Dánsko chce od migrantov žiadať, aby si odpracovali sociálne dávky

nástup na trón vládnutie manžel princ Consort Henrik Dánska kráľovná Margaréta II. s princom Henrikom mávajú z prostredného balkóna kodanského paláca Amalienborg. Foto: TASR/AP

Ak chceš dostávať peniaze od štátu, budeš si to musieť odpracovať. Tak znie najnovší návrh ohľadom migrácie od vládnej strany v Dánsku. Kodaň tak pokračuje v tvorbe najprísnejšieho migračného systému v západnej Európe.

Dánska vláda v utorok predstavila návrh, podľa ktorého budú musieť imigranti pracovať určitý počet hodín za týždeň, aby mali nárok na sociálnu pomoc od štátu. Ide tak o ďalší krok Kodane ku kontrole migrácie do krajiny.

Ešte v januári tohto roku vyhlásila dánska premiérka Mette Frederiksenová, že ich cieľom je dosiahnuť nula žiadateľov o azyl v krajine. Inak povedané, cieľom je, aby už Dánsko neprijalo ani jediného azylanta.

V marci prišiel tamojší minister vnútra Kaare Dybvad Bek s návrhom, aby sa do sto rokov znížili podiel nezápadných obyvateľov v každom okrese pod tridsať percent. Takýto krok má zabrániť vzniku „paralelných náboženských a kultúrnych spoločností“ a get.

Dánsko bolo taktiež jednou z prvých krajín, ktoré začali posielať domov sýrskych migrantov, ktorí utiekli zo svojej krajiny počas občianskej vojny. Podľa Kodane je už krajina natoľko bezpečná, aby sa mohli do vlasti vrátiť.

Dánsky parlament schválil aj posielanie čakajúcich azylantov do prijímacích táborov mimo Európy alebo sprísnenie procesu získania občianstva. Na to môžu po novom zabudnúť osoby, ktoré boli odsúdené na podmienečný alebo nepodmienečný trest. Žiadateľ tiež bude musieť byť zamestnaný na plný úväzok alebo byť samostatne zárobkovo činný najmenej tri a pol roka z posledných štyroch rokov pred podaním návrhu.

Pracuj, ak chceš dávky

V podobnom duchu sa nesie aj najnovší návrh vládnej Sociálnodemokratickej strany. Ten hovorí, že priveľa migrantov, prevažne z nezápadných krajín, stále nemá prácu. Problémom sú aj ženy z krajín Blízkeho Východu, Severnej Afriky, Turecka či Pakistanu, ktoré sa vo veľkej miere nezapájajú do pracovného trhu.

„Ak prídete do Dánska, musíte pracovať a podporovať samého seba i svoju rodinu,“ píše sa v návrhu. Vysvetľuje, že pokiaľ sa prisťahovalec nevie sám o seba postarať, musí na svoje sociálne dávky aj tak svojou prácou prispieť. Odpracovať by mal takto približne 37 hodín za týždeň.

Zatiaľ nie je stanovený dátum, kedy sa o zákone bude hlasovať. Očakáva sa však, že prejde, aj napriek tomu, že vládni sociálni demokrati nemajú väčšinu v parlamente. Zrejme ich podporia stredopraví politici.

Proti sú skôr ľavicoví politici, ako napríklad Mai Willadsenová z Červeno-zelenej aliancie. Podľa nej by tento program mohol vytvoriť tlak na zníženie miezd ostatných pracovníkov. „Základom nášho sociálneho systému je silná záchranná sieť,“ argumentuje.

Riaditeľka organizácie, ktorá pomáha prisťahovaleckým ženám nájsť si prácu, Mirka Mozerová, naopak hovorí, že plán nie je dostatočne ambiciózny. „Máme mnoho žien, ktoré sú ochotné vziať prácu, aj 37-hodinovú, ale musí to byť viac ako len 37-hodín,“ tvrdí Mozerová.


Ďalšie články