Pápež pred odletom z Ríma: Idem do krajín hrdinských vyznávačov viery. Teším sa na vás!

Pápež František vyzval krajiny, aby prijali afganských uteèencov Foto: TASR/AP

Čo rieši a o čom hovorí pápež František krátko pred odchodom na návštevu Budapešti a Slovenska? Čím sa prihovára pútnikom, ktorí sa chystajú na jeho omše a vystúpenia na Slovensku? Prinášame prehľad pápežových aktivít za posledné dni.

Od momentu, keď pápež František ohlásil cestu do našej krajiny a strednej Európy, sme sa každý týždeň venovali jeho aktivitám v Ríme. Bol to náš spôsob, ako sa pripravovať na cestu pápeža, ako si všímať jeho témy a vyjadrenia, jeho modlitby a gestá. Tento stĺpček je posledný pred odchodom Františka do strednej Európy, v ďalších textoch už budem približovať atmosféru priamo z lietadla s pápežom a ďalších akcií a vystúpení, kde budem akreditovaný ako slovenský novinár.

Čím sa teda zaoberal Svätý Otec v Ríme?

Pápež František v uplynulých dňoch pozdravil tých, ktorí pripravujú jeho cestu na Slovensko. Teší sa na všetkých, ktorí ho už čakajú. Spolu s kresťanskými lídrami v nebývalom texte apeloval na ochranu prírody a vyzdvihol Pannu Máriu ako matku všetkých ľudí. Vyberáme z jeho slov a aktivít, ktorým sa venoval tesne pred odchodom do strednej Európy.

Rímsky biskup už myslí na svoju návštevu na Slovensko, čo pripomenul na sociálnej sieti Twitter a po nedeľnej modlitbe Anjel Pána:

„Budúcu nedeľu cestujem do Budapešti na záver Medzinárodného eucharistického kongresu. Moja púť bude niekoľko dní pokračovať na Slovensku a ukončí sa veľkou ľudovou slávnosťou Sedembolestnej Panny Márie, patrónky tejto krajiny. Tieto dni sa budú niesť v znamení adorácie a modlitby v srdci Európy. S láskou pozdravujem tých, ktorí pripravili túto cestu, a ďakujem vám a tým, ktorí ma čakajú a s ktorými sa sám z celého srdca chcem stretnúť, prosím každého, aby ma sprevádzal modlitbou, a zverujem návštevy, ktoré uskutočním, príhovoru toľkých hrdinských vyznávačov viery, ktorí svedčili o evanjeliu na tých miestach uprostred nepriateľstva a prenasledovania. Nech pomáhajú Európe i dnes svedčiť nielen slovami, ale najmä činmi, skutkami milosrdenstva a pohostinnosti o dobrej zvesti Pána, ktorý nás miluje a zachraňuje. Ďakujem!“

Pápež sa teší na blahorečenie poľského kardinála a spolupracovníka Jána Pavla II.

Na generálnej audiencii, na ktorej sa opäť venoval Listu Galaťanom, pontifik pozdravil osobitne poľských pútnikov. Vyjadril „radosť nad blížiacim sa blahoslavením“ kardinála Stefana Wyszynského. Ten trpel za komunizmu a bol blízky spolupracovník Karola Wojtylu. Slávnosť beatifikácie, ktorá sa týka aj Elizabety Czackovej, je túto nedeľu vo Varšave, keď bude pontifik v Budapešti a krátko pred odletom na Slovensko.

Poliaci pôvodne očakávali, že pápež príde na blahorečenie kardinála tisícročia, ako Stefana Wyszynského v Poľsku nazývajú, osobne. Keďže bude v Budapešti a na Slovensku, jeho neúčasť sa prijala s istým pochopením, aj keď v niektorých kruhoch prevláda sklamanie. Treba povedať, že Poliaci si kardinála Stefana Wyszynského mimoriadne vážia, bol to odvážny a statočný biskup, ktorý sa jedinečným spôsobom postavil proti komunizmu, krátko potom, ako bol prepustený z komunistického väzenia, povedal, že komunizmus bude porazený v Poľsku. Sám preto veľa urobil, považoval to za svoj program, zvlášť po duchovnej stránke a v neposlednej miere tým, že sa mu podarilo vytvoriť koalíciu s nemeckými a ďalšími biskupmi, ktorí zvolili Karola Wojtylu za pápeža. To, ako dnes vieme, zmenilo dejiny.

https://standard.sk/101728/kardinal-ktoremu-pobozkal-prsten-papez/

Stefan Wyszynský zohral veľký význam aj pre Slovákov, ako sme o tom nedávno písali v tomto texte.

Vráťme sa však k pápežovi Františkovi a jeho ďalším aktivitám v posledných dňoch.

Pápež a kresťanskí lídri po prvý raz spoločne apelujú na ochranu prírody

Pápež spolu s pravoslávnym patriarchom Bartolomejom a anglikánskym arcibiskupom Justinom Welbym vydali Spoločné posolstvo kresťanov na ochranu stvorenstva. Kresťanskí lídri zdôrazňujú, že sa nachádzame v rozhodujúcom momente dejín. Starostlivosť o Božie stvorenstvo je podľa nich „duchovnou úlohou, ktorá si vyžaduje záväznú odpoveď“:

„Je to po prvý raz, čo sa všetci traja cítime povinní spoločne sa zaoberať naliehavosťou environmentálnej udržateľnosti, jej vplyvom na pretrvávajúcu chudobu a dôležitosť svetovej spolupráce. Spolu v mene našich komunít apelujeme na srdce a myseľ každého kresťana, každého veriaceho a každého človeka dobrej vôle. Modlíme sa za našich lídrov, ktorí sa zídu v Glasgowe, aby rozhodli o budúcnosti našej planéty a jej obyvateľov. Opäť pripomíname slová Svätého písma: „Vyvoľ si život, aby si zostal nažive ty aj tvoje potomstvo“ (Dt 30,19). Zvoliť si život znamená prinášať obete a uplatňovať sebaovládanie. Každý z nás – ktokoľvek a kdekoľvek – môže zohrávať úlohu pri zmene našej spoločnej odpovede na bezprecedentnú hrozbu klimatických zmien a ničenia životného prostredia.“

Kresťanská kultúra prosperuje, ak ide za hranicu

Katolícky líder na cirkevný sviatok narodenia Panny Márie pozdravil účastníkov Medzinárodného máriologického mariánskeho kongresu. Ten sa venoval posolstvu zo známej mariánskej svätyne Fatima v Portugalsku. Pápež pripomenul, že „kresťansky inšpirovaná teológia a kultúra boli schopné plniť svoje vznešené poslanie vtedy, keď dokázali smelo a verne ísť až na hranicu“:

„A na týchto hraniciach je špeciálne prítomná Pánova matka: je matka všetkých bez ohľadu na etnickú či národnú príslušnosť. Postava Márie sa stáva referenčným bodom pre kultúru schopnú prekonať bariéry, ktoré môžu vytvárať rozdelenie. Preto na ceste tejto kultúry bratstva nás Duch (Svätý) opäť pozýva prijať znak útechy a istej nádeje, ktorý má meno: tvár a srdce Márie, ženy, učeníčky, matky a priateľky. Na tejto ceste nám Duch naďalej hovorí, že doba, v ktorej žijeme, je Máriinou dobou“.


Ďalšie články