Záborská sa stala splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania

DSC_1313 kopie Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Vláda splnomocnila Annu Záborskú, aby v jej mene podporovala ochranu slobody myslenia, svedomia a náboženského vyznania.

Vláda premiéra Eduarda Hegera splnila záväzok v rámci svojho programového vyhlásenia a vytvorila Úrad vládneho splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody a slobody presvedčenia. Za prvú splnomocnenkyňu vymenovala Annu Záborskú, líderku Kresťanskej únie (KÚ) a poslankyňu NR SR (klub OĽaNO). 

„Je našou povinnosťou pomôcť ľuďom prenasledovaným pre vieru či presvedčenie bez ohľadu na to, o koho ide alebo kde sa bezprávie deje. Otázka je ako,“ hovorí Anna Záborská, novovymenovaná splnomocnenkyňa vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. 

Slovensko sa tak pridalo ku krajinám, medzi ktoré patria aj naši susedia – Česko, Maďarsko a Poľsko, kde podobné inštitúty už fungujú. 

„Pri šliapaní po slobode vyznania nemôžeme byť ticho, nech sa to deje kdekoľvek na svete. Demokracia a solidarita sú pri riešení tohto zásadného problému kľúčové. Tí, ktorí prenasledujú ľudí pre vieru a náboženské presvedčenie, sú nepriateľmi slobody. Nie je dôležité, či sú prenasledovaní kresťania, židia, moslimovia, mormóni alebo ateisti,“ konštatuje poslankyňa. 

Náboženská sloboda sa nerešpektuje ani v EÚ, nesmieme mlčať

Podľa jej slov, je otázka náboženskej slobody problémom aj dnes. Uvádza, že vo viacerých krajinách Európy sú príklady, keď sa náboženská sloboda nerešpektuje, pričom tento fakt však nepovažuje za dôvod na odmietnutie celého európskeho projektu. 

„Je dôležité nebyť ticho. K tomu nás vyzývali viacerí predstavitelia kresťanských cirkví z Blízkeho východu. Hovorili, že najskôr ich ignorovali a tvárili sa, že kresťania nie sú v týchto krajinách prítomní. Potom ich však začali zabíjať. Bohužiaľ, politika EÚ smerovala skôr k tomu, aby kresťania z týchto oblastí odišli. Slovensko vtedy nemlčalo, ale som presvedčená, že musí hovoriť ešte hlasnejšie a zintenzívniť konkrétnu pomoc. Ako splnomocnenec Vlády SR pre náboženskú slobodu a slobodu presvedčenia nebudem ticho. Urobím všetko preto, aby sa naša vlasť stala popredným ochrancom slobody viery a presvedčenia vo svete,“ zdôraznila politička.  

Pár slov o Anne Záborskej

Konzervatívna politička, predsedníčka strany Kresťanská únia (KÚ). Patrí k najvýznamnejším osobnostiam presadzujúcim ochranu života a rodiny na Slovensku. Narodila sa vo švajčiarskom Zürichu, je dcérou významného humanistu, diplomata a disidenta Antona Neuwirtha, nevestou akademického maliara Ladislava Záborského.

Vyštudovala Lekársku fakultu UK v Martine, je špecialistkou v odbore ORL. Prácu lekárky vykonávala nielen na Slovensku, ale aj v Alžírsku. Po prevrate v roku 1989 sa zapojila do zakladania kresťansko-demokratických klubov.

Dve volebné obdobia bola poslankyňou Národnej rady SR. Vo volebnom období 1998 – 2002 bola podpredsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo, členkou Stálej delegácie NR SR do Spoločného parlamentného výboru SR a EÚ, členkou Stálej delegácie NR SR do Medziparlamentnej únie, predsedníčkou skupiny priateľstva SR a Francúzska a predsedníčkou skupiny priateľstva SR a štátov Beneluxu.

V druhom volebnom období od roku 2002 viedla Výbor NR SR pre zdravotníctvo, bola členkou výboru pre európsku integráciu, členkou Stálej delegácie NR SR do Medziparlamentnej únie, predsedníčkou skupiny priateľstva SR a Francúzska, pozorovateľkou v Európskom parlamente, kde bola členkou parlamentného výboru pre ženy a rovnosť šancí. V rokoch  2004 – 2019 bola poslankyňou Európskeho parlamentu (v období 2004 – 2009 predsedníčkou Výboru pre práva žien a rovnosť pohlaví). V roku 2019 sa stala predsedníčkou novej konzervatívnej strany Kresťanská únia. V súčasnosti pôsobí ako poslankyňa NR SR spolu s ďalšími 4 kolegami z KÚ v rámci klubu OĽaNO.


Ďalšie články