Vatikanisti už upriamujú pozornosť na Slovensko. A rozumejú, prečo si František vybral našu krajinu

pápež František Foto: TASR/AP

Tohtotýždňová cesta pápeža na Slovensko a nový dokument pre Synodu biskupov boli hlavné témy vatikanistov.

Vatikanisti uplynulé dni písali o tom, že čínsky Wu-chan, odkiaľ prišiel do sveta koronavírus, má nového biskupa. A vo Vatikáne opäť premietali kontroverzný film, ktorý vyvolal veľké debaty o tom, čo si myslí pápež o civilných zväzkoch osôb rovnakého pohlavia. Jeho premiéra pred rokom vyvolala silné reakcie.

Františkovo rozhodnutie stráviť omnoho viac času u nás ako u južných susedov stále vyvoláva dohady a rôznorodé reakcie. Pontifik tým vyslal posolstvo, ako „využíva soft power pápežského úradu“, napísal rímsky spravodajca z britského periodika Tablet, ktorý stručne vystihuje názor mnohých médií na túto tému. Je plne v pápežovej línii „ostrej kritiky nacionalisticko-populistických lídrov, akými sú maďarský premiér Viktor Orbán“. Naopak, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (v Ríme stále píšu jej meno bez mäkčeňa) predstavuje „novú generáciu mladých lídrov v ostrom kontraste so šedými mužmi minulosti“ a navyše, mala očariť pápeža svojou ekologickou orientáciou.

O tom, že slovenská prezidentka zohrala významnú rolu, že pápež prijal pozvanie na Slovensko, sa hovorí aj v prostredí slovenských kňazov v Ríme. Keďže Zuzana Čaputová je progresívna liberálka, celé to zapadá aj do pestovaného mediálneho obrazu pápeža Františka, ktorý je z polovice dielom práve západných médií. Vzájomné sympatie Františka a Zuzany Čaputovej budú zrejme aj jednou z tém návštevy. Pre slovenskú cirkev, ktorú prezidentka občas napomenie za jej témy a hodnoty, to bude nová a nezvyklá situácia.

Skúsenejší vedia a rozhľadenejší to dobre poznajú, že pri zahraničných médiách sa treba pripraviť aj na istú predpojatosť, s akou mnohí zahraniční spravodajcovia budú pristupovať k apoštolskej ceste. K tomuto pohľadu patrí, že preceňuje politický rozmer návštevy nad ostatnými. Prispel k tomu i argentínsky pápež, keď minulý týždeň povedal, že nevie, či sa stretne s premiérom Orbánom. Rozvírila sa tým opäť bublina interpretácií, hoci ich stretnutie v programe nechýba.

A čo si teda myslí Tablet o voľbe Slovenska?

Je to „diplomacia v znamení poslední budú prvými“, lebo Slováci „sú tradične skromní ohľadom dosahu a vplyvu svojej krajiny“, pridáva ďalší dôvod návštevy britský vatikanista z Tabletu. Jorge Bergoglio uprednostnil menšie Slovensko i preto, že bolo súčasťou veľkého Uhorska a navyše, v súčasnosti Maďarsko získava omnoho viac medzinárodnej pozornosti, lebo ho navštívili významní konzervatívci z USA: Rod Dreher a Tucker Carlson. Na druhej strane Rod Dreher navštevuje i Slovensko a píše o ňom vo svojich knihách i článkoch, misia jezuitu Kolakoviča na Slovensku sa pre neho stala ústrednou témou najnovšej knihy.

Objavili sa tiež obavy (prevzaté zo slovenskej tlače) z nízkej účasti na pápežských podujatiach, no zahraničné médá už neriešili dohady, že po politickom tlaku sa povolil vstup aj pre neočkovaných.

Cesta na Slovensko dáva väčší priestor aj slovenským diplomatom, akademikom či novinárom, o ktorých je aktuálne v talianskych a náboženských médiách zvýšený záujem. Pápežovo rozhodnutie navštíviť nás bolo prekvapivé, no „iste to bude historickým okamihom“, povedal veľvyslanec Slovenskej republiky pri Svätej stolici Marek Lisánsky v interview pre agentúru CNA: „Chce inšpirovať mladú generáciu, zjednotiť spoločnosť poznačenú viac ako rok trvajúcou pandemickou krízou, ktorá vniesla strach do všetkých oblastí života. Chce povzbudiť spoločnosť, ktorá viac než kedykoľvek predtým potrebuje duchovnú podporu a jednotu.“

Pontifex zároveň podporí solidaritu, ľudskosť a vzájomnú úctu, dodal slovenský veľvyslanec pri Svätej stolici.

Nevídaný dokument z Vatikánu chce väčšiu účasť žien a laikov

Vatikán predstavil „bezprecedentný dokument“, ktorý chce väčšiu účasť žien a laikov. Má veriacim pomôcť v prípravnej etape Synody o synodalite, ktorá sa začína o mesiac a vyvrcholí v roku 2023 v Ríme. Synodalita sa zvykne chápať ako decentralizácia cirkvi, posilnenie miestnych štruktúr a priama i väčšia účasť laikov.

Podsekretárka Synody biskupov pre denník Štandard povedala, že je to po prvý raz, čo prípravný predsynodálny dokument obsahuje praktickú časť: „Sme v novom synodálnom procese, ktorý chce naozaj napomôcť čo najširšiu konzultáciu vo všetkých diecézach, a preto vnímame veľkú potrebu pre praktické tipy, metodológiu a vôbec pre tohto sprievodcu, aby diecézy plne začali synodálnu konzultáciu.“ Téme sa ešte budeme v Štandarde venovať.

Kardinál Müller a Slovensko

Tento týždeň som vo Vatikáne stretol popredného kardinála Gerharda Müllera. V minulosti bol na čele Kongregácie pre náuku viery a niekoľkých výborov. Teraz sa skôr vyjadruje v médiách, no očividne sa stále pohybuje vo vatikánskych kruhoch. Iste bude pozorne sledovať tohtotýždňovú pápežovu cestu na Slovensko.

V roku 2020 na slovenskom festivale Müller priznal, že má „silný dojem“ zo Slovákov, ktorí v komunizme i predtým veľmi trpeli: „Slovensko je menší, ale dôležitý národ v Európe a musíme brať ohľad na každý národ: ich názor má mať rovnaký význam ako ostatných národov, ktoré sú väčšie a ktoré možno majú viac peňazí. Slovensko je krásne, žije katolíckou vierou a ako nemecký katolík sa u vás cítim ako doma.“

Citát týždňa

Vyberáme odpoveď ambasádora Marka Lisánskeho zo spomínaného interview o pápežovej ceste na Slovensko:

„Svätý Otec príde, aby nás povzbudil, nech sa vždy rozhodneme pre dobro, a nie iba pre konkrétny individuálny záujem.“


Ďalšie články