S Dorotou Sadovskou o jej oltárnom obraze v Šaštíne a tvárach svätcov

Dorota Sadovská. Foto: Matúš Zajac Dorota Sadovská. Foto: Matúš Zajac

O sv. Jozefovi v Šaštíne aj iných svätcoch a jej umení, sa s maliarkou šaštínskeho oltárneho obrazu rozprávala Danka Čarná.

Súčasťou liturgického priestoru v Šaštíne, kde odslúži Svätý Otec František svätú omšu, bude obraz svätého Jozefa, ktorý namaľovala Dorota Sadovská. Liturgický priestor navrhol architekt Michal Bogár s tímom Bogar Architekti a ER Atelier, dominuje mu kríž od sochára Martina Lettricha a socha šaštínskej Madony, doplní ich obraz sv. Jozefa. V spolupráci s architektom Michálom Bogárom budú v priestoroch troch sakristií umiestnené aj ďalšie výtvarné diela od Milana a Kláry Bočkayovcov, Vladimíra Kordoša, Laca Čarného, Jozefa Jankoviča, Rudolfa Sikoru, Veroniky Rónaiovej a Fera Guldana. 

Dorota Sadovská (1973) aktívne pôsobí na výtvarnej scéne od polovice 90. rokov 20. storočia. Venuje sa predovšetkým maľbe, ale pracuje aj s fotografiou, videom, inštaláciou a performanciou. Dlhodobou témou jej diel sú svätci, pre liturgický priestor v Šaštíne, kde bude 15. septembra sláviť sv. omšu pápež František, namaľovala obraz svätého Jozefa. Aktuálne prebieha jej výstava Spiritualita v Oblastnej galérii v Liberci. 

Vaša tvorba je verejnosti známa predovšetkým témou svätcov a svätíc. Častejšie ako v sakrálnych priestoroch ich máme možnosť vidieť v galériách doma a v zahraničí. Svoju cestu však začínali na strope súkromnej kaplnky jezuitov v centre Bratislavy. Išlo o vašu bakalársku prácu z roku 1995. V súčasnom umení ide skôr o okrajovú tému. Ako ste sa k nej dostali a čo vás pri nej drží dodnes? 

Študovala som maľbu u Rudolfa Sikoru, ktorý mal vtedy sabatický rok a zastupoval ho Ladislav Čarný, vďaka ktorému som sa téme odvážila venovať. Inšpirovali ma aj prednášky profesora Ivana Rusinu o barokovom umení, pamätám si, ako sugestívne opisoval umučenie svätých. Páčilo sa mi to ako téma, ktorá zlučuje dve najväčšie témy v umení – lásku a smrť, a to veľmi špecifickým spôsobom. 

Svätí sa môžu javiť ako ideálne bytosti, s ktorými máme málo spoločné. Publikácie ako stredoveká Legenda AureaOxfordský lexikon svätých a najmä súčasná literatúra však ukazujú bohatstvo a pestrosť stoviek ich ľudských príbehov. Niektoré sú opradené legendami, ale najmä pri novodobých svätých poznáme ich životy pomerne podrobne. Vieme o ich zápasoch, problémoch, niekedy sa od tých našich až tak nelíšia. Pápež František hovorí o svätých „od vedľajších dverí“, ktorí môžu žiť nenápadné životy niekde vedľa nás. 

Legenda Aurea Jakoba de Voragina je akoby súpisom predlôh pre ďalšie spracovanie [takzvaná Zlatá legenda, súpis životopisov a legiend svätých, pozn. red.]. Svätí sú v nej vykreslení podobným spôsobom ako ranogotické sochy. Veľmi stroho a málo živo. To spôsobilo aj ich mylné vnímanie odtrhnuté od života, akoby tu boli svätí, potom dlho-dlho nič a potom my ostatní. Pravdou je, že sme všetci vzájomne poprepájaní, žijeme vo vzťahoch, nie na pustých ostrovoch. Zaoberala som sa rozličnými svätými a veľmi ma fascinujú tie príbehy, ktoré ukazujú na rezistenciu, chuť a odvahu postaviť sa aj proti negatívnym udalostiam v živote, ako opak k rezignácii väčšiny. Prirodzene, má to mnoho foriem, napríklad v duchovných veciach, keď niekto bojoval s vnútornými depresiami alebo rozorvanosťou, alebo niekoho mučili niekde na ražni či zastrašovali a väznili počas komunizmu. 

Dorota Sadovská s témou oltárneho obrazu – svätým Jozefom. Foto: Matúš Zajac

Predobrazom svätých na maľbách sú ľudia z vášho okolia, ktorých na začiatku fotíte v ateliéri z perspektívnej skratky. Mohlo by sa to zdať ako provokácia, až kým si neuvedomíme, že u väčšiny svätých nevieme, ako vyzerali. Na slávnych dielach z minulosti ako model pre ich zobrazenie stáli tiež obyčajní ľudia. Ako si ich vyberáte a ako na túto skúsenosť reagujú? 

Áno, môže to byť aj naplnením slov pápeža Františka o spomínaných „svätých od vedľa“. Sú to naozaj moji kamaráti, priatelia a blízki. Zvyčajne hľadám, akým spôsobom v jednom geste a bez ďalších atribútov znázorniť univerzálny postoj, ktorý charakterizuje postavu konkrétneho svätého tak, ako ho vnímajú aj iní ľudia. Napríklad svätý František má na väčšine obrazov otvorené ruky, ktoré sú akoby vyjadrením jeho až detskej schopnosti žasnúť a ďakovať, no zároveň je aj v postoji oranta. Každý svätý má nejaký príbeh a to kľúčové z neho sa usilujem zachytiť v geste, ktoré môže byť aj súčasnejšie. Mária Magdaléna má napríklad prst blízko pri ústach ako modelky v časopisoch, čo môže byť čítané aj ako lascívne gesto, ale na druhej strane je jej tvár vo vnútornom v protiklade k tomuto výrazu.

Dorota Sadovská: Dojčiaca Madona a Svätá Zdislava, 2020, akryl na plátne, pohľad do prebiehajúcej výstavy Spiritualita v Oblastnej galérii v Liberci, foto: autorka. Pre väčšie rozlíšenie možno kliknúť sem.

Vaše obrazy oslovujú ľudí z prostredia cirkvi aj mimo neho, vyvolávajú však aj otázky. Svätí boli ľudia „z mäsa a kostí“, no na vašich maľbách, pozbavení individuálnych čŕt, ako sú vlasy a šaty, pôsobia niekedy až príliš telesne. 

Individuálne črty predstavuje aj telo, aj výraz tváre, anatómia, proporcie, emócia. Majú individualitu, ale inú, ako ju zvykneme čítať. Najmä v Európe spoznávame ľudí napríklad podľa farby vlasov. Keď ich potlačíme, je to akoby málo osobné, ale vtedy sa zvýraznia aj ďalšie osobné znaky, ktoré môžeme začať vnímať intenzívnejšie. 

Žltá farba vašich malieb je v bežnom živote tak trocha neprirodzená. Evokuje stredoveké obrazy, v ktorých reálne prostredie nahrádzala zlatá farba. Prečo práve žltá?

Je zaujímavé, že v každej kultúre sa k tomu najvyššiemu, najčistejšiemu a najdrahocennejšiemu viaže symbol slnka a zlata. Žltá nahrádza zlatú, predstavuje maximálnu žiarivosť. Ale stačí malý kúsok inej farby, ako je biela a oranžová, a hneď sa zlomí a je zašpinená, jedovatá. Jej žiarivosť je veľmi exkluzívna a dosahujem ju aj tým, že mám niekoľko desiatok štetcov ktorými maľujem len svätých a nič iné, aby sa tam nedostala ďalšia farba. Žltá je zároveň jedna z najkrehkejších farieb, dokonca krehkejšia ako biela. Špeciálne reaguje na nedostatok svetla. U žltej je zaujímavé, že keď znížime jas denného svetla, žiarivo žltá postupne tmavne do oranžovej a červenej, nie tak ako ostatné farby do modrej a sivej. A stačí jej málo, aby zažiarila. Aj keď je na lúke jeden žltý kvet, jedna malá žltá bodka, človek si ho hneď všimne. Je akoby výkrikom, najmä na tmavom pozadí, ako výkrik za noci. Často sa používa aj v signalizačných farebných značeniach, spolu s čiernou, ale aj pri logách a v reklame. To, čo ju spája naprieč kultúrami, stáročiami a sociálnymi vrstvami, je podstata žltej, viazanej na to najhodnotnejšie, na slnko, na Boha, hodnoty, ktoré sú najžiarivejšie a až nedosiahnuteľné. 

