Čaká nás ťažká jeseň. V okresoch s nízkou zaočkovanosťou sa môžu zatvoriť školy, varujú odborníci

Oèkovanie detí od 12 do 15 rokov v USA Očkovanie detí proti COVID-19. Foto: TASR/AP

S návratom žiakov a študentov do školských lavíc začali znova stúpať aj počty nových prípadov ochorenia COVID-19. Podobný scenár sa opakuje vo všetkých štátoch. Podľa analytika Martina Smatanu by sa na to malo pripraviť aj Slovensko. Infektológ Vladimír Krčméry varuje pred zatváraním škôl v okresoch s marginalizovanými komunitami a nízkou zaočkovanosťou.

S otvorením škôl sa opakuje situácia z minulého roka. Opäť rastú počty nových nakazených covidom, pred čím varovali viacerí vedci a odborníci už počas leta.

Prvý školský deň (2. 9.) zaznamenalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na Slovensku 232 nových prípadov. O týždeň neskôr už pribúda denne viac ako 400 pozitívnych.

S návratom žiakov a študentov do škôl sa po lete znova výrazne zvýšila mobilita obyvateľstva. Nepresúvajú sa viac len deti a mladí, ale aj rodičia, pracujúci ľudia končiaci dovolenky, a tak sa vírus v spoločnosti ľahšie šíri.

Delta a škótsky príklad

Analytik a bývalý riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky (dnes Inštitút zdravotných analýz) Martin Smatana v tejto súvislosti dodáva, že začiatok školského roka je tentokrát iný ako vlani. Komplikuje ho oveľa agresívnejší a infekčnejší delta variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý ochorenie COVID-19 spôsobuje.

Smatana na svojom facebookovom profile píše, že odborníci, ktorí varovali pred zvýšeným šírením covidu pri začiatku školského roka, mali pravdu. Ako príklad uvádza Škótsko, kde sa študenti vrátili do lavíc už v polovici augusta.

Po necelom mesiaci výuky sú počty nových infikovaných v Škótsku rekordné. Najväčší nárast je v skupine študentov. Teda vo vekových kategóriách od 15 do 19 a od 20 do 24 rokov. Medzi školákmi do 15 rokov je výskyt covidu dokonca až trojnásobne vyšší ako začiatkom minulého školského roka.

Posledný augustový týždeň pribúdalo vo vekovej skupine od piatich do pätnástich rokov 300 nových prípadov na 100-tisíc detí. Pre porovnanie, vlani to bolo v tejto kategórii v rovnakom období len desať prípadov na 100-tisíc.

Ťažká jeseň a zatváranie škôl

Smatana upozorňuje, že niečo podobné ako v Škótsku sa stane, a už sa pravdepodobne deje, aj na Slovensku.

„V Škótsku situáciu berú s veľkým rešpektom, ale zatiaľ nepanikária, lebo v skupine, ktorú deti prvé mimo školy nakazia (rodičia a starí rodičia) majú zaočkovaných viac ako 90 percent ľudí. Slovensko dosahuje ledva polovicu tejto hodnoty. Čaká nás ťažká jeseň,“ varuje analytik. Deti môžu nakaziť rodičov, starých rodičov či prastarých rodičov a práve tí najstarší patria k najviac ohrozeným skupinám.

Infektológa Vladimíra Krčméryho sme sa pýtali, či v prípade šírenia covidu dôjde opäť k zatvoreniu škôl a návratu detí k dištančnej výuke. Pre Štandard uviedol, že zatiaľ táto téma nie je aktuálna, čo sa však v málo zaočkovaných regiónoch Slovenska môže ľahko zmeniť. Podľa vedca boli prijaté opatrenia, ktoré mali zamedziť šíreniu covidu na začiatku školského roka.

„Ministerstvo školstva pracovalo cez leto na tom, aby pripravilo neinvazívne testovanie. Robili sme kampaň, aby sa rodičia vrátili z dovoleniek o pár dní skôr, aby deti nešli rovno do škôl. Vysoké školy nezačínajú všetky naraz, študenti na internáty prichádzajú postupne a podobne,“ uviedol.

