Pčolinský: Písal som Lipšicovi, že Zoroslav Kollár je nebezpečnejší ako Kočner

Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Rozhovor s bývalým šéfom Slovenskej informačnej služby Vladimírom Pčolinským o niektorých sporných okolnostiach v kauze jeho zastaveného stíhania.

Vo vašom prípade je zopár vecí, ktoré by si žiadali dovysvetliť či pomenovať. Jednou z nich je správa, ktorú vám posielal Daniel Lipšic, keďže táto okolnosť naznačuje, že Zoroslav Kollár sa mohol o niečo pokúšať smerom k vám. Lipšic sa vás v správe pýtal, čo od vás chceli „emisári od z.k.“. O čo išlo vo vašej komunikácii s Lipšicom?

Daniel Lipšic ma kontaktoval cez esemesku, ale tá vyplývala z nášho predchádzajúceho buď stretnutia, alebo telefonátu, už si nepamätám, kde som mu medzi rečou povedal, že boli za mnou emisári od Zoroslava Kollára. Nepovedal som mu nič o tom, či SIS smerom k nemu niečo robila. Následne sa ma pýtal v esemeske, čo chceli „emisári od Z.K.“ Povedal som mu, že som si to vyhodnotil tak, že chceli, aby mal pokoj. Zároveň som mu napísal, že Kollár je podľa mňa nebezpečnejší ako Kočner, pretože je inteligentnejší. Komunikácia bežala v tomto móde. Kto mali byť tí emisári, som mu nepovedal, ale bolo to po stretnutí medzi Beňom, Makóom a mnou a hovoril som mu to preto, že sa na tom stretnutí spomínalo jeho meno. To, že sú to emisári, je slovné spojenie, ktoré som spomenul ja, pretože z obsahu rozhovoru vyplynulo, že Makó má nejaký vzťah so Zoroslavom Kollárom. Či to tak naozaj bolo, ja neviem.

Vaša komunikácia s Lipšicom ale potvrdzuje, že zo strany Zoroslava Kollára došlo k nejakému pokusu vás ovplyvniť.

Nie, tá správa potvrdzuje iba to, že Ľudovít Makó spomínal meno Zoroslava Kollára. Či sa s ním vôbec bavil, to ja netuším.

Vy ste v tom čase netušili, že Beňa hrá nejakú dvojakú hru?

Nie. On tam nepovedal ani pol slova.

Aký ste mali postoj k Borisovi Beňovi? Poznali ste sa dlho, bol vašou pravou rukou v SIS.

Poznal som ho z predchádzajúceho pôsobenia v bezpečnostných zložkách, nebol mi známy žiaden škandál, ktorý by sa s ním spájal. Vedel som, že je jazykovo zdatný. Pôsobil aj v diplomacii a predtým bol členom top manažmentu SIS. Z dôvodu kontinuity a toho, že som ho považoval za dobrého kandidáta, dostal odo mňa ponuku na pozíciu trošku vyššiu, než na akej pôsobil predtým.

Vy ste ale zrejme mali istú predstavu, čo sa v SIS dialo počas druhej vlády Roberta Fica. Netušili ste, že Beňa bol súčasťou tých hier?

Inštitúcia bola pod kuratelou SNS, nie Smeru a ja som nemal odkiaľ vedieť, čo vo vnútri robí spravodajská služba.

Vladimír Pčolinský. Foto: Róbert Valent

Beňa s Makóom priznávajú, že úplatok od Kollára prebrali. Beňa dokonca odovzdal tieto peniaze polícii. Bolo by zvláštne, ak by si úplatok vymyslel a potom tie peniaze odovzdal štátu. Podľa vás oni ani neprebrali tých 40-tisíc?

Po prvé, nikto nevie, že by šlo o 40-tisíc. Nikde to nie je preukázané. Kollár tvrdí, že nikomu peniaze nedával, Makó tvrdí, že prebral bielu obálku, do ktorej nepozeral, Beňa tvrdí, že od Makóa prebral žltohnedú obálku a o peniazoch hovorí len on. V obálke mali byť dva zväzky peňazí. Prerátal si jeden, bolo v ňom 20-tisíc. Mali sa mu javiť ako rovnaké. Mali tam byť stoeurové a dvestoeurové bankovky. Keď ale tieto peniaze vydával polícii, zrazu sa tam zjavilo dvadsať 50-eurových bankoviek, o ktorých trikrát predtým nevypovedal a zmysluplným spôsobom ten rozpor nevedel vysvetliť.

Po druhé, oni dvaja mali spolu dlhodobo intenzívny vzťah, čo vyplýva z ich výpovedí a aj zo skutkov, za ktoré bol Boris neskôr súdený, keď uzavrel dohodu o vine a treste. V každom tomto prípade bol nejakým spôsobom zaangažovaný Makó. To som ja predtým netušil, ale v minulosti mali spolu zjavne blízky vzťah a riešili aj veci ekonomického charakteru. Neviem, odkiaľ pochádzajú tie peniaze, ale sú tam iba Beňove odtlačky a jeho DNA. Nie sú tam stopy ani Makóa, ani Kollára a ani moje, hoci tie tam z logiky ani nemali byť, lebo ja som mal peniaze zobrať a nie dávať.

