Vrah francúzskeho učiteľa mal v Čečensku pohreb, akoby nebol terorista

Ľudia držia fotografiu zosnulého učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho počas spomienkového pochodu v meste Conflans-Sainte-Honorine v utorok 20. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie miestnej čečenskej vlády umožniť pohreb Abdulacha Anzorova je podľa ruských ľudskoprávnych aktivistov prekvapivé, keďže tá z princípu už dlhodobo odmieta odovzdávať rodinám telá údajných teroristov alebo militantov. Účastníci pohrebu i mnohí používatelia miestnych sociálnych sietí dospeli k tomu, že Anzor bol k vražde vyprovokovaný.

Telo Anzorova, ktorého po útoku zastrelila francúzska polícia, pochovali za účasti približne 200 pozostalých ešte v sobotu 5. decembra na rodinnom cintoríne v čečenskej dedine Šalaži. Podľa Olega Orlova z Centra pre ľudské práva Memorial, ruského ľudskoprávneho aktivistu, čečenský líder Ramzan Kadyrov povolením pohrebu riskuje.

„Vedenie Čečenskej republiky na jednej strane odmieta odovzdávať rodinám na pochovanie telá údajných členov nelegálnych ozbrojených skupín a na druhej strane povolí v čečenskej dedine Šalaži pohreb človeka, ktorý nielenže zabil francúzskeho učiteľa, ale ešte mu aj odrezal hlavu. Ide jednoznačne o dvojaký meter,“ uviedol Orlov.

S jeho názorom súhlasí aj Dmitrij Piskunov zo severokaukazskej pobočky Výboru OSN proti mučeniu (CaT), podľa ktorého Groznyj týmto krokom vyvoláva dojem, že podporuje zločin, ktorý nedávno otriasol Francúzskom.

Otvorenejšiu podporu vraždy si dovolili vyjadriť Anzorovi príbuzní. Pre miestnu televíziu vyhlásili, že útočník bol „bohabojný mladý muž“, ktorý musel reagovať na diskusiu o karikatúrach proroka Mohameda. S tým, že útočníka k vražde vyprovokovali, sa stotožnili aj mnohí používatelia Instagramu, ktorí v pondelok večer sledovali reportáž z pohrebu.  

K vražde učiteľa Patyho došlo večer 16. októbra na predmestí Paríža. Motívom vraždy bolo, že Paty v škole, kde učil zemepis a dejepis, na seminári o slobode vyjadrovania študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda. Tie zverejnil na jeseň v reedícii satirický magazín Charlie Hebdo. Pri originálnom vydaní v januári roku 2015 sa magazín stal pre ne terčom teroristického útoku.

Anzorova krátko po vražde učiteľa Patyho policajti zastrelili, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor. Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu primala k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil za teroristický útok aj vraždu učiteľa Patyho.


Ďalšie články