Kiska: Som smutný, bolo to moje dieťa. Kolíkovci vyciciavali Za ľudí, vraví Meravý. Na Krpelana vraj šla väčšina peňazí

Strana Za ¾udí získala dostatok podpisov na registráciu Andrej Kiska. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Strana Za ľudí sa rozpadla. Poslanci okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Remišová hovorí o prechode k neoliberálom. Matovič pripúšťa jej návrat do OĽaNO. Člen predsedníctva strany Za ľudí Tomáš Meravý obvinil stúpencov Kolíkovej frakcie z tunelovania strany. Zakladateľ strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska nad celou situáciou vyjadril sklamanie a rozhodnutie kolíkovcov podporil. Sledujeme online.

15:30  Šance na prežitie strany Za ľudí sa znižovali po voľbách a vtedy, keď ju zakladateľ a predseda strany Andrej Kiska opustil. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave.

Kiska mal byť podľa politologičky smerujúcim prvkom v strane. Skupina okolo neho mala spájať ľudí s konzervatívnym a liberálnym zmýšľaním. „S jeho odchodom sa šanca, že strana vydrží, stala takmer nulová,“ podotkla Malová.

Verejnosť už niekoľko mesiacov očakávala, že sa strana rozdelí. „Tradícia, že akonáhle v strane vznikne frakcia, tak to vedie k rozdeleniu strany, je už na Slovensku tri desaťročia potvrdená,“ povedala Malová.

15:27 Doterajšia predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská sa chce čo najskôr rozprávať s líderkou strany Veronikou Remišovou aj premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Podpredseda Za ľudí a poslanec Juraj Šeliga sa chce o situácii i budúcnosti v tejto súvislosti rovnako rozprávať so straníckymi kolegami. Naďalej vidí zmysel v podporovaní vlády bojujúcej proti korupcii.

„Nikdy som nezvykla odkazovať svojim kolegom cez médiá alebo sociálne siete a neurobím to tak ani v tejto ťažkej chvíli. Budem sa preto čo najskôr rozprávať s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou a o stretnutie som požiadala aj premiéra Hegera a následne o tom budem informovať,“ skonštatovala Žitňanská. Dodala, že prioritou pre ňu ostáva zlepšovanie života ľudí so zdravotným postihnutím a ich rodín.

„Do poslednej chvíle som sa snažil držať stranu pokope a hľadať kompromis, aby sme aspoň ak už nie priateľsky, tak pragmaticky, plniac náš program, zostali do konca volebného obdobia spoločne. Pretože toto nebol hodnotový alebo programový spor, ale spor o to, kto bude predsedníčka strany,“ tvrdí Šeliga. Podotkol, že porazenými ostali tí, ktorí verili strane Za ľudí, že egá nie sú na prvom mieste. Nepovedal zatiaľ, ako bude vyzerať jeho politická budúcnosť. Za slušnosť považuje stretnúť sa osobne na predsedníctve strany a hovoriť s kolegami, ale aj s premiérom. Dodal, že predsedníctvo strany by sa malo konať v priebehu pár dní.

14:30 Zakladateľ strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska rozumie rozhodnutiu Márie Kolíkovej a poslancom parlamentu, ktorí sa rozhodli odísť zo strany Za ľudí. Iný scenár sa podľa neho ani nedal očakávať. Verí, že poslanci budú mať v klube SaS podmienky na uplatnenie svojich schopností a skúseností. Strane Za ľudí želá Kiska reštart, voličom odkázal, že je mu ľúto, čo sa v strane udialo.

„Jediné, čo môžem vyjadriť, je smútok a sklamanie. Stranu Za ľudí som pokladal ´za svoje dieťa´ a ako rodič, ktorému dospejú deti a nechá ich plávať prúdom života, som dúfal, že strana odolá všetkým náporom, ktoré politika prináša,“ napísal Kiska na sociálnej sieti.

Zopakoval, že po problémoch v strane odporučil predsedníctvu, aby zvolalo mimoriadny snem, kde by sa vo vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní, ako aj o prípadnom novom predsedovi. „Predsedníčka strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky. Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil,“ skonštatoval Kiska.

13:10 Tomáš Meravý, člen predsedníctva strany Za ľudí, vysvetľuje, prečo sa nepridal k frakcii Márie Kolíkovej. Ekonóm mal prístup k účtovníctvu strany a na sociálnej sieti tvrdí, že stúpenci ministerky spravodlivosti nehospodárne nakladali s financiami. Osobitne kritizuje za veľké výdavky bývalého manažéra strany Romana Krpelana, ale aj Tomáša Lehotského a Vladimíru Marcinkovú.

