Ivermektín musí okamžite skončiť, hlásajú farmaceutické a lekárske združenia. Sú za očkovanie

pacient jednotka intenzívnej starostlivosti JIS Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Dopyt po zázračnom lieku na covid, ktorého imidž nadobudol preparát ivermektín, u ľudí stále stúpa. Pribúdajú však intoxikácie po jeho užití a mnohí lekári bijú na poplach.

Liek ivermektín naďalej polarizuje spoločnosť. Zatiaľ čo aura o jeho účinnosti sa pomaly rozpúšťa, dopyt po ňom paradoxne kopíruje zhoršujúcu sa epidemickú situáciu spôsobenú delta variantom.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že nárast predaja ivermektínu je výrazný. Napríklad, v týždni od 6. do 13. augusta sa naň v Spojených štátoch predpísalo až 88-tisíc receptov. Ide o 24-násobné zvýšenie oproti úrovniam pred pandémiou.

Krivka predpísaných receptov na ivermektín v Spojených štátoch pred a počas pandémie. Foto: CDC

Ivermektín nie je schválený na prevenciu alebo liečbu ochorenia COVID-19. V tejto súvislosti ho neodporúčajú užívať americkí liekoví regulátori ani jeden z jeho výrobcov, ktorým je farmaceutická firma Merck. V mnohých štátoch vrátane Slovenska má však liek povolenie na terapeutické použitie. Predpísať pacientom ho teda smú ambulantní lekári.

Pochybností o jeho účinnosti však pribúda. Už marcová štúdia z Kolumbie ukázala, že užívanie ivermektínu nemá pri miernom priebehu covidu žiadne výsledky. Európska lieková agentúra (EMA) ho preto pri liečbe tohto ochorenia takisto neodporúčala.

Vymyslená štúdia?

Robustná egyptská štúdia, ktorá potvrdzovala účinnosť a bezpečnosť ivermektínu, sa navyše ukázala ako vymyslená. Vedci naprieč svetom si preto kladú otázku, do akej miery sú dôveryhodné aj zvyšné štúdie deklarujúce jeho účinnosť.

Rozsiahle klinické testy v rámci projektu Together Trial, ktoré sledovali vplyv ivermektínu na 1 500 pacientoch v Brazílii, zas ukázali, že liečivo nemá na COVID-19 „žiadny účinok“. Napriek tomu sa obhajcovia ivermektínu nevzdávajú.

„Zažil som si toho dosť, a rovnako tak aj ostatní odborníci na klinické štúdie na ivermektín,“ povedal Edward Mills, jeden z vedúcich brazílskej štúdie, ktorý pôsobí na McMaster University v Kanade. „Kolegom, ktorí v tejto oblasti pracujú, sa vyhrážali, ich rodinám sa vyhrážali, ohovárali ich. Nenapadajú mi žiadne okolnosti, za ktorých by v minulosti došlo k takému nátlaku na vedca pri klinickom výskume,“ priblížil Mills nepríjemné skúsenosti.

Karpatskí lekári, ktorí vraždia pacientov?

Pozitívne účinky ivermektínu pri liečbe ťažkých stavov nezaznamenali ani na slovenských covid oddeleniach. Pacientom tam daný liek podávajú na žiadosť rodiny, ale výsledky sa nedostavili.

Slovenskí lekári, ktorí svoje povolanie nevykonávajú, prípadne neslúžili na covid oddelení, šíria na internete opačné názory. „Obviňujú, že neliečime, že sme skorumpovaní farmaceutickými firmami a iné nepravdy. Ich konanie už prekračuje všetky hranice slušnosti,“ priblížil v rozhovore počas druhej vlny Jakub Hložník, primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Primár Jakub Hložník. Foto: Patrícia Falbová

Podľa Hložníka je odborná obec v otázke ivermektínu jednotná a neodporúča ho. Pozitívne výsledky pri liečbe covidových pacientov podľa neho nezaznamenali ani kolegovia z iných nemocníc.

Bude aj diskusia medzi popieračmi holokaustu a potomkami jeho obetí, pýtajú sa lekári

Napriek tomu aj laici čoraz nástojčivejšie trvajú na tom, že alternatívne názory vrátane tých podporujúcich ivermektín pri liečbe COVID-19 nedostávajú v médiách dostatok priestoru.

Členovia hudobnej skupiny Maduar založili v auguste iniciatívu Hovorme spolu. V otvorenom liste vyzvali vedenie RTVS, aby zaradili do hlavného vysielacieho času sériu piatich diskusií o prijatých opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19.

V zozname odporúčaných hostí sa okrem iných nachádza aj Juraj Mesík, vyštudovaný lekár, ktorý nepracuje vo svojej profesii, ale napriek tomu patrí k najväčším propagátorom ivermektínu na Slovensku.

S takouto výzvou však nesúhlasia slovenskí lekári. „Čo príde nabudúce? Výzva na diskusiu medzi popieračmi holokaustu a potomkami jeho obetí? Diskusia medzi zločincami a ich obeťami? Diskusia medzi zástancami názoru, že Zem je plochá a astronautmi?“ okomentoval na sociálnej sieti Milan Kulkovský, primár Interného oddelenia v Považskej Bystrici, ktorý liečil covidových pacientov.

„Napíšme my, lekári covid oddelení, verejnú výzvu, aby si Mudr. Mesík a Mudr. Bukovský obliekli skafandre a prišli na covid oddelenie. Tam za prítomnosti kamier RTVS môžeme diskutovať priamo pri pacientoch,“ dodal v diskusii pod statusom lekár Hložník.