V týchto dňoch prichádza na Slovensko pápež František. Súčasťou liturgického priestoru v Šaštíne, ktorý navrhuje architekt Michal Bogár s tímom Bogar Architekti, popri dominujúcom kríži od sochára Martina Lettricha a sochy šaštínskej Madony, bude obraz svätého Jozefa, ktorý ste pre túto príležitosť namaľovali. Svätý Jozef bol nenápadný muž, veľa o ňom nevieme. Pre kresťanov však nie je len patrónom dobrej smrti, ale aj tým, kto sa stará o všetky pozemské potreby, ktoré denne zabezpečoval pre Ježiša a Máriu. S akým atribútom ste ho zobrazili? 

To, že svätého Jozefa vnímame ako toho v úzadí, je súčasný pohľad, ale v dobovej spoločnosti bol on jednoznačne tým, ktorý bol navonok najdôležitejší a reprezentoval rodinu. Môj pôvodný návrh vychádzal z toho, že človek je definovaný vzťahmi s najbližšími a uvažovala som zobraziť všetkých troch. V liturgickom priestore by však nemali byť dve Panny Márie a súčasťou návrhu liturgického priestoru bola aj šaštínska Pieta. Vznikla tiež otázka voľby atribútu, ktorý by sv. Jozefa identifikoval. V minulosti sa svätí zobrazovali s atribútmi historického obdobia, v ktorom žili, alebo ich aktualizovali v období vzniku diela. Napríklad v baroku mali svätí barokové šaty aj nástroje. Jozef bol tesár, ale aký novší atribút mu dať? Trojuholník s centimetrami? Za jeho čias ešte naša metrická sústava nebola. Dnes má každý laserový merač, vodováhu a dnešný stolár dosť času strávi aj za počítačom. Tým pádom som sa vyviazala z toho, namaľovať k nemu napríklad hoblík, ktorý by odkazoval na minulé storočia, no nebol by bežnou súčasťou ani jeho, ani našej terajšej kultúry. Zdalo sa mi to neprimerane historizujúco-remeselné. Napokon padla voľba na ľaliu, ktorá symbolizuje Jozefov vzťah k zvyšku rodiny, ale aj jeho čistotu srdca a mysle, fyzickú aj duchovnú čistotu v tom, že prijal dieťa napriek tomu, že nebolo jeho. Ako raz poznamenal môj manžel, Ježiš sa mohol narodiť len pre extrémne veľkú lásku a prajnosť obidvoch rodičov. Napriek udalostiam, ktoré by dnes jednoznačne vyvolali veľké pobavenie v akejkoľvek mužskej spoločnosti a drvivá väčšina by ich vysvetľovala až vulgárne, si Jozef v neľahkej situácii zachováva dobrotu srdca a veľkorysosť, ktorá nie je jednorazová, ale každodenná. Každý, kto žije v rodine, vie, že keď do hĺbky srdca neprijme druhého človeka a vnútri sa naňho hnevá, po kvapkách pridáva aj do každej kávy trochu „jedu“. To sa mi zdá na svätom Jozefovi zaujímavé, že jednoznačne verí v dobro aj tam, kde by si väčšina ľudí bez zaváhania domyslela niečo zlé. A práve pre tento jeho vnútorný postoj nastáva veľká zmena v dejinách.

Dorota Sadovská: Svätý Jozef, 2021, 240 x 200 cm, akryl na plátne. Foto: autorka

Jeden z vašich menej známych a nenápadnejších projektov je venovaný manželstvám, volá sa 12+ (2019). Ide o cyklus manželských dvojíc z prostredia umeleckého sveta, medzi nimi napríklad Rudolfa a Dorotu Filovcov, Ruda a Eugéniu Sikorovcov, Dezidera a Salome Tóthovcov. Ste medzi nimi aj vy s manželom Martinom. Namaľovali ste každého samostatne, ale vo vzájomnom dialógu, na oválnych plátnach, evokujúcich rámy portrétnych fotografií z minulosti. Nešlo vám ani tak o idealizáciu manželstva, ako skôr o jeho realitu vrátane toho pekného aj ťažkého. Aké boli kritériá výberu? 

Vybrala som si manželstvá z umeleckých a výtvarných vzťahov, ktoré pretrvali. Fotila som ich asi desať rokov predtým, ako som obrazy namaľovala. Takým spôsobom, ako keď sa na niekoho pozeráte zozadu, napríklad v kine alebo niekoho nasledujete. Niečo ako odchádzajúci profil, posledný bod, keď sú ešte identifikovateľné zvyšky tváre, ktorá sa odvracia. Nepozerajú sa na seba, skôr parafrázujú banálne znejúce slová, že vzťah nie je pozeranie si do očí, ale pozeranie spoločným smerom, za jedným cieľom. Vybrala som si viaceré dvojice, ale nakoniec to ostalo len na tých starších. Keď som oslovila svojich rovesníkov, odďaľovali naše stretnutie a niektorí sa medzitým rozišli. Nakoniec som maľovala páry, ktoré už boli „nad vecou“, o generáciu aj viac staršie, napríklad manželov Janovicovcov, Feldekovcov, Sikorovcov, Jankovičovcov, Popovičovcov, Geržovcov, Kadlečíkovcov, niektorí z nich už nie sú medzi nami. Boli to ľudia, ktorých si vážim a mám ich rada. Napriek tomu, že som vedela, že mohli mať v manželstve aj problémy, bola pre mňa dôležitá ich ochota k zobrazeniu a pretrvávajúci súhlas byť spolu. 

Dorota Sadovská: Rodinný portrét, 2019, rodinná performancia, v Galérii Atelier XIII, Bratislava, foto: Vlado Škuta. Viac možno nájsť na tejto stránke.

Pracujete aj s témami, ktoré sa dotýkajú ekológie (napríklad Živé šaty, 2013, Doba plastová, od 2017), vystupujete aj ako performerka, využívate médium fotky a videa. Namiesto monografie vydávate časopisy SADO 1–3 (2005 – 2015) vo vizuále ženských magazínoch. Aké sú vaše umelecké vzory a zdroje inšpirácie, z ktorých čerpáte vo svojom uvažovaní? 

Najvzrušujúcejšia je každodennosť a život sám. Človek akoby každý deň uvidel jedno malé zrnko niečoho veľkého a postupne ohmatával celok, ktorý mu nie je dopriate vidieť celý, ale len po malých častiach, výsekoch z neuchopiteľne väčšieho. Všednosť je dôležitá, možno dokonca dôležitejšia ako krátke chvíľky slávnosti a exkluzivity. Dávnejšie som plánovala namaľovať obraz alebo pripraviť výstavu pod názvom Nakoniec zvíťazí každodennosť. No uvidíme, ešte som to neurobila.

Vyštudovali ste maľbu na Vysokej škole výtvarných umení u Rudolfa Sikoru, doktorát ste ukončili u Dezidera Tótha. Na École Nationale des Beaux Arts v Dijone ste študovali u excentrickej umelkyne Orlan. Aká to bola skúsenosť? 

Do Francúzska som prišla na konci 90. rokov. Na Slovensku sme v tej dobe prežívali erupciu energie na každom poli, aj po stránke umeleckej a duchovnej, vrelo to tu, všetko bolo možné, krásne a úžasné, všetko sa dalo a malo zmysel. Vo Francúzsku som prišla na Akadémiu výtvarných umení, kde som pobudla dva roky. Každý rok tam vyhodili tretinu žiakov a atmosféra tam bola presne opačná ako na Slovensku. Študenti sa snažili nájsť stratégiu, aby získali dostatočný počet bodov. Umenšovala sa tým chuť riskovať, skúšať, ísť do niečoho nového, byť trochu drzý, otvorený k zmene. Keď niekto aj taký bol, nie vždy ho za ten krátky čas jedného semestra pochopili. Nevládla tam veľká chuť experimentovať. V súčasnosti akoby takáto nálada prišla aj sem. Zažila som niečo exkluzívne, čo som v tom období brala ako samozrejmosť. Až s odstupom vidím, že to samozrejmé nebolo. Ako hovorí Rudo Sikora, dôležité je nielen to, čo odovzdá pedagóg, ale hlavne to, čo si študenti vytvárajú medzi sebou.