„Len zopár čísel pre ilustráciu. Mesačné výdavky na generálneho manažéra strany Romana Krpelana činili 8 872 eur, ročne by teda stranu stál 106 464 eur. Od založenia strany nás celkovo vyšiel na 125 693 eur. Ak by bol zotrval vo funkcii, do konca volebného obdobia by sa táto suma vyšplhala na 406 825 eur. Istý čas jeho plat hltal až 2/3 rozpočtu strany,“ píše Meravý na Facebooku.

Viacerí mu vyčítajú verejné prepieranie straníckeho účtovníctva. Roman Krpelan pod statusom popiera, že by neprimerane zarábal zo straníckej pokladnice a odmieta Meravého výpočty.

„Tomáš, nerob si hanbu prosím. Naozaj úprimne to myslím. Veľa som žiadal ministra Hegera, aby ťa zamestnal na ministerstve financií, ale nemrzí ma to. Nikdy som nemal plat iný, ako mi podpísala predsedníčka Veronika Remišová a, žiaľ, nie je to toľko, ako si krásne manipulatívne vypočítal,“ odkázal mu v komentároch Krpelan.

11:00 Ak chce niekto povaliť ďalšiu koalíciu, tak nech vypovie koaličnú dohodu. Igor Matovič tak reagoval na prestup kolíkovcov zo strany Za ľudí do klubu SaS. Sulíkova strana zároveň požaduje, aby Kolíková naďalej zostala šéfkou rezortu spravodlivosti.

Matovič povedal, že hnutie OĽaNO stojí za tým, že koaličná dohoda je platná. „Nemôžeme žiť a fungovať tak, že nám vyhovujú dohody, keď je to len v náš prospech,“ pokračoval s tým, že v koaličnej dohode sú odpovede na všetky otázky. „Aj to, ako bol vytvorený ten mechanizmus na prerozdelenie mandátov na vláde,“ dodal.

Prioritou pre Matoviča a OĽANO je udržať koalíciu a jej mandát. Na otázku, či by chcel, aby sa Veronika Remišová (Za ľudí) v tejto situácii vrátila do OĽANO, Matovič povedal, že Remišová z OĽANO nikdy reálne nevystúpila. „Ona pobudla niekde inde, zablúdila a možno sa niekedy vráti,“ povedal.

Skonštatoval aj to, že koaliční partneri svoje rozhodnutie neoznámili vopred. „Pre nás je to z čista jasna,“ povedal Matovič. Predseda strany SaS Richard Sulík podľa Matoviča len partnerom oznámil, že bude zasadať republiková rada a výstup z nej bude na budúci týždeň. Zdôraznil, že aj po prepočítaní kresiel v parlamente má strana SaS stále právo len na tri mandáty vo vláde.

„Nie je verejným tajomstvom, že ja ministerke Kolíkovej nedôverujem a myslím si, že spáchala podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti,“ uviedol na adresu ministerky spravodlivosti Matovič.

10:50 Po odchode frakcie Márie Kolíkovej možno hovoriť o konci strany Za ľudí, myslí si politologička Aneta Világi z Univerzity Komenského v Bratislave. Pozícia SaS sa podľa nej posilní. Zároveň však príde o možnosť spolupracovať so stranou Za ľudí a vytvárať tak spoločný tlak v rámci koalície. Predpokladá totiž, že zostávajúca časť strany Za ľudí bude preferovať pri spolupráci skôr OĽANO, uviedla pre TASR.

„Strana Za ľudí síce formálne nemusí zaniknúť, avšak z hľadiska relevantnosti už s najväčšou pravdepodobnosťou nebude kľúčovým hráčom pri najbližších voľbách. Voličská podpora strany je dlhodobo nízka a personálne strana stráca lídrov, ktorí by mohli osloviť zaujímavú časť voličov. Preto ani z hľadiska koaličného potenciálu nemá strana čo ponúknuť,“ komentovala Világi.

10:30 Odchod členov frakcie Za ľudí považuje predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová za zradu hodnôt strany Za ľudí i všetkých jej členov. „Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že nebudeme otvárať ideologické boje, viac sa sústredíme na prácu a na rozumné riešenia, ktoré nerozdeľujú už i tak veľmi rozdelenú spoločnosť,“ skonštatovala

9:00 Poslanci Národnej rady SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Oficiálne to oznámili v stredu. Klub Za ľudí sa po ich odchode rozpadne, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie.

(tasr, sita, ste)


Ďalšie články