Školám vraj chýbajú LGBT témy. Zmeniť to majú študentskí aktivisti školení za pomoci liberálnej nadácie

Pochod Pride v Košiciach LGBT Pride pochod v Košiciach (2019). Foto: Milan Kapusta/TASR

Na facebookovej stránke dúhového pochodu v Košiciach zháňajú aktivisti mladých dobrovoľníkov ochotných šíriť na stredných školách LGBT agendu. Cieľom projektu Dúhové vzdelávanie je hovoriť so študentmi o LGBT+ témach, ktoré podľa organizátorov v stredoškolských osnovách na Slovensku chýbajú.

Projekt „Dúhové vzdelávanie“ je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) na roky 2014 až 2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava spojenou s miliardárom Georgeom Sorosom a Karpatskou nadáciou.

Projekt, ktorého cieľom je oboznamovať stredoškolákov s LGBT témami, realizujú pod záštitou vyššie zmienených organizácií občianske združenia Dúha na východe a Saplinq. Druhé menované občianske združenie je medzi organizáciami, ktorým ministerstvo spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej (Za ľudí) odkleplo v apríli dotácie na projekty spojené s LGBT agendou. Šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) takýmto projektom dotácie poskytnúť odmietol.

Kolíková na jar odklepla pre občianske združenie Saplinq 15-tisíc eur na Komunitné a poradenské centrum pre LGBTI ľudí v Košiciach. Združenie na tieto účely pritom žiadalo takmer 40-tisíc. Teraz sa podieľa na projekte, ktorý má na slovenských stredných školách šíriť povedomie o LGBT témach.

LGBT na stredných školách

Status, ktorý sa začiatkom septembra objavil na facebookovom profile PRIDE Košice, vyzýva najmä mladých ľudí, aby spolu s organizátormi zmenili to, že v stredoškolských osnovách chýbajú LGBT témy.

„Prihlás sa do programu Dúhové vzdelávanie a získaj kompetencie, ktoré ti pomôžu urobiť tvoju školu dúhovou,“ píše sa v statuse s cieľom získať dobrovoľníkov.

Program Dúhové vzdelávanie chce do škôl prinášať LGBT+ témy prostredníctvom rovesníckeho (peer) prístupu. Ten je podľa organizátorov projektu „postavený na partnerskom dialógu, príbehoch a práci s komunitou“. Prinášať chce stredoškolákom „teplé témy“. Vraj preto, aby sa cítili bezpečnejšie.

„Prostredníctvom dlhodobej práce so žiackymi a študentskými kolektívmi prinesie hlboký dopad na postoje mladých ľudí, prinesie teplé témy a bezpečnejší priestor pre tvojich spolužiakov a teba,“ píšu organizátori o projekte.

Organizátori sľubujú počas nasledujúcich mesiacov 13 dní školení, počas ktorých sa budú dobrovoľníci učiť základy „dúhového aktivizmu, rozprávačstva (storytellingu), vedenia skupinových stretnutí a vzdelávacích aktivít“. Jednoducho povedané, naučia sa, ako šíriť LGBT témy medzi svojimi rovesníkmi.

Nič nie je zadarmo

Do projektu sa môžu prihlásiť iba mladí ľudia od 16 do 26 rokov, ktorí študujú na strednej alebo vysokej škole. Tí, ktorí nie sú dospelí, potrebujú na účasť súhlas rodičov.

Školenie v LGBT agende je pre záujemcov bezplatné a zabezpečené majú aj ubytovanie a stravu. Hradia iba cestovné náklady. Nič však nie je tak úplne zadarmo.

Výmenou za poskytnutie školenia o LGBT agende sa od absolventov očakáva, že v priebehu deviatich mesiacov zorganizujú aspoň tri podujatia s jednou skupinou, triedou, aby tak bolo zaistené šírenie toho, čo im bolo vštepené na školeniach. Môže ísť o premietanie filmu, diskusiu či besedu, podmienkou však je, že sa bude zaoberať LGBT témami.

Absolventi projektu Dúhové vzdelávanie by sa mali podľa organizátorov navyše zapojiť do prípravy a realizácie kampane na „scitlivenie rovesníkov“ na LGBT agendu.

Propagáciu sexuálnych menšín na školách už obmedzilo napríklad Maďarsko a podobne postupovalo aj Rumunsko. Obe krajiny si za to vyslúžili tvrdú kritiku zo strany európskych inštitúcií a ochrancov práv LGBT komunity.


Ďalšie články