Ako Francúzi reagovali na vašich svätých?

Vo Francúzsku je zákon o laicizácii vo verejnom priestore. No zároveň sú po svätých nazvané zastávky parížskeho metra, mnoho dedín a iných prostredí i vecí. Dedičstvo bez obsahu. U nás v období násilného budovania komunistickej spoločnosti boli podobné názvy dôsledne vymazané. Napríklad Jur pri Bratislave bol na Svätý Jur spätne premenovaný až neskôr. To množstvo sakrálnych názvov bolo pre mňa inšpiráciou, dokonca som vymyslela jeden projekt pre parížske metro, ktorý sa nezrealizoval. Prijatie aj tu na Slovensku bolo rozličné a vyvolávalo množstvo emócií, veľmi protichodných. Jedna skupina ma obviňovala, že k svätým pristupujem príliš voľne, že nemôžu byť žltí, musia byť ľudskí, Panna Mária musí byť bledomodrá, musí to byť presne podľa kánonu a nedá sa s tým hýbať. Druhá strana, naopak, že ich zaujíma, že existujú príbehy, ktoré sa bežným príbehom vymykajú – to, že ten človek nikdy nebol vnútorne ohnutý, aj keď ho zlomili. Príbehy svätých sú aj príbehmi o ľudskej dôstojnosti ako takej, kde človek nie je – hoci mu to zvonku predkladajú – násilím prinútený prijať nejakú ideológiu, nejaký koncept o sebe samom či o svete, lebo vie, že má právo na svoj pohľad a vnútornú slobodu povedať nie. Aj keď je pred ním niekto veľmi mocný a aj keď ho to môže stáť život.  

Dorota Sadovská: Svätý Juraj, 2020, maliarsky objekt z cyklu Zranené plátno, 24 x 30 x 7,5 cm, akryl na plátne, vyrezané, foto: Dorota Sadovská. Viac nájdete na tejto stránke.

90. roky boli spojené s nástupom slobody a nových možností po roku 1989. V umení sa spájajú najmä s využívaním nových médií, videoumenia a inštalácií. Vy ste ostali verná maľbe aj v dobe, ktorá jej celkom nepriala. Ako si spomínate na tieto tvorivé začiatky? 

Vždy bolo vo mne viacero protichodných prúdov a vnútorných napätí. A vždy som mala kamarátov aj mimo výtvarných kruhov, s ktorými som spolupracovala. Napríklad s hudobníkmi Martinom Burlasom, Danielom Matejom aj s literátmi, ako je Michal Habaj, Mila Haugová, Ivanom Štrpkom, Manfredom Chobotom, Norou Ružičkovou, Dušanom Grúňom, ktorí spolupracovali aj na časopise SADO. Na nich sa podieľali aj viacerí fotografi, ako sú Miro Švolík, Pavel Mára a Šymon Kliman. 

Dorota Sadovská: Byť blízko, 2020, pôstne plátno počas vigílie Bielej soboty, kostol sv. Jána Bosca, Bratislava – Trnávka, snímka obrazovky online prenosu. Viac obrázkov z chrámu a lepšie rozlíšenie nájdete tu.

Nedávno ste zrealizovali monumentálnu inštaláciu Byť blízko (2020) v saleziánskom kostole na Trnávke, ktorá nadviazala na históriu takzvaných pôstnych plátien. Oslovili ste ľudí z miestnej komunity, aby priniesli už nepotrebné odevy bielej farby a spoločne ste ich všili do obrovskej plachty. Tá do liturgického priestoru vniesla príbehy a intimitu konkrétnych ľudí viditeľným spôsobom. Tento rozmer vystúpil do popredia počas pandémie, keď ostali kostoly zatvorené a ľudia v ňom boli sprítomnení aspoň symbolicky. 

Pôvodné pozvanie bolo nadviazať na Luminiu I (1997), inštaláciu realizovanú v trnavskej synagóge a Luminiu II (2014) pri otvorení Kunsthalle Bratislava, kde bolo maliarsky použité farebné svetlo – namaľované okná, cez ktoré preniká denné svetlo zlomené farbou a farbí všetky steny. Tie však musia byť biele a na Trnávke biela absentovala. Z toho vznikla potreba bielej, čistoty, jednoduchosti a zároveň reflexie samotnej komunity ľudí, ktorí sa tam stretávajú –tínedžeri, skauti, futbalisti, seniori, mamičky s deťmi. Každý tam prináša niečo svoje, preto sme ich požiadali, aby priniesli odevy bielej farby, ktorá odkazovala na niečo základné. Projekt bol participatívny a prizvané ženy zošili jednotlivé odevy do celku. Z tohto pozvania od mladého saleziána Michala Žáka nakoniec vznikol akoby záves, ktorý prekryl a zjednotil hlavný priestor cez dotyk konkrétnych, reálnych ľudí. Vtedy sme ešte netušili, že onedlho vtrhne do našich životov COVID-19 a toto dielo sa stane jedným zo znakov tejto doby. Nainštalovali sme ho na Popolcovú stredu a pár dní na to začal tvrdý lockdown. Ľudia, ktorí sa tam intenzívne stretávali, boli náhle separovaní. Namiesto nich tam ostali ich šaty. Stvárňovali telo cez jeho absenciu, bola to silná symbolika. Jeden salezián nemohol byť počas Bielej soboty so svojou komunitou, ale vravel mi, ako si uvedomoval, že jeho košeľa v inštalácii ho tam sprítomňovala, akoby symbolicky tam bol. Aj túto zástupnú schopnosť má umenie. Inštalácia sprítomnila celkom konkrétnych ľudí rôzneho veku s rôznymi príbehmi, ktorí spolu v tej čistej bielej vytvorili jednotu a zástupnú blízkosť v prostredí, kam osobne nemohli prísť.

Dorota Sadovská: Luminia, 1997, svetelný projekt pre Synagógu v Trnave, Centrum súčasného umenia, Galéria J. Koniarka, Trnava, foto: Noro Knap. Pre väčšie rozlíšenie a ďalšie ukážky kliknite sem.

Komentár Daniely Čarnej k vybranému dielu Doroty Sadovskej: Luminia I, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Trnava, 1997. Foto: Archív autorky. Majetok autorky.

Dorota Sadovská pracuje so svetlom. Nielen s tým maliarskym, ktoré vyžaruje z jej svätcov a svätíc, ale aj s fyzikálnymi vlastnosťami svetla a jeho schopnosťou kvalitatívnej premeny priestoru a emocionálneho pôsobenia na návštevníka. Svetlo, ako symbol Boha, je rozhodujúcim faktorom každej sakrálnej architektúry, nielen gotických katedrál, kde jeho využitie dospelo k dokonalosti. Ako hlavné médium ho Dorota Sadovská zhmotnila v projekte Luminia pre trnavskú Synagógu – Centrum súčasného umenia, kde sa v rokoch 1995 – 2000 konal unikátny cyklus výstav iniciovaných Janou Geržovou, pod názvom Pamäť miesta, (zmapovaný je aj knižne). Autori tu realizovali miestne špecifické (site-specific) diela, reagujúce na genia loci a historické kontexty sakrálneho priestoru s jedinečnou atmosférou. Dorota Sadovská pozmenila farebnú atmosféru v interiéri synagógy jednoduchým gestom: okná zatrela transparentnými farbami v troch základných tónoch: červenej, modrej a žltej, vychádzajúcich aj zo psychologického pôsobenia farieb. Červené svetlo v prízemí budovy, tradične vyhradené mužom, nieslo symboliku energie a bolesti života, poschodie s balkónmi, vyhradené ženám, modrým svetlom vyjadrovalo atmosféru kontemplatívnosti. Nedostupné časti architektúry a hviezdicová rozeta v žltej farebnosti, symbolizovali najvyššie duchovné hodnoty prenikajúce do nižších sfér priestoru (a života). V noci zvnútra nasvietený priestor vyžaroval symbolické svetlo aj do okolia, s tušením tajomstva, ukrývajúceho sa vo vnútri. Inštalácia, ktorú bolo možné vidieť iba počas jej trvania, nám pripomína potrebu nenechať si ujsť príležitosť vnímať umenie naživo, „tu a teraz“, a nespoliehať sa na jeho dostupnosť vo forme fotografií či virtuálnych prehliadok. Tie totiž nikdy nedokážu sprostredkovať jedinečnosť zážitku, ktoré sa v našich životoch môžu zapísať do kategórie neopakovateľných. 


