Vatikán predstavil nevídaný dokument. Chce väčšiu účasť žien a laikov

aaa Prezentácia dokumentu vo Vatikáne. Foto: Bohumil Petrík

Vo Vatikáne predstavili prípravný dokument a príručku pre najbližšie zhromaždenie biskupov, ktoré vyvrcholí v roku 2023 v Ríme. Vyzýva hlavne k takzvanej synodalite v akcii a k obnove cirkvi. „Je to bezprecedentný dokument,“ hovorí podsekretárka Synody biskupov pre denník Štandard.

Pápežov synodálny proces označovaný za „najdôležitejší katolícky projekt od Druhého vatikánskeho koncilu“ sa spresňuje. Vo Vatikáne prezentovali prípravný dokument a vademecum (príručku) pre Synodu o synodalite, ktorá vyvrcholí v roku 2023 v Ríme. Vyzýva v štyroch hlavných bodoch k spoločnému kráčaniu, načúvaniu Svätého písma, k takzvanej synodalite v akcii a k cirkvi, ktorá spočíva práve na synodalite. Synodalita sa zvykne chápať ako decentralizácia cirkvi, posilnenie miestnych štruktúr a priama a väčšia účasť laikov. Slovo synoda pochádza z gréčtiny a značí spoločnú cestu, no občas sa prekladá aj ako zhromaždenie.

„Je to bezprecedentný dokument,“ podčiarkla podsekretárka tejto inštitúcie Nathalie Becquartová pre denník Štandard:

„Je to prvý raz, čo prípravný predsynodálny dokument obsahuje praktickú časť. Sme v novom synodálnom procese, ktorý chce naozaj napomôcť k čo najširšej konzultácii vo všetkých diecézach, a preto vnímame veľkú potrebu pre praktické tipy, metodológiu a vôbec pre tohto sprievodcu, aby diecézy plne začali synodálnu konzultáciu.“

Zameranie aj na menšiny a stereotypy

Prvotná fáza biskupskej synody sa začne v októbri tohto roku a má názov „Za synodálnu Cirkev: prijímanie, účasť a poslanie“. Toto prvé kolo dvojročného procesu je v réžii miestnych cirkví. Veriaci sú pozvaní vyjadriť svoj názor, zúčastniť sa debát a konzultácií, ktoré majú povzbudzovať a organizovať biskupi vo svojich diecézach, a k čomu má pomôcť predsynodálny dokument.

Na základe podnetov a inšpirácií z cirkví z celého sveta sa na budúci rok vypracuje ďalší dokument. Ten uľahčí druhú etapu synody, ktorá sa na jar roku 2023 koná na regionálnej a kontinentálnej úrovni. Záverečná fáza bude v októbri 2023 v Ríme, kde Synoda biskupov vyvrcholí.

Predsynodálny text, ktorého súčasťou je spomínaná praktická príručka, vo Vatikáne prezentovali kardinál Mario Grech, generálny tajomník Synody biskupov, spolu s ďalšími teológmi a teologičkami.

Publikácia navrhuje mnoho otázok, ktoré si veriaci majú položiť, napríklad: Aký je priestor pre hlas menšín, vyradených a vylúčených? Identifikujeme predsudky a stereotypy, ktoré nám bránia v počúvaní? Ako Cirkev vedie dialóg a učí sa od iných sektorov spoločnosti: svet politiky, ekonomiky, kultúry, občianskej spoločnosti, chudobných?

„Význam cesty, na ktorú sme všetci povolaní, je predovšetkým objavovanie tváre a podoby synodálnej Cirkvi, v ktorej sa každý má čo učiť,“ píše sa v predsynodálnej publikácii. Apeluje na väčšiu a priamu participáciu na živote cirkvi aj na úsilie budovať krajší svet. Do cirkvi chce zapojiť všetkých, najmä tých, ktorí sú na okraji cirkvi. Ďalej vyzýva k využitiu bohatstva a chariziem v cirkvi, ktoré môžu prispieť k spoločnému dobru. Kresťanskú komunitu pritom vidí ako dôveryhodný subjekt a spoľahlivého partnera v sociálnom dialógu, v účasti, ako aj pri obnove demokracie, podpory bratstva a sociálneho priateľstva.

Všetko je vraj synodalita

„Všetko je synoda, už tieto konzultácie sú synoda,“ povedal teológ Dario Vitali na tlačovej konferencii. Zúčastnení novinári sa pýtali, do akej miery budú zapojené ženy a či budú môcť na Biskupskej synode voliť.

Nie je to hlasovacie právo, o ktoré ide primárne, podčiarkol kardinál Grech. Všetci vrátane žien budú mať možnosť vyjadriť sa. Je nutné, aby sa zapojili všetci pokrstení, povedal, no definitívna odpoveď na hlasovacie právo pre ženy nezaznela.

A čo je vlastne synodalita a zapadá do nej aj kontroverzná nemecká synodalita? Aj na to sa pýtali novinári. Teológovia a teologičky opäť nedali jednoznačnú odpoveď. Podčiarkli, že synodálne procesy sa dejú vo veľmi rozličných kultúrnych kontextoch a v rôznych krajinách, a všetky treba pozorne sledovať. Aj preto je podľa nich nutná otvorenosť voči diverzite a univerzalita v nastávajúcej prvej fáze synody, ktorá pomôže ukázať ďalšie smerovanie. Kardinál Mario Grech priznal, že je ťažké dosiahnuť konsenzus, a preto treba v najbližšej etape hovoriť, rozlišovať a vzývať Ducha Svätého.

Jarná správa o preložení plánovanej biskupskej synody v Ríme s témou synodalita sa prijala skôr pozitívne. Bude až o dva roky, a tak má viac a s lepšou prípravou zahrnúť miestne cirkvi do celocirkevného dialógu a rozlišovania. Pre niektorých síce ide o napĺňanie Bergogliovho progresívneho jezuitského sna, no pre mnohých nastáva okamih pre miestnu cirkev v duchu Druhého vatikánskeho koncilu.


Ďalšie články