PRIESKUM Smer predbehol SaS a blíži sa k Hlasu

nový podpredseda Richard Takáè predseda Robert Fico úsmev Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ak by sa parlamentné voľby konali v septembri 2021, zvíťazila by v nich strana Hlas-SD. Druhé miesto by obsadil opozičný Smer-SD, tretia by skončila koaličná SaS. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti MEDIAN SK pre RTVS, ktorý sa konal od 31. augusta do 6. septembra na vzorke 1 018 respondentov.

Do parlamentu by sa celkovo dostalo sedem strán. Voľby by vyhrala strana Hlas-SD so ziskom 16,3 percenta hlasov. Nasledoval by Smer-SD (12,7 percenta) a tesne za ním strana SaS (12,3 percenta).

Hnutie OĽANO by volilo 10 percent opýtaných. Progresívnemu Slovensku by hlas dalo 8,6 percenta voličov a 7,2 percenta opýtaných dalo prednosť hnutiu Sme rodina. Do parlamentu by sa dostalo aj Hnutie Republika (5,4 percenta).

Tesne pod hranicou zvoliteľnosti by skončili KDH a Aliancia-Szövestég, ktoré by získali zhodne po 4,8 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by zostali aj súčasné parlamentné strany Za ľudí (3,9 percenta) a Kotlebovci-ĽSNS (3,3 percenta).

Spomedzi opýtaných 69 percent uviedlo, že by sa zúčastnilo na voľbách. Polovica respondentov reagovala odpoveďou určite áno a 19 percent skôr áno. Možnosť skôr nie vyslovilo 7 percent z nich a 24 percent odpovedalo určite nie.

(ste)


Ďalšie články