Medzi zákonmi vlani najlepšie obstál novelizovaný živnostenský zákon, najhoršie zákon o 13. dôchodku

Lidaj -na zve Novým výkonným riaditeľom Podnikateľskej aliancie Slovenska je od septembra Martin Lidaj. Foto: archív M. Lidaja

Podnikatelia udelili cenu za najlepší a najhorší zákon za rok 2020.

Za najlepší prijatý predpis roka 2020 označila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) novelu zákona o živnostenskom podnikaní, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra vedené Romanom Mikulcom. Ten dostal od PAS cenu Primus.

Vo vlaňajšom pandemickom roku bolo cieľom nového prepisu odstránenie neprimeranej administratívnej záťaže v živnostenskom podnikaní najmä uplatňovaním princípu jedenkrát a dosť. Podľa neho sa majú lepšie využívať informácie z dostupných zdrojov informačných systémov verejnej správy.

Zmenou zákona sa ruší povinnosť vyžiadať si stanovisko Slovenskej živnostenskej komory pri odpustení prekážky pri prevádzkovaní živnosti, upravuje sa vznik oprávnenia prevádzkovať živnosť niektorými zahraničnými fyzickými osobami podmienením udelenia povolenia na pobyt, umožňuje sa zodpovednému zástupcovi skončiť výkon funkcie zodpovedného zástupcu oznámením, predlžuje sa lehota na oznámenie zriadenia prevádzkarne.

S úmyslom vyjsť živnostníkom v ústrety sa skracuje obdobie preukázania odbornej praxe, predlžuje sa lehota na preukázanie platnosti odbornej praxe, znižuje sa obdobie na preukázanie odbornej praxe. Skracuje sa minimálna lehota pozastavenia živnosti zo šiestich mesiacov na jeden mesiac a predlžuje sa maximálna lehota na pozastavenie živnosti z troch rokov na štyri roky.

Podpora na nesprávnom mieste

Naopak, za najhorší predpis prijatý v minulom roku označili podnikatelia zákon o 13. dôchodku, ktorý vypracovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vedené Milanom Krajniakom. Ten dostal od PAS cenu Pessimus.

Dôvodom, prečo podnikatelia označili za rok 2020 tento zákon za najhorší, je, že bude mať negatívny vplyv na verejný rozpočet Slovenska, ktorý bude musieť znášať ďalšie výdavky spojené s touto novou štátnou dávkou.

Dôchodkový systém na Slovensku je podľa PAS založený nielen na solidarite, ale predovšetkým na zásluhovosti. Zo štatistických údajov vyplýva, že dôchodcovia ako sociálna skupina nepatria k zvlášť ohrozeným skupinám, z pohľadu sociálneho vylúčenia či rizika chudoby. Podiel ľudí vo veku 65 rokov a viac, ktorí žijú pod hranicou rizika chudoby, je 6,4 percenta. Je preto otázne, či predmetná štátna dávka predstavuje efektívne vynaloženie finančných prostriedkov.

Hodnotili podnikatelia v hlasovaní 

Dvojcena Primus, Pessimus je aktivitou PAS, ktorej zmyslom je hodnotenie zákonov týkajúcich sa podnikateľského prostredia prijatých v sledovanom roku v Národnej rade SR. Cieľom ceny Primus je vybrať z hľadiska podnikateľov najlepší prijatý zákon a oceniť prístup navrhovateľa k riešeniu problematiky. Cieľom ceny Pessimus je vybrať pre podnikateľské prostredie najškodlivejší zákon v sledovanom roku a upozorniť navrhovateľa na nesprávne uchopenie problematiky.

Za rok 2020 zaradila PAS po predchádzajúcom užšom výbere do hodnotenia 12 zákonov. Tie posudzovala podnikateľská verejnosť v hlasovaní, výsledkom čoho je hodnotenie pre najhorší a najlepší zákon.


Ďalšie články