Nemeckí prokurátori obžalovali tínedžerov z vraždy, dobodali basketbalistov z Ukrajiny. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť. Štyria mladíci čelia aj obvineniam z viacerých lúpeží a fyzických napadnutí, ktorých sa…

Prejsť na článok
Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá. Úsek od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy bude uzavretý do 12.00 h. Nasledovať bude spustenie minimálne jedného jazdného pruhu v smere do Bratislavy. Čiastočná uzávera sa skončí najneskôr v nedeľu…

Prejsť na článok
Trumpa zasiahla do ucha strela zneškodneného atentátnika, potvrdila FBI. Federálny úrad pre vyšetrovanie vyhlásil, že počas neúspešného pokusu o atentát zasiahla bývalého amerického prezidenta strela, ktorú proti nemu vyslal 20-ročný Thomas Matthew Crooks. Celkovo vystrelil osemkrát. „Čo zasiahlo bývalého prezidenta Trumpa do ucha bol…

Prejsť na článok
Etický kódex a oslabenie prezidentskej imunity. Biden chystá zmeny ústavy. Úradujúci americký prezident plánuje začiatkom týždňa predstaviť reformu Najvyššieho súdu. Podľa portálu Politico sa Joe Biden zameria na obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zaviesť chce aj vymáhateľný etický kódex. Takisto sa očakáva, že sa…

Prejsť na článok
Ukrajinci v Česku protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov. Desiatky Ukrajincov formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti. Demonštranti boli zväčša muži vo veku 20…

Prejsť na článok
V Rusku zatkli bývalého námestníka ministra obrany pre podozrenie z korupcie. Ruské úrady zatkli a umiestnili do väzby bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova pre podozrenie z korupcie. Bulgakov pôsobil na poste námestníka ministra obrany v rokoch 2008 až 2022, kde mal na starosti logistiku. Detaily…

Prejsť na článok
Na protestoch proti zákonu o túlavých psoch v Turecku došlo k zrážkam s políciou. Vládnuca strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana začiatkom mesiaca predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý znepokojil ochrancov zvierat. Po novom by obce mali povinnosť premiestňovať túlavé zvieratá z ulíc do útulkov, kým nebudú adoptované. Agresívne psy…

Prejsť na článok
Takmer dve tretiny občanov EÚ sa obávajú o bezpečnosť, ukázal prieskum. Približne 47 percent opýtaných občanov Únie uviedlo, že sa „dosť obáva“ o bezpečnosť EÚ počas nasledujúcich piatich rokov, zatiaľ čo ďalších 17 percent uviedlo, že sa „veľmi obáva“. Podľa výsledkov majú najväčšie obavy o bezpečnosť…

Prejsť na článok
Banská Bystrica a okolie sú ako stvorené pre bicykle. Cyklotrasy sú však zatiaľ iba na papieri. BANSKÁ BYSTRICA – Mesto pod Urpínom a jeho okolie je doslova stvorené na cesty do práce či výlety na bicykloch. V Banskej Bystrici však chýbajú cyklotrasy, ktoré by bezpečne priviedli cyklistov z jednotlivých sídlisk do centra mesta. Predchádzajúce…

Prejsť na článok
Francúzsko po útokoch posilnilo bezpečnosť na železničnej sieti. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v celej krajine iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži a ovplyvnili cestovné plány tisícov ľudí. Národná železničná spoločnosť SNCF uviedla, že aj keď v priebehu dňa…

Prejsť na článok
Brazílskeho exfutbalistu v Paríži okradli. Prišiel o cennosti v hodnote polmilióna. Bývalý brazílsky futbalista Zico sa stal tesne pred štartom olympiády v Paríži terčom zlodejov. Neznámi páchatelia mu ukradli tašku s mimoriadne cenným obsahom. Niekdajší slávny futbalista vlastným menom Arthur Antunes Coimbra, hrajúci na poste ofenzívneho…

Prejsť na článok
Pôrodnosť v Rusku je katastrofálna, pracujeme na jej zvrátení, vyhlásil Peskov. Demografické trendy podľa neho ohrozujú budúcnosť Ruska. Rusko od rozpadu Sovietskeho zväzu zápasí so starnutím obyvateľstva, odlivu mužov v dôsledku konfliktu na Ukrajine a najnižšej pôrodnosti za posledných 17 rokov. „Teraz je na strašnej úrovni…

Prejsť na článok
Taxikári v Žiline krachujú, všetky zákazky im kradne Bolt. S problémom sa taxikári obracajú na ministerstvo dopravy. Spisujú petíciu na zmenu zákona o taxislužbách. Ak im nevyhovejú, hrozia blokádou mesta.  Ako píše portál zilinak.sk, taxislužba Bolt sa v Žilinskom kraji rozrástla a preferuje ju čoraz viac zákazníkov. Doplácajú na…

Prejsť na článok
EÚ začne konanie proti Slovensku za nadmerný deficit. Rada EÚ na základe odporúčania Komisie odporučila začatie formálneho konania proti siedmim členským štátom Únie, informovala agentúra DPA na základe tlačovej správy Rady. Rada rozhodla, že v prípade Belgicka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Malty, Poľska a Slovenska je oprávnené začatie procedúry…

Prejsť na článok
Sexuálna dysfunkcia či rast pŕs. Ako steroidy ohrozujú mladistvých?. BRATISLAVA – Anaboliká, anabolicko–androgénne steroidy, sypanie. V súvislosti s vrcholovými športovcami ide o známe pojmy, no už desiatky rokov sú tieto látky obľúbené aj medzi rekreačnými športovcami. Navyše, podľa neoficiálnych informácií sa čoraz častejšie hovorí…

Prejsť na článok
Dezorientovaná žena bola dva dni v potoku, márne volala o pomoc. Zachránili ju až policajti. Policajná hliadka zachránila z potoka v Banskej Bystrici 67-ročnú ženu. Bola dezorientovaná a podchladená.  O prípade informuje polícia na sociálnej sieti s dôvetkom, že jej okamžite poskytli príslušníci prvú pomoc, zabalili ju do izotermickej fólie a v spolupráci so záchranármi…

Prejsť na článok
Polícia sa ohradzuje voči podvodným emailom a vyzýva verejnosť: žiadne pokuty neplaťte. Vynaliezaví podvodníci posielajú emaily, v ktorých sa snažia vylákať od ľudí peniaze na základe falošných pokút. Polícia apeluje na verejnosť cez sociálne siete, aby takýmto správam neverili. Zároveň dodáva, že reálne pokuty nikdy emailom nevymáha. „Treba…

Prejsť na článok
Ruská FSB zadržala ďalšieho spolupracovníka exministra Šojgua. V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila Federálna bezpečnostná služba (FSB). Správu agentúry TASS prevzala agentúra Reuters. Bulgakov (69) bol námestníkom ruského ministra obrany od roku 2008 do septembra 2022. Ako námestník zodpovedal…

Prejsť na článok
Inflácia v USA sa v júni spomalila. Inflácia v Spojených štátoch sa minulý mesiac spomalila v súlade s očakávaniami. Cenový index výdavkov na osobnú spotrebu v júni medziročne stúpol o 2,5 percenta po náraste o 2,6 percenta v máji, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To zrejme umožní americkej centrálnej banke (Fed), aby…

Prejsť na článok
Británia vyzvala Čínu, aby jej firmy nepomáhali ruskej armáde. Britský minister zahraničia David Lammy sa stretol s čínskym rezortným kolegom Wang Im na okraj samitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose. Vyzval Peking, aby zabránil tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde, oznámila jeho kancelária.…

Prejsť na článok
Ukrajina momentálne nemusí znižovať odvodový vek, ubezpečil rezort obrany. V súčasnosti nie je naliehavo potrebné znížiť mobilizačný vek pre ukrajinskú armádu, povedal hovorca ministerstva obrany Dmytro Lazutkin v rozhovore pre portál New Voice of Ukraine. Tempo mobilizácie sa vďaka aktualizácii údajov zvýšilo, dodal. „Najdôležitejšie je nestratiť toto tempo…

