Novela ústavy: Ako stoja návrhy Baránika, Krajniaka a Kolíkovej

37. rokovanie vlády SR Mária Kolíková (Zdroj: TASR)

Prinášame informácie zo zákulisia parlamentu, kde sa rozhoduje o dôležitých ústavných zmenách. Koalícia hľadá dohodu, niektoré návrhy vyvolávajú nezhody. Hlasovanie ovplyvní ďalšie fungovanie koalície.

Hoci v médiách čelí asi najväčšej kritike návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), voči ktorému okrem liberálnych ekonómov vystupujú aj odbory, návrh vyzerá pred hlasovaním nádejne. Krajniak chce do Ústavy presadiť zásady dôchodkovej reformy spolu s odkazom na rodinný bonus, zdá sa, že podpredseda Sme rodina je skúsený vyjednávač, situáciu nepodcenil a jeho návrhy by mali prejsť. Návrh bol síce predložený na poslednú chvíľu, navyše vo forme poslaneckého pozmeňovacieho návrhu, minister Krajniak je však blízko k úspechu. Denníku Štandard to potvrdil zdroj z prostredia parlamentu, ktorý si neželal byť menovaný.

Do Ústavy by tak mali byť zadefinované tri nové sociálne práva, o ktoré sa usiloval šéf rezortu práce. Má ísť o právo na odchod do dôchodku po stanovenom počte odpracovaných rokov. Právo, aby tí, ktorí vychovávajú pracujúce deti, platia odvody a dane, nemohli byť diskriminovaní pri výpočte dôchodku. A v poslednom rade chce garantovať právo, aby každý pracujúci človek mohol odviesť časť svojich daní alebo odvodov pre svojich rodičov, ergo, dôchodkový bonus, ako o ňom na Štandarde písal jeden z jeho autorov Vladimír Palko.

Kľúčom k úspechu bol zrejme aj fakt, že jeden z týchto návrhov pochádza z programu OĽaNO, ide o návrh na nárok na dôchodok po odpracovaní stanoveného počtu rokov. Na druhom mieste minister Krajniak rozhodne trval na svojej politickej priorite, ktorou je rodičovský bonus. Na príprave sa podieľala pracovná skupina, kde boli zastúpení aj zástupcovia ďalších rezortov či NBS.

Ilustračné foto: Martin Baumann/TASR

Baránika asi zablokujú

Úplne inak je na tom pozmeňovák poslanca SaS Baránika, ten podľa správ z kuloárov parlamentu začali blokovať poslanci najsilnejšieho klubu OĽaNO.

Návrh chcel dosiahnuť verejnú kontrolu prokuratúry prostredníctvom vlády, takže by vznikol model podobný Štátnemu zastupiteľstvu, ako ho poznáme z Česka. Ide však o priveľkú zmenu, niektorí poslanci sa sťažovali na nedopracovaný návrh a z toho vyplývajúce nejasnosti, preto zrejme zatiaľ zostane iba v podobe návrhu.

Za túto myšlienku sa už predtým stretol s kritikou Slovenskej advokátskej komory, Rady prokurátorov a nesúhlasil s ním ani predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO). Proti návrhu sa podľa informácii Štandardu dnes napokon postavilo aj kresťanské krídlo najsilnejšej vládnej strany.

Vládna novela ústavy

Nemenej zaujímavý je aj osud veľkej ústavnej novely ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí), ktorou chce docieliť veľkú reformu v justícii.

Dlhšie platilo, že vládna koalícia mala veci prediskutované, pričom došlo k viacerým úpravám a ústupkom zo strany ministerky spravodlivosti. Stále platí, že návrh by mal prejsť, aj keď niektorí poslanci hovoria, že ich podpora je ešte otázna. Vyplýva to z informácií z rokovania, ktorými disponuje Štandard.

Všetky vyššie spomínané ústavné zmeny nemajú len odbornú, ale tiež politickú rovinu. Dochádza pri nich ku kompromisom naprieč vládnou koalíciou, výsledok hlasovania preto môže ovplyvniť aj vzťahy medzi koaličnými partnermi.

(fed)


Ďalšie články