Riaditeľ americkej IT firmy vystúpil proti potratom. Po dvoch dňoch stratil prácu

Gibson

Americká IT spoločnosť Tripwire Interactive sa rozlúčila so svojím generálnym riaditeľom Johnom Gibsonom. Stalo tak krátko po tom, ako na Twitteri vystúpil proti potratom a podporil novú texaskú interrupčnú legislatívu.

Extrémna polarizácia obyvateľstva v Spojených štátoch amerických je jedným z najvýraznejších domácich problémov, ktorým spoločnosť za veľkou mlákou čelí.

Zatiaľ čo od smrti Afroameričana Georgea Floyda pnutie súviselo predovšetkým s otázkou rasy, posledné dni sa do popredia dostáva napríklad aj otázka života, respektíve jeho ukončenia.

Nový spor medzi tábormi pro-life a pro-choice totiž súvisí s potvrdením nového interrupčného zákona, ktorý v Texase znemožňuje vykonanie potratu po šiestom týždni tehotenstva.

Chcel vyvážiť nepomer

Najnovšie sa o dopadoch zmienenej polarizácie mohol na vlastnej koži presvedčiť aj – teraz už bývalý – generálny riaditeľ softvérovej spoločnosti Tripwire Interactive John Gibson, ktorý legislatívne zmeny podporil.

„Som hrdý na to, že Najvyšší súd potvrdil texaský zákon zakazujúci potraty bábätiek s tepom srdca. Ako niekto, kto pracuje v zábavnom priemysle, sa k politike príliš často nedostávam,“ napísal.

„Ale s takým množstvom hlasov, ktoré sa ozývajú z druhej strany, cítim potrebu sa hlásiť ako pro-life vývojár,“ pokračoval Gibson na Twitteri.

Bojkot a strata džobu

Jeho názory sa stretli nielen s pochopením, ale aj tvrdou kritikou. Mnoho zákazníkov volalo po bojkote hernej spoločnosti a objavili sa aj návody, ako Tripwire Interactive zablokovať tak, aby sa nezobrazoval v odporúčaniach na hernej platforme Steam.

Gibsonov príspevok dospel tiež k ukončeniu partnerstva so štúdiom Shipwright. „Nemôžeme s dobrým svedomím pokračovať v spolupráci s Tripwire Interactive pod súčasnou štruktúrou vedenia,“ napísala firma.

Český portál Echo 24 s odvolaním sa na The Verge informoval, že hodnotová kauza nakoniec dospela ku Gibsonovej rezignácii.

„Jeho komentáre ignorovali hodnoty celého nášho tímu, našich partnerov a veľkej časti našej komunity,“ napísal Tripwire Interactive v súvislosti s ohlásením konca jednej etapy jeho kariéry.

Gibson neskôr publikoval ďalšie stanovisko, v ktorom skonštatoval: „Ďakujem všetkým fanúšikom, priateľom a kolegom z celého spektra presvedčení, ktorí ma kontaktovali, aby mi ponúkli podporu. Znamená to viac, ako si dokážete predstaviť.“

Doplnil, že všetkých, ktorých jeho odchod nahneval, žiada, aby naďalej podporovali Tripwire a jeho mnohých partnerov, ktorí sú podľa jeho názoru neuveriteľní.

To, kam budú jeho kroky smerovať, zatiaľ nevedno. Avšak v popise jeho profilu na sociálnej sieti sa uvádza, že je v súčasnosti filantropom na plný úväzok a že bude naďalej pomáhať chudobným a znevýhodneným osobám po celom svete vrátane sirôt a vdov.

Príliš prísny?

Nová legislatíva, ktorú zákonodarcovia schválili ešte v máji tohto roku, začala v južanskom štáte platiť začiatkom septembra po verdikte súdu. Jej pointou je zákaz interrupcie v čase, kedy možno plodu detegovať srdečný tep.

Samotné obmedzenie je zároveň formulované neortodoxne – umožňuje občanom Texasu žalovať kohokoľvek, kto by napomáhal alebo vykonával nelegálne formy interrupcií. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.

Výnimku zo zákona predstavujú situácie zdravotnej núdze, kedy sa bude vyžadovať písomné potvrdenie od lekára. Pod výnimku však nespadajú tehotenstvá vzídené zo znásilnenia či incestu.

„Náš Stvoriteľ nám dal právo na život, a napriek tomu milióny detí každoročne strácajú právo na život pre potraty. V Texase pracujeme na záchrane týchto životov,“ uviedol na margo právnej úpravy texaský guvernér Greg Abott.

Abottov postoj ale nezdieľajú viacerí kritici, ktorí upozorňujú na absenciu výnimiek či na fakt, že žena v rannej fáze tehotenstva ani nemusí vedieť, že sa nachádza v druhom stave. Takisto sa uvádza, že v tejto fáze gravidity nemožno hovoriť o tlkote srdca plodu.

Problémom môže byť aj postihovanie osôb, ktoré vykonávaniu zákroku napomáhajú. Denník SME píše, že sa to môže dotýkať napríklad aj vodiča Uberu, ktorý ženu na potrat odvezie, a nielen kliník, ktoré interrupciu vykonajú.


Ďalšie články