Prejsť na článok
Podvod na peniazoch z EÚ? Pre výstavbu závodu na spracovanie odpadu v Iži začali vyšetrovanie. V správe Úradi Európskej prokuratúry v Bratislave (EPPO) sa uvádza, že 20. decembra 2022 bola uzatvorená zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku medzi ministerstvom životného prostredia a prijímateľom – stavebnou spoločnosťou – na výstavbu zariadenia…

Prejsť na článok
Slovensko je v príspevkoch na lieky štedré. Je čas sprísniť ochranné limity?. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) upozornil, že výška doplatkov za lieky, ktoré zdravotné poisťovne vlani vrátili poistencom bola na Slovensku trojnásobne vyššia ako v Česku. Dôvodom sú podľa úradu veľkorysejšie nastavené ochranné limity.…

Prejsť na článok
Člen AfD nemôže pre členstvo v strane miništrovať, žaluje kňaza. Kňaz Ralf Dunker informoval začiatkom júla člena strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Julian-Berta Schäfera, že už nemôže pôsobiť ako dobrovoľník pre farnosť sv. Františka z Assisi v Hamme. Ten ho pre to žaluje. Portál Catholic…

Prejsť na článok
Letné OH v Paríži zvýšia HDP Francúzska o 10 miliárd eur. Aktuálne začínajúce letné olympijské hry 2024 v Paríži by mali zvýšiť hrubý domáci produkt Francúzska o desať miliárd eur, okrem vládnych výdavkov by mal byť rekordný aj prílev turistov. Vyplýva to z analýzy poisťovne Allianz. „Očakáva sa, že Paríž…

Prejsť na článok
V obci Bošáca nefunguje elektrina. Obyvatelia trpia, pre teplo sa im kazia potraviny. Distribučná spoločnosť robí údržbu siete a inštaluje novú technológiu. V dôsledku toho sú väčšinu dňa miestni bez energie, zatiaľ čo je vonku horúco a jedlo vo vypnutých chladničkách sa im kazí.   Ako informuje obec na svojej webovej…

Prejsť na článok
Ruský tank prešiel auto a zabil vodiča, posádka vraj bola opitá. Civilné auto v obci Berezovka v ruskej Belgorodskej oblasti prešiel tank ruskej armády a zabil vodiča, informoval kanál Pepel na platforme Telegram. Podľa kanálu auto Lada Niva išlo po hlavnej ceste a dodržiavalo dopravné predpisy. Keď tank vyšiel zo zákruty, nedal autu prednosť…

Prejsť na článok
Ukrajina údajne zasiahla leteckú základňu na Kryme. Základňa ruského letectva Saki na anektovanom Krymskom polostrove sa v noci stala terčom ukrajinského útoku, uviedol ukrajinský generálny štáb. Výsledky zásahu sa preverujú, dodalo velenie podľa agentúry Reuters. „Ide o jedno z operačných letísk, ktoré Rusko využíva na kontrolu vzdušného priestoru,…

Prejsť na článok
EÚ prevedie 1,5 miliardy eur z výnosov z ruských aktív Ukrajine. Výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii použije Brusel na obranu a obnovu Ukrajiny, oznámila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Vyhlásenie priniesla agentúra DPA. „EÚ stojí pri Ukrajine. Dnes prevedieme 1,5 miliardy eur z výnosov zo znehybnených ruských aktív…

Prejsť na článok
Muž obvinený z vraždy ženy vo Veľkom Mederi bude stíhaný vo väzbe. V piatok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Trnava. Súd o vzatí o väzby rozhodol pre obavu z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodnutie nie je právoplatné, o…

Prejsť na článok
Peking: Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sú v kritickej fáze. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas rozhovorov s japonskou rezortnou kolegyňou Jóko Kamikawovou vyhlásil, že vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa nachádzajú v kritickom bode. Wang sa stretol s japonskou ministerkou na samite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose. O rozhovore informovala…

Prejsť na článok
Banskobystrickí policajti zadržali podozrivých, ktorí mali okradnúť muža a bodnúť ho do hrudníka. Páchatelia okradli staršieho 57-ročného muža v sobotu (13. júla), pričom ho pri útoku bodli do hrudníka. Muž následne upadol do bezvedomia.  Ako informuje polícia na sociálnej sieti, poškodenému pri krádeži odcudzili mobil, finančnú hotovosť a platobnú kartu. …

Prejsť na článok
Trump: Ak ma Irán zavraždí, dúfam, že ho Amerika vymaže z povrchu Zeme. Republikánsky nominant na prezidenta USA Donald Trump vyzval na zničenie Iránu v prípade, že naňho spáchajú atentát. Reagoval tak na vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kongrese, keď spomenul údajné sprisahanie Teheránu proti exprezidentovi, informuje agentúra AFP. „Ak zavraždia prezidenta Trumpa,…

Prejsť na článok
Prokurátor podal na ŠTS obžalobu pre podozrenia z vyúčtovania fiktívnych miezd. Mzdové náklady na zamestnancov sa rátajú v tomto prípade až do výšky 15-tisíc eur. Obžaloba je podaná prokurátorom Krajskej prokuratúry Prešov na dve fyzické a jednu právnickú osobu. „Za prečin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie…

Prejsť na článok
Manželia Obamovci vyjadrili podporu Kamale Harrisovej. Exprezident USA Barack Obama s manželkou Michelle podporili kandidatúru viceprezidentky Kamaly Harrisovej na nominantku Demokratickej strany. Video, na ktorom je zachytený telefonát Obamovcov, zverejnil Harrisovej tím ako ďalší volebný spot. „Volali sme, aby sme povedali, že Michelle a ja…

Prejsť na článok
Vláda chce pokračovať v budovaní R2 na Gemeri. Peniaze však nemá. GEMER/MALOHONT – Rýchlostná cesta R2 od Zvolena do Košíc by mala byť v budúcnosti súčasťou autostrádového prepojenia Bratislavy a Košíc cez stredné a južné Slovensko. Jej výstavba však napreduje pomaly a príprava viacerých nových úsekov…

Prejsť na článok
Taraba podáva trestné oznámenie na budajovcov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba oznámil na piatkovej tlačovej konferencii, že už odo dňa, keď nastúpil na svoju pozíciu, mal podozrenie, že rezort zamestnával na dohodu „kadejakých kamarátov vedenia“. „Bola vykonaná kontrola Najvyšším kontrolným úradom…

Prejsť na článok
SaS varuje, že v nasledujúcej žiadosti o platbu môžeme prísť o 150 miliónov eur z plánu obnovy. Odôvodňuje to tým, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) odvolala z pozícií viacerých dôležitých ľudí. „Napríklad sekcia plánu obnovy na MZ SR má už tretieho šéfa. Odvolala aj šéfa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka,“ upozornila…

Prejsť na článok
Osaďme na Devíne žrď so slovenskou zástavou, navrhuje Matica slovenská. Matica slovenská (MS) podporuje snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu. „Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam…

Prejsť na článok
Rus sa priznal, že na príkaz ukrajinskej SBU nechal vybuchnúť auto s vojenským dôstojníkom. Agentúra RIA Novosti zverejnila video s údajným páchateľom bombového útoku v Moskve. Jevgenij Serebriakov mal naplánovať atentát na predstaviteľa vojenskej rozviedky GRU na príkaz Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Serebriakov sa vo videu priznal, že ho vlani naverbovala ukrajinská rozviedka. Na požiadanie…

Prejsť na článok
Tisíce Košičanov sú tri dni bez pitnej vody. Keď príde cisterna, je to boj. V košickej mestskej časti Ťahanovce je dvetisíc obyvateľov pre poruchu potrubí stále bez vody. Starosta obce nechce len plátať vzniknuté problémy, urguje s celkovou rekonštrukciou.  Ako dodáva Ján Nigut pre Korzár, porucha vznikla na Magnezitárskej ulici v blízkosti Národnej…

Prejsť na článok
Na Slovensku objavili zoológovia tri druhy pavúkov, ktoré tu pôvodne nežili. Pre Slovensko netypické pavúky objavili vedci z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v pohoriach Burda a Slovenský kras. „Tieto pohoria totiž tvoria nárazníkovú zónu, ktorá umožňuje prílev rastlinných a živočíšnych druhov zo Stredomoria,“ povedal…

