Novinky o návšteve pápeža: František si vybral Luník IX sám, pripravte sa na dopravné obmedzenia

Pápež František vyzval krajiny, aby prijali afganských uteèencov Pápež František. Foto: TASR/AP

Už v nedeľu na Slovensko zavíta pápež. Prinášame nové informácie o programe návštevy, ktorú bude sprevádzať viacero obmedzení. Vláda na zabezpečenie podujatí uvoľnila ďalšie dva milióny eur. Na stretnutia s pápežom sa zaregistrovalo viac ako 70-tisíc Slovákov.

Luník si vybral sám

Pápež František si vybral košické sídlisko Luník IX sám, prichádza k bežnému človeku a nevyberá si elitu spoločnosti, poukazujúc na „rovnakú dôstojnosť každého človeka“, povedala koordinátorka Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre napomáhanie pastorácie Rómov Renáta Ocilková.

„Som dojatá, že (pápež) prichádza na zabudnuté miesta a vyhľadáva ľudí na okraji spoločnosti,“ priznala koordinátorka. Pripisuje to faktu, že pápež pochádza z Južnej Ameriky, teda pozná chudobu.

Koordinátorka tiež priblížila plánovaný program 14. septembra na Luníku IX, kde budú premietať videá o rómskych pastoračných dielach. Potom bude nasledovať svätá omša. Popoludní bude pokračovať kultúrny a duchovný program, počas ktorého vystúpi miestny školský spevácky zbor. „Budeme sa venovať témam: materstvo, práca, väzenie, život Ježiša a s tým spojená nádej,“ uviedla Ocilková.

Pódium pre pápeža Františka na košickom Luníku IX má veľmi jednoduchú podobu. Zodpovedá to prostrediu stretnutia i štýlu pápeža. Zdobiť ho budú aj detské kresby. Dizajn dekorácie ideovo a graficky spoločne pripravili salezián Michal Žák a grafička Miriam Vyšňovská. Prvky dizajnu použili aj pri grafike brožúrky s modlitbou deviatnika, ktorý sa Rómovia modlia pred návštevou pápeža.

Prípravy na košickom sídlisku Luník IX pred návštevou pápeža. Foto: TASR / Roman Hanc

Pri Šaštíne zatvoria diaľnicu D2

V súvislosti s omšou pápeža Františka v Šaštíne-Strážach v stredu bude potrebné počítať s určitými dopravnými obmedzeniami, varuje polícia. Kontrolné body pre vstup na podujatie sa otvárajú pre návštevníkov v utorok (14. 9.) od 22.00 h. Sektory a vstupy na omšu sa uzavrú na ďalší deň o 8.00 h.

„Parkovanie v okolí podujatia je pre príjazd autobusov vopred stanovený a pre návštevníkov, ktorí prídu osobnými autami, sú vyčlenené parkoviská podľa smeru príjazdu. Z odstavných plôch sa budú návštevníci presúvať pešo po vyznačenej trase, ktorá vedie po ceste. Odhadovaný čas presunu je približne 20 až 25 minút,“ uviedla policajná hovorkyňa. Príjazdové trasy na parkoviská sú spresnené na oficiálnej stránke návštevy pápeža v Šaštíne www.navstevapapeza.sk/sk/sastin.

Mesto a okolité cesty sa uzavrú 14. septembra od 16.00 h. „Vstup do mesta bude umožnený najmä osobám, ktoré v meste bývajú, pracujú, návštevníkom a organizátorom. Otvorenie parkovísk pre návštevníkov bude v ten istý deň o 18.00 h. Úplné uzavretie diaľnice D2 v smere do ČR a trasy do mesta Šaštín-Stráže bude 15. septembra v čase od 7.00 do 13.00 h. a diaľnica D2 v smere z ČR bude uzavretá od 11.00 do 13.00,“ informovala hovorkyňa Prezídia PZ.

Na omšu s pápežom v Šaštíne môžete prísť aj na bicykli. Priamo do areálu si ho však vziať nemôžete. 

Prípravné práce v Šaštíne pred príchodom pápeža. Foto TASR / Martin Baumann

Na letisku budú obmedzenia

Prílet a odlet pápeža Františka budú na bratislavskom letisku sprevádzať dopravné obmedzenia. Tie sú plánované od nedele (12.9.) do stredy (15.9.). Letisko M. R. Štefánika v Bratislave odporúča, aby sa cestujúci v tieto dni dostavili na letisko minimálne 2,5 hodiny pred svojím odletom a počítalo so zdržaním.

Lety obmedzené nebudú, ale počas uzávery ciest nebude premávať MHD a motorovým vozidlám nebude umožnený vstup ani výjazd z areálu letiska. Plánované časy uzávery Ivanskej cesty v úseku Letisko Bratislava – IKEA obojsmerne: nedeľa (12.9) v čase od 15.30 do 16.00, utorok (14.9) v čase od 7.30 do 8.05 a v čase od 19.15 do 19.45, streda (15.9) v čase od 13.00 do 13.35 hod. Časy sa môžu zmeniť v prípade omeškania príletu alebo odletu.

Vláda schválila ďalšie dva milióny eur

Na zabezpečenie návštevy pápeža Františka na Slovensku pôjde ďalších 2,2 milióna eur. Tento návrh odobrila vláda v stredu na svojom on-line zasadnutí. Ešte v auguste na návštevu vyhradila 5,4 milióna eur.

Ako uviedla v návrhu, nevyhnutné výdavky sa ukázali na základe rokovaní so subjektami organizačne podieľajúcimi sa na návšteve hlavy katolíckej cirkvi. Tým vznikli nepredvídané dodatočné alebo vyvolané výdavky na organizačné či technické a administratívne zabezpečenie návštevy.

Pápež František priletí na Slovensko v nedeľu poobede, pristane na bratislavskom letisku. Potom navštívi Košice, Prešov a Šaštín. Na podujatia počas jeho návštevy sa prihlásilo viac ako 70-tisíc Slovákov. V stredu Pápež z Bratislavy odletí.

(tasr, haj)


Ďalšie články