V Google učia pracovníkov aj o rasizme trojmesačných batoliat, tvrdí aktivista Rufo

USA Google Stadia online platforma herná Na archívnej snímke zo 17. decembra 2018 muž kráča okolo nápisu Google v New Yorku. Foto: TASR/AP

Google školí svojich zamestnancov o tom, že všetci Američania vrátane batoliat sú rasisti. Tvrdí to americký konzervatívny režisér Christopher Rufo. Známy aktivista sa pritom opiera o údajné uniknuté dokumenty. Z tých odvodzuje, že pracovníci obrej technologickej spoločnosti sú vzdelávaní podľa kontroverznej ideológie kritickej rasovej teórie.

Korporácia Google má svojich zamestnancov v rámci antirasistického školenia vyučovať o kritickej rasovej teórii. Tvrdí to režisér a aktivista Christopher Rufo z konzervatívneho Manhattanského inštitútu a odkazuje na údajné uniknuté dokumenty zmienenej korporácie.

„Google začal antirasistickú iniciatívu, ktorá tvrdí, že Amerika je systémom belošskej nadradenosti a všetci Američania sú vychovávaní, aby boli rasisti,“ píše na sociálnej sieti Twitter. V nadväzujúcich príspevkoch hovorí o dokumentoch, ktoré majú pochádzať z vnútorného prostredia Googlu.

Spomínané školenia majú byť založené na kontroverznej kritickej rasovej teórii (Štandard o nej písal v tomto článku) a jej základných princípoch, kam patrí aj predstava existencie belošského privilégia alebo systematického rasizmu. V jednej z častí sa podľa Rufa píše, že zamestnanci majú „rozbiť“ svoju rasovú a sexuálnu identitu a následne sami seba ohodnotiť v rámci hierarchie moci a privilégií.

Nie ste rasista? Ste rasista

Súčasťou je tiež inštruktážne video, na ktorom figuruje hosť Ibram Kendi a vysvetľuje, že všetci Američania sú rasisti vrátane trojmesačných nemluvniat. Ľudia, ktorí vyrastajú v USA, sú podľa jeho slov takmer závislí na rasistických predstavách.

Rasizmom je aj nesúhlas s obvineniami, že ste rasista. „Pre mňa je tlkot srdca rasizmu popieranie a zvuk tohto popierania je veta nie som rasista,“ tvrdí na zázname Kendi a vysvetľuje, že Američania sa musia zmieriť so „svojím rasizmom“.

Na inom videu pre zmenu vystupuje Nikole Hannah-Jonesová, tvorkyňa takzvaného 1619 Project. Podľa nej sa všetko v Spojených štátoch viaže k otroctvu. „Ak v Amerike vyslovíte hocičo, súvisí to s otroctvom,“ tvrdí Jonesová a dodáva, že prví predaní otroci v roku 1619 sú väčším základným pilierom krajiny než príchod prvých pútnikov z Európy.

Pyramída rasizmu

Údajné interné zdroje pre školenia zasa zobrazujú takzvané pyramídy belošskej nadradenosti. Na jednej patrí k sociálne akceptovanému „belošskému nacionalizmu“ napríklad farbosleposť (t. j. ignorovanie farby kože človeka), odmietanie existencie belošského privilégia, oslavovanie dňa Krištofa Kolumbusa či heslo kampane Donalda Trumpa Spravme Ameriku opäť veľkou.

Na inej takejto pyramíde sú zasa vymenovaní „belošskí nacionalisti“. Na spodku sa paradoxne nachádza napríklad židovský komentátor Ben Shapiro či hnutie All Lives Matter (Na všetkých životoch záleží), zatiaľ čo v strede badať exprezidenta Trumpa, ktorý vraj vedie obyvateľstvo „k masovým vraždám a genocíde“.

Zamestnanci Googlu údajne tiež obdržali neoficiálne vyhlásenia, podľa ktorých nemajú považovať spomínané školenia či inštrukcie za oficiálnu politiku spoločnosti, tvrdí portál New York Post. Korporácia na žiadosti tohto média o potvrdenie či vyvrátenie Rufových obvinení zatiaľ nereagovala.


Ďalšie články