Prejsť na článok
V bratislavskej Petržalke sa opäť strieľalo. Okná sú zničené, no guľky sa nenašli. Doposiaľ nevedno, kto za tým stojí. Ide už o tretiu rodinu, ktorá v poslednom období rieši problém s prestrelenými oknami. Obyvatelia sú zúfalí, boja sa o svoju bezpečnosť a polícia rieši incidenty zatiaľ bezúspešne.   Nepríjemnú skúsenosť má za sebou aj 90-ročná…

Prejsť na článok
Ekonomika Slovenska by mala v tomto roku zrýchliť, klesnúť má aj nezamestnanosť. Predikcie analytikov vybraných bánk, ktoré v mesačných intervaloch zverejňuje Národná banka Slovenska ukazujú rast slovenskej ekonomiky z minuloročných 1,6 percenta na 2,4 percenta. Opäť tak mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na…

Prejsť na článok
V izraelskej väzbe zomrel jeden z vodcov Hamasu. Mustafa Muhammad Abú Ara (63), jeden z lídrov palestínskeho nacionalistického hnutia Hamas v Predjordánsku, zomrel po ťažkej chorobe v izraelskom zajatí. Oznámili to úrady Palestínskej samosprávy. „Smútime za odchodom šejka Mustafu Muhammada a jeho smrť považujeme za vraždu, ktorú spôsobili okupanti v dôsledku…

Prejsť na článok
Leva berberského z bojnickej ZOO utratili. Vo voľnej prírode už nežije ani jeden. Aslan dlhšie trpel zdravotnými problémami. Ochorenie, ktorým trpel, bolo závažné, nezvratné a najmä neliečiteľné. Ešte uplynulú nedeľu ho vyšetril zmluvný veterinár bratislavskej ZOO za prítomnosti veterinára z tej bojnickej. „Keďže Aslan kríval a chôdza mu…

Prejsť na článok
Hodinové zdržanie pre semafor na Vernári? Správa ciest ukazuje na nedisciplinovaných vodičov. Na horskom priechode Vernár naďalej pokračujú práce na obnove cesty prvej triedy I/66, sprevádzajú ju aj viaceré dopravné obmedzenia. Vodiči v dopravnom servise na sociálnej sieti sa už niekoľko dní sťažujú na zdržania na jednom…

Prejsť na článok
Americké dodávky zbraní na Ukrajinu sa zvýšia o dve miliardy dolárov. Pre chybu v účtovníctve Pentagónu. Účtovná kancelária Bieleho domu (GAO) zistila, že kalkulácie ministerstva obrany týkajúce sa nákladov na muníciu pre Kyjev boli chybné. Rozdiel predstavuje viac ako dve miliardy dolárov. „Celkovo nesprávny odhad viedol k nafúknutiu rozpočtu pomoci USA na 8,2 miliardy dolárov,“…

Prejsť na článok
Kežmarská televízia po 19 rokoch končí. Vrátil sa do mesta duch normalizačných rokov?. KEŽMAROK – V polovici júla zmĺkla mestská Kežmarská televízia. Stalo sa tak po 19 rokoch bezproblémového vysielania, ktoré pre mesto Kežmarok zabezpečovali súkromné firmy rEhit, s. r. o. a Kežmarská televízia, s. r. o. na…

Prejsť na článok
Kanada po incidente s dronom odvolala z hier aj hlavnú trénerku ženskej futbalovej reprezentácie. Bev Prestmanovú odvolali z olympijského tímu v súvislosti so sledovaním súperiek prostredníctvom dronu. Už v stredu museli predčasne opustiť olympiádu v Paríži aj jej asistentka Jasmine Manderová a Joseph Lombardi, neakreditovaný analytik kanadskej futbalovej asociácie.…

Prejsť na článok
Češka porodila na kúpalisku v Dunajskej Strede. Priamo v areáli priviedla na svet malú Izabelu. Okrem záchranárov sa do pomoci zapojili aj ďalší dovolenkári.  Už dvojnásobná mamička bola vo vysokom štádiu tehotenstva. „Termín pôrodu mala deň pred návštevou rezortu,“ uviedla Katarína Horváthová,…

Prejsť na článok
Nadalov štart v Paríži je otázny, tvrdí jeho tréner Moya. Podľa jeho slov začal Nadal počas stredajšieho tréningu na antuke areálu Roland Garros pociťovať bolesti v oblasti stehna. „Bolesti sa postupne stupňovali, preto musel Rafa predčasne ukončiť tréning. Nechceme nič siliť, uvidíme, či bude do…

Prejsť na článok
V Bulharsku doško k výbuchom v továrni zábavnej pyrotechniky. Prinajmenšom dvaja ľudia utrpeli zranenia pri požiari v meste Elin Pelin ležiacom na predmestí hlavného mesta Sofia. Bulharský minister vnútra Kalin Stojanov následne priblížil, že v čase explózií sa v skladoch údajne nachádzali aj ďalší…

Prejsť na článok
Donald Trump nebude debatovať s Kamalou Harrisovou, kým jej nomináciu demokrati nepotvrdia. „Bolo by nevhodné plánovať veci s Harrisovou, pretože demokrati pokojne môžu zmeniť názor,“ uviedol vo vyhlásení šéf Trumpovej volebnej kampane Steven Cheung. Harrisová sa o post prezidenta začala oficiálne uchádzať v nedeľu, keď zo súboja…

Prejsť na článok
Biden prijal Netanjahua. Zdôraznil mu potrebu prímeria s Hamasom. Americký prezident Joe Biden prijal vo štvrtok v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. „Máme sa o čom rozprávať,“ povedal Biden izraelskému premiérovi, ktorý sa mu poďakoval za „50 rokov služby…

Prejsť na článok
Rusko spomalí platformu YouTube, podľa vládneho poslanca je protiruská. Rýchlosť sťahovania videí z platformy YouTube na území Ruska sa postupne zníži. Do konca tohto týždňa môže na stolových počítačoch klesnúť o 40 percent a do konca budúceho týždňa o 70 percent, napísal na účte na platforme Telegram poslanec Štátnej dumy Alexandr Chinštejn. Podľa predsedu výboru…

Prejsť na článok
Úlomky dronov v Rumunsku nesvedčia o úmyselnom útoku Ruska, ubezpečuje NATO. Nič nenasvedčuje tomu, že Rusko úmyselne zaútočilo na územie členského štátu NATO, uviedol hovorca Aliancie v reakcii na nález trosiek ruských dronov na území Rumunska v blízkosti jeho hraníc s Ukrajinou. „Hoci NATO nemá informácie, ktoré by naznačovali úmyselný útok Ruska…

Prejsť na článok
Grécko schválilo dohodu o nákupe stíhačiek F-35. Grécka vláda schválila dohodu o nákupe 20 stíhačiek F-35 od Spojených štátov, ktorý sa má uskutočniť ako súčasť rozsiahlej reformy obranného sektora. Informoval o tom grécky minister obrany Nikos Dendias s tým, že kabinet podpísal schvaľujúci list a poslal ho…

Prejsť na článok
Severokórejskí hackeri sa sústredia na krádeže tajných informácií vojenského charakteru. Hackeri v službách KĽDR uskutočnili globálnu kybernetickú špionážnu kampaň s cieľom ukradnúť tajné vojenské informácie na podporu zakázaného programu jadrových zbraní Pchjongjangu, uviedli v spoločnom vyhlásení Spojené štáty, Veľká Británia a Južná Kórea. Hackeri, ktorých výskumníci v oblasti kybernetickej bezpečnosti označujú…

Prejsť na článok
Dolná komora Kongresu USA odsúdila nekonanie Kamaly Harrisovej v otázke južnej hranice. Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila rezolúciu, ktorou „dôrazne odsudzuje“ administratívu prezidenta Joea Bidena a jeho „hraničného cára“, viceprezidentku Kamalu Harrisovú, za „neschopnosť zabezpečiť hranice Spojených štátov“. Prekvapením bolo, že zatiaľ čo republikáni hlasovali podľa straníckej línie, rezolúciu…