Ivermektínu pre kone je nedostatok, vykúpili ho ľudia

Jedným z argumentov proti používaniu liečiva bolo, že pri laboratórnych testoch účinkoval proti covidu len v dávkach, ktoré prevyšujú povolené množstvá pre ľudí.

Ambulantní lekári sa bránia, že pri liečbe nepredpisujú dávky, ktoré by prevyšovali povolené množstvo a liek preto nemá nežiaduce účinky. Problém vzniká, keď lekári nechcú „zázračný liek“ pacientom predpísať.

Vtedy sa záujemcovia oň uchyľujú k veterinárnym liekom s rovnakou účinnou látkou. Vznikajú bizarné situácie, ako napríklad tá z amerického Las Vegas.

V tamojšej spoločnosti, ktorá skladuje a predáva konský ivermektín, sa liek úplne vypredal. Majitelia kupujúcich upodozrievajú, že liek užívajú na vlastné potreby. Ku krabičkám s liečivom preto vyvesili dve upozornenia, že nejde o humánny liek. Ani tento krok nepomohol. Po novom tak od zákazníkov pred predajom lieku žiadajú fotku ich koňa.

Liek ivermektín určený na veterinárne účely. Foto: TASR/AP

„Môže to mať veľa vážnych následkov u ľudí a vlastne aj u niektorých veterinárnych druhov, najmä ak sa nepodá správna dávka. U zvierat sme videli veľa neurologických chorôb ako záchvaty, kóma, smrť z predávkovania. Mnoho ľudí, ktorí vlastnia ovčiarske psy, to pozná. Tie sú veľmi citlivé na tento liek a môže ich zabiť. Kedykoľvek sa tieto lieky použijú neúmyselne, existuje skutočne vysoká pravdepodobnosť komplikácií, a nie je to bezpečné,“ povedal doktor AJ Manship, špecialista v oblasti veterinárnej internej medicíny.

V konečnom dôsledku tým ľudia škodia nielen sebe, ale aj zvieratám. Napríklad Shelly Smith, majiteľ dotknutej spoločnosti, hovorí, že momentálne nemôže nájsť jediného dodávateľa, ktorý by mal ivermektín na sklade, a nemá žiadnu záruku, že sa to v blízkej dobe zmení. Liek je tak nedostupný pre majiteľov koní, ktorým by mohol v správnej dávke reálne pomôcť.

Nie ste kôň ani krava, prestaňte s tým

Štátne centrá na kontrolu otráv zaznamenávajú v Spojených štátoch päťnásobne zvýšený počet telefonátov, ktoré súvisia s predávkovaním veterinárnym ivermektínom. Veterinárne lieky pre väčšie zvieratá majú totiž vyššiu koncentráciu a pre ľudí sú toxické.

Telefonáty intoxikovaných ľudí preto sprevádzajú oznámenia o nežiaducich účinkoch a niekedy sa končia návštevou urgentného príjmu či hospitalizáciou v nemocnici.

Na situáciu zareagoval americký liekový regulátor FDA. Ten na Twitteri napísal: „Nie ste kôň. Nie ste krava. Vážne, všetci. Prestaňte s tým.“

https://twitter.com/US_FDA/status/1429050070243192839

Vedľajšie účinky užívania ivermektínu môžu zahŕňať nevoľnosť a vracanie. Predávkovanie ivermektínom zas môže viesť k nízkemu krvnému tlaku a neurologickým problémom ako bezvedomie, zmätenosť, halucinácie, záchvaty, kóma či smrť.

Ivermektín musí skončiť, volajú americkí farmaceuti a lekári

Americká lekárska asociácia (AMA), Americká farmaceutická asociácia (APhA) a Americká spoločnosť lekárnikov v zdravotníctve (ASHP) vyzvali v spoločnom vyhlásení na „okamžité“ ukončenie používania lieku ivermektín mimo klinického skúšania.

„Sme znepokojení správami, že ambulantné predpisovanie a dávkovanie ivermektínu sa od pandémie zvýšilo 24-násobne a za posledných niekoľko mesiacov sa exponenciálne zvýšilo,“ uviedli.

Organizácie pacientom radšej odporúčajú, aby sa porozprávali so svojimi všeobecnými lekármi, farmaceutmi a inými predpisujúcimi lekármi o dostupných a schválených možnostiach liečby alebo prevencie ochorenia COVID-19.

Za najúčinnejší spôsob boja proti covidu považujú organizácie očkovanie. Nabádajú naň všetkých, ktorí ešte proticovidovú injekciu nedostali. Vysoký počet ľudí však naďalej uprednostňuje lieky pred vakcínou.

Na Slovensku sa už na liečbu covidu neodporúča

Pri liečbe najťažších stavov covidu sa slovenskí lekári riadia dokumentom s názvom Zásady a odporúčania pre diagnostiku a liečbu pacientov s COVID-19. Dokument v poslednom bode umožňoval na pracoviskách anestéziológie a intenzívnej medicíny podávať pacientom liek ivermektín.

aktualizovanej verzii z konca júla sa už ivermektín ako odporúčaný liek neuvádza. Ministerstvo zdravotníctva odvtedy nepredĺžilo povolenie na terapeutické použitie viacerých neregistrovaných liekov s účinnou látkou ivermektín.

Žiaden z hlavných odborníkov ministerstva zdravotníctva neposlal rezortu žiadosť o to, aby sa liek naďalej využíval v nemocničnej a ambulantnej praxi. Predpokladá sa preto, že keď skončí povolenie na terapeutické použitie aj pre posledné liečivo s účinnou látkou ivermektín, osud tohto lieku bude v podmienkach Slovenska spečatený.


Ďalšie články