Žilinka reaguje na otvorený list médií: To vy porušujete tlačový zákon

generálny prokurátor SR Maroš Žilinka Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v utorok reagoval na otvorený list, ktorý mu adresovali šéfredaktori slovenských médií v súvislosti s nepustením ich redaktorov na minulotýždňový brífing. Funkcionár trio médií obvinil na Facebooku z toho, že sú to oni, ktorí porušujú tlačový zákon. Slová o selektívnom prístupe označil za nepravdivé.

Diskusia o kauze nepustenia novinárov na generálnu prokuratúru pokračuje aj druhým týždňom. Novým vkladom do nej prispel šéf prokuratúry Maroš Žilinka, ktorý na sociálnej sieti reagoval na otvorený list šéfredaktorov spravodajských portálov SME, Aktuality a Denník N.

„S poľutovaním konštatujem, že z Vašej strany došlo k porušeniu tlačového zákona, na dodržiavanie ktorého sami apelujete, pretože v rozpore s povinnosťou vydavateľa periodickej tlače pri získavaní a šírení informácií uvádzate nepravdivé a zavadzajúce informácie,“ tvrdí v odpovedi Žilinka.

Šéf prokuratúry tvrdí, že sporná tlačová beseda nebola zvolaná ako formát dostupný všetkým médiám pôsobiacim na trhu, ale z dôvodu čo najefektívnejšieho poskytovania informácií širokej verejnosti.

„Účasť štyroch celoštátnych televízií a dvoch tlačových agentúr, aj s ohľadom na aktuálnu situáciu, zabezpečovala relevantné pokrytie mediálneho priestoru pre informovanie verejnosti, preto nevznikla potreba Vás a ani iné početné printové či online médiá o tomto vyhlásení osobitne informovať,“ necháva sa ďalej počuť Žilinka.

Funkcionár menujúc konkrétne paragrafy tvrdí, že jeho postup má oporu v zákone a informácie o selektívnom prístupe k médiám sú podľa neho nepravdivé. Podotýka tiež, že jeho úrad zabezpečil online prenos z besedy prostredníctvom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

„Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa vyhýba odpovediam na nepríjemné otázky, pretože doposiaľ sme vždy bezodkladne reagovali na dopyty Vašich redaktorov, rovnako ako aj zástupcov iných médií,“ hovorí Žilinka.

Žilinkov námestník: Bolo by to diskriminačné

Zvolený postup dnes obhajoval aj Žilinkov podriadený, námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Na margo odopretia vstupu žurnalistom z vyššie uvedených portálov uviedol, že by tým diskriminovali ostatné médiá.

Napokon sa neuskutočnilo plánované mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Členovia výboru totiž neschválili zastúpenie Žilinku jeho zástupcom, ktorým je Kandera. Zároveň odsúhlasili, aby Žilinku, ktorý sa ospravedlnil z dôvodu pracovnej vyťaženosti, pozvali na rokovanie výboru v piatok 10. septembra.

Žilinka mal na výbore vysvetľovať, prečo na minulotýždňovú tlačovú konferenciu niektoré médiá nepustil. Člen výboru Roman Foltin (SaS), ktorý o vystúpenie šéfa prokurátorov požiadal, označil selekciu za možné porušenie tlačového zákona a zlý signál k verejnosti i nezávislým médiám.

Médiá spomínali aj správanie Mečiara

Pripomeňme, že sporná tlačovka sa odohrala minulý týždeň. Deň nato vedenie troch spomenutých médií sformulovalo otvorený list, v ktorom zvolený postup ostro odsudzovalo.

„Nie je nám jasné, podľa akého kritéria ste vylúčili novinárov troch významných spravodajských médií z informovania verejnosti… Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali,“ písalo sa v ňom okrem iného.

Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy a šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný ďalej v liste Žilinku obvinili z ignorovania tlačového zákona a z nesplnenia sľubov o transparentnejšej prokuratúre.

„Ohradzujeme sa proti takémuto postupu, nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii,“ píše sa v závere kritiky.

(tod/tasr)


Ďalšie články