Prejsť na článok
Poradca Kremľa obvinil NATO z plánov zriadiť námornú základňu v Azovskom mori. Poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Nikolaj Patrušev obvinil Severoatlantickú alianciu zo zámerov zriadiť si námornú vojenskú základňu v Azovskom mori. Moskva tieto plány podľa neho zmarila, nespresnil však, kedy k tomu malo dôjsť. USA podľa Patruševa plánujú v bližšie neurčených krajinách…

Prejsť na článok
Elon Musk: Humanoidné roboty začneme vyrábať budúci rok. Spoločnosť Tesla, ktorá vyrába elektromobily, začne od budúceho roka produkovať a používať humanoidné roboty, informoval jej zakladateľ Elon Musk. Ešte v apríli pritom vyhlásil, že robot s názvom Optimus by mal byť v predaji koncom roka 2025. „Budúci rok…

Prejsť na článok
Ďalšiu debatu prezidentov USA by mohla hostiť Fox News. Spoločnosť Fox News Media ponúkla kampaňovým výborom republikánskeho nominanta Donalda Trumpa a demokratickej de facto kandidátky a viceprezidentky Kamaly Harrisovej usporiadanie debaty v podobnom formáte, aký usporiadala 27. júna stanica CNN. Debatu naplánovali ešte Trump s prezidentom Joeom Bidenom,…

Prejsť na článok
Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu z ruských aktív. Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta má do októbra uzavrieť rámcovú dohodu o pôžičke 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu, ktorá bude krytá zmrazenými ruskými aktívami. Informoval o tom eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Vo vzťahu k technickým a právnym aspektom pôžičky sa podarilo…

Prejsť na článok
Firme Meta hrozí v EÚ niekoľkomiliardová pokuta. Internetovej spoločnosti Meta hrozí v Európskej únii pokuta vo výške niekoľkých miliárd eur z dôvodu porušenia pravidiel na ochranu hospodárskej súťaže. Agentúru Reuters o tom informovali zdroje oboznámené so záležitosťou. Európska komisia by mala pokutu vymerať v najbližších týždňoch. Protimonopolné orgány európskeho…

Prejsť na článok
Ukrajinská polícia zadržala podozrivého v prípade vraždy nacionalistky Farionovej. Polícia v meste Dnipro zadržala 18-ročného Viačeslava Zinčenka, ktorý mal minulý piatok postreliť do hlavy bývalú ukrajinskú poslankyňu a jazykovedkyňu Irynu Farionovú (60). Farionová sa ako poslankyňa krajne pravicovej strany Svoboda stala známou svojimi protiruskými vyjadreniami i kontroverznými kampaňami…

Prejsť na článok
Kto je páter Šebastián Košút, ktorého ocenil poľský prezident Duda. Poľský prezident Andrzej Duda vyznamenal katolíckeho kňaza, ktorý spája Slovákov a Poliakov a ich boj za slobodu. Ocenenie dnes odovzdal veľvyslanec Maciej Ruczaj. Páter Šebastián Košút (poľsky Sebastian Koszut) sa narodil na Slovensku, no vyrastal v Poľsku, hoci…

Prejsť na článok
Holandsko bude na OH reprezentovať odsúdený pedofil. Kompetentní čelia kritike. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) čelí v predvečer otvorenia hier výzvam namiereným proti účasti holandského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, ktorý je právoplatne odsúdeným pedofilom, ktorý v minulosti znásilnil 12-ročné dievča. Informoval o tom britský…

Prejsť na článok
Členovia ozbrojených zborov by si mali prilepšiť. Ministri avizovali 5-tisícový príspevok. Príslušníci ozbrojených zborov by mohli mať od januára 2025 zvýšený príspevok na bývanie priemerne o 200 eur. Avizovaný je aj návrh na zavedenie jednorazového stabilizačného a náborového príspevku vo výške 5-tisíc eur. Na štvrtkovej tlačovej…

Prejsť na článok
Heraldik Vrtel: Dúhovú vlajku so štátnym znakom možno čítať ako snahu o dominantnú ideológiu. Použitie štátneho znaku na dúhovej zástave je nesprávne, ale nie je to hanobenie štátneho symbolu. Používanie štátnych symbolov nie je vyhradené iba pre úrady a samosprávy, ale aj pre fyzické osoby. O štátnych symboloch sme sa rozprávali…

Prejsť na článok
Brazília na stretnutí G20 navrhla daň pre miliardárov. Ministri financií skupiny G20 na svojom zasadnutí v Riu de Janeiro pracujú na spoločnom vyhlásení o zdaňovaní najvyšších príjmov. Zavedenie takzvanej dane pre miliardárov, ktorú chce presadiť brazílsky hostiteľ, však zostáva kontroverznou otázkou. V návrhu vyhlásenia zo samitu skupiny G20 požaduje progresívne…

Prejsť na článok
Výmena názorov pre zanedbaný školský areál. Aufrichtová kritizuje starostu Starého Mesta. BRATISLAVA – Výmenou názorov sa skončila debata medzi starostom bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matejom Vagačom a jej bývalou starostkou Zuzanou Aufrichtovou. Tá informovala o žalostnom stave areálu Základnej školy na Dubovej ulici. Priestor pritom…

Prejsť na článok
Musk Trumpovi nepovedal o plánovanom dare 45 miliónov dolárov. Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump tvrdí, že mu miliardár Elon Musk svoje plány o darovaní jeho kampaňovému výboru 45 miliónov dolárov neoznámil. Povedal to v rozhovore pre televíziu Fox News. Miliardár sa totiž nedávno…

Prejsť na článok
Traja ministri športu rokovali v Paríži. Keketi sa stretol s kolegami z Ukrajiny a Talianska. Všetci traja sa zhodli na prehĺbení spolupráce a odhodlaní pokračovať vo výmene skúseností a podpore spoločných iniciatív. Slovenský šéf rezortu na stretnutí s talianskym ministrom športu Andreom Abodim predstavil novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu…

Prejsť na článok
Vystrašeného malého bežca ochránili. Pomohli mu policajti aj medvedík. Príslušníci v utorok krátko pred obedom spozorovali v blízkosti Saratovskej ulice sedemročného autistického chlapca, ktorý bežal cez električkovú trať, prešiel cez hlavnú cestu počas plnej premávky a utekal v smere do Karlovej Vsi po pravej krajnici.  Ako…

Prejsť na článok
Členovia Únie musia nominovať na komisárov muža i ženu, upozornila Česko šéfka EK. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová listom vyzvala českú vládu, aby na eurokomisárov nominovala muža aj ženu. Napriek výzve, ktorú šéfka exekutívy vyhlásila tesne po svojom znovuzvolení, Praha nominovala len ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu. „Úrad vlády…

Prejsť na článok
Maďarsko otvorilo schengenskú bránu ďalším pracujúcim, expert hovorí o ohrození bezpečnosti. K našim južným susedom môžu od 8. júla pricestovať občania Ruska a Bieloruska a s takzvanou národnou kartou legálne vstupujú na pracovný trh. Budapešť tak otvorila schengenskú bezpečnostnú bránu, konštatuje maďarská redakcia magazínu Forbes. O význame hosťujúcich pracovníkov z Ruska z hľadiska…

Prejsť na článok
Prípravné práce na stavbu vojenskej nemocnice v Prešove sa už začali. Celý projekt má byť financovaný rezortom obrany, ktorého šéf deklaroval, že je ministerstvo na to pripravené. Nová nemocnica má byť koncovým typom zdravotníckeho zariadenia, ktorý v regióne Šariš poskytne viac ako 2 800 pracovných miest…

Prejsť na článok
Vlajkonosiči na OH v Paríži sú už známi. Na piatkovom oficiálnom ceremoniáli otvorenia letných olympijských hier 2024 v Paríži sa tejto úlohy za Slovensko zhostia vodní slalomári Jakub Grigar a Zuzana Paňková. Informoval o tom informoval portál Slovenského olympijského a športového výboru. Úvod športového sviatku sa uskutoční na rieke…

Prejsť na článok
Česko vydalo správu o extrémizme. Ruskej propagande sa darí, kým iné hnutie narazilo. Rusko v prvej polovici tohto roka podnikalo proti Česku rôzne hybridné operácie, ktorých cieľom bolo oslabovať dôveru ľudí v štát. Okrem „kremeľskej propagandy“ na českej extrémistickej scéne dominovalo „antisystémové hnutie“, začalo však narážať na svoje limity. V správe o extrémizme za prvý polrok 2024…

