Čižnár ku Gorile: Trnka púšťal Ficovi nejakú nahrávku, ten ho potom vyhodil. Súd opäť zasadne v pondelok

obvinený bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. Dobroslav Trnka. Foto: Martin Baumann/TASR

Dnešné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila sa skončilo. Pred súdom vypovedal jeho nástupca Jaromír Čižnár, ktorý okrem iného opisoval aj ich spoločné stretnutie s bývalým predsedom vlády Robertom Ficom. Trnka na ňom púšťal nahrávku, ale Čižnár nevedel povedať, či to bola Gorila. Pojednávanie bude pokračovať v pondelok.

11:14  Sudca prerušil v utorok hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila do pondelka, 13. septembra.

11:10 Na procese s bývalým generálnym prokurátorom pred samosudcom Okresného súdu  Bratislava I vypovedal v utorok v kauze Gorila bývalý informatik Generálnej prokuratúry SR. Podľa jeho slov ho obžalovaný približne v roku 2013 oslovil, aby mu zašifroval nejaký USB kľúč.

„Ten som mu zašifroval a odovzdal som mu ho,“ povedal pred súdom. Na USB kľúč mu mal skopírovať viac ako desať DVD a CD diskov, čo trvalo asi tri hodiny. Celú akciu robil doma u Trnku. „Viac vecí sa nepamätám,“ uviedol svedok. Na náhodne vypočutých nosičoch počul svedok šum a hlasy jemu neznámych osôb. Podľa jeho výpovede nemal Trnka skúsenosti so šifrovaním.

„Kopírovanie Gorily vylučujem. Na takú vec by som oslovil niekoho iného z externého prostredia GP SR,“ zareagoval Trnka. Nevylúčil, žeby mu informatik niečo kopíroval doma, ale určite za prítomnosti tretej osoby, a to Trnkovej manželky. „Priznávam, doteraz nie som technicky zdatný,“ doplnil.

10:14 Obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa snažil v rokoch 2008 až 2009 o stretnutie s expremiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Následne sa s ním aj na Úrade vlády stretol, kde mu pustil nejakú nahrávku. Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, cez ktorého sa mal snažiť stretnutie dohodnúť, o tom vypovedal pred Okresným súdom Bratislava 1.      

„Obžalovaný pustil na Úrade vlády nahrávku z notebooku, kde som spoznal hlas bývalého riaditeľa Úradu vlády a riaditeľa sekretariátu Smeru Františka Határa,“ uviedol Čižnár. Či išlo o časť nahrávky Gorila, povedať nevedel.

Stretnutie sa malo konať vo večerných hodinách, expremiér Trnku podľa Čižnára po prehratí nahrávky vyhodil. Predtým sa spýtal, „že čo to malo byť“. „Celé stretnutie aj s prehratím trvalo približne 20 minút. Nie som šťastný, že som sa zúčastnil stretnutia,“ doplnil.

Ďalšiu osobu na nahrávke Čižnár nespoznal. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, či mohlo ísť o osobu Jaroslava Haščáka, Čižnár reagoval s tým, že finančníka nepozná ani po hlase.

Vzťahy mal Čižnár s Trnkom pracovné. Neskôr sa mali naštrbiť vinou ľudí z okolia obžalovaného. „Boli sme priatelia, pracovali sme spolu. Nezatracujem ho,“ skonštatoval. Ako priateľský označil vzťah s expremiérom Ficom, s ktorým boli v minulosti spolužiaci. Podľa Čižnára chodili na spoločenské akcie, ale v súkromí sa nenavštevovali.

„Ficovi som nič neprehrával a tobôž nie z USB kľúča. Nebolo to za prítomnosti Čižnára,“ zareagoval Trnka. Tvrdí, že nahrávku mu pustil na Krajskej prokuratúre v Bratislave, keďže Határa Čižnár dlhodobo poznal. Domnieva sa, že na nahrávke sa hovorilo o financovaní Smeru niekedy v roku 2006. „K takému stretnutiu nikdy nedošlo, Čižnár si to musel pomýliť,“ vyhlásil.  

09:48 Pred samosudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I pokračuje v utorok druhým dňom hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila.

Ako prvý bude vypovedať bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Pred pojednávaním sa ku kauze odmietol pre médiá vyjadriť s tým, že najprv bude vypovedať pred súdom. Okrem toho by mal vypovedať ďalší svedok a mali by sa prehrávať audiovizuálne záznamy.

Na proces sa dostavil aj Dobroslav T. a jeho právny zástupca Martin Krakovský. Rovnako aj dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Rastislav Hruška.

PONDELOK

14:00 Trnkov advokát Martin Krakovský tvrdí, že akcia Slovenskej informačnej služby pod krycím názvom Gorila aj odposluchy s ňou súvisiace boli nezákonné.

„Ústavný súd (ÚS) SR už pred približne deviatimi rokmi skonštatoval, že samotná akcia Gorila a odposluchy, ktoré jej predchádzali, boli nezákonné,“ skonštatoval. Nespochybňuje, že veci nahraté v Gorile sú nejakým spôsobom toxické. Poznamenal, že ako advokát sa však pozerá na to, či sa odposluch urobil zákonným spôsobom.