Krčméry však dodal, že sa nedá ovplyvniť, do akej miery sú zaočkovaní študenti základných a stredných škôl. Rozhodnutie je na ich rodičoch. Riešenie tejto problematiky podľa infektológa potrvá niekoľko mesiacov. Vo veku 15 až 19 rokov je zaočkovaná tretina populácie a od 10 do 14 rokov to je iba deväť percent, čo je len niečo vyše 25-tisíc z celkového počtu 260-tisíc detí v tomto veku.

Krčméry varuje pred problémami, ktoré môžu nastať v marginalizovaných komunitách.

„Pokiaľ budeme mať zaočkovanú aspoň časť detí, tak potom tie zánosy do škôl budú nižšie. S tým bude súvisieť aj to, že zatváranie škôl bude minimálne. V súčasnosti je reálny scenár, že dôjde k zatvoreniu škôl v najmä v okresoch, kde je nízka preočkovanosť a v okresoch, kde deti žijú vo veľkých domácich rodinách. Sú marginalizované komunity, v ktorých je iluzórne myslieť si, že sa v nich dá dodržať nejaká domáca karanténa, a prevencia zánosu do škôl má dosť silný pilier práve v domácej karanténe a tá sa tam nedá dodržať,“ vysvetlil pre Štandard.

Vladimír Krčméry Foto: Martin Baumann/TASR

V niektorých okresoch podľa Krčméryho reálne hrozí, že sa školy alebo minimálne časť tried zatvorí, ak sa v nich začne šíriť covid. Momentálne sa úrady snažia situáciu riešiť karanténou jednotlivých tried.

„Pokiaľ nebude vakcína oficiálne registrovaná pre deti školskej a predškolskej výchovy, tak nemáme žiadny iný mechanizmus, ako epidémiu na školách spomaliť, než je testovanie a karanténa. Napriek tomu, testovanie a karanténa nie sú absolútna prevencia a je logické, že v okresoch s nízkou zaočkovanosťou budú školy trpieť,“ dodal Krčméry.

Definitívne riešenie prenosov v školách bude podľa Krčméryho zaregistrovanie pediatrického podávania vakcín liekovými agentúrami, ako je napríklad tá európska (EMA). Potom už záleží len na záujme.

Porovnanie so susedmi

V porovnaní s okolitým krajinami, ktoré sú členmi Európskej únie, je na tom Slovensko v očkovaní proti covidu pozadu. V Rakúsku je už aspoň jednou dávkou vakcíny zaštepených viac ako 61 percent populácie, v Maďarsku vyše 60 percent, v Česku takmer 56 a v Poľsku viac ako 51 percent. U nás je to len necelých 44 percent populácie.

Zdroj: ourworldindata.org

Medzi staršími ľuďmi je zaočkovanosť na Slovensku stále pomerne nízka. Podľa portálu Veda pomáha COVID-19 je napríklad vo vekovej kategórii nad 80 rokov zaočkovaných iba 98-tisíc ľudí, teda len niečo vyše 52 percent z tejto vekovej skupiny.

Najväčší podiel zaočkovaných, až 69 percent, je vo veku 70 až 74 rokov. Naopak ,veľmi nízka, ani nie 40 percentná, je na Slovensku zaočkovanosť medzi mladými od 20 do 24 rokov.

Očkovanie sa navyše počas leta výrazne spomalilo. Ešte v júni sa počty prvých dávok pohybovali okolo 15-tisíc denne. Začiatkom septembra to už bolo len okolo 2-tisíc nových zaočkovaných denne. Týmto tempom by sa podľa odhadov portálu Veda pomáha COVID-19 vakcinácia na Slovensku skončila až 1. apríla 2024. Pripomeňme, že na dosiahnutie takzvanej kolektívnej imunity voči delta variantu covidu by malo mať protilátky, teda očkovanie alebo prekonanie ochorenia, najmenej 80 percent populácie.

Zdroj: Veda pomáha COVID-19

Ďalšie články