Prejsť na článok
Prezident Peter Pellegrini podpísal novelu Trestného zákona. Do Trestného zákona sa zavádza napríklad úprava posudzovania vplyvov zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích lehôt v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej lehoty pri trestných činoch poškodzujúcich finančné záujmy…

Prejsť na článok
Mier na Ukrajine nie je možný bez Ruska a Číny, tvrdí český prezident. Bez týchto dvoch krajín pri rokovacom stole podľa Petra Pavla nebude možné dosiahnuť žiadne mierové rokovania. Vyjadril sa tak v rozhovore pre tlačovú agentúru ČTK. Rozhodujúcimi budú voľby vo viacerých krajinách i únava z vojny na oboch stranách frontu. Bývalý generál už dávnejšie…

Prejsť na článok
Okrem Rakúska zlyhali všetky štáty pri zavedení európskych pravidiel o obchode s emisiami. Eurokomisia zaslala členským štátom formálne oznámenie pre neúplnú implementáciu smernice o novom systéme obchodovania s emisiami ETS2 do národného práva. Okrem Rakúska netransponoval túto smernicu v plnej miere ani jeden členský štát. Členské štáty EÚ mali transponovať smernicu do svojich vnútroštátnych právnych…

Prejsť na článok
Aktivisti sú proti realizácii megalomanskej stavby v Demänovskej doline. Najväčšia lávka na svete by mala vzniknúť v Demänovskej doline. Zámer sa však nepáči ochranárom, ktorí tam žiadne megalomanské atrakcie nechcú. Skoro kilometrová stavba by spojila Priehybu s Peknou vyhliadkou a ponad dolinu by viedla až 120 metrov vysoko. „Bol…

Prejsť na článok
Na brehu jazera sa narodilo bábätko, asistovali pri tom plavčíci. Vo vodnom parku v Dunajskej Strede pomáhali budúcej mamičke práve plavčíci. Novorodeniatko sa na svet vypýtalo neobyčajnou rýchlosťou a nevydržalo ani do príchodu zdravotníkov.  „Stala sa u nás úžasná vec, na brehu jazera sa narodilo bábätko. Všetko sa zomlelo…

Prejsť na článok
Video: Policajný zásah šokoval Britov. Muža zákona suspendovali. Na videu je vidieť, ako policajt kopne do hlavy už spacifikovaného muža na zemi. Zásah vyvolal rozsiahle demonštrácie pred miestnou policajnou stanicou. Na sociálnych sieťach sa však nájdu aj hlasy podporujúce zákrok. Podľa manchesterskej polície…

Prejsť na článok
Ruské vojenské lode opäť zakotvia v Havane. Washington takéto zastávky pozorne sleduje. Pôjde o druhú takúto návštevu ruských vojenských lodí na Kube tento rok. Do havanského prístavu by sa mali v sobotu priplaviť výcviková loď Smoľnyj, fregata Neustrašimyj a tankovacia loď Jeľňa. Lode na Kube zotrvajú do 30.…

Prejsť na článok
Akcia „Horúce leto“ je v plnom prúde. Daniari už udelili pokuty za niekoľko desiatok tisíc eur. Od 1. do 23. júla zrealizovala Finančná správa 640 kontrolných nákupov, pričom porušenie zákona zistila v 289 prípadoch. Kontrolná akcia „Horúce leto 3“ je zameraná na evidenciu tržieb a používanie elektronickej registračnej pokladne. Za ani…

Prejsť na článok
Belgická polícia zadržala sedem ľudí podozrivých z prípravy teroristického útoku. V celej krajine vykonali ozbrojení príslušníci dovedna 14 razií. Prokuratúra priblížila, že zadržaní sú podozriví z účasti na aktivitách teroristickej skupiny, financovania terorizmu a prípravy teroristického útoku. O tom, či pôjdu do väzby, rozhodne súd.…

Prejsť na článok
Rumunské ministerstvo obrany potvrdilo nález úlomkov ruského drona. Našli sa pri obci Plauru na východe Rumunska, ktorá leží neďaleko hraníc s Ukrajinou. Pátranie po ďalších podľa ministerstva pokračuje. Rezort dodal, že miesta pravdepodobného dopadu sú mimo obytných oblastí. Takisto nebola poškodená infraštruktúra. Veliteľ…

Prejsť na článok
Zhruba 45 utečencov sa s člnom prevrátilo na západe Jemenu do vody, prežili len štyria. Čln sa údajne prevrátil pre silný vietor, pričom plavidlo bolo preťažené. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uviedol, že spolupracuje s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu a snaží sa zabezpečiť ochranu preživším. Orgány OSN neposkytli žiadne…

Prejsť na článok
Socialisti sa dištancujú od Smeru. Ich predseda za stranu kandidoval a radí premiérovi. Hnutie Socialisti.sk sa dištancuje od politiky premiéra Roberta Fica a jeho strany Smer. Hnutie považuje najsilnejšiu vládnu stranu za neľavicovú. Predseda Socialistov Artur Bekmatov však za Smer v parlamentných voľbách kandidoval zo 150. miesta a…

Prejsť na článok
Na bratislavskom letisku minimalizuje strety lietadiel s vtáctvom nevídaný pomocník. Výr skalný je najväčší druh sovy na Slovensku. Aj preto sa práve túto sovu rozhodli využiť na bratislavskom letisku, kde plaší vtáctvo a iné zvieratá, aby nedochádzalo k ich stretom s lietadlami. „Je to najväčší…

Prejsť na článok
Medvedica zaútočila na cyklistu. Utrpel tržné a hryzné poranenia, zlomeninu kosti a podstúpil aj operáciu. Udalosť sa stala v stredu podvečer v lokalite Zajacová nad Trusalovou v Turanoch v blízkosti trasy turistického chodníka na Chleb, kde muža napadla vodiaca medvedica. Zranený zostáva naďalej hospitalizovaný na Ortopedickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin…

Prejsť na článok
Izraelské sily postupujú hlbšie do Chán Júnisu, aktívne sú aj v Rafahu. Boje sa koncentrovali na východných predmestiach Chán Júnísu, kde Izrael v stredu objavil mŕtve telá piatich rukojemníkov, ktorých militantné hnutie Hamas unieslo počas útoku na Izrael 7. októbra. Miestni obyvatelia a prítomní zdravotníci uviedli, že…

Prejsť na článok
Olympiáda začala škandálom. Zápas vo futbale medzi Marokom a Argentínou narušili fanúšikovia. Duel B-skupiny medzi Marokom a Argentínou v 16. minúte nadstaveného času prerušili po vyrovnávajúcom góle Juhoameričanov na 2:2. Na ihrisko vtrhli rozzúrení marockí fanúšikovia a dostali sa do konfliktu s bezpečnostnými zložkami. Vyrovnávajúci gól Argentíny…

Prejsť na článok
Krajský súd rozhodol o treste pre lyžiara, ktorý usmrtil 8-ročného chlapca. Na štvrtkovom pojednávaní potvrdil pre 22-ročného Jakuba H. dvojročný podmienečný trest odňatia slobody za prečin usmrtenia z nedbanlivosti. Mladík bol začiatkom vlaňajšieho februára jedným z aktérov lyžiarskej zrážky v stredisku Veľká Rača – Oščadnica. Po…

Prejsť na článok
Giorgia Meloniová pricestuje v sobotu na niekoľkodňovú návštevu Číny. Pôjde o prvú návštevu talianskej premiérky od jej nástupu do funkcie v roku 2022. Talianska vláda vlani odstúpila od čínskej infraštruktúrnej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Taliansko bolo pritom jedinou krajinou skupiny G7, ktorá…

Prejsť na článok
Do registrov vojakov by mohli pribudnúť aj fotografie ich tetovaní. V priebehu výkonu štátnej služby by sa mohli vyhotovovať fotografie tetovaní vojakov opakovane, ak dôjde k ich zmene, doplneniu alebo odstráneniu. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú predložilo ministerstvo obrany…

Prejsť na článok
Kyjev tvrdí, že Rusko stiahlo všetky svoje vojenské lode z Azovského mora. Časť ruských plavidiel sa tam uchýlila po úderoch Ukrajiny na polostrov Krym. „V Azovskom mori už nie sú žiadne ruské vojenské lode. Zdá sa, že začali niečo tušiť,“ povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Ukrajinské…

Prejsť na článok