Upozornil tiež, že nahrávka sa našla až počas druhej domovej prehliadky u podnikateľa Mariana Kočnera. „Pri prvej sa nič také na nočnom stolíku nenašlo, je minimálne podozrivé, že až pri druhej domovej prehliadke sa niečo nájde,“ dodal.

Obhajca, ako aj Dobroslav Trnka poukázali, že ak sa v rámci domovej prehliadky zaistia veci, ktoré sa netýkajú daného prípadu, majú sa vrátiť. „Nemôžete s týmto dôkazom postupovať, akoby bol získaný zákonným spôsobom. To sa v tomto prípade podľa názoru obhajoby neudialo,“ zhrnul.

Pripomenul tiež, že jeho klient v roku 2011 zriadil špeciálny tím na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby sa nahrávke venoval a nesnažil sa hatiť cestu vyšetrovateľom.

11:44 Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka nevydieral finančníka Jaroslava Haščáka nahrávkou Gorily. Tvrdí to Haščák, ktorého svedeckú výpoveď v pondelok čítali na procese pred Okresným súdom (OS) Bratislava I.

„Dobroslav Trnka ma nikdy nevydieral, ani mi zvukovú nahrávku Gorila neponúkal a ani mi ju nikdy nepúšťal,“ vypovedal v minulosti Haščák. Pripomenul, že po rozhodnutiach Ústavného súdu aj Krajského súdu v Bratislave mali byť všetky nahrávky z akcie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila zlikvidované.

11:30 Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth uviedol, že mu Marian Kočner hovoril, že o tom, že má nahrávku označovanú ako Gorila, hovoril aj predsedovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi. Účelom malo byť to, aby Smer podporil znovuzvolenie Dobroslava Trnku do funkcie generálneho prokurátora. Zároveň údajne Ficovi, ako aj Jaroslavovi Haščákovi garantoval, že nikto iný k nej nebude mať prístup. Odkiaľ sa Kočner k nahrávke dostal, Tóth nevedel, uviedol však, že Kočner „mal pomerne rozsiahle kontakty medzi príslušníkmi SIS“.

Kočner vo veci odmietol vypovedať, keďže dôkazy v tejto trestnej veci podľa neho boli získané nezákonne. Šéf Smeru Robert Fico vo svojej výpovedi povedal, že obsah nahrávky nepozná, keďže tak, ako nepozerá správy a nečíta noviny, nepočúva ani nahrávky.

10:52 Na procese prečítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a aj samosudca zápisnice zo svedeckých výpovedí.

Postupne prokurátor prečítal výpovede priateľa Dobroslava Trnku Oskára Bereczka, jeho syna Tibora a následne aj výpoveď exsiskára Petra Tótha. Bereczk spoločne s Dobroslavom Trnkom a podnikateľom Lórantom Kósom mali vydierať finančníka Jaroslava Haščáka spisom Gorila. Pred samosudcom OS Bratislava I sa čítala aj výpoveď Kósu, ktorý priznal, že s Dobroslavom Trnkom má dobrý a priateľský vzťah.

Dobroslav T. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze Gorila. Foto: Martin Baumann/TASR

9:40 Trnka pred súdom odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste a urobiť vyhlásenie o vine. K obžalobe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry sa vyjadrí.

„Som nevinný. Myslím si, že počas hlavného pojednávania preukážeme, kde sú pochybenia vyšetrovateľa a nesúlad s časovým stavom vývoja kauzy. Rozhodne nezávislý súd,“ zdôraznil Dobroslav Trnka. Podľa neho akékoľvek dôkazy ku kauze spisu s krycím názvom Gorila sa našli u podnikateľa Mariana Kočnera. „Ja som dôkazmi uvádzanými v spise Gorila nedisponoval,“ povedal ďalej.

„Obžalobu odmietame. Skutok sa nestal a môj klient ho nespáchal,“ zdôraznil zase po prednese obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obhajca Dobroslava Trnku. Následne začal prokurátor čítať zápisnice z výsluchov svedkov v prípade.

9:00 Na pojednávanie sa dostavil krátko pred jeho začiatkom Dobroslav Trnka v sprievode svojho obhajcu a prítomný je aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). K obvineniam sa Dobroslav Trnka. pred začiatkom procesu vyjadrovať odmietol. Proces je naplánovaný aj na utorok (7. 9.) a následne na 13. a 14. septembra. Na utorok je predvolaný ako svedok ďalší bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd na začiatku mája. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal na začiatku marca návrh na podanie obžaloby na Dobroslava Trnku na ÚŠP. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Obvinený mal podľa slov polície zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas. Od podnikateľa Mariana Kočnera mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Dobroslava Trnku z tohto zločinu v decembri 2019. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. Podľa polície si nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila. Nahrávku ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a podnikateľovi Marianovi Kočnerovi.

Dobroslavovi Trnkovi naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora. Koncom mája ho generálny prokurátor SR Maroš Žilinka preložil z Generálnej prokuratúry (GP) SR na Krajskú prokuratúru v Žiline.

(tasr, sita, ste)


Ďalšie články