, ktorý bude pre ľudí oveľa nákazlivejší než kedysi vírusy MERS a SARS. A že časť americkej federálnej byrokracie stelesnená práve Faucim o tom, že jej peniaze pomáhajú práve pri týchto vysoko nebezpečných pokusoch, vedela. Takže Fauci o tom zrejme klamal.

Republikánsky senátor Rand Paul, ktorý tento rok v júli griloval Fauciho práve v súvislosti so snahou o „získanie funkcie“ a ktorému Fauci nafúkano atestoval, že „nevie, o čom hovorí“, a že „ak tu niekto klame, ste to vy“, žiada, aby pána riaditeľa pre podozrenie z klamaní Kongresu vyšetrovali. Ak by sa únik z laboratória, ktorý je zatiaľ len pravdepodobný, preukázal, znamená to, že Čína za pomoci Spojených štátov amerických priviedla pred dvoma rokmi svet do ničivej a pritom umelej krízy. V Amerike – ako ukazuje aj fakt, že jednoznačne výbušné dokumenty nakoniec zverejnili – existujú sily, ktoré chcú do veci vniesť jasno a snáď aj ozdraviť vedu. Možno konečne padne zákaz zahrávať si s týmito vírusmi a obchádzanie zákazu sa bude trestať.

Článok pôvodne vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články