Je však potvrdené, že Beňa „zhodil“ číslo Kollára z odposluchov SIS v čase, keď mali prebrať úplatok.

To práve potvrdené nie je, keďže vôbec nie je zrejmé, kedy mali úplatok preberať, výpovede sa im časovo rozchádzajú. Je to v rozpore s tým, kedy malo byť naše stretnutie, od ktorého sa mali odvíjať ďalšie kroky, ktoré však nenastali. Práve naopak. Nikto si nedal námahu, aby na tieto otázky s definitívnou platnosťou zodpovedal.

Aký však mohol mať Beňa motív, aby zrušil odposluch?

Tomu vôbec nerozumiem. V jeden deň poslal žiadosť na krajský súd o povolenie na odposluch, a dva dni na to podpísal, že to číslo treba z odposluchov „zhodiť“. Nedáva mi to zmysel, nechápem to. Žiadosť o odposluch a aj jeho zrušenie podpísal za seba aj za mňa. Tomu nerozumiem. Neviem na to nájsť vôbec žiadne vysvetlenie.

Podľa vás si Beňa úplatok vymyslel?

Neviem sa vyjadriť ku korupčnej činnosti Borisa Beňu.

Teda nepripúšťate, že peniaze boli od Kollára, ako sám Beňa s Makóom tvrdia?

Nebudem nič pripúšťať alebo nepripúšťať, nebudem sa púšťať do špekulácii. V spise sú nejaké fakty. Nemám sa ani dôvod púšťať do špekulácií. Makó bol v tom čase dva týždne vo väzbe, nerozumiem, aký zmysel malo „zhodenie“ toho čísla. Zoroslavovi Kollárovi by to nijako nepomohlo.

Na snímke obvinený bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v nedeľu 14. marca 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Môžeme hovoriť o tom, čo všetko bolo súčasťou rozpracovania Kollára a aký význam v tom mal samotný odposluch?

O tom nemôžem hovoriť, je to utajovaná skutočnosť. Pozrite si paragraf 10 zákona o informačnej službe, kde sa hovorí, aké všetky prostriedky môže používať tajná služba. Verte mi, že sme robili všetko preto, aby sme využili všetky naše zákonné možnosti, ktoré máme, aby sme dosiahli zákonom stanovený spravodajský cieľ.

Ničmenej, „rozpracovanie“ Kollára v tých – podľa vás – podstatných častiach pokračovalo?

Samozrejme, a pokračovalo až do zadržania Zoroslava Kollára.

Jediná vec, ktorá sa zmenila, bolo teda zastavenie odpočúvania jeho čísla?

Nejakého jedného čísla.

Pre vás ale zrejme rozpracovanie Kollára bola priorita, keďže sám ste dali naň príkaz. Je ale ťažko predstaviteľné, že by Beňa zrušil odposluch poza váš chrbát a bez toho, aby ste sa o tom dozvedeli…

Po prvé, nebola to moja priorita, ja som sa iba snažil vyplniť to, čo SIS zo zákona mala robiť a čo mala vedieť. Toto bola jedna z niekoľkých stoviek vecí, ktoré sa robili. Druhá vec je, že Beňa mal oprávnenie podpisovať niektoré veci aj v mojom mene. Čiže ak podpísal niečo pomimo mňa, ja sa to nemusím dozvedieť.

Podľa vás na samotné sledovanie Kollára to nemalo žiaden vplyv?

Na spravodajské rozpracovanie Kollára to nemalo žiaden vplyv. O to viac nechápem, prečo to Beňa urobil, nedáva to zmysel zo žiadneho hľadiska. Ak by chcel pomôcť Zoroslavovi Kollárovi, urobil by niečo iné. Zároveň sa sám vystavil do pozície, že poza môj chrbát popodpisoval svoju aj moju podpisovú doložku.

Čiže podpísal miesto, kde mal byť váš podpis?

Áno. Ale on na to mal splnomocnenie, nebolo to teda protiprávne. Ale mohol to doniesť aj mne na podpis, ale on to neurobil. Podpísal to za mňa, aby som o tom nevedel. 

Naznačili ste, že ak by Beňa chcel naozaj pomáhať Kollárovi, konal by inak.

Mal by robiť niečo iné.

A to?

To nebudem hovoriť. Keď niekoho rozpracujete, používate viaceré metódy. Keď jednu z nich zrušíte a ďalšie štyri – ktoré sú ešte efektívnejšie – bežia, tak ste tomu človeku nijako nepomohli.